Trumatic CD 2000

KOSKI SAMULI 28.10.2008 17:06

Olen harrastanut satunnaista vaunuilua ja nyt minulla on pihassa -86 mallin Sprite Musketeer Ci. Se on tosi siistissä ja teknisesti kunnossa oleva pikkuvaunu.

Olen menossa töihin kauemmaksi ja olis tarkoitus ( varallisuusrajoitteinen ) yöpyä eka kertaa talvikauden. Olisiko mahdollista selvitä hengissä sillä talven yli.

Yllämainitusta lämmittimestä ei löydy mitään tietoa, onko sen teho 2KW. Toimii ihan hyvin. Tarkoitus olisi laittaa lisälämmitin, jos tarpeen, esim öljytäytepatteri tai puhaltava auton sisätilalämmitin.

KOSKINEN OLLI J 28.10.2008 18:20

Jos alkuperäislämmmitin toimii ja sen teho on 2kW, se riittänee korkeintaan -5 - -10 asteeseen. Parinkymmenen asteen pakkasella tarvitaan lämmitystehoa 3-4 kW. Auton sisätilanlämmitin saattaisi olla hyvä lisälämmitin 5 astetta suuremmilla pakkasilla, koska se kierrättäää ilmaa, mutta sellainen on melkoisen äänekäs, varsinkin jos on hiljainen ympäristö. Mikäli vaunun sijoituspaikka on vilkasliikenteisen tien vierellä, silloin melu ei ehkä ole liian suuri. Sisätilalämmitimen tapaisesti toimiva ja sitä kalliimpi, hieman hiljaisempi, turvallisempi ja ilmasuodattimella varustettu olisi Ecomat 2000 sisälämmitin http://www.helsinkicaravan.fi/tarvikkeet.php?url=tarvikkeet

KOSKI SAMULI 28.10.2008 20:45

Tuo Ekomat 2000 on varmaan hyvä laite, hinta tuntuu aika suolaiselta verrattuna autolämmittimiin. Onko ne kaikki meluisia? Patterin huono puoli on se, että lämpö karkaa kattoluukusta ulos. Puhallin täytyy siis olla. Sitten typerä kysymys, onko kaasun virtaama huonompi, esim. -20 pakkasella, kuin nollakelillä?

HOTANEN ARI 28.10.2008 21:03

Koska vaunu on vanha ja ohuteristeinen ja sinä olet aloittamassa jotakin extreme-asumista, niin on ehkä hyvä kerrata muutamia perusasioita. Lämmön kulutus on labraolosuhteissa n. 50 W/aste eli 2000 wattia riittäisi lämpötiöaeroon -20 - +20. Todellisuudessa on mm. tuulta ja ovia sekä lukkuja on välillä avattava, joten käytännön max. lämpötilaero on n. 30 astetta. Eli lämmittimen tehot riittää vain -10 asteen keleille (sisällä +20) . Tarvitset siis ainakin 500-1000 watin lisälämmitystä ja vielä molempiin päihin vaunua ihan mukavuussyistä. Näillä tehoilla voit myös tehostaa tuuletusta eli "lämmittää" asuintilaan ja varsinkin ikkunoihin kertyvän kosteuden ulos. Mukavuussyistä tarvitset myös lattiaan lisäeristystä (kevyt+halpa) lattiamaton alle. Tälläisenä voisi toimia 2xretki makuualusta (10€) tai sentin styroksit. Kaasupullo maksaa konevuokraamossa alle 20 €, mutta se riittää pakkasella 3 vrk, kovilla keleillä vai 2 vrk, jolloin lämmityksen kuukausihinnnaksi tulisi max. 300 euroa. Ei kovin houkuttelevaa vai mitä ? Toisaalta koko kesän pärjää parilla pullolla. Jos saat ilmaiseksi sähköä työkohteista, niin voisi olla jotenkin kannattavaa. Muuten olisi huoneen vuokraaminen halvempaa ja mukavampaa ja siellä olisi jopa pesu&pisu paikat. Onnea rohkealle yritykselle. Vaunu kyllä voisi olla tuoreempi ja paremmin varusteltu juuri talveen .

HALMEENMÄKI JUHANI 28.10.2008 21:06

Autolämmittimet pruukaavat olla äänekkäitä, ja niissä on harvoin termostaattia. Aikoinaan ostin itse jostain (Heinola-Caravan?) puhallinlämmittimen jossa oli myös pieni teho, termostaatti ja kohtuuhiljainen. Nyt siellä on tuommoinen: http://www.vapaa-aika.com/asp_sivut/Lisätiedot_tilaussivu.asp?tunnus=440360

KOSKI SAMULI 29.10.2008 13:41

Puhut varmasti asiaa. Tuollainen kaasunkulutus ei tullut mieleenkään. Olisi varmaan halvempaa hoitaa koko lämmitys sähköllä ( kaksi tarpeeksi tehokasta puhallinta ). Miten jääkaappi reakoi kylmään, tuleeko ongelmia. Lämmitystä on kai jatkettava koko ajan pakkasella, muuten kosteus tekee tuhojaan?

JUUTINEN ANTTI 29.10.2008 14:46

Ei ole sähköllä halvempaa, ellet saa sähköä ilmaiseksi tai alehintaan. Kaasun kilowattitunti on ainakin tähän saakka ollut jkv halvempi? Vaivatontahan se sähkö kyllä on. Antti

HÄMEENNIEMI MIKA 23.11.2008 15:29

terve samuli mulla on just samallainen vankkuri joko olet kokeillu miten pakkasilla pärjää??? jos niin miten meni....et tietää miten varautua;)

HÄNNINEN PENTTI A 25.11.2008 10:44

Tuo teoria on melko pitkälle teoriaa. Harva vaunu on testattu labraolosuhteissa.

Empiirinen testaus on osoittanut, että (ainakin meidän pihassa) meidän vaunussa (Solifer 540 DL -88) lämmitystehon tarve on hieman vajaa 100 W /lämpötilaeron aste, silloin kun vaunussa ei asuta. Sähköpatruunan 1 kW riittää pitämään sisälämmön +20 C:ssa johonkin +5...+10 C asti, vastaavasti 2 kW riittä -5...0 C:een.

Tätä vahvistaa se, että mulla on seisontakäytössä ns. sulanapitolämmitin, jonka teho on 200 W. Lämmitin saa termostaatin nuppi kaakossa aikaiseksi n. 2-3 asteen lämpötilaeron.

penax

KUNNAS TAPANI 03.12.2008 22:30

Juhanin mainitsema lämmitin on aika miellyttävä kapine. Ostin sellaisen retkeilyautooni sähköistettyjä öitä varten. On mukavan hiljainen. Ja pienikokoisena helppo sijoittaa niin, ettei ole tiellä. Hinnaltaankin miellyttävä; ehkä ostan vielä toisenkin, niin saan auton takaosaan lämpöä yhdellä ja etuosaan sekä ohjaamoon toisella.

Termostaattia tuossa ei ole, mutta onpahan hyvin toimiva tehonsäätö.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.