Märkä vaunu ja "osaataankohan vaunuja tehdä"...

KÄHKÖNEN JUKKA 22.06.2008 21:57

Tuossa minulla on projekti pihalla, Spriten Musketeer, jotain 20 vuotta vanha. Sukulaiselta ostin edullisesti, kosteusvaurio tiedettiin. Vaunu ostettiin sillä, että "mitä vaan löytyy, ei siitä sukurakkaus säry" :). Pieni haave oli, että "pientä laittoa, kyllä sillä sen kesän yhden reissun heittää".

Pääsin sitä purkamaan tuossa pari viikkoa sitten, oli talven pihalla katoksessa.

Julma totuus paljastui. Siellä ei ollut yhtään kuivaa paikkaa- kaikki puuosat olivat mätiä. Jokunen kattokannake oli vielä ehjä.

Tulee tuosta kyllä mieleen, että kai uudet vaunut ovat parempia. Ei kai niissä käytetä puuta. Kai niissä runkomateriaalit ovat keinoaineita, jne. Mitenkä on, onko kukaan availlut uudehkoa vaunua?

Tuntuu kummalliselta, että miten tuollainen ulkokäyttöön tarkoitettu vekotin voi sisältää niin paljon puuta. Vetoaisojen päälle on koottu vaunu. Lattia on nelimillinen vaneri, styroksi, nelimillinen vaneri. Siinäpä se lattia sitten onkin. Päällä muovimatto. Kai siinä nykyään on vähintään filmivaneri...

seinien eristeetkin ihmetyttävät :). En koskaan uskonut, että styroksi voi imeä niin paljon vettä- mutta niin se vaan imee.

Doh. Eiköhän tuosta kalua tule. Rahallisesti tuossa ei ole mitään mieltä- mutta toisaalta, on kai sama ostaa läpimätä 600 euron vaunu, ja korjata sitä tonnilla, kuin ostaa 2000 euron läpimätä vaunu.. tai 20000 euron läpimätä vaunu. Tuon purettuani en enää usko kuivaan asuntovaunuun, ellei se ole sitten tullut tehtaan hyllyltä suoraan.

Runkorakenteet on pikkuhiljaa korjattu- kestopuusta. Uretaanitiivistemassaa on mennyt parikymmentä tuubia tähän mennessä, ja lisää tarvitaan. Enpä usko, että tuohon tulee paljoa lisää painoa. Kokonaisuudessaan mielenkiintoinen projekti. On oppinut paljon... jos tuollaista tekee, niin: 1. varaa aikaa, mieluiten vuosi kahden viikon sijaan. 2. Ennen kuin purat, ota 500 kpl valokuvia, tulosta ne, kirjoita niihin mittoja. 3. Varaa käyttöösi lämmin ja kuiva hallitila kunnostukseen- joka on hyvin tuuletettu. Ei onnistu kotipihalla, pienikin sade kuraa joka paikan. Tuo on puusepäntyötä, ei raksahommia. 4. Ennen kuin purat, teet puusta tukeva luuranko vaunun ympärille. Aseta vaunu millilleen vaateriin. 5. Kalusteteet pois, katon purku, parikymmentä senttiä seinää, katon kunnostus- ja sen jälkeen tukiparrut. Sen jälkeen vasta seinien kimppuun. Jne jne jne.

HALMEENMÄKI JUHANI 22.06.2008 23:18

Kyllä se vaan on niin, puurimoista ja styroksista isoin osa on tehty. Poikkeukset ovat harvassa. Ja jollet osta uutta niin priiman saa vain kun korjaa itse kunnolla, kuten totesitkin.

TERVO JARI 23.06.2008 21:19

käy ? ?

Miten tuo kestopuu reagoi ruuvien ym kanssa ? ?

Onko kestopuu uutta nykyaikaista vai vanhempaa "myrkkypuuta" ? ?

Käytätkö silokoonia vain tiivisteliimaa vai butyyliä ? ?

Jos olet käyttänyt silikoonii varaudu että silikonissa oleva etikka syövyttää alumiinii . . . Nii jos on silikonissa etikkaa, kaikissa ei ole . . .

Se on oma "taiteenlajinsa" korijailla noita vermehiä . . .

Jari

KÄHKÖNEN JUKKA 24.06.2008 09:41

Doh, ruuvien pitäisi olla rosteria, mut rosteri-tai haponkestävien ruuvien löytäminen on aika työ. Käytän sellasia leveäkantaisia ruuveja, tavan sinkittyjä.

Tuo on ihan tavallista kestopuuta, mitä saa rautakaupasta- "suolattua", eli silleen ihan turvallista.

Uretaaniliimalla liimaan, sika fc11-tyyppisellä. Eilen kiinnitin finnfoamia seiniin eristeeksi, kontaktiliimalla. Hyvin pysyy. Kyllä silikoniakin voi käyttää, mutta silloin sen purkin kyljessä pitää lukea "Kiilto"- kukaan muu ei näytä valmistavan tuoksuttomia ja etikattomia silikoneja :).

Mitä pitemmälle tuota tekee, niin sitä enemmän tulee olo, "tulisipa se perintö joltain tuntemattomalta rikkaalta sukulaiselta, jotta sais ostettua uuden vaunun liikkeestä ja hallin sille....". Jos pitäisi valita ruoskaa tai tuo projekti, niin valinta olisi aika helppo- nyt.

TERVO JARI 24.06.2008 19:50

käyttää tota kestopuuta, sillä ne suolat, mitähän ne tekee ajan juoksussa ? . . . ?

Niin ne ruuvit on tavallisia ruuveja mutta pintakäsitelty hapon kestäviksi tai rosteripinnoitettu . . . Niitä saa ainaski Whurtilta . . . Kilokaupalla ... Tukkuliike toi Whurt . . .

Käyttäisin ite joko tiivisteliimaa tai butyylimassa riippuen kohteesta, ei silikoonia . . .

Jari

HALMEENMÄKI JUHANI 24.06.2008 20:53

Würthiltä ei tavallinen kuolevainen saa ostaa mitään. Biltemasta saa, ja on melkoisen halvalla ruuvitavara siellä.

Kestopuuhun en ota kantaa, siitä ajasta kun perheessä tiedettiin asiasta kaikki on liikaa aikaa. Ja "nykyekopuu" on jo ihan jotain muuta.

Ja oli se massa mitä tahansa niin liuotin on se pahin asia jos on väärää. Eli siinä mielessä nenä tosiaan kertoo. Mutta toinen jippo on se joustavuus, eli ei saisi olla kokonaan kuivuvaa, koska se irtoaa jossain vaiheessa toisesta pinnasta.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.