Jääkaappi akulle

MÄNNIKKÖ HEIKKI 12.11.2015 13:13

No niin... vaunun ohjekirjanen sanoo että jääkaapin saa myös akkukäyttöön mutta sitä ei ole kytketty. Kysymys: pystyykö itse kytkemään (saako) ja miten??

Käyttäjän lisäys viestiin 12.11.2015 klo 13:28:22 Ja tulipa samalla mieleeni että kun omistan invertterinkin niin miten asennan (ja taas..saako itse tehdä?)

HÄMÄLÄINEN MARKKU 12.11.2015 13:33

Pystyy itse kytkemään ja saa tehdä, mutta onko se järkevää. Ainoa akku käyttötilanne olisi kun vetää vanua. Se vaatii paksut johdot auton akulta ja luotettavat liitokset. Normaalin verkkolaturin teho hukkuu kokonaan jääkaappiin ja ei ole järkevää käyttää akulla jos verkkosähköä on saatavilla. Absorptiojääkaapin (joka toimii myös kaasulla) ottama teho n. 120 - 180 W eli vie akusta 10 - 15 A virtaa eli 10 - 15 Ah tunnissa eli normaali vaunun akku ei riitä edes päiväksi yöstä puhumattakaan.

MÄNNIKKÖ HEIKKI 12.11.2015 13:43

Kiitos... ihmekään kun ei kytkettynä. enkä näi ollen vaivaa enää päätäni tuolla :)

HÄMÄLÄINEN MARKKU 12.11.2015 14:59

"Ja tulipa samalla mieleeni että kun omistan invertterinkin niin miten asennan (ja taas..saako itse tehdä?) "

Senkin saat kytkeä itse akkuun, mutta 230 V puolelle et saa tehdä kytkentöjä ts. liittää sitä vaunun sähköverkkoon. (oletan ettei sinulla ole vahvavirtapätevyyttä kun kyselet) Laillista sen sijaan on käyttää invertterin pistorasiaa ja vetää siitä valmis jatkojohto käyttöpaikkaan.

Invertterin kytkennässä (riippuen koosta) tulee huomioida johtojen paksuus ja etäisyys akusta. Vähänkin isompi invertteri kannattaa asentaa mahdollisimman lähelle akkua lyhyillä johdoilla. Ellei invertterissä ole akkuvirtaa poiskytkevää kytkintä kannattaa se asentaa johdon väliin. Inverttein lepovirta tyhjentää akun vaikka se ei olisi käytössäkään.

Akkukytkennöissä tulee olla huolellinen ja tehdä luotettavat liitokset ja huomioida napaisuus. Monet inverttetit hajoaa samantien jos napaisuus on sille väärä. Useat invetteri kestävät myös väärän napaisuuden,mutta eivät tietenkää toimi tällöin.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.