Vaunun pohjan korjausta

KROOK PETRI 04.10.2016 10:02

Terve!

Katsastuksessa tuli kehoitus korjata vaunun pohjasta, kolmessa kulmassa olevat lahot kohdat. Vaunun rakenteita kun en tunne, niin kysyn täältä, jotta miten tuon korjauksen voisi tehdä. Nähdäkseni tuo pohjalevy on vain 5 mm. paksua filmivaneria ja ei toimi kantavana rakenteena. Pokittaiset rimat ovat ehjät. Eli voiko tuosta vain leikata vialliset kohdat irti ja laittaa uusi vaneri tilalle?

Toinen kysymys pitkien sivujen alajuoksuista, jotta voiko ne vaihtaa myös alta päin?

Vaunu on -90 Piccolo Holicamp

Kiitos avusta etukäteen.

Terveisin, Petri

JANHONEN MATTI 04.10.2016 15:44

Kyllä pohjan voi korjata. Ensimmäinen sääntö on se, että niin paljon pitää purkaa, että kovaa tulee vastaan. Vain kovaan voi sitoa korjatut kohdat kiinni.

Tarvitset kohtuu hyvät työtilat ja joukon kunnollisia käsityökaluja, niin niillä homma hoituu. Tarvittavia tarvikkeita rautakaupat on pullollaan ja rimoja voit sahuuttaa sahanpalvelussa millintarkasti. Rahaa korjauksen menee varsin vähän mutta aikaa sitä enemmän, kun ensin on purettava ja sitten rakennettava. Ei ole pahasta jos valokuvaat rakenteet ennen purkamista.

Se filmivaneri ei ole paran mahdollinen aine siellä pohjassa. Jos rakenteen molempi puoli on hengittämätön, ja väliin pääsee kosteutta joka ei pääsee välistä pois, niin siitä lahoaminen alkaa. Jos saat jostain lehtikuusivaneria niin se on parhaasta päästä siihen hommaan.

Myös sen alariman voi vaihtaa mutta pitää katsoa, että miten seinä on liitetty pohjalevyyn kiinni. Riman voi vaihtaa myös jatkaen osina. Nykyisin on niin hyviä liimoja, eristeitä, ruuveja ja metallisia sidontalevyjä että ei ole vaikea saada korjatusta paikoista lujuudeltaan jopa kovempia kun mitä vaunu on ollut uutena. Vanhat ruuvit on melko varmasti läpi ruostuneita joten korvaa ne sopivilla rosteriruuveilla. Vanha eriste lienee vettyvää styroksia ja se kannattaa korvata Finfoam-eristeellä ja sitoa se kiinni rakenteisiin kuivuessaan vain vähän laajenevalla rakenneliimalla.

Korjatut kohdat voit sivellä pellavaöljyllä jolloin rakenteesta tulee hengittävä. Ei se mitään jos pohjafaneri kastuu, kunhan se välillä pääsee kuivumaan.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.