Primus 2490 syttyy ok, hetken päästä sammuu ja häiriövalo

HAKALA SAMI 26.02.2015 18:59

Tuli vaihdettua tuollainen 2490 temppuilleen 2470:n tilalle. Toimivana ja testattuna myyty, ja hetken itsekin testailin ennen asennusta ja toimivan vaikutti. Asennuksen jälkeen toimi puolisen tuntia, sitten sammui ja sytytti häiiriövalon. Kokeilin uudestaan päälle, ehtii juuri ja juuri syttyä kunnolla, ja menee taas häiriölle. Odottelin puoli tuntia, nyt kun pannu pikkasen jäähtyi, toimi vartin ja taas sama homma. Eli jäähtymisestä tuntuis tuo olevan kiinni ... mutta ikäänkuin siinä kohtaa kun pannun pitäisi vain katkaista kaasu, antaa pumpun pyöriä ja odotella jäähtymistä, se meneekin häiriölle.

Paineensäädintä en ole vielä vaihtanut, mutta tuo 2490:hän pitäisi toimia 0.2-0.5 barin alueella, joten tuon 2470:n 0.5 bar säädin ei pitäisi olla mikään ongelma? Suunnitelmissa on kyllä vaihtaa tuokin.

Pari muuta jännää havaintoa ... kun pannun laittaa päälle, samalla hetkellä kun kipinä alkaa toimia, häirövalo välähtää. Ja pannun sammuessa, samalla ku syttyy häiriövalo, välähtää sähköpatruunan valo. Paneeli toimi vielä viime yönä 2470:n kanssa, tuskin se nyt tässä yhtäkkiä olis lauennut mitenkään. Sähköt pannulle tulee releohjauksella, joten jännitteet ennemminkin liian korkeat kuin matalat ... voisko tuo seota siitä kun saa tuollaista reilua 14 volttia koko ajan?

Ohessa video, tarkkaan kuunnellen kuulee myös kipinän äänen ja pieni "tuhahdus" kun pannu syttyy. https://www.youtube.com/watch?v=3HiP5-Setpk&feature=youtu.be

MUSTONEN JOUNI 26.02.2015 19:07

Muistaakseni 2490 primuksessa on paineensäätimessä numeroitu säätö , en ole ihan varma

HAKALA SAMI 26.02.2015 20:29

Onhan siinä, mutta painealue millä 2490 toimii on kuitenkin tuo. Eli nyt sitä vaan ajetaan täydellä paineella, mikä näillä keleillä aiheuttaisi lyhyempää käyntiaikaa, kun vesitermari katkoo ... muutahan väliä sillä ei pitäisi olla.

SUOMALAINEN RITVA 26.02.2015 20:59

Viittais ettei tunnista liekkiä ,oletko tarkistanut mangetti ventiilin jhdot ettei ole irronut kun olet laittanut pannun paikoileen viitaisi myös pitokäämiin (keskimäinen liitin ) jos on irti tekee tuolla tavalla mitä tulee ohjaus paneliin häiriövalo vilahtaa kun kaasu lähtee päälle on normaalia mutta sen ei pitäisi vaikuttaa sähkö lämmitykseen ledin vilatamiseen (ei saisi vilahtaa) Etkö saanut ohjauskeskusta samassa kaupassa ja oliko 2470 pannusta palanut pohja puhki kun vaihdoit? T.Rauno

Käyttäjän lisäys viestiin 26.2.2015 klo 21:00:46 Jännite on hyvä ei pitäis vaikuttaa

HAKALA SAMI 26.02.2015 21:26

Ei ollut pohja puhki, on huollettavissa kyllä kunhan on aikaa se kunnolla puhdistaa. Mutta kun on reissuhommissa ja vaunu pitäisi pitää lämpimänä, ei ole mahdollisuutta pitää pannua sitä yhtä päivää pidempää pois paikaltaan, eikä tiloja tai varusteita täällä huoltaa sitä kunnolla. Likainenhan tuo taitaa vain olla, kerran siitä jo isommat puhdistinkin ja hetken aikaa toimi sillä, mutta tiesinkin etten kaikkea sieltä pois saanu. Ohessa kuvia siitä miltä tuo 2470 silloin näytti.

Boksissa liittimet on ainakin kunnolla kiinni, toki mitä sitten alapuolella, itse venttiilissä, sitä pitänee tutkia taas valoisaan aikaan. Äsken toimi taas noin 20 min, ja kun sammuu ja menee häiriölle niin tekee sen laakista ... palotapahtumassa ei ole mitään oireita sitä ennen.

Ohjauskeskushan on sama molemmissa, joten en sitä edes kaivannut kun ehjä kerran vaunussa on paikallaan.

ROSTEN MIKA 27.02.2015 06:59

Sami, olen viisaitten miesten kirjoituksia lukenut orgista ja siellä sanottiin että käyttäpaneeli ei olisi sama vaikka siltä näyttää ja sitten pitäisi vetää yksi piuha lisää pannulta paneeliin jota ei nykyisen käyttöpaneelin ja 2470 pannun alkuperäis johdotuksissa ole ! Lisäksi kannattaisi vaihtaa se paineensäädin pullon päässä oikeaksi koska sieltä säädetään se pannun antama teho !

Kannattaa lukea tuolta http://karavaanari.org/index.php sieltä saat kyllä oikean avun "lämmitin gurulta"

Mika

SUOMALAINEN RITVA 27.02.2015 08:42

Sami ,minulla on kunnostettuja pokseja jos poksissa on vika soittele 0405414228 Rauno

HAKALA SAMI 27.02.2015 10:01

2480 paneeli on eri, siinä on kakkostehon mankulle myös johto ja erillinen +12V. Tässä pannussa oli mukana myös pätkä johtosarjaa, ja samat johdot menee. Kun varaosaluetteloita katsoo, myös 2370/2490 paneeli on aina sama.

Tuon 2490:n reagointiajat on mulle vielä outoja, esim tuo liekkivahtipiirin toimintanopeus. Mutta tänään kun katselin aamun valossa tuota, se mankun liitin näyttää vähän kärsineeltä, epäilen siis että liekkivahtipiiri toimisi muuten, mutta mankun pitopiiri ei toimi - pannu siis sammuu siinä vaiheessa kun liekkivahti reagoi, ja vetokäämiltä loppuu syöttö.

Lähdin myt viikonlopuksi pois vaunulta, tarkistan ensi viikolla nuo mankun johdotukset ja testaan sen irrallaan. Kiitos vinkeistä tähän asti.

SUOMALAINEN RITVA 27.02.2015 19:47

Elikkä poksi vika jos johdot on mangeettiventiilissä "kiinni abikoissa " onkos oire syttyy käy 10sekunttia ja sammuu ja samatoistuu eli lähtee päälle ja hetken päästä sammuu ei tunnista liekkiä T.Rauno

HAKALA SAMI 02.03.2015 10:52

Ettei käsitetä väärin, niin sanoisin että nimenomaan tunnistaa liekin, mutta sammuu tasan siihen hetkeen kun niin käy. Eli pannu palaa tasan niin kauan kuin se yrittää sytyttää. Siinä kohtaa kun se tunnistaa liekin, ja pitäisi siirtyä vetopiiriltä pitopiirille, se sammuu. Onneksi, jos ongelma tuollaiseksi paljastuu, meikäläisenkin elektroniikka-asentajan paperit saattavat sen selvittämiseen riittää :)

Eilen illalla palasin vaunulle, kylmänä ekalla yrittämällä meni reilusti ylikin sen 10 sekuntia, toisinaan se on 5-6 sekuntia. Näkyy tuosta videoltakin. Kunhan tässä saan nuo aamukahvit juotua, käyn tuon mankun kimppuun ja testaan sen. Onneksi tuo 2470 on tuossa yhä, sen boksilla pystyn käyttämään sähkölämmitystä jos joudun tuon 2490:n boksin kimppuun käymään.

Siksi tuota jänniteasiaa mietin, kun mullakin tässä vaunussa ostaessa pannulle tuli noin 11V. Tein relekytkennän, sain pannulle sen 14V ja 2470 pelasi pitkään huomattavasti paremmin. Jos tuo tähän nyt laitettu 2490 on ollut vastaavassa vaunussa jossa pannun jännitteet on olleet mitä sattuu, niin kyllähän siitä on saattanut elektroniikka ottaa itseensä, jos se parinkymmenen vuoden jälkeen saa yhtäkkiä muutaman voltin kovemman jännitteen. Vaikka se jännite onkin nyt juuri sitä mitä pitäisikin. Mietinpä vähän jatkon kannalta sitäkin, pitäisikö tuohon syöttööön laittaa 12V regulaattori väliin. Sillon tuo relekytkentä pelastaisi alijännitteeltä, ja saäästäisi ohjauspaneelin releitä, ja regulaattori suojaisi ylijännitteeltä.

Käyttäjän lisäys viestiin 2.3.2015 klo 18:08:31 Nonnih :) Otin boksin, magneettiventtiilin ja magneettiventtiilt johdot pöydälle ja tutkailin asiaa. 12V ei olut helposti saatavilla, joten tyydyin mittaamaan venttiilin käämit ja olihan tuo ok. Putsasin kuitenkin abikot. Liotin venttiilin liitinkamman CRC:ssä, saman tein boksin liittimille ja pari kertaa kiinni-irti-kiinni-irti ja lisää CRC:tä jne. Juotin varmuuden vuoksi piirikortilta piezon ja liitinkampojen kontaktit uusiksi, vaikkei niissä selvää vikaa ollutkaan.

Lopputulos: TOIMII :)

HAKALA SAMI 09.03.2015 15:32

Nyt on muuten se paineensäädinkin uusittu, ja komiasti toimii pienimmälläkin paineella. Tosin Lukkuhaassa on nyt sen verran lämmintä, että hädin tuskin näin päivällä koko lämmitystä edes tarvitsee :)

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.