Truman putkiston tuunaus

VIHERSAARI RAINE 12.10.2009 10:51

En tarvitese tietoja onko hyvä tai huono lämmityslaite. Sitä kun ei vaunuun noin vain voi tässä vaiheessa vaihtaa. Meillä pelanut hyvin. Toki oma kokemus tästä vaunusta Trumalla vasta yhden talven verran. Meillä on myös Trumassa sähkövastus (2000w) ja lattialämmitys. Kiinnostaisi tietää teiltä joilla kokemusta voisiko putkiston parannuksilla selvitä kovemmalla pakkasella käyttämättä kaasua. Eli pelkän sähkön varassa haluaisin mielummin olla mahdollisimman paljon. Kertoisitteko:

putkien ja suuttimien isäämisestä putkien reijittämisestä lisää mistä saa tarvikkeita miten olette toteuttaneet millaiset ovat olleet tulokset, ilmankierron ja lämmön suhteen

Asiasta on varmaan keskusteltu aiemmin.(Itse en tumpelona löytänyt) Löytäisikö joku aiemman aiheenkäsittelyn.

PELLIKKA ERKKI 12.10.2009 13:12

Tuunauksen jälkeen saat ehkä tasaisemman lämmön jakaantumisen. Tai jos laitat lisä ilma venttiilejä voit yöksi suunnata lämpöä enempi nukkuma tilaan ja istuin ryhmässä ollessa, taas sinne. 2000W ei riitä kovalla pakkasella. Riippuu vaunusta kuinka paljon pakkasen puolelle 2000W riittää. Lisä sähkölämmittimen (max. 1500W) asennuksen jälkeen asia on toinen, jos tolpan sulake koko on 16A.(16Ax230V=2680W) ...Rattoisaa talvimatkailua...

KUNNAS TAPANI 12.10.2009 13:56

Ilmalla on taipumus purkautua helpointa reittiä, joten lisäämällä putkia yhtäälle ja kuristamalla röörejä toisaalla saa lämmönjakelua tasapainotettua hyvin.

Valmiiksi reijitettyä 35-millistä putkea on kaupassa. Se kannattaa asentaa oikein päin; reijät eivät ole symmetrisiä. Jos tekee ehjään putkeen reikiä, kannattaa huomioida tämä.

Mm. Vapaa-ajan tarviketalosta, varmaan mikä tahansa hyvinvarustettu matkailuajoneuvoliike/huolto voi niitä myydä.

4-5. Paljoa ei ole tarvinnut tehdä, meillä lähtökohtana oli LMC Viola 420, jossa tehtaan jäljiltä Truma 3002 pistelämmittimenä. Lisävarusteena tilasin puhaltimen ja putket; liike asensi reijitetyt putket kulkemaan seinän vieriä pitkin - lopputuloksena tasaisesti lämpiävä ja vedoton vaunu. Takana olevan poikittaisen kerrospetin alle menevää putkea pidensin itse vähän.

Tätä et kysynyt, mutta termostaattiohjatulla pienellä irtopuhaltimella voi täyttää kiinteän lämmitysjärjestelmän mahdollisesti jättämät kylmät aukot.
NIEMELÄ PASI 12.10.2009 14:55

Varmaan kannattaisi aloitta siitä mikä vaunu on kyseessä ja millainen nykyinen putkisto on. Noilla tiedoilla varmaan joku joka on tehnyt (mahdollisesti) vastaavaan vaunuun parannuksia, voisi helpommin kommentoida.

Hyviä vihjeitä tuossa on jo tullut.

KOSKINEN OLLI 12.10.2009 15:05

Tuossa edellä parissa vastauksessa jo tulikin asiaa, mutta sen tähän lisäisin että Truman putkessa ei välttämättä tarvitse olla reikiä, kunhan putken pää on avoin. Reijätönkin putki luovuttaa mainiosti lämpöä lämpösäteilynä.

Tämän lämmönluovutuksen johdosta putken sisällä kulkeva ilma jäähtyy 10 astetta jokaisen kulkemansa metrin matkalla... Tästä johtuu se että putkiston kulkureitillä alakaapeissa on jopa roimasti ylilämpöä.

Koska energiaa ei tule tyhjästä, aivan kaikkein ensimmäiseksi tutkisin pikkupakkasella, missä on liikaa lämpöä silloin kun lämmitin jatkuvasti käy. Ilmeistä on, että lämmitintilassa on 35-40 astetta ja joissakin alakaapeissa 30-35 astetta. Näissä kohdin lämpöputkia voisi eristää. Tai vaihtaa putki eristettyyn putkeen. Pintalämpötiloja mittaava infrapunalämpömittari on oiva ja lahjomaton väline lämpötuunauksessa : )

HAUTANIEMI ERKKI 12.10.2009 17:34

Laitoin putkiin valmiita muffeja joissa on valmis rako ja ohjaus,noin 60 cm välein seinänviereen. Puhallus ylöspäin, lähelle ilmanohjaus levyä. Tällöin lämmin nousi hyvin,eikä ikkunatkaan tuntuneet kylmiltä. Käytin isoa putkea, koska ilma kulkee siinä paremmin.

HALMEENMÄKI JUHANI 12.10.2009 18:19

Tuo putkien "väliraot" ja niiden tarpeellisuus/merkitys riippuu myös istuinlaatikoiden rakenteesta. Joissain vaunuissa niiden idea on saada ilmankiertoa istuimien ja seinän välisestä raosta seinää pitkin. Jos tuota ilmasolaa ei ole, jää lämpö sinne istuinlaatikkoon, "harakoille".

VIHERSAARI RAINE 13.10.2009 06:37

Vaunu Hobby 495 vm. 2008 "vanhan parin" vaunu. Erilliset vuoteet. Onko joku juuri tähän tehty muutoksia? Kun liukuovi kiinni on nukkumis tila viileä. Toki nukkuu paremmin viileässä, mutta voisi olla lisää lämpöä kun on Truma pelkällä sähköllä. Eli lämmön jako voisi olla meidän makuun, jos saisi lämpöä enemmän nukkumis tilaan, oven ollessa kiinni. "Läppien" säätö ei riitä.

KOSKINEN OLLI 13.10.2009 08:23

Minulla ei ole samaa merkkiä, mutta ongelma oli kylmä seinä vuoteesssa ulkoseinän puolella, ikkunan alla.
Seinustalla on reilun kokoiset ilmasolat ilman kiertoa varten, ja aivan solan alla kulki 35mm lämpöputki, mutta lämpö ei siitä noussut ylös ollenkaan. Vuoteen seinusta oli kylmä. Trumatic 6002 lämmitin on vuoteen alla. Siellä lämpöä riittää, mutta lämmin ilma ei noussut ilmasolasta ylös. ( No, eihän ilma painovoimaisesti etene poispäin tilasta, joka on alipaineinen koneellisen puhaltimen käydessä, eli aina kun lämmitin käy!)

Irroitin ilmasolan alapuolella olevan, seinään kiinnitetyn 35mm ilmaputken, ja nostin sen reilusti ylemmäksi, siis ilmasolan sisään, hieman litistyneenä, kiemurrellen ylös alas.. lisäten putkeen pituutta puolisen metriä. Putken pää meneee lähelle vaunun ulkonurkaa. Putken avointa päätä voi hieman litistää jos haluaa enemmän ilmaa purkautumaan putken reijityksistä.

Tokivain kyseinen putki pitkälti estää ilman vapaan kierron kyseisessä ilmasolassa, mutta eipä siitä haittaa liene, koska ilma ei tuossa rakosessa kiertänyt ensinkään...

Seinusta on nyt lämpymin paikka makuuhuoneen rakenteissa : ) Kolme vuotta matkailtu ympäri vuoden, ja hyvin on toiminut.

KUNNAS TAPANI 13.10.2009 09:38

... ja yhtä tärkeää on myös, että istuinlaatikoiden alareunassa on ilmasolat, josta vaunun keskellä oleva, jäähtynyt ilma kiertää sinne istuinlaatikkoon.

KAAKKOLAHTI ANITA 13.10.2009 10:57

Jos ilmaventtiiliä lisää ja putkimatkat lisääntyy niin väli puhallin on myös oiva tapa viedä ilmaa sinne missä puhallusta on vähemmän.

VIHERSAARI RAINE 13.10.2009 13:12

Olisiko kuvaa jonkun tarvikemyyjän sivuilla ko. muffista jossa valmis rako ja ohjaus. Kun en ihan (aavists on) ymmärrä millaisesta on kyse.

HAUTANIEMI ERKKI 13.10.2009 14:32

Tässä on Kaman sivut. Kama/tuotteet/lämmitys/truma sieltä aukeaa tuotekuvasto. GTR 40701-01 ilmasuutin seinälle. Kaman sivuilta löytyy muutakin hyödyllistä.

http://www.kamafritid.se/produkt.asp?produkt_id=6

KUNNAS TAPANI 13.10.2009 15:34

Olisko tämä:

http://www.vapaa-aika.com/asp_sivut/Lis%C3%A4tiedot_tilaussivu.asp?tunnus=168650

HAUTANIEMI ERKKI 13.10.2009 16:12

Tätä tarkoitin muffilla.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.