Miten nuo vanhat käyttöohjekirjat pitäisi tallentaa

JANHONEN MATTI 06.01.2015 15:34

Tuohon Hännisen Pentin tiedusteluun liittyen ja jo aiemminkin olen pohtinut miten nuo vanhan kaluston käyttöohjekirjat pitäisi tallentaa ja jos mahdollista digitoida.

M-vaunujen keski-ikä on tällä hetkellä tasoa 20 vuotta ja autojen tasoa 13 vuotta. Kuitenkin tämä kalusto vaihtaa omistajaa, niitä kunnostetaan, entisöidään jne. ja käsikirjat on hukkuneet matkalla.

Varsin usein niitä kuitenkin täällä kysytään.

Nehän olisi nykytekniikalla suhteellisen helppo digitoida ja säilyttää jossain yhteisessä arkistossa, josta tarvitsija saisi tiedot käyttöönsä.

Ongelma on siinä nähdäänkö asialle olevan tarvetta ja jos on, niin kuka sen tekee ja mikä on tietokanta (netissä) mistä tiedot 24/7/365 löytyy.

VALTONEN MARTTI 06.01.2015 18:44

Entäpä Matti tekijänoikeuskysymykset? Monesti olisi esim. jostain lehdestä saatu tieto skannattavissa ja laitettavissa näkyviin tänne vastaukseksi jollekin kysyjälle mutta sehän on vähän riskaabelia..

Sama kai tuossa esittämässäsi hyvässä ideassa voisi tulla vastaan jos oikein asian ymmärsin.

Käyttäjän lisäys viestiin 6.1.2015 klo 18:47:18 ...monen kulutushyödykkeen käyttöohjekin on nykyään vain netissä saatavissa ja kauheiden uhkauksien ohella ladattavissa sieltä vain ja ainoastaan omaan käyttöön ja vielä kopiointikiellolla..

HALINEN HARRI 06.01.2015 19:10

Ei pitäisi tekijänoikeuksista tulla ongelmia jos niitä ei kaupallisteta eli myydä ko. tietoja. Ja aika niruperse on valmistaja/maahantuoja jos tuosta yrittää juttua nostaa. Jos tekee sen, varmaan pian entinen sellainen.

JANHONEN MATTI 06.01.2015 20:18

Ajattelin kyllä tuota tekijänoikeuskysymystä, mutta en sitä auki kirjoittanut. Oleellinen kysymys on täyttääkö käyttöohje teoksen tuntomerkit.

Ylein tulkinta on, että se ei ole mikään luova teos vaan lähinnä luettelo, selonteko. tietoaineisto jne. niin sellaisen asiakirjan suoja on 15 vuotaa.

Sitten tullaan myös siihen, että ohjeen kopiota ei myydä, ei harjoiteta muutakaan kaupallista toimintaa asiassa ja jakelun tarkoitus on sama mikä alkuperäisellä ohjeen tuottajallakin, eli jakaa tietoa tuotteen käyttäjälle. Kun näitä kirjoja ei ole saatavana myöskään laitteen valmistajalta se ei kilpaile myynnissä olevan tuotteen kanssa. Intressiin pitäisi itseasiassa olla yhteinen.

Sitten on vielä tämä kopionti omaan käyttöön. Vähäisenä omaan käyttöön tapahtuvana on pidetty 2-4 kopiota ja silloin kyseessä pitää olla teos. Laitteen käyttöohjekirjaa ei ole pidetty teoksena johon sisältyy luovaa työtä.

Toki asialle voi kysyä valmistajan luvan, koska lähes kaikki laitevalmistajat on hengissä jossain muodossa.

AHJOS TIMO 06.01.2015 21:34

Kopionti omaan käyttöön on kyllä eri asia kuin julkaiseminen muiden käyttöön.

ASIKAINEN MATTI 06.01.2015 21:44

Ne pitäisi pitää aina matkakulkineessa mukana ja antaa seuraavalle ostajalle mielellään käytännön sanelemilla pikku vinkeillä täydennettynä.

VALTONEN MARTTI 07.01.2015 19:39

Kyllähän Janhonen hyvin tuon perusteli. Voisi toimia ilman kriminalisoinnin uhkaa.

LAINE SEPPO 07.01.2015 20:35

Voisi ehkä kysäistä matkailuauto/vaunu kauppiaitten kantaa asiasta. Pelkät kauppiaat varmaan suhtautuisivat positiivisesti. Huoltofirmat ehkä väähän nihkeämmin. Jonkinlainen tietopankki on kyllä hyvä ajatus. Kaatuu varmaankin kuitenkin ylläpitoon.

LAAKSO MARKKU 07.01.2015 22:14

Kaben ohjekirjat löytyvät laillisesti täältä:

http://www.kabe.se/fi/jalleenmyyjat/ohjekirjat/

Käyttäjän lisäys viestiin 7.1.2015 klo 22:19:29 Hupsista! Näyttääpä kadonneen vanhemmat vuosimallit. Täältä kuitenkin löytyvät toisella kotimaisella:

http://www.kabe.se/se/aterforsaljare/instruktionsbocker/

SUNDELL REINO 08.01.2015 07:30

täällä sivustolla on jo osio vaunut ja autot. ei olisi vaikeaa sinne lisätä tuollaista ohjekirkojen arkistoa. tuohon tekijänoikeuteen tarvitsis varmaan tarkastaa, mut eiköhän tuol liiton ol siihen sopivaa lakimiest. sopiva sähköposti osoite mihin ihmiset voisi kopioidä omat ohjekirjat niin saadaan helposti monipuolinen arkisto edullisesti. kun se in vain ohjekirjoille ei tuota ryvettymistä pitäisi tulla. siihen myös tarvitaan sopiva hakukone jotta sieltä löytyy asiat helposti. olisikohan joku tietokoneista ymmärtävä mahdollisesti kiinnostunut pistämään asiaa eteenpäin?

HAKALA SAMI 08.01.2015 16:00

Hölmö kauppiashan se olisi joka moista vastustaisi. Moni kauppiaista kun kuitenkin myy käytettyjäkin, ja moni aloitteleva karavaanari aloittaa käytetyllä. Mikäpä sen mukavampi pikku lisä kaupantekoon, kuin mainita asiakkaalle että tuo käyttöohje on kyllä kadonnut, mutta minäpä tulostan sen teille täältä ... ja samalla saa karavaanaritkin pientä mainosta jos ja kun moista arkistoa ylläpidetään.

VÄLIMÄKI JARMO 09.01.2015 20:39

Ai siäläkö ne kaikki käyttöohjekirjat on,mulla kun kaatu monta kauppaa siihen kun ei ollu käyttökirjoja.Minä en osta mitää ilman niitä. ,JV

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.