Talvisäilytys

NIINIKORPI ESKO 04.11.2013 11:52

Onko hyviä ideoita ilmanvaihdon järjestämiseksi talvisäilytyksen ajaksi. Ajatus on säilyttää vaunu pihalla taivasalla. Irroitettavíssa olevat tekstiilit ja patjan olen vienyt kuivaan talliin. Silti pitää saada hyvä ilmankierto jottei kasva hometta keväällä. Riittääköhän ikkunoiden pitäminen raollaan ? Venettä varten rakensin joka talvi katoksen ja silti kosteutta kerääntyi.

Käyttäjän lisäys viestiin 27.3.2014 klo 23:35:41 Hyvin näyttää talvehtineen. Kiitos kaikista vinkeistä. Olen pitänyt huolen, että ilma kiertää kattoluukun reunoilla. Silloin tällöin kauniilla kelillä olen avannut ylemmän oven ja jonkun ikkunan päiväksi. Sekin ehkä vain kerran pari kuukaudessa. Mitään muuta konstia en ole käyttänyt ja kaikki on OK!

ANTTILA MARKKU 04.11.2013 15:11

Ei niihin taida tarvita kummempaa tuuletusta järjestää.Katsot että vaunun alla on lumeton ja esteetön tila,Vaunun katolla on kattoikkunan ja venttiilien ympäristö mielellään lumeton tai ainakin silloin tällöin putsaat lumet ja jään pois.Ikkunoiden auki jättäminen ei ole hyvä ajatus koska lumi ja sade saattavat päästä avoimesta ikkunasta kuten myös ötökät.Sille ei mahda mitään jos talven kylmillään olleessa vaunussa kalusteet on vähän kosteudesta vääntyilleet,ne melko varmasti kuivuttuaan oikeavat.Toiset vaunumerkit ovat alttiimpia noille kaluston vääntyilylle kuin toiset muttei se minusta ole syy pitää vaunussa koko ajan lämpöjä tai viedä sitä katon alle lämpimään.Kylmässä varastohallissa tuo lämpötilan vaihtelu aiheuttaa samat ilmiöt kuin ulkonakin.

HAARAKANGAS ALLAN 04.11.2013 16:23

Siinä yllä asialliset ohjeet. Vapaa ilmankierto on aa ja oo. Kaikkien kaappien ja säilytystilojen ovet ja luukut raolleen. Kuten Markku jo totesi niin myös vaunun alla pitää olla esteetön tilan antaa tuulen kulkea.

Allu vaari

PÖNTINEN PEKKA 05.11.2013 17:19

Enpä nyt halua väittää vastaan. Mutta jatkan keskustelua. Eikös kaikissa kaapeissa ole ilmankiertoa varten tuuletusraot? Olen aina kuvitellut, että ovet ja luukut pysyvät paremmin kuosissaan, kun ne on napsautettu kiinniasentoon. Jääkaappi tietenkin raolleen. Kosteudenpoistopakkauksista ollaan montaa mieltä. Ei kai niistä kuitenkaan haittaa liene.

VALTONEN MARTTI 05.11.2013 21:38

Poikkeukselliset olot vaativat poikkeuksellista tuuletusta, siksi minäkin pidän kaappien ovet auki.

Pöntinen on kyllä oikeassa, ovet ja luukut pysyvät paremmin kuosissaan kiinniollessaan mutta kyllä ne taas lämmetessään yleensä palautuvat.

HAARAKANGAS ALLAN 06.11.2013 08:29

Ainakaan Solikassa luukut ja ovet eivät ole pahvia....

Allu vaari

PÖNTINEN PEKKA 06.11.2013 12:23

Pohjoismaisissa laitteissa varmaan rakenteet on ajateltu kestämään paremmin meidän olojamme. Oli vaan kerran yli kaksikymmentä vuotta sitten, kun vuokravaunuilla kokeiltiin touhua, saksalainen TEC parin viikon reissulla käytössä. Siinä oli WC:n ovi niin ropelilla, etteivät lapset saaneet sitä yksin kiinni tai auki. Niinpä meillä omaksi hankittu kalusto on ollut näitä pohjoismaisia tuotteita,

Toivottavasti en nyt käynnistänyt riitaisaa kinastelua siitä, mikä se on se paras vaunu. Minusta jokaiselle on paras se oma vaunu, mikäli se on hankittu oman tarpeen ja kukkaron mukaan!
KERÄNEN MATTI 06.11.2013 12:48

Mulla on ollu tällanen talvisaikaan vaunussa, en tiedä onko vastaavaa hyötyä, mutta kyllä se jotakin kosteeta sai pyydystettyä kun kerran kupin pohjaltakin löytyi vettä: http://biltema.fi/fi/Koti/Siivoaminen-ja-peseminen/Varusteet/Kosteudenpoistaja-36373/

PÖNTINEN PEKKA 06.11.2013 14:38

Samoja kippoja olen minäkin käyttänyt jo toistakymmentä vuotta. Pari kertaa talvessa vaihtanut pussin telineeseen. Useimmiten astian pohjalla on loraus nestettä. Vähän talven keleistä riippuen. Asiantuntijat saa haukkua ihan vapaasti tyhjän tekemiseksi. Kustannuksena minimaalinen. Mutta, jos vaunu omasta mielestä on raikkaamman ja kuivemman tuntuinen, kun talvella oven aukaisee, suonette meille tämän puuhastelun. - Kunnon tuuletusta unohtamatta.

NIINIKORPI ESKO 06.11.2013 15:56

Hei, kiitos kaikille hyvistä ajatuksista. Oli hyvä muistutus tuo, että tsekkaan silloin tällöin kattoluukun reunukset tyhjäksi lumesta. En kuitenkaan ihan luota yksin siihen joten jätän ikkunat siihen asentoon jossa ne ei ole tiukasti kiinni vedetyt mutta kuitenkin lukitut. Silloin niistä vetää vähän joka luukusta. Taidan jättää kaappien ovet myös avoimeksi. En usko siitä ainakaan haittaa olevan. Hyvää talvikautta jokaiselle!

HALINEN HARRI 06.11.2013 18:47

Varo vaan niitä tuulenpuoleisia ikkunoita. Kevyt pakkaslumi ei tarvitse kuin parin millin raon josta se tuulella tunkeutuu sisätiloihin!

PÖNTINEN PEKKA 07.11.2013 00:51

Syyllistynköhän nyt jankutukseen. Ikkunoita en jättäisi edes raolleen. Alustan vapaa ilmanvirtaus ja katolla venttiilien ja kattoluukkujen reunoilta lumen poistaminen ovat mielestäni tärkeimpiä juttuja. Joskus se on tietysti hankalaa, kun tulee kosteaa lunta, joka jäätyy. Mutta jotain vaivannäköähän ja askartelua se vaunun pihasäilytys vaatii. TV-antenni ainakin vähän ylös, että katon putsaus lumesta helpottuu. Pieni A-jakkara kannattaa hankkia (20€). Isot tikkaat käyttöön sitten, kun tarttee kunolla ryhtyä lumitöihin. Itse ainakin olen sen verran laiska, ettei niitä isoja tikkaita tule aina kaivettua tallista. Pikkutikkaat on helppo napata siitä seinustalta ja ylettää venttiilien ympärykset pienellä vaivalla putsata. Harrastushan - tai elämäntapahan- tämä meille useimmille lienee, - Pieni viitseliäisyys usein palkitsee mukavasti. Hyvää talven odotusta pihassa pysäköiville. Niin - ja tietysti vähän keula alas, että itsestään sulava lumi valuu myötämäkeen alas vetenä sitten, kun sellainen keli on.

HAARAKANGAS ALLAN 07.11.2013 07:22

Lumet pois vaunun katolta!

Muistutetaan nyt sitten vielä siitä lantakolasta. Lantakola on se värkki, jolla on kätevä työntää/vetää lumet pois vaunun katolta.

Kevyt, kestävä ja sopivan kokoinen kyseiseen puuhaan. Niitä myydään esimerkiksi Agrimarketeissa.

Tervetuloa talvi!

Allu vaari

HALINEN HARRI 07.11.2013 11:19

Pekka, et syyllisty! Se pölylumi on taitava menemään pikkuraoista sisään kun vielä vastapuolelta pääsee ilmanpaine ulos.

HÄKLI HANNU 08.11.2013 13:34

Melkein Niksi Pirkasta, aiemmin minulla oli tuollainen 8m. pitkä kolmehyttinen paatti. Laitoin talveksi joka hyttiin sukkahousun lahkeeseen ämpärin päälle roikkumaan jokaiseen kilon karkeaa merisuolaa, ei maksanut paljon ja mielestäni poisti kosteutta ainakin yhtä hyvin kuin nuo veneliikkeistä saatavat kosteudenpoistajat. toimii varmaan vaunuissa ja autoissakin.

STRÖMMER HEIKKI 08.11.2013 21:01

Hmm, mut voiko merisuolaa laittaa, jos paatti onkin järvellä?

VALTONEN MARTTI 08.11.2013 21:30

Voi kunnes järvisuola keksitään:))

SUORTTI ANSSI 08.11.2013 22:14

Meillä vaunu seisoo katoksen alla talvella. Eipä tarvitse lumia putsailla eikä nokiviirut korista kupeita. Kattoluukut auki ja sisälle ei tarvitse mitään suolapusseja ripustella.

VALTONEN MARTTI 08.11.2013 22:29

Optimaalitilanne!

VÄLIAHDE JUSSI 08.11.2013 22:34

Minun kaikki matkailu vehkeeni on tehty näköjään ulkonakäytettäväksi. Tästä uudestaFiat Weisbekeristä en tiijä keväällä sekin sitten,nähdään.

LÖNNQVIST LEIF 09.11.2013 10:52

Valtosen Martille, Onhan tuolla Ämeriikan puolella niitä suolajärviä, eikös se suola kävisi järvisuolasta? kjäh,kjäh Lefa

VALTONEN MARTTI 09.11.2013 15:32

Tutkimma asiaa, Leif!

HÄKLI HANNU 28.11.2013 18:33

Niin, eikä siinä suolassa vielä kaikki. Yli 60v. Imatralla asuneena ei ole niin kovaa talvea ollut että vuoksen vesi olisi jäätynyt, joten siitä olemma jäähdyttäjään vetet ottana ei ole tarvinnu noitten nesteitten kanssa remuta.

ANTTILA MARKKU 29.11.2013 18:14

pistä 5l pöntöissä myyntiin,suomi tarvii innovatioita.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.