Ilmastointilaitetta ei saanut sammumaan

Markus Aalto 29.12.2022 19:13

Tämä ongelma saatiin kuntoon, mutta kerronpa nyt kuitenkin, jos vaikka jollekin sattuu sama. Yleensähän laitteen mennessä rikki se ei enää käynnisty. Tämä 2,5 vuotta vanha ilmastointilaite teki päinvastoin: se alkoi käynnistyä itsestään aina kun vaunun liitti sähköverkkoon, eikä mokomaa saanut enää kiinni. Eikä tietenkään omaa erillistä sulaketta (jonka olisi voinut irroittaa), vaan kaikki on kytketty nykyaikaisesti automaattisulakkeen taakse, jonka takana on myös lämmitykset sun muut.

Eipä siinä auttanut kuin ryhtyä purkuhommiin: laitteen kolme eri kehystä irti, jolloin pääsi kiinni sisuksiin. Viimeinen oljenkorsi olisi ollut katkaista virran tulo irroittamalla piuhat pikaliittimestä, mutta sain puhelimessa sen verran vinkkiä ammattilaiselta, että keskityin ensin pääkatkaisimen piirilevyyn. Pääkytkimen kohdalla olikin muheva määrä hapettumista, joka aiheutti oikosulun. Sain putsattua sen pois ja homma kunnossa.

Kondenssikosteus varmaankin syynä.

Petteri Haverinen 30.12.2022 06:50

" Eikä tietenkään omaa erillistä sulaketta (jonka olisi voinut irroittaa), vaan kaikki on kytketty nykyaikaisesti automaattisulakkeen taakse, jonka takana on myös lämmitykset sun muut."

Täytyy sen verran kommentoida tähän, että ei todellakaan ole kytketty nykyaikaisesti...kyllä vähintääb omalle sulakkeelle edelleen ammattinsa osaava sähkömies tekee kytkennän, vielä parempi jos laittaa turvakytkimen myös...

Markus Aalto 30.12.2022 10:18

Kiitos kommentista, kyllä sitä erillistä sulaketta täällä tosiaan aluksi etsittiin, mutta tässä Kabe Royalissa (2017) on tosiaan Smart D -sähköjärjestelmä, jossa perinteisiä sulakkeita on vain kaksi: 30A pääsulake ja 10A sulake radiolle. Kaikki muut laitteet on kytketty Smart D -järjestelmään. Mallisarjoissa Classic ja Jalokivi on (ainakin vielä) perinteiset sulakkeet. Tuosta Smart D -järjestelmästä on vähän juttua Kaben esitteen lopussa: https://www.kabe.se/fi/matkailuvaunut/royal/#oversikt

Käyttöhjeessa asiasta lyhyesti näin: "Järjestelmä valvoo sähköjärjestelmän sähkölähtöjä jatkuvasti. Jos lähtö ylikuormittuu, se sulkeutuu automaattisesti. Tämä toiminto vastaa sulakkeiden toimintaa. Käyttöpaneelissa näytetään virheilmoitus." Ja sitten toimintaohjeet "sulakkeen" palauttamiseen käynnistämällä järjestelmä uudelleen.

Kaikki on noiden automaattisulakkeiden ja turvakytkimen takana, eikä niitä voi itse yksitellen kytkeä pois päältä. Turvakytkimen kautta onnistuu, mutta silloin menee paljon muutakin pois päältä.

-Markus

Seppo Siironen 03.01.2023 22:34

Yleinen vaiva tuntuu olevan ainakin Dometic-merkkisissä. Tuolla naapuripalstalla asiaa on käsitelty runsaastikin, mutta varsinaista syytä siihen ei ole esitetty. Itsellekin ilmiö on osunut kohdalle, syytä vaan ei saatu selville ja loppujen lopuksi laite alkoi taas toimia normaalisti. Tämä Markuksen vihje mahdollisesta vikapaikasta voi olla monellekin varsin hyödyllinen.

https://karavaanari.org/index.php/topic,23046.0.html

Timo Haapanen 04.01.2023 17:11

Tämä kommentti ei kuulu aloitukseen lainkaan. Taas kiinnitti huomiota Kaben linkissä millaista on mielikuvan luominen. Matkavehkeiden mainoksissa esiintyy melko pienikokoisia ihmisiä, Linkin nainen ei millään ole puoltatoista metriä pidempi.
https://www.kabe.se/fi/matkailuvaunut/royal/#oversikt

Kyllä on avaran tuntuinen vaunu.

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.