Knausista Hobbyyn...

KORJULA TIINA 12.07.2008 08:03

Jippii! Eilen allekirjoitin kauppakirjan uudesta -08 Hobby 440 Excellentistä. Kimpaantuminen muutamanvuoden käytössä olleeseen vuoden -01 Knaus Eifellandin 350 TK:n pikkuvikoihin ja käytön hankaluuteen sai minut tekemään tämän päätöksen, semminkin kun myyjäliike tarjosi hyvän hinnan vaihdossa. Ajattelin, että antaa mennä.

Mielessäni siinteli, kuinka matkaan tyttäreni ja koirani kanssa huolia vailla pitkin Suomea uudella vaunulla. Tankkaan tämän loppukesän vain jääkaappia ja vesiastioita -suurinpiirtein siihen malliin...

Tummana blondina olin mielestäni ottanut asioista riittävästi selvää. (muistakin kuin lainoista) Kaiken lisäksi uskoa vahvisti taannoinen vierailu Kuninkaanlähteellä, jossa upeat Hobby rivistot komeilivat koko leirintäalueella parhaimmillaan yli kymmenen sinivalkoisen vaunun rivistönä, sitten loppui silmän kantama.(laskettiin kun käveltiin siellä!) Eikä ollut Hobbytreffit! Mitä siitä voi ajatella muuta kuin, että sen on pakko olla hyvä vaunu?

Nyt aamun tunteina olen huolesta harmaana lukenut tältä palstalta kuinka ovet ja osat putoilee, kattoluukut lentelee, saumat vuotaa ja sähköt reistailee. puhumattakaan takuista, jotka lukevat vain paperilla, mutta joille ei huoltoa saa ja jos saa, liikkeissä ei osata korjata.

Ei kai siellä jokaisessa Kuninkaanlähteen vaunussa asunut kuitenkaan tee-se-itse-mies perheineen?

En halua ja voi uskoa, että se on susi jo syntyessään! Ymmärrän kyllä, että vaunu tarvitsee säännöllistä huoltoa ja hoitoa, ruuvien kiristystä ym. normaalia toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Joskus vähän enemmänkin, mutta valmistusvirheet on eri juttu kun normaali huolto.

Haukkua osataan aina, lisäksi näillä palstoilla antavat kitkerää kommenttia nekin, jotka eivät Hobbya omista. Kateutta?

Moni muukin varmasti miettii hankkisiko Hobbyn. Jos se on niin huono, miksi niitä olisi niin paljon?

Kaipaisin tähän positiivisia kommentteja kaikilta Teiltä Hobbyjen omistajat!

Hobbyilijat 113400

MONONEN VESA 12.07.2008 12:48

Hei

Meillä on ollut Hobby 3 vuotta, siis uudesta asti. Eipä ole ollut moitetta mistään!!! Nyt kun perhetilanne on muuttunut, niin vaihdamme hiukan pienempään uuteen Hobbyyn! Minusta kaikkiin kirjoituksiin täytyy suhtautua aina pienellä varauksella, koska kukaan ei ole tarkistamassa asioiden todellista taustaa ja saattaahan olla, että kirjoittaja on hiukan kärjistänyt asioita harmistuneena. Jos laitetaan kokonaistilasto käytössä olevat hobbyt / pettyneet omistajat, niin prosentti on varmasti pieni! Ja samaa voi tietysti kysyä muissakin merkeissä ja aina löytyy narisioita! Eli iloitse sinä uudesta vaunusta täysin rinnoin ja käytä sitä! Täytyy muistaa se tosi asia, että tällaiset palstat keräävät niitä valittajia aina purnaamaan, jos ei muusta niin larseenin puutteesta tai koiranpaskasta jne. Kateus on tietysti ilmeistä ja sitähän Suomessa piisaa, varsinkin Varsinais-suomessa!!!

Moni vaúnun vetäjä ei ymmärrä tekniikasta ja teknisistä asioista mitään, esim. korin eläminen, rungon taipumat / vääntymät huonoilla teillä jne. jotka vaikuttavat juuri ruuvien löystymisiin jne. Sellaista panssarivaunua ei kukaan ostaisi ja perässä vetäisi jossa elämistä ei tapahtuisi, joten on turha kitistä että ruuvit löystyy!!! Asia on luonnollista ja normaalia, kalustoa on hoidettava ja ylläpidettävä.

Mukavia lomareissuja sinulle uudella Hienolla Hobbylla!!!!

t. 102178

TIKKANEN MIRJA 13.07.2008 11:54

Meillä -07 Hobby, parhaillaan kirjottelen vaunusta. On taas 2,5 vkoa reissattu putkeen ilman mitään ongelmaa. Reissaamme kesät talvet eikä oo moittimista. Jos ei siirrytä autoilijaksi niin melko varmasti laitetaan Hobby mutta pienempi, sitten joskus.

KOSKINEN PAAVO 13.07.2008 14:33

Tervehdys Tiinalle ja kaikille muillekin vaunun tai auton merkistä riippumatta! Ihan ilmeisesti moni vaunun merkkiä vaihtanut tai ensimmäisen vaunun hankkinut on vähän varpaisillaan uuden vaununsa suhteen. Toimiiko, kestääkö, onkohan vikoja odotettavissa jne. Tässä on vähän samasta kyse kuin vaikkapa navigaattorin hankinnassa. Mielipiteekseni on muodostunut: "kaikki ne toimivat ja jos ominaisuudet ovat minulle riittävät on hankintani ollut ihan jees." Vaunun valintanne on varmasti ollut harkittu tilojen koon, varustelun, todennäköisen toimivuuden, näkyvän laadun, takuun, painon, muitten kertoman jne. perusteella. Meillä on nyt vaununa toinen Hobby. Ensimmäinen hankittiin v. 2000, nykyinen v. 2006. Mallit 4m/220cm ja 4,10/230cm. Liikumme vaimon kanssa paljon, joten vaunun painolla on paljon merkitystä. Veturina oli -90 luvulla 2,0l bensarellu silloista Chateauta vetämässä. Nyttemmin 2,0 diesel. Nykyinen kalusto sopii kahden eläkeläisen matkailuun hyvin, 1000 kg:n vaunu on kuin "tuliaisnyytti" 140 hv:n dieselin perässä. Matkanteko on tuulien suunnasta riippumatta helppoa ja Hobbyn tilat ja varustelu meille riittävät - kausipaikkalaisiksi emme vielä ala, silloin vaunu saisi olla isompi. Vaunun ulkonäkö, toimivuus ja varustelu on mielestämme hyvä eli se hinta/laatu suhde kohdallaan. Nykyiseen vaunuun vaihdettiin takuuna muuntajayksikkö, taisi olla Dometicin tuotteita. Valmistajilla kun on monien alivalmistajien komponentteja käytettävissään. Ja lopuksi kiteyttäen omat kokemuksemme Hobbysta: hauskan näköinen, laadukkaat kalusteet, toimivat tilat, hyvin toimiva takuuhuolto (Forssan Vankkuri), mainio vedettävä, ei varmaan paras talvivaununa, mutta pikkupakkasiin sopiva, ei pikkuvikoja ainakaan meidän vaunuissamme. Tuosta vaunujemme koosta tuli vielä mieleeni mainita, että näköjään aika moni vaihtaakin nyt vaununsa pienempään - kevyempään. Ja markkinoilla riittää vaunuja ja vetureita moneen tarpeeseen kunkin maun ja mielipiteen mukaisesti. Ihan hyvä niin, eikös?

WALLIN JUHA 13.07.2008 20:00

varmasti erittäin hyvä vaihtokauppa. Itse ostin uuden Knaus Eifellandin 520 tkm vm 2006 pidin vaunua noin 10 kuukautta ja totesin että se on ehkä maailmankaikkeuden huonoin asuntovaunu monine vikoineen ja heikon laadun vuoksi valmistusmaa unkari , ehkä sekin kertoo jotain . Vaihdoin vaunun viime kesänä hobby exlusive 560 vm 2006 eikä ole tarvinnut katua vaihtoa missään muodossa , hinta ero on kuitenkin niin pieni näiden kahden vaunun välillä ja laatu ero on valtava siksi olen vahvasti hobbyn puolella. T : carawaanari 79603 .

STRÖMMER HEIKKI 13.07.2008 23:19

Sanoisin näin Hobbyn omistajana, että Hobbyjä on paljon, kun ne ovat niin halpoja, vähän niinku autoista Wartburg. Hinta- laatusuhde on sit kans samaa tasoa kuin Warressa.Tosi hienoja ovat sisältä kuten meidän 495 Ufe, tai siis hienon näköisiä, lähempää tarkastelua Hobbyn kaapistojen ovien asennus tai lukituslaitteet eivät kestä. Mietinkin tässä viikonloppuna että alettiinkohan länsisaksalaisia Hobbyjä valmistaa Saksojen yhdistymisen jälkeen, ja ennen yhdistymistä valmistusmaa oli DDR.Niin näyttäisi olevan laatu samaa tasoa kuin Wartburg henkilöautossa. Joka reissu hajoaa jotain, tänä viikonloppuna Trumaticin sytytin, sitä ennen Trumaticin puhaltimen piirikortti, milloin mitäkin, aina kuitenkin jotain, meiltä kyllä Hobby lähtee heti kun saa tarpeeksi rahaa.

SAVUNEN TOMI 13.07.2008 23:54

Hei Tarkista sitten uudesta vaunusta ettei siinä ole trumaticin lämmitystä.

SAVUNEN TOMI 14.07.2008 00:06

Hei Terveiset kunkulta, täällä istutaan hobbyssa. Itsekin ihmettelen tuota vilkasta keskustelua hobbyn huonoudesta. Tyytyväinen oon valintaan, minkä vajaa vuosi sitten tein kun otin hobbyn. Vaihdoin myös knausista tosin oli asuntoauto. Vaihdettiin tähän vaunuelämään kun tuo liikkuminen sen verran arvokasta. Mitään en oo joutunut korjaamaan vaikka liikkestä ostettuani myyjä kehotti ostamaan pienen sähkömittarin, jolla voi tarkistaa sähkönkulun jos ongelmia.

Hobbyilija 650 kfu

VIRTANEN MIRVA 14.07.2008 13:42

Meillä truma, ei mitään ongelmia/murheita truman suhteen!!

VIRTANEN MIRVA 14.07.2008 13:43

Murheita ollut, mutta silti tyytyväinen hobbyyn. "Kauneutta koko rahalla".. Seuraavakin tulee olemaa Hobby.

KOSKINEN PAAVO 14.07.2008 13:59

"Erittäin mielenkiintoista..." sanoi Heikki K. aikoinaan. Ihmetykseni kohdistuu löystyviin/irtoviin ruuveihin, kaappien ovien huonoihin sovituksiin jne. joittenkin vaunuilijoitten toteamina. Vaatimattoman kokemukseni perusteella arvelen vetotavalla tai huonoilla tiestöillä liikkumisella olevan ensisijaisesti vaikutusta näitten "vikojen" syntyyn. "Jollei vaimo osaa ommella eikä mies ymmärrä teknikkaa yhtään, tulee eläminen kalliiksi".

Myöskin vaunuissa tai autoissa yleisesti käytettävien tarvike- valmistajien osien laatu/käytettävyys/takuu jne. on ainakin meidän vaunujemme kohdalla ollut kohdallaan. Trumaticin osalta ainoat "viat" ovat olleet paristojen purkautumiset talvella kylmässä tallissa ja vaihto konttausasennossa!

Eli onko vaunu sitten Hobby tai Cabby, niin laitevalmistajien osalta moitteet pitänee kohdistaa sinne eikä vaunun valmistajalle?

JK. Voisihan lämmitysjärjestelmä todella ollakin uuden vaunun hankintahetkellä valintaperuste? Ilma vaiko neste lämmön kuljettajana? Moni ajaa esim. Opelilla vaikka naapuri ei sitä ymmärräkään... Kaikenlaisia kukkasia kesällä kukkii - ja ajatuksia.

HYTTILÄ ESKO O 14.07.2008 15:48

Onkos tämä sitten sitä masokismia ? :D

KANGAS JANNE 14.07.2008 16:00

Pääasia lienee, että ostaja on tyytyväinen, vaunut ovat yksilöitä ja käyttö on erilaista.

Knausin osalta kuitenkin sen verran, että Saksan Knaus ja Eifelland ovat aikalailla erilaatuisia vehkeitä. Oma Knausini on karu, mutta laadukkaasti tehty ja hyvin toimiva, eipä ole juuri moitteen aihetta ilmennyt.

TUOMI JYRKI S 14.07.2008 19:22

Luulenpa, että teit ihan hyvät kaupat. Eri merkkisten vaunujen huonot ominaisuudet todennäköisesti korostuvat vaunujen yksilöistä ja ne sitten tuodaan korostetusti esille. Itselläni on nyt neljäs solikka, joista viimeisin on saanut minulta reilusti kritiikkiä. Aikaisemmat ovat olleet loistavia yksilöitä ja erittäin hyviä talvivaunuja. Kyllä nykyinenkin solikkani pelittää hyvin - lastentaudit vain koettelivat vähän hermoja.

HALMEENMÄKI JUHANI 14.07.2008 20:43

Nuo vikakertomukset on tosiaan myös syytä suhteuttaa myyntiin. Jos alkuvuodesta Hobbya myytiin 191, Solikkaa 112 ja Kabea 75 niin siinä on iso ero loppumerkkeihin joitten määrät ovat paljon pienempiä. Esim yksi viallinen Cabby vastaa kymmentä Hobbya. Ja onhan sitä kuulemma vikaa Kabessakin, juuri luin täältä! Sen rinnalla voi siis olla 2,5 vikakertomusta Hobbysta eikä ole sen viallisempi.

Tuo lämmitys sitten taas on vanha urbaanilegenda. Truma riittää suurimmalle osalle ihan loistavasti ja on nopea.

Ja totta sekin että irtoileviin osiin voi vaikuttaa vetoautokin, jonkun vaunun ohjeissa jopa kiellettiin käyttämästä liian jäykkää autoa kuten maasturia tjsp!

SAVUNEN TOMI 14.07.2008 22:26

Hei taas Tarkoitin tuolla kommentilla että, eihän hobby sitä trumaa tee. Eli jos truma ei toimi, niin minkä hobby sille voi. Ja tässä oltiin vaihtamassa vaunua sen takia kun truma ei pelitä.

MYNTTINEN ARI 17.07.2008 23:06

Mutta kuulehan eihän se ole Hobbyn vika jos Trumatikki hajoaa

VIRTANEN MIRVA 20.07.2008 20:50

..jaa-a.. vai "tervettä hulluutta"...

HELLING LASSE 20.07.2008 23:28

Onhan uudessa vaunussa aina takuu...

Itse saatiin 2 kuukautta sitten uusi Hobby 720 Prestige joka tilattiin 3 kuukautta aikaisemmin, eli siinä välissä oli hyvää aikaa lueskella näitä Hobbyn haukkuja näillä palstoilla ja ne vähätkin hiukset oli jo melko harmaina kun vaunu vihdoin tuli Suomeen.

Tyytyväisiä ollaan kuitenkin vaikka pikkuvikoja on!!! ja viimeistelyssä toivomisen varaa. Sähköt reistaa, eli lamput palaa ei pala, palaa ei pala, lavuaari vuotaa, uunin pelti on muuten hyvä mutta ei mahdu uuniin, eli kaikenlaista pikku vikaa.

Kunhan saadaan reissut tehtyä niin täytyy viedä huoltoon.

Täytyy muistaa että hinta laatu suhde on kuitenkin kohdallaan ja meilläkin toisena vaihtoehtona oli adria joka olisi ollut suurinpiirtein saman hintainen mutta vaimo tyrmäsi sen sisustuksen joka kieltämättä on Hobbyssä huomattavasti tyylikkäämpi.

Ei muuta kuin hyvää matkaa uudella hienolla Hobbyllä.

RAUDASKOSKI MIKKO A 25.07.2008 11:48

MUTU tutkimus: Osta vaunu jossa ei ole yhtään vikaa naapurin mielestä. Vaunun merkki on, ON, ON???

VAINIO RISTO K 25.07.2008 13:41

Ostettiin viime kesänä Saksasta Knaus Südwind 500FDK ja tämä kesänä käytettiin huollossa ja kosteusmittauksessa myyjän luona. Tuloksena ei yhtään takuukorjausta ja huolto + kosteusmittaus maksoi 120e. Pitääkö tämä vaunu nyt äkkiä palauttaa myyjälle tai tehtaalle??

Nimimerkki: Syvästi huolestunut

LOUHIO YRJÖ 25.07.2008 17:59

Hiukka lisää lihoja soppaan. Pitkäaikaisesti vaunuasiaa harrasteneena ja lukuisia eri merkkisiä vaunuja omistaneena voin todeta, että samaa keskustelua ja pohdintaa vaunujen paremmuuksista jne. käydään jatkuvasti. Aikaisemmin ´itseään kunnioittava´ karavaanari ei voinut ehkä hyväksyä kuin jonkun ruotsalaisen ja suomalaisen ns. talvivaunun. Nyt on tilanne toinen, kun esim. Hobby on parantanut monia laatupiirteitään. Toisaalta vaunujen koko ja muut seikat vaativat kevyitä ratkaisuja materiaaleissa eivätkä nämä välttämättä kestä kovin kovaa käyttöä. Saksasta vajaa vuosi sitten itse tuottamani Hobby Excellent 495/vm. 2008 on kaikin puolin ollut myönteinen kokemus. Huollossa täällä akkuasennus, Trumaticiin sähkövastuselementti ja TV -antenni niin avot. Sisustus, valaisimet ja paikkojen toimivuus on OK. MediaOval on kätevä. Trumatic´illakin voi kohtuullisesti pärjätä pakkasilla. Pienet mahd. tarpeelliset muutamat sisustussäädöt pystyy varmaan jokainen tekemään. Useimmissa tuotteissa voi tänä päivänä olla jotakin jälkeenpäin paranneltavaa, mutta pitäisin Hobbyn hankintaa myös hinta/laatusuhteessa ihan perusteltuna hyvänä ratkaisuna.

HÄNNINEN PEKKA 27.07.2008 10:11

Kun näitä fleimauksia tulee niin en voi olla omaani laittamatta. Meillä oli ensimmäisenä vaununa uutena ostettu 520 excelsior peräkeittiöllä ja keskiryhmällä. Vaunu jätti allensa noloja vesiläikkiä viemäriputkien vuotaessa (takuukorjaus), yksi lamppu putosi kiinnikkeistään (laitoin ihan itse takaisin uusien ruuvit vähän järeämmiksi) ja kattoluukku vaihdettiin (takuukorjaus)... siinä ne viat. Suomea ja Norjaa kierrettiin iloisesti. Tänä vuonna kyllästyttiin törmäilemään toisiimme ja kyykkimään jääkaapilla vessan oven edessä ja vaihdettiin Soliferin Finlandiaan. No onhan se paljon suurempi vaunu mutta myös hurjan paljon kalliimpi joten en kyllä vertailisi näitä kahta niin kauhean perusteellisesti. Hobbyllä pärjäsi hienosti ja monet tekniikan osathan ovat ihan samoja kaikissa vaunuissa - eli kysymys on lähinnä siitä mitä sinne on valmistaja valinnut. Ulkoilman kylmetessä kaasua kului ja ikkunoista hohkasi kylmää - se on ehkä se selvin ero tähän nykyiseen jos vuodenaikoja ajattelee. Myöskin kokonaan ulkopuolinen harmaavesisysteemi jäätyy kyllä jo pikkupakkasillakin nopeasti. Alustan osat ja akseli olivat samoja BPW:n tavaroita kuin Soliferissa - samoin kitkavetopää, eli veto-ominaisuuksissa ei ollut valittamista... tosin tässäkin vertaan kahden eri kokoisen vaunun kulkua. Kaiken kaikkea hintaeron kyllä huomaa vaunuista, mutta tarvitseeko sen hintaeron olla noin suuri ? Tässä ehkä se suurin syy Hobby:n suosioon; ei paha silmälle, ei paha kukkarolle ja yleensä aika toimiva vaunu.

P.

HALMEENMÄKI JUHANI 27.07.2008 18:50

Niinpä. Miksi nuo matkailuautotkin pruukaa olla Ducatoa, vaikka kaikki täällä ovat varmasti lukeneet lukuisista vioista? Se hinta, se on se ykkössyy. Ja kakkossyy. Ja kolmossyy...

JOKINEN OLAVI M 29.07.2008 20:15

Meillä on jo toinen Eifelland.Ensimmäisen ostimme Turun vaunumessuilta keväällä 99. Kaupat syntyivät lyhyellä harkinnalla n:2h, kun tavara ja hintalapun numerot olivat erittäin sopivat. Vaunu oli meillä 7v ja 4kk. Joitakin pieniä parannuksia tein itse ihan alkuaikoina. Näiden lisäksi ei varsinaisia korjauskuluja ole tullut senttiäkään. Vaunulla on kuljettu huhtikuun alusta lokakuun alkuun keskimäärin 42yöpymistä vuodessa. Kaikki on aina toiminut moitteetta. Nyt meillä on toinen Eifelland. Vaihdosta tulee syyskuussa 2v. Tämä on hieman varustellumpi ja vähän isompi, mutta tavaran ja hinnan suhde taas näyttäis olevan ostajalle erittäin hyvin kohdallaan. Tähänkin olen tehnyt jokseenkin vastaavat parannukset. Aika näyttää kuinka "viaton" tämä versio Eifellandia tulee olemaan. Vielä korjauksia ei ole tehty sentilläkään. Ja tämä kaikki kirjoittamani on vielä TOTTA. Älkää "pelätkö" Eifellandia vaikka sillä ei olekaan statusta. Pitäkää vaunustanne huolta, ja lukekaa käyttöohjeet, siten varmistatte parhaiten että kaikki toimii moitteetta, eikä tarvitse vaihtaa turhaan hyvää vaunua kenties kalliimpaan ja huonompaan. Hyviä kesänloppuja karavaanarit. t:OLKKE.

PÖLLÄNEN JUHA 29.07.2008 20:29

Moi!

Vaihdettiin itse tänä keväänä eiffenland hobbyyn.Viisi viikkoa vaunuiltu ainoa vika keittiön laatikon lukitus,joka laitetaan takuuna kuntoon.Ei meillä kyllä knaussistakaan mitään pahaa sanottavaa ole.

LAULUMAAHIRVONEN MARI 31.07.2008 22:49

Heips!

Meillä on Eiffeland 495 TF vm. 2003 jonka hankimme vuonna 2007 huhtikuussa. Ensimmäisenä vuonna tuli vaunuöitä arviolta noin 90 kappaletta ja tänä vuonna on jo tähän mennessä kertynyt vähintäänkin saman verran - ja lisää tulee kokoajan - koska olemme tällä vaunulla juuri parhaillaan pitkällä reissulla josta vaimoni juttuketjussa enemmän (linkit alla).

Olemme olleet vaunuun enemmän kuin tyytyväisiä, hintaansa nähden todella loistava vaunu. Sen kummempia korjauksia ei ole tarvinnut tehdä. Mekin olemme muutamia parannuksia tehneet vaunun talvikäyttöä ajatellen ja viime talvikin meni aivan hyvin ilman ongelmia, lämmintä oli kokojan ja vesiä käytettiin siinä missä kesälläkin.

Lienee kyse tässäkin - kuten vaunuasioissa yleensäkin - yksilöistä. Eiffelandia on turha karttaa, olen sitä mieltä että kyseessä on tällä hetkellä eräs hinta/laatusuhteeltaan parhaista vaunuista.

Tässä linkkejä reissumme blogiin ja kuviin joista huomaa miten Eiffelandillä pärjää maailman turuilla :)

Blogi:

http://wwwmarinpaivakirja.blogspot.com/

Kuvaboxi:

http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/29e7j+mari-koti-pyorien-paalla.html

Terv. Juha (Marin mies)

KINNARI ESKO T 24.08.2008 19:45

toivotavasti vaunusi on muu kuin mmanantai versio meillä oli hobby 540 2004 jossa ei ollut mitään ongelmia. vaihdoimme viime vuonna pienempään 460 ja siitä ongelmat alkoivat vikaa on ollut ihan riittävästi hyllyt notkuu ovet vääntyilee ylä kaapin ovet ottaa kiinni keittiön kattovaloon u ryhmän kaappien alla olevat hyllyt on irronneet osittain ovat kiinni taipillä lämminvesi varaaja halkesi vaikka vedet oli tyhjennetty ohjeiden mukaan talveksi kun sitä korjattin huollossa niin asentaja sanoi että näitä on ollut tänä vuonna useita silti se ei ole valmistusvika jonkunmoisen kädenväännön jälkeen saatiin melkein kaikki viat korjattua takuuseen että ainakin tässä tapauksessa tuli mieleen että hobbyn laatu on pudonnut ??

HYTTILÄ ESKO O 02.09.2008 19:47

http://www.autoliitto.fi/@Bin/2529657/vaunuvertailu_kokonaistulos.pdf

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.