Kaasun haju ilmestynyt komposiittipulloon siirryttyäni?

HOSIONAHO OSMO 17.07.2014 10:55

Tervehdys.

Vaihdoin vähän aikaa sitten kaksi metallista kaasupulloa komposiittipulloihin ja vaihdoksen jälkeen asuntovaunun keulassa sijaitsevaan pullojen säilytyskoteloon on ilmestynyt lievää kaasun hajua joka ilmenee aina kun keulakotelon kannen avaa. Kyse ei ole mistään massiivisesta hajusta, mutta selvästi havaittavasta kuitenkin ja sitä ei ollut laisinkaan kun metalliset pullot olivat käytössä.

Muuta vaihtoehtoa hajun syyksi en näe kuin, että joko painoventtiiliadapteri hieman vuotaa, tai sitten epätodennäköisempi vaihtoehto, että komposiittipullot itsessään vähän haiskahtaa kaasulle. Varsinainen paineentasausventtiili on kyllä kierretty tiukasti adapteriin joten sen kyllä uskon pitävän.

Onko muilla kokemuksia moisesta ja varsinkin tuommosista adaptereista joita joutuu käyttämään kun komposiittiin siirtyy. Adapteri jonka ostin on uusi, mutta eihän se tieten sitä vaihtoehtoa sulje pois etteikö se voisi hieman viallinen olla. Adapterin olen asentanut siten, että olen painanut alas sen mustan tiivistysrenkaan pohjaan asti joka tosin ensikertalaiselta helposti vois jäädä vahingossa tekemättä jos ei lue ohjeita sen asentamisesta pulloon.

KAAKKOLAHTI TOIVO 17.07.2014 11:43

Mulla oli sama ongelma ,et kaasu haisi .Vika oli paineen alennus venttiilissä. Tosin paine venttiili oli se painettava malli..Uuden vaihto autto..

HAAPANEN TIMO 17.07.2014 13:27

Tee astianpesuaineesta ja vedestä sekoitus jota ruiskutat siihen adapterin päälle. Muutaman minuutin kuluttua kuplat paljastavat vuotaako.

@timppa

HOSIONAHO OSMO 17.07.2014 14:17

Pitääpäs kokeilla tuota astianpesliuosta.

VALTONEN MARTTI 17.07.2014 14:49

Teräspulloissa joskus vuotaa pulloventtiilin läpivienti tyvestään. Tuskin komposiitti kummempi on.

HOSIONAHO OSMO 17.07.2014 14:57

Käytin irti painoventtiiliä komposiittipullosta ja yllättävästi pullo jäi hieman vuotamaan selvän suhinan kera. Käytin painoventtiiliä takaisin pullossa ja käytin hanaa reilummin auki ja suljin taas. Otin painoventtiilin taas pois ja tällä kertaa pullo ei suhissut. Hieman kyllä jäi epäillyttämään tuo pullo kun noin käyttäytyi.

Vaikka pullon sisäinen venttiili vuotaiskin, niin eikös tuon painoventtiili paikoillaan ollessaan silti pitäisi estää eteenpäin vuotamisen kaasupullokoteloon?

HYTÖNEN RAIMO 20.07.2014 15:53

Sama täällä (kaasu haisi).

Painoventtiili on siinä mielessä hiukan kinkkinen, että sen pitää olla täsmälleen samassa suunnassa pulloventtiilin kanssa. Jos se on hiukankin vinossa, se ei lukitu pulloon kunnolla - jos ollenkaan - ja kaasu haisee. Selittää pitkälti sen, että painoventtiili oli joissakin maissa kielletty matkailuauto/-vaunukäytössä. Ja taitaa käyttö olla vieläkin joissakin maissa kiellettyä ajoneuvon ollessa liikenteessä.

Toisin sanoen pullon lukitus tulisi nykyaikaistaa paremmin ja varmemmin toimivaksi.

VALLIUS MARTTI 20.07.2014 16:22

Ei tuo kaasun haju ole ainoastaan paino venttili pullon ongelma minulla kaksi tavalista teräspulloa ja kaasu kotelossa haiskahtaa kaasun haju,asiaa on tutkittu ja koe ponistettu eikä vuotoa havaittu ja kaapissa kaikki säätimet ja letkut rikko ventilit vaihdettu uusiin.Itse laitoin kaasu hälytimen koteloon ja testasin josko kaasu hälytin tunistaisi kaasun mutta ei vaan hälytänyt,Mutta on se vaan mystinen juttu.Niin ja kävin voikoskelta täysin uusia pulloja joita ei aijenmin olut käytetty mutta sekään ei autanut,olisko jollakin selitys moiseen kaasu hajuun, kaasutoimitajilta olen myös tiedustelut asiaa. TV Kulkuri

MUURIMÄKI MARTTI 20.07.2014 17:49

Minulla on tuo lievä kaasunhajuongelma omassa Ford-Hobby autossani myöskin.Kun tulen ajosta ja avaan kaasupullokotelon ,niin hajua ei juurikaan esiinnny.Jos jääkaappi on päällä esim yön yli,niin kotelossa on aamulla lievä kaasun haju.Jos suljen illalla kaasupullon venttiilin ja annan jääkaapin kuluttaa putkistosta kaasun pois ,on aamulla sama kaasun haju. Olen testannut vuotospraylllä moneen kertaan,mikään liitos ei kupli.Ssama ilmiö on vaikka vaihdan eri kaasupulloja (alumiini/teräs).Missä vika?

VALLIUS MARTTI 20.07.2014 19:52

No nyt taitaa löytyä useampikin näitä mystisiä haju ongelmia minulle ammattilaiset sanoi että ei se ole varalinen jos se ei vuoda mutta kyllä se vähän joskus rasaa ajatuksia.TV Kulkuri

EEROLA TEEMU 20.07.2014 19:56

Yksi mahdollinen , lievä vuotokohta, voisi olla pullonvaihtajan liitoksissa messinkisen kierreosan ja paineenalentajan välissä. Jos on yli- ikäinen vaihtaja tai ko liitos joutunut väännölle tai sitä on paljon kierrelty pulloja vaihdettaessa, niin siihen on voinut syntyä välystä. Fairy- vesiliuos on hyvä testiaine. Kannattaa tarkistaa, vaikkei olisi hajuja tunnistanutkaan. Tämä on vain arvaus.

MUURIMÄKI MARTTI 20.07.2014 21:09

Tuli mieleeni,että onko mahdollista,että korkepaineletku (pullon ja paineenalentimen/kolariventtiilin) välillä päästää kaasun hajua läpi.Tässä letkussa on pullopaine sisällä.Tämä ongelma esiintyy,vaikka pulloventtiili on kiinni ja kaasuputkisto on tyhjä.Letku on imenyt kumiseokseen kaasun hajua ??

VALLIUS MARTTI 20.07.2014 21:14

Kyllä tuo kaiman ajatus on aivan mahdolinen mutta esimerkiksi minun tapauksesani Vaihdetiin kaksi kertaa letkukin jossa oli letkurikko ventiili uuteen,on aivan mukava että tulee tänne erinlaisia mahdolisuuksia tästä aiheesta.TV Kulkuri

HOSIONAHO OSMO 20.07.2014 21:37

En tosiaan näytä olevan yksin tämän mysteerin kanssa. En ole löytänyt mitään vuotokohtaa, ainakaan vielä ja jos semmonen on, niin tosi pieni sellanen on kysymyksessä, mutta silti tuo hieman huolestuttaa.

Kävi niinkin typerä ajatus mielessä, että nuo komposiittipullot imis sen hajun itseensä ajan saatossa ja se sitten haiskahtaa hieman nokkaan kun kotelon avaa, mutta nyt näyttää siltä, että teräspullojenkin kanssa on samaa mysteeriä liikenteesssä ja ne nyt ei ainakaan ime itseensä mitään hajuja.

Sen verran tämä kuitenkin vaivaa, että nykyisin suljen kaasupullon aina kun oleilemme vaunussa, eikä kaasulle ole käyttöä. Aiemmin suljin pullon vasta kun lähdimme uudestaan vaunun kanssa liikenteeseen.

EEROLA TEEMU 20.07.2014 22:05

JOS haju tuntuu kaasupullokotelon sisällä useamman ihmisen nenään, niin kyllä se vuotokohta on myös löydettävissä, oli miten pieni hyvänsä. Jossain 20 minuutin painetestissä se ei välttämättä näy, koska nestekaasun hajumerkkausaineet tulevat esiin erittäin pienillä määrillä vuotoa ilman että paineet siitä laskisivat.

Kun käyttää pieneenkin paineeseen reagoivaa nestettä säästelemättä kaikkiin mahdollisiin vuotokohtiin, niin kyllä sen löytää satavarmasti. Esiintyy myös väitteitä, että jonkun nenä tuntee kaasun merkkausaineen hajun, vaikkei mitään vuotoa olisikaan, mutta suhtaudun siihen varauksella, enkä toki ole tässä mikään asiantuntija. Siksi on parasta käyttää "useampaa nenää" ja aikaakin etsintään.

Herkän nenän tuntema kaasun haju ei välttämättä merkitse mitään vaaratilannetta, koska älyttömän pieni määrä aiheuttaa jo hajutuntemuksen.

HAAPANEN TIMO 20.07.2014 22:28

Hajuste aistitaan norminenällä viidesosasta siitä pitoisuudesta joka on syttymisrajalla.

@timppa

Käyttäjän lisäys viestiin 20.7.2014 klo 22:34:32 Syttymisrajat ovat ne sekoitussuhteet joissa kaasu voi teoriassa tulitikulla syttyä, propaanilla 2,2% -9,5% kaasua ilmassa.

HÄNNINEN JUKKA 21.07.2014 09:53

Tässä paras markkinoilla oleva pulloventtiili, joss 6pl laakerikuulia.

Aina nämäkään ei losahda kunnolla paikoilleen. Tuota mustaa osaa on nostettava ylöspäin kiinni painettaessa. Sitten on (joskus jäykkä) mustan osan alaspainaminen, jolloin venttiili on takuulla kiinni.

Käyttäjän lisäys viestiin 21.7.2014 klo 09:58:36 Wilhtom Ky Vilho Tuomisen kanssa tämän kehittelimme, tilata voi kummaltakin. Saatavana myös liki jokaisesta tarvikeliikkeestä. Hinta pyöreät 30 euroa, vaihdellen. Postikulut vajaat kympin.

HOSIONAHO OSMO 21.07.2014 10:45

Minulla on juuri tuommonen pulloventtiili.

Käyttäjän lisäys viestiin 21.7.2014 klo 10:54:08 Eileen kun käytin pulloventtiiliä irti pullosta varmistaakseni, että se varmasti on kunnolla paikoillaan, niin nostaessani ylös tuon mustan lukitusrenkaan pulloventtiili irtos kovan posauksen kera, eli pullon ja pulloventtiilin välissä oli kova kaasupaine joka lähes lennätti pulloventtiilin irti nostaessani lukkorenkaan. Pulloventtiili oli kierretty kiinni asentoon sitä irroittaessani.

HAAPANEN TIMO 21.07.2014 18:53

No ei sulla sitten mikään vuoda, siellä se kaasu oli pullonpaineen alaisena ( n. 7 kg/cm² ) koska vuotoa ei ole. Ei se sieltä mihinkään pääse jos laitteet on kiinni.

Hajun syy voi olla tässä, kaasu levisi pullon päälle ja sinne adapterin alaosaan. Sieltä sitten tuoksuu ellei pese puhtaaksi.

@timppa

ps. Jukan kuvassa ei ole pulloventtiili, vaan adapteri. Pulloventtiili on siinä pullossa.

HOSIONAHO OSMO 21.07.2014 19:04

Joo, adapteria tarkoitin kun kirjoitin pulloventtiilistä.

Siihen päätelmään minäkin tulin, että kun paine oli sielä pysynyt useamman päivän ajan noinkin kovana, niin ei se ainakaan sieltä vuoda. Totta puhuakseni, niin en jaksa uskoa, että se vuotaisi mistään kohtaa, vaan haju ilmenee ehkä juuri noin kuin yllä kuvattiin, mutta tutkinta jatkuu silti :) .

MÄKINEN KIRSI 25.07.2014 11:49

Edellisessä vaunussamme oli sama oire. Imehtelin usein lievää kaasunhajua avatessani etukoteloa. Hain vuotokohtaa monesti eri menetelmillä.Vaihdoin myös pullolle menevän kaasuletkun vaikka siinäkään ei ollut vikaa havaittavissa.Tarkistin aina uuden pullon tiivisterenkaan jo ostopaikalla huomattuani kerran uudessa pullossa täysin murtuneen tiivisterenkaan.Lopulta vaihdoin painoventtiilin ja tämän jälkeen kaasunhajua ei enään ollut.Purin vanhan painoventtiilin ja huomasin että venttiilissä oleva kumikalvo oli osittain pois paikoiltaan.Rakenne oli sellainen että kalvo ei voi irrota paikoiltaan vaan sen on pakko olla jäänyt niin jo tehtaalla.Vuotoa ei pystynyt paikallistamaan koska se ei ilmeisesti ollut jatkuvaa vaan riippui paineensäätimen toimintavaiheista.

HOSIONAHO OSMO 25.07.2014 12:14

Ok, tuo vaikuttaisi olevan minunkin tapaukseen sopiva syy. Onhan se vähän tympiää ja pelottavaakin kun se kaasun haju aina osuu nokkaan kotelon avauksessa vaikka se lievää onkin, mutta kun sitä ei aiemmin ollut laisinkaan, niin onhan tässä nyt joku pois oikiasta. Vaunukin on justiin tullut vasta 3 vuoden ikään (Cabby) joten ei senkään vielä hirveästi pitäisi rakenteellisesti kaasulaitteistonkaan osalta alkaa kronaamaan.

Kokeilen tuon adapterin vaihtoa ja jos ongelma edelleen jatkuu, niin ei kait se auta kuin siirtyä takaisin rauta pulloihin jotta pääsee adapterista eroon, eli paluu normaaliin jolloin hajua ei esiintynyt laisinkaan.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.