"Tunturikytkin" 2009 vuosimallin Hobbyyn

KARI MIKKO 07.09.2009 12:38

Hobby on uusinut vaunujensa sähköjärjestelmiä vuosimalliin 2009. Tuossa uudistuksessa on jätetty pois ennen vaatekaapeissa ollut 12V <-> 230V kytkin. Syytä en tiedä, mutta näin on tehty. Tunturikytkimen asennuksen yrittäminen kuulemma sekoittaa sähköjärjestelmän, eikä asennus siis onnistu. Tämänkään syytä, tai täydellistä paikkaansapitävyyttä en tiedä, mutta niin huoltoliikkeestä kerrottiin.

Ongelmana on siis se, että 12V kiertovesipumppu jää pyörimään, kun sähköt katkaistaan vaunusta. Tuohan tyhjentää akun aika nopeasti, joten systeemi ei toimi vaunua kausipaikalle jätettäessä. Ratkaisuna ongelmaan vaunustamme irroitettiin kiertovesipumpulle menevä 12V johto, jolloin pumppu toimii ainoastaan 230V virralla. Aina pois lähtiessä siis sammutetaan kaikki 12 voltilla toimivat vehkeet joko yksitellen, tai siitä oven vieressä olevasta "pääkatkaisijasta" LYHYESTI painamalla. Kun sähköt katkaistaan tolpasta, jää 12V toimintaan, mutta kun mikään laite ei ole päällä, ei myöskään virtaa kulu. Kun sähköt seuraavan kerran kytketään tolppaan, lähtee ainoastaan kiertovesipumppu pyörimään 230 voltilla.

Tämä toimii hyvin kausipaikalla, kun vaunua lämmitetään sähköllä. Tällä hetkellä siis emme voi 12 voltilla pumppua pyörittää, ilman johdon takaisin laittamista. Tulevan kauden jälkeen pumpulle menevään 12V johtoon on kuitenkin tarkoitus asentaa kytkin, jolloin tuokin homma helpottuu.

IPATTI VEIKKO 08.09.2009 10:50

En oikein usko että asiaa ei saisi järjestettyä kuntoon haluamallasi tavalla. Jos vaunussa on Alden pannu se onnistuu. Voit käydä katsomassa Alden kytkentää sivulta www.koti.mbnet.fi/pes1tol tai ota yhteys pes1tol@mbnet.fi

KARI MIKKO 08.09.2009 13:11

"Jos vaunussa on Alden pannu se onnistuu."

Juu, Alden pannu on kyseessä. Malli on Alde Compact 3010 3kW lämmittimellä. Tuolla linkittämälläsi sivulla ei tainnut kyseisestä mallista olla juttua.. tai sitten ei vain sattunut silmään.

KARI MIKKO 10.09.2009 11:07

Selostin tuossa ensimmäisessä viestissä, että "kun mikään laite ei ole päällä, ei myöskään virtaa kulu". No sehän nyt ei täysin pidäkään paikkaansa, sillä Alden ohjauspaneeli jää päälle. Se sininen taustavalo ei pala, mutta ne nestekide numerot näkyvät. Osaisikohan kukaan sanoa, paljonko tuollainen vie virtaa, ja kuinka nopeasti se tyhjentää akun?

Hyviä neuvoja tuon tunturikytkennän kanssa kyllä otetaan ilomielin vastaan.

LEHTONEN JARI 22.09.2009 19:39

Haeppas viestinhausta sanalla:tunturikytkin
Ja alkaa pelittään...

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.