Dometic RM 7501 lämpenee huvikseen

RIITINKI RAUNO 05.01.2015 19:24

Eli pari kertaa on käynyt niin, että yhtäkkiä huomataan jääkaapin olevan lämmin, pakastin myös. Imatran voimalla on käytetty ja sulakevika se ei ole, koska valo JK:ssa palaa silti. Termostaatti tuntuisi toimivan loogisesti, ainakin se naksahtaa heti käännön alussa eli "tahtoo" lisää kylmää kaappiin. Kaasulla on lähtenyt heti kylmenemään ja sähkölläkin taas seuraavalla kerralla reissuun lähtiessämme. Molemmilla kerroilla ulkolämpö ollut nollan tienoissa ja ilmanoton suojalevyt paikoilleen asennettuna. Vaunu on ollut vaaterissa jne eli ei liene ihan pläkkiselvä juttu?

Ulkoseinässä olevan ilmanottoritilän saa kaiketi irroitettua, jotta pääsisi käsiksi laitteen taakse mutta mitenkäs se ritilä Kabesta lähtee? Tuntuu lujasti olevan. Jääkaappia ei ainakaan voi irroittaa sisältä päin, koska kaasuliitos on "putkella perille" -mallia eli ilmeisesti kytketty juuri sen ritilän aukon kautta.

Olisko vinkkiä antaa?

HAAPANEN TIMO 05.01.2015 19:48

Kokeile ilman talvisuojia. Ei kai niitä vielä nollassa tarvita.

@timppa

TERVO JARI 05.01.2015 20:28

Käyttikset luettu ?

http://www.dometicmanuals.com/2003%5C822%5C709004FI.pdf

Issellä ei kyseistä mallia käytössä oo joten en muuta neuvoksi voi tyrkyttää ku kysy huollosta jos ei noista manuskoista löydy mitään mitä et ole jo ottanut huomioon.

Nii jos ei sitte jollakulla täällä ole apuja antaa . . .

Muista kuitenkin se että kaasuasennustyöt vaativat Tukesin luvat:

http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Kemikaalit-ja-kaasu/Nestekaasulaitteet/kaasualaitteistot-ajoneuvoissa/

Ps. Tarkista sulakkeet, onko hapettuneet ? Hetkellinen alijännite ? Mitähän tuo suaap aiheuttaa ? Murhehia . . .

JANHONEN MATTI 05.01.2015 21:49

Tuo jääkaapin sisävalo ei kerro 230 v jännitteestä. Se toimii 12 V. Saahan kaappi kunnolla sitä 12 volttia koska kaapin ohjaus toimii 12 V virralla.

Absortiokaapin perustekniikka on kunnossa jos se toimii jollakin kolmesta energialähteestä. Kaappisi toimii kaasulla eli ok.

Varmista vielä, että kaappi saa kunnolla verkkovirtaa. Onko kaapeli kunnollinen ja kunnolla kiinni. Nykykaapit mittaa itse jännitteen ja jos 230 V verkossa on vaikka hetkellisen kuormituksen vuoksi alijännitettä niin kaappi ei toimi vaan menee häiriöön.

Nuo ritilät ei ole ongelman ratkaisu, koska jos olisi niin kaappi ei toimisi millään energiamuodolla.

Ongelmakohtia voi olla monta. Verkkovirran puolella vika on jos joskus toimii ja sitten taas ei, mutta missä. Kannattaa varmuuden vuoksi mitata pistorasiasta autoon tuleva jännite. Kaapin ohjauskeskus tulee ensin mieleen. Huono kosketus jossain vaikka vastuksen virtajohdossa tai maadoituksessa. Termostatti on napsauksesta huolimatta viallinen eikä pyydäkään lisää kylmää.

HAAPANEN TIMO 05.01.2015 22:02

'' Kaasulla on lähtenyt heti kylmenemään ja sähkölläkin taas seuraavalla kerralla reissuun lähtiessämme''

Siis '''lähtenyt heti kylmenemään ja sähkölläkin...'' Mun käsittääkseni ei sulje pois ritilöiden aiheuttamaa häiriötä.

Tarvitaan lisää faktaa oireista.

@timppa

KOSKINEN OLLI 05.01.2015 23:53

Ei ehkä liity ko. tapaukseen mitenkään, mutta jotakin muuta voi kiinnostaa:

Absortiokaappi voi lakata toimimasta jos sen tausta menee liian kylmäksi. Kymmenen asteen pakkasella ja pidempään jatkuva kova tuuli jäähdytysritilöistä sisään jääkaapin taakse, jääkaapin toiminta voi pysähtyä, vaikka olisi tuulisuojat paikallaan.

Näin on käynyt, vaikka on aiemmin ja myös jälkeenpäin toiminut -32 asteen pakkasissa useina talvina.

KOSKINEN OLLI 05.01.2015 23:57

Jaa, nyt vasta huomasin että taisi olla juuri tuo otsikon jääkaappi tyyppi kyseessä minulla tuolloin.

RIITINKI RAUNO 06.01.2015 10:15

Kiitoksia kaikille, keskustelua heräsi.

Toi Matin tieto valon toimimisesta erillisellä 12V:lla piti oikein juosta vaunuun tarkistamaan. Oikeassa olet, Matti. Noin asia on, joten täytyykin nyt funtsia asiaa vähän eri tavoin. (Niin, löytyyhän tieto myös kytkentäkaaviosta.)

Käyttistä on luettu silmät päähän kuivuen. Siinä sanotaan mm.:"Talviluukut voidaan asentaa, kun ulkolämpötila on n. alle 10 C ja niiden tulee olla paikalleen asennettuna pakkasasteissa."

Kun pääsisi jotenkin mittaamaan paljonko jännitettä tulee vastukselle. Toisaalta, kaapin teho on 220W 230V:lla. Virta on siis 1A silloin, kun jäähdytys on päällä. Jos jossakin huonossa liitoksessa katoaisi esim 20V jännitettä, syntyisi siinä 20W lämpöteho. Pistemäisenä tehona se olisi aika kova, eli pitäisi kyllä jo haista ja ehkä sihistäkin sen liitoksen. Jos taas alueen jännite heittelee, se onkin jo ihan toinen juttu.

Alan epäillä sittenkin termostaattia: Se naksahtaa, mutta jospa se ei silti aina yhdistäkään? Mutta miten se ohjaa kaasukäytöllä? "Naksahdus" liittyy kaiketi ainoastaan 230V ohjaukseen? Ainakaan kytkenäkaaviossa ei ole minkäänlaista yhteyttä termostaatista kaasuvehkeisiin.

HAAPANEN TIMO 06.01.2015 10:41

Toimiiko se kaasulla normaalisti? Jos toimii vika ei ole talvisuojissa eikä kaapin koneistossa vaan juurikin siellä sähköpuolella.

Vielä jos pääsisi kokeilemaan 12V:lla paikallistuisi vika 240V:iin. Siellä akkupuolella ei ole termaria.

@timppa

Jukka Mäki 14.09.2017 13:12

Osaisko joku vinkata mistä ensimmäisenä kannattaisi vikaa katsella ko. kaapista, kun vikavirtasuoja laukee...
Vastus on n. 230 ohmia ja maihin ei näyttäisi olevan vuotoa. Toinen ongelma, että ei toimi kunnolla kaasullakaan. Piezo ei sammu vaikka kaasun kohina kyllä kuuluu.


Update..kyllä se vastus taitaa olla sökönä. Otin pikaliittimen irti ennen vastusta niin ongelma hävisi. Vastusta mitattaessa runkoon on vastus kymmeniä kilo-ohmeja. Update2...vastus vaihdettu ja "putki" lämpiää mutta kaappi ei kylmene. Eli jotain muutakin sitten vielä.
muokattu: 14.9.2017 23:18
Markku Hämäläinen 14.09.2017 16:37

Tuohon vuotomittaukseen ei yleismittarin jännite oikein riitä, pitäsi olla vuototesteri joka mittaa 500 voltilla.
Meillä oli samaa ongelmaa pikku-uunin kanssa.
Toin uunin kotiin ja pistin sen lämpeämään ilman vikavirtakytkintä, uuni lämpeni, vika poistui ja on pysynyt poissa jo 10 vuotta.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.