Primukseen erillinen 230Vkiertovesipumppu

HAKALA SAMI 05.05.2014 13:24

Kun sattuu olemaan nuo automaatioasentajan paperit taskussa niin tuli ajateltua tämäkin homma vaikeamman kautta :) Vaihtoehtoisia ideoita saa esittää, kun en jaksanut pähkäillä vielä siihen asti, saisiko Primuksen järjestelmää jossa tuota 230v pumppua ei alunperin ole, ohjaamaan sitä järkevästi.

Nurkista löytyy Grundfossin 1-vaiheinen UPS 25-40, siitä lähdetään liikkeelle. Toimii kuulemma sellaisenaankin vaunun verkostossa, mutta taidan varmuuden vuoksi laittaa vielä moottorisäätimen tuon eteen niin saa virtaukset haluamalleen tasolle.

Lähtökohtana kytkentään olisi ainakin kontaktori tai apurele joka ottaa ohjauksen suoraan vaunun 230V syötöstä ... eli kun vaunu on sähköissä kiinni, avautuva kosketin katkaiseen Primuksen oman 12V pumpun syötön. Tuo pumpun 12V syöttö haaroitetaan sitten moottorin varsinaista kontaktoria ohjaamaan ... vai tekisinkö niin sittenkään? Tässä on se kohta johon kaipaan ideoita. Tuohan saisi lämmittäessä pyöriä koko ajan, joten saisiko Primuksen paneelilta helposti jatkuvan ohjauksen joka olisi aina päällä kun joko kaasu- tai sähkölämmitys on kytketty, huolimatta siitä mitä termostaatti sanoo?

Suoran pakkokäytönkin voisi pumpulle tehdä toki vaikka lämminesivaraajan painikkeella kun varaajaa ei tässä vaunussa ole, mutta tuon voisi unohtaa päälle silloin kun ei ole edes lämmityksen tarvetta.

Entä jos käyttäisi suoraan vanhan pumpun ohjausta, ja laittaisi aikareleen pumpulle, esim puolen tunnin jälikäyttö pannun sammuttua? Uskoisin että tuolla pääsisi melkein jo jatkuvaan kiertoon lämmityskäytössä, eikä pumppu unohtuisi koskaan päälle.

Ideoita, kommentteja ...?

HALINEN HARRI 05.05.2014 14:32

Parikymmentä vuotta sitten pidin Solifer 550 jatkuvasti lämpimänä sähköllä. Ajattelin 12 V pumpun käyttöikää kun ei vielä ollut oireita. Asensin normaalin Grundfossin kiertovesipumpun putkistoon ja mietin tuota kiertonopeutta. En keksinyt mitään ongelmaa hiukan nopeampaa kierota vastaa joten unohdin kaikki kiertonopeutta vähentävät laitteet vaan se pyöri "täysillä" koko ajan. Niin se pyöri 3-4 vuotta. En huomannut mitään ongelmia myöskään 12 V pumpun kierrossa/käytössä.

Käyttäjän lisäys viestiin 5.5.2014 klo 19:53:47 Loppuun: vaikka tuo 220 V:n pumppu oli välissä.

HAKALA SAMI 05.05.2014 15:24

Samoin ajattelin itsekin tuon kiertonopeuden suhteen, ettei se tuota ongelmaa. Mutta toisaalta joku on väittänyt sen olevan liikaa, joku sanonut sen olevan pienimmällä nopeudella juuri sopiva. Mene ja tiedä, mutta jos vaunu joskus vaihtaa omistajaa niin onpahan ainakin hienosteltu niin että saa säädettyä makunsa mukaan :)

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.