Harmaaveden poistoputki jäätyi

KOKKONIEMI VALTTERI 07.12.2009 16:13

Vaununa on Solifer 6102i vuodelta -89. Eristettyä harmaavesisäiliötä ei ole, vaan vedet valuvat putkesta vaunun pohjassa alla olevaan sankoon. Aamulla huomasin putken kuitenkin jäätyneen umpeen. Miten putken saa sulatettua ja miten jäätyminen estetään tulevaisuudessa?

Vaunu on jatkuvassa asumiskäytössä, eli sitä ei jätetä kylmilleen.

TERVO JARI 07.12.2009 17:37

saatovastus . . .

Mikä alue antaa vielä käyttää avonaista harmaavesisäiliötä ?

Eikö sen putken saa puristeltua tyhjäksi ? Sehän on jäässä vain vaunun ulkopuolella, ( Ei solikassa voi putket nurkissa olla jäässä ) Putkihan on kumiletkua joten ? murskaa jää tai kaada monopropyleeniglykolia tilkka putkeen EI etyleeniglykolia ( myrkkyä luonnolle ) tai suolaa . . .

Jari

VARTIAINEN JOUKO 08.12.2009 00:12

Eiköhän tuon homman ratkaise kuumailmapuhaltimella tai hätätilassa vaikka hiusten kuivaajalla sekä vaunun sisällä että ukona poistoputkea lämmittäen, mutta ei liian kuumalla. Kun jää on sulanut senverran, että se jäätulppa laskee vettä sivuiltaan ohitse, niin sitten viemäriin kuumaa vettä joka jäätulpan sulaessa laskee sitä ohitseen ja sulattaa tulpan.

Ehkä kannataisi harkita harmaavesitankin tekemistä vaunuun. Eikös se viemärin poistoputki mene jostain vuodevaatelootan alta ulos. Siispä vuodevaatelootaan parinkymmenen litran harmaavesiastia, johon viemäriputket laskevat suljetulla viemäriliitännällä ja tankista hanallisella läpiviennillä ulos. Huomattava, että tankissa on oltava huohotusputkivienti vaunun ulkopuolelle.

KOKKONIEMI VALTTERI 08.12.2009 12:09

Luulo ei ole tiedon väärti, sanotaan. Nyt kun tiesin mitä ja mistä etsiä, löysin itse asiassa...vaunun sisäpuolella olevan harmaavesisäiliön, joka tunnistui sopivaan kohtaan kulkeavasta poistoputkesta sekä huohotusputkesta. Ja hanakin löytyi vaunun pohjasta, vaikka en ollut sitä huomannut, kun en moista tiennyt olevan olemassakaan. Myyjä kun ei ollut myöskään tiennyt säiliön olemassaoloa ja itse olen ollut vankkuristi nyt jo pari viikkoa, eli oppimista riittää.

Huoneenlämpöinen vesi riittänee lämmittämään poistoputken kovillakin pakkasilla niin, että säiliön voi tyhjentää kerralla ilman jäätymisvaaraa, kunhan sinne on kertynyt hieman enemmän vettä?

Akuutti ongelma oli myös poistunut tänä aamuna. Vaunusta karkaava lämpö oli sulattanut poistoputken ulkoilman lämpötilan ollessa -1 ja kertyneet vedet odottivat sangossa.

Vastauksena esitettyyn kysymykseen, Alatalo sallii edelleen avoimet harmaavesiastiat, mutta vain talvikaudella. Kesäkaudella ne ovat kiellettyjä.

Suuri kiitos vastaajille. Mukavaa huomata, että hädässä toista vankkuristia autetaan.

VARTIAINEN JOUKO 08.12.2009 13:05

No tuo oli hyvä huomio, että se harmaavesitankki kuitenkin jo on vaunussasi. Ja mainiota, että ongelma korjaantui "itsestään". Pidä nyt kuitenkin huoli, ettei vaunusi pääse poissaollessasi kylmilleen. Se harmaavesi kun silloin jäätyy. Varminta on tehdä tyhjennys kohtalaisen usein ja ainakin silloin, kun vaunu jää miehittämättömäksi useammaksi tunniksi tai päiviksi. Siltävaralta jos lämmitykseen tulee joku häiriö, jolloin se jäätymisvaara on ilmeinen.

HYTTILÄ ESKO 08.12.2009 15:45

Itse lasken pakkasilla sen säiliön "kerralla" tyhjäksi. Tällöin ei pääse tippulukkoa tulemaan lainkaan. Ja se säiliö kyllä sulana pysyy.

KOKKONIEMI VALTTERI 08.12.2009 15:57

Nähtävästi hana tosin vuotaa ja päästää vettä tipoittain läpi suljettunakin...joten putkea ei saa sen avulla auki pysymään. Sängyn alla ei mitään selvää mekanismia ole nähtävissä, mihin tuo pohjasta löytyvä hana vaikuttaisi. Onko kenelläkään tietoa, miten varsinaiseen mekanismiin pääsee käsiksi korjausta varten?

KOKKONIEMI VALTTERI 08.12.2009 17:50

Hieman lisää pällistelyä ja kyseinen venttiili itse asiassa näyttäisi olevan kiinnitetty lattian päälle. Eli paikallisesta rautakaupasta varaosia etsimään.

TERVO JARI 08.12.2009 18:11

ei löydy rautakaupasta samanmoista, Linkki:

http://www.reimo.com/fin/65143-messing_kugelhahn_19mm_sb/

Ton näkönenhän sielä on, voi olla muovista,kin ?

Pitkällä "vimstaakilla" ?

Kysy lähimmältä Caravanhuollolta sitä hanaa, saat samanmoisen . . .

Noita just samanlaisia on ollut ,"tyrkyllä" tuollakin:

http://www.vapaa-aika.com/hakemistot/Raika_ja_harmaavesi.asp

mutta näyttää "kato" käyneen . . .

Jari

LAHTI ANTTI 08.12.2009 19:10

Onko siinä tämännäköisiä hanoja?

VARTIAINEN JOUKO 08.12.2009 21:33

Kyllä minä Valtteri neuvoisin sinua menemään johonkin Solkun merkkiliikkeeseen ja varaosahuollosta kysyt sen sulkuventtiilin vaihto-osana. Selkein ratkaisu laittaa täsmälleen samanlainen venttiili kuin se alkuperäinen. Siinähän se venttiilin vivun akseli tulee lattian läpi vaunun lattian alle ja muoviosina eivät ole niin arkoja johtamaan kylmää sihen venttiiliin. Uskon ettei maksa maltaita ja on helpohko vaihdettava.

NISSINEN KAUKO 08.12.2009 21:35

Venttiili on luultavasti palloventtiili, se vipu josta sitä avataan ja suljetaan,täytyy olla tarkasti poikkipäin venttiiliin nähden. Itsellä on kokemusta putken jäätymisestä,koska se vipu kääntyi tavallaan yli. Siinä ei ollut mitään topparia, kunnes ruuvasin vaununpohjaan ruuvin,johonka vipu toppasi. Ongelma häipyi sen siliäntien. Vaunu oli Polar Euroline vm-98

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.