matkustajat vaunussa ?

SIMONEN JUHA 24.08.2009 23:09

onko ollut sallittua ihmisen matkustaa vaunussa? ja milloin tuli kielletyksi? 70-luvulla jotain? mulla tieto että olisi ollut joskus sallittua, kertokaa totuus

VARTIAINEN JOUKO 25.08.2009 01:23

Oheinen lainaus hekilökuljetuksesta perävaunussa kertonee tarvittavan. Lain 44§:n 1-3a kohdissa luetellaan tilanteet joissa henkilökuljetus perävaunun tavaratilassa on sallittua. Po. pykälän 4:ssä kohdassa yksiselitteisesti kielletään muunlainen henkilökuljetus perävaunussa.

Asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä 4.12.1992/1257

Liikenneministerin esittelystä säädetään 3 päivänä huhtikuuta 1981 annetun tieliikennelain (267/81) nojalla:

44 § Henkilökuljetus perävaunun tavaratilassa

Puoliperävaunua saa käyttää henkilökuljetukseen noudattaen soveltuvin osin 43 §:n 2 momentin säännöksiä.

1 a. Auton ja traktorin perävaunulla saa poliisin hyväksymällä reitillä kuljettaa nähtävyyksiin ja yleisötilaisuuksiin tutustuvia henkilöitä edellyttäen, että perävaunu on varustettu henkilökuljetukseen soveltuvin rakentein ja varustein. Kuljetuksen suurin sallittu ajonopeus on 25 km/h. Kuljetettaessa puoliperävaunulla taikka kahdella tai useammalla toisiinsa kytketyllä perävaunulla henkilöitä tulee vetävän ajoneuvon kuljettajalla olla DE-luokan ajoneuvoyhdistelmän kuljettamiseen oikeuttava ajokortti. (12.5.1995/775)

Traktoriperävaunulla saa kuljettaa omaa työväkeä sekä perävaunun kuormaamiseen tai kuorman purkamiseen tarvittavaa apuväkeä työ- tai määräpaikalle ja sieltä takaisin ehdolla, että kuljetus voi tapahtua turvallisesti.

Moottorikelkan perävaunulla saa kuljettaa henkilöitä moottorikelkkailureitillä. Perävaunussa ei kuitenkaan saa kuljettaa henkilöitä ajettaessa moottorikelkalla muulla tiellä kuin moottorikelkkailureitillä tai tällaista muuta tietä ylitettäessä.

3 a. Polkupyörän perävaunulla saa viisitoista vuotta täyttänyt henkilö kuljettaa yhtä enintään kymmenvuotiasta lasta ja kahdeksantoista vuotta täyttänyt henkilö kahta enintään kuusivuotiasta lasta. Lapsen kuljettaminen polkupyörän perävaunussa on kuitenkin sallittu vain, jos perävaunussa on lasta varten sopiva istuin sekä tarkoituksenmukainen rakenne ja tarkoituksenmukaiset suojavarusteet estämään lapsen pääsemistä kosketukseen perävaunun liikkuvien osien ja tien kanssa. Lisäksi polkupyörässä tulee olla kaksi erillistä jarrulaitetta. (24.5.1996/356)

Perävaunua ei saa käyttää muihin kuin edellä tässä pykälässä tarkoitettuihin henkilökuljetuksiin. (24.5.1996/356)
AHOLA JARI 02.09.2009 11:53

En kyllä muista minäkään aikaa jolloin henkilökuljetus matkailuperävunussa olisi ollut koskaan sallittu. Ainoastaan hiljattain Caravan-lehdessä oli juttu U.K. Kekkoselle tehdystä ½-peräasuntovaunusta, jolla oli erityinen poikkeuslupa kuljettaa henkilöitä. Muistaakseni (nyt EU-aikana kait?) on poistunut aeimpi kielto kuljettaa eläimiä vaunussa (tai perävaunussa) - en kyllä suosittele tuotakaan..

Tuo lainaus pykälästä "44 § Henkilökuljetus perävaunun tavaratilassa" osoittaa hieman lainsäätäjän hapuilua, kun kaikilta kohdin ei ole edes kyse perävaunun "tavaratilasta" .. Ilmeisesti parempaa lain kohtaa muutokselle ei löytynyt - jäi vain §:n otsikko muuttamatta ;)

LAAMANEN TIMO 03.09.2009 12:29

Jos nyt ihan pilkkua viilataan, niin se Scania-Vabiksen perässä kulkeva vaunu ei suinkaan ollut U K Kekkoselle tehty. Siitä oli Caravan-lehdessä virheellistä tietoa. Vaunu tehtiin Scan-Autolle edustuskäyttöön ja uusien mallien esittelykiertueilla sitä veti aina uusimman mallinen Scania-Vabis. Nythän tämä HelKo:n (Helsingin Koritehdas, joka tunnettiin aikanaan bussien korien tekijänä) käsin tekemä vaunu on entisöity ja sitä vetää nykyisin myös museorekisteröity ja viimeisen päälle kunnostettu Scania Vabis LB 76 (rek.nro LB-76) Veturin ja auton omistaa käsittääkseni edelleen Scan-Auto.

Muistelisin lukeneeni jostain lähteestä, että jo tuon vaunun varsinaisena käyttöaikana henkilökuljetukselle siinä piti anoa erikoislupa - eli jo silloin matkustajien kuljetus perävaunussa oli kielletty

LAAKSO MARKKU 18.09.2009 19:14

Ja jos todellisia kokemuksia kaivataan niin mun kaverin vaimo (kukapa muu)"testasi" homman kerra 90-luvulla lyhyellä matkalla ja kertoi että sitä kilinää, kolinaa ja räminää ei kestä kukaan! Tulee hulluksi!

LAHTINEN TIMO 22.09.2009 13:47

Käsittääkseni asuntovaunussa ei saa olla ketään ajon aikana, ei edes kissaa tai koiraa.

RAUTIAINEN KARI 22.09.2009 18:31

Vaunussa ei saa olla henkilöitä ajon aikana. Kissa ja koira ovat irtainta käyttöomaisuutta ja siksi niitä ei lasketa henkilöiksi. Irtain käyttöomaisuus saa olla vaunussa kyllä, oli se sitten telkkari, mikroaaltouuni, hevonen, mopo, tai vaikka kani. No eläinsuojelulaki taas sitten tarkemmin määrittelee eron mikroaaltouunille ja siperianhuskylle, mutta vasta sitten kun laiminlyöt huskyasi.

Toisaalta maalaisjärki tässä kättelee kaupunkilaisjärkeä. Kenenkään ei tule olla vaunussa ajon aikana. Ihminen on hän ja eläin on se. Jos siis vaunussa on akvaario niin niitä miljoonakaloja ei tarvitse siirtää ajon ajaksi autoon.

Onko vaunussa eläin jos papukaija istuu orrella? Mitäs jos se lentelee siellä eikä istu missään. Jos undulaatti lentelee vaunussa olematta... ei jaksa. Antaa olla.

VARTIAINEN JOUKO 22.09.2009 20:17

Kyllähän lainsäädäntö antaa määräyksiä myös eläinkuljetuksista hinattavassa ajoneuvossa - joita ovat mm. hevoskuljetusperävaunut. Varmasti soveltuvin osin on säädäntöä muillekin eläinkuljetuksille. Pitäisi vaan käydä tuota Finlexiä haravoimassa.

LAHTINEN TIMO 23.09.2009 18:38

Mitäpä, jos siellä on 50 kiloinen koira, joka vaeltelee etupään ja takapään välillä.

LAHTINEN TIMO 24.09.2009 08:57

Hevoskujetusvaunuissa on hevosen liikkuminen tehty mahdottomaksi hihnoilla, jotka kulkevat pollen vatsan alta ja lisäksi siellä on kaide pitkittäin, mikäli kärry on tarkoitettu kahdelle, jap portti pollen takana.

RAUTIAINEN KARI 24.09.2009 09:59

Sikäli mainintani hevosesta oli huono, koskapa silloin on huomioitava paljon muutakin. Eläinten kuljetus kaupallisessa tarkoituksessa on luvanvaraista. Jos kuskaat heppasi astutettavaksi, niin jos se varsa tulee sulle itelle niin mene vaan, mutta jos meinaat varsan myydä niin tarkoitus on kaupallinen. Lupa tarvitaan. Jos viet 6 vuohta teurastamolle niin on luvanvaraista, mutta muuten saat kyllä niitä ajeluttaa.

Eläinten kuljettaminen ei edellytä lupaa, kun • kuljetusta ei suoriteta tulonhankkimistarkoituksessa • kuljetus koskee yksittäistä eläintä, jonka mukana on eläimestä kuljetuksen aikana huolehtiva henkilö • kuljetus koskee omistajansa mukana olevia lemmikkieläimiä • matkan kokonaispituus lähtöpaikasta määränpäähän on enintään 50 kilometriä • karjankasvattaja (tuottaja tai maatilan omistaja tai heidän perheenjäsenensä) kuljettaa eläimiään omilla tai maatilan ajoneuvoilla eikä kuljetukseen liity tulonhankkimistarkoitusta.

TUOMI JYRKI 28.09.2009 18:44

Jo on pojilla vaikeeta. Minä en vaunussa kuljeta edes muurahaisia. Joku kärpänen tai hyttynen siellä saattaa ajon aikana olla, mutta siitä saa joku valittaa, jos haluaa.

PASANEN MIKKO 29.09.2009 16:41

Terve! Edellä ollut hyviä vastauksia asiaan. Kertoisin kuitenkin tarinan minkä mennä kesänä kuulin erään matkalu paikan saunalla...ja tietenkin totena. "Pariskunta on matkannut auto-vaunu yhdistelmällä jo pitkähkön päivämatkan, rouva ei autossa saa mieleistä lepoasentoa. Tuumataan ottaa riski ja rouva siirtyy matkailuvaunuun lepäilemään. Ajellaan tovi, kuljettajalle tulee tarve käydä kevennyksellä, kun levähdyspaikkakin on sopivasti kohdalla. Ja taas matka jatkuu hyvän tovin. Yht´äkkiä on poliisiauto perässä ja kiilaa yhdistelmän eteen, kaveri ajattelee käryn käyvän, kun rouva on vaunussa... Mutta kas kummaa, rouva tuleekin poliisien autosta, yllään vain aluspöksyt ja rintaliivit! On käynyt nimittäin niin, että samalla kun isäntä kävi tarpeillaan, oli rouvakin käynyt levähdyspaikan toisella reunalla kevennyksellä, kuljettaja ei ollut sitä huomannut. Poliisit olivat ottaneet rouvan kyytiinsä tämän hortoillessa maantiellä alusvaatteisillaan. Pakkohan siinä oli myöntää rouvan matkustaneen vaunun puolella." Se, millaiset sanktiot tapauksesta koitui, jäi epäselväksi.

VARTIAINEN JOUKO 29.09.2009 16:53

Eikös tuota juttua kerrota vähän saunanlauteilla kuin saunanlauteilla urbaanilegendana ; )

LINDBLOM ALF 29.09.2009 22:04

Tämä juttu on kotoisin ruotsalaisesta filmistä, joka kertoo erään perheen lomavietosta. Itse asiassa siinä frouva ei tullut poliisiauton kyydissä, vaan ukko näki ohiajavan prätkän ja sen takaralla oli frouva.

GRÖNLUND JORMA 30.09.2009 12:07

Meillä oli taannoin kissa, koka tykkäsi matkustaa vaunussa. Aina kun pysähdyttiin, ja mentiin katsomaan vaunun ikkunasta, niin siellä se loikoili pitkänään takasängyllä elämäänsä täysin tyytyväisenä.

Sitävastoin ihan eka kerta kun lähdettiin vaunureissulle, ajateltiin, että siellä vaunussahan meidän koiralla on loistavat tilat matkustaa. Niinpä laitettiin Hekku vaunuun.... No ensimmäinen pysähdys ja tarkistuspiste oli melko lähellä, jo Nurmijärvellä siinä Palojoenmäen päällä P-paikalla.... Kun avattiin vaunun ovi, niin Hekku ryntäsi kuin luoti suoraan metsään, eikä meinannutkaan tulla sieltä takasin vapaaehtoisesti, vaikka ei uhkattukaan sitä vaunuun työntää enää koskaan.... Hekku ei uskaltanut vaunuun tulla ihan heti perilläkään, vaikka oltiin jo koko porukka sisällä... Kyllä se lopulta tuli, ja siitä tulikin oiva karavaanarihauva.

PALIN MATTI 30.09.2009 12:42

Niin ne nuo jutut muuttuu, varsinki valtakunnasta toiseen siirryttäessä. Ja kaikki on sattunu jollekki tutulle. Ei koskaan itelle.

PASANEN MIKKO 30.09.2009 14:05

Terve! Kyllä varmaan jokaiselle jonkinmoisia "hölmöilyjä" sattuu tämän karavaanari harrastuksen(kin) parissa. Niistä olisikin esim. talviratoksi hauska kuulla ja kertoakkin! Itse olisin ainakin siihen valmis osallistumaan, mutta ehkä tuolla "jäsenkeskustelu" puolella. Jospa joku "fiksumpi" aloittaisi!

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.