Akun sijoitus Hobby 650 kMFE

LAINE ARTTU 22.05.2009 09:27

Minulla on saksasta tuotettu vaunu, jossa ei ole akkua. Ajattelin laittaa sellaisen. Missähän se mahtaa sijaita ns. suomivaunuissa? Voisko Hobby miehet vähän avustaa??

Ajattelin törkätä sen parisängyn alla olevaan tavaratilaan ja siellä autosta tulevaan 12 v jatkuvaan virtaan (13 napainen) liitin...Vai onko Suomi-vaunuissa jokin parempi sijoituspaikka?

MÄKINEN KIRSI 24.05.2009 23:16

Ainakin tossa meidän vaunussa akku on siellä parisängyn alla siinä vessan seinän vieressä.

HAAPAKOSKI OSSI 25.05.2009 10:06

Ei kokemusta Hobbystä, mutta en laittaisi sitä akkua ison tavaratilan nurkkaan, koska se haittaa sitten tavaratilan käyttöä suurempien tavaroiden kohdalla.

Itse pistäisin akun johonkin pienempään istuinlaatikkoon ja sielläkin peränurkkaan. Jos akku on hengittävää mallia, reikä pohjaan ja letku ulos butyylimassalla eristettynä.

VEPSÄLÄINEN JUSSI 25.05.2009 11:07

Meillä on -08 saksasta tuotu 560KMFe jossa myöskään ei ollut akkua/laturia. Laitoin akun keulaan parisängyn alle jossa se näkyy olevan suomessa jälleenmyytävissä vaunuissakin. Laitoin akun koteloon ja akun tuuletusletkun lattian läpi. Kytkin akun juuri tuohon autolta tulevaan 12V syöttöön ja CTEC7000 laturin akkuun. Hyvin on pelannut, paitsi että tuossa auton syötössä on oletuksena rajoitus että vain 5 valaisinta toimii yhtä aikaa. Tuo ei meitä häirinnyt mutta Carawall huomasivat huollon yhteydessä ja lisäsivät jonkun hyppylangan vaatekaapissa olevaan sähkökaappiin ja nyt toimii kaikki valot myös akkukäytöllä.

LAINE ARTTU 31.05.2009 11:48

Kiitos suuresti vastauksista. Itse ajattelinkin laittaa sen juuri sinne etusängyn alle nurkkaan. Kytkentänä ajattelin heittää sen siihen autosta tulevaan jatkuvaan 12 v virtaan, joka ei ole minulla käytössä kun autossa on 7 napainen piuha.

Olen ajatellut laittaa diodin väliin ettei lataa vaunusta auton suuntaan. Onko kukaan toteuttanut tällaista?

Tosin mun 08 vankkurissa on myös seinässä sellainen muuntaja ja siinä voi olla akkukytkentä valmiiina, mutta kun ei ole kaavioita että tietäisi mihin siellä kytketään tällainen erillinen akku.

Eihän kellään sattuisi olemaan tietoa tästä kytkennästä?

VEPSÄLÄINEN JUSSI 01.06.2009 09:31

Minä otin kokonaan irti autosta tulevan jatkuvan virran syötön jolloin ei ole tarvetta diodeille. Autolta tuleva kaapeli löytyy vaunun sisältä vasemmasta etukulmasta, valkea jakorasia. Jakorasiasta otin kokonaan irti kaapelin ja vedin sen suoraan akkuun niin ei tarvinnut edes lisäkaapelia.

KIMPPA PENTTI 01.06.2009 18:16

Minulla on 05 Hobby jossa on se muuntaja tasasuuntaja siellä vaatekaapissa ja sen perässä jonkinlainen invertteri laite joka nostaa 12,5 v:n jännitteen noin 14 V:n akun latausta varten.Siinä invertteri laitteessa on myös kytkin jolla akku erotetaan järjestelmästä muuten paitsi autosta tuleva lataus toimii siitä huolimatta. Autoon olen laaittanut releen joka katkaisee yhteyden vaunuun kun auto ei käy.Se invertterilaite on Toptron GmbH:n laite ja tyyppi on Laderegler Typ EL 202V1.Sitä en tiedä onko alkuperäinen laite vai jälkiasennus. Akku on sängyn alla erillisessä akku laatikossa.Tämä aparaatti toimii käsittääkseni myöskin niin sanottuna tunturikytkimenä.

LAINE ARTTU 02.06.2009 20:22

No niin! Noinhan se kannattaa tehdä. Suurkiitokset neuvoista. On tämä eri hyvä palsta.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.