Alde 3010 hystereesi

Janne Virtanen 18.10.2020 23:58

Kyseinen lämmitys Hobby telivaunussa. Toimii hyvin, mutta mielestäni käynnistyy ja sammuu kovin usein. Vaikuttaa siltä, että yrittää pitää lämpöjä liiankin tasaisena. Sinänsä lukuisista käynti jaksoista ei ole muita haittoja kuin sytytyksestä tulevat äänet. Kuinka sitten sytytysyksikkö ja kärjet ym, kuluvatko kovin nopeasti....
Onko ominaisuus vai vika, voiko jotain säätää?
Liikkeessä sanoivat että Alden ominaisuus??

Toivo Koistinen 19.10.2020 08:54

Tetlevin autosa oli tuo lämmitys. laite oli petin alla, ja aika tiheään se sammui, ja poksahteli käyntiin, eli ominaisuus lienee, koska sen jälken ei kokemusta ole, eikä tullene.
Tosin siinä vehkeessä se oli täysi susi, eli parhaiden kun ei tarvinnu kun veden lämmitykseen, ja viileänä kesäyönä.
Tp

Timo Haapanen 19.10.2020 09:02

Tuolla matka-autojen puolella on jutustelua samasta asiasta
https://www.karavaanarit.fi/etuteltan-puheet/matkailuautot/ketju-140754662/

@timppa

Mauri Laukkanen 19.10.2020 09:09

No olen jo aikaisemmin kirjoittanutkin väitellään Alden tai Truman paremmuudestanikin,niin Aldessa truo vika
on ominaisuus.
Kun Alde lämmittää pattereissa kiertävän nesteen noin 60 asteiseksi, on aivan selvää että lämmitin sammuu ja syttyy verkoston jäähtymän mukaisesti.
Käytettäessä Aldea sähköllä säätö on hyvä.
Kun verrataan Aldea vaikka normaaliin kiinteistöjen patterilämmitykseen, niin ero on suuri, normaali patterilämityksessä veden lämpöä säädetään ulkolämpötilan mukaan ja vesi kiertää jatkuvasti ja lisäksi patteritermostaatit sulkevat lämmön ,astelussa lämpötilassa.
Kun myös Trumassa on nykyään se sähkövastus, niin se toimii myös hyvin ja tasaisesti kuten Alden käyttökin sähköllä.


Laitan tuohon Suomen LVI-yhdistyksen suositusarvot ,koskien lämmitysverkoston,(patteriverkosto)lämpötiloja; -30/60-62 -20/54-56 -10/47-49 +-0/38-40 ,eli jos Aldessa kiertävä neste on noin 60 asteista,niin lämmönsäätö ei voi olla hyvä?.
muokattu: 19.10.2020 09:16
Janne Virtanen 19.10.2020 09:44

Kiitos vastauksista ja Timpalle linkistä, luin keskustelun läpi. Näköjään pannu on suunniteltu tuollaiseksi. Vanha Primus 2490 oli parempi.....
Alde Comfort -pannusta ei ole kokemusta, mutta sikäli kun siitä olen lukenut, käsittäisin sen toimivan eri tavalla. Kattilaa pidetään vakiolämpöisenä ulkolämpötilan mukaan. Huonetermostaatti ohjaa kiertovesipumppua, joka käynnistyy kun lämpöä tarvitaan ja pysähtyy kun tavoite on saavutettu.
Tätä oli tietääkseni 1970-luvun vaunuissa? Vanhassa vara parempi....
Nykyiseen vaunuun pystypannun kyllä vaikka saisi, compact on vaatekaapin alla lattialla, ja pakokaasuputki menee lähes kohtisuoraan ulos katolle.
Ei maksa vaivaa meidän tapauksessa, vaunu ei niin isolla käytöllä ole.

Timo Haapanen 19.10.2020 10:25

Kyllä Trumallakin käyttövesi menee huonetta lämmittäessä helkkarin kuumaksi vaikka vedenlämmitykseen ei pyyntiä olisikaan. Puhallin käy eco-asennossa tasaisesti ja näillä keleillä myös äänettömästi.

@timppa

Matti Asikainen 20.10.2020 10:17

Viimeisin auto (Dethleffs) minulla oli 11 vuotta eikä Alde 3010 tarvinnut koskaan minkäänlaista huoltoa. Pannutermostaatti piti pannun vakiolämmössä ja huonetermostaatti annosteli lämpöä huoneeseen. Ainoa korjaus, jonka tein, oli etätermostaatin asennus sisäseinälle ja poikkeamakorjauksen suorittaminen viereen laitetun vertailulämpömittarin mukaan. Käytössä lämpötila huoneessa vaihteli 0.5 astetta. Alkuperäinen termostaatin paikka oli säätöteknillisesti täysin väärä.

Alf Lindblom 21.10.2020 00:37

Onhan Aldessa tuo jatkuva kierto jolloin termostaatti säätää pannun kiertoveden lämpötilaa tarvittavan korkeaksi. Mielestäni tällä saavutetan hyvin tasaista lämpötilaa asuintilassa, mutta se ei tietenkään poista pannun syttymisiä ja sammuttamisia ja käyttövesikin ei ole kovin kuumaa ellei ulkona ole reilusti pakkasta.

Janne Virtanen 21.10.2020 08:02

Eli compact toimii samalla perusperiaatteella kuin Comfort "pystypannu": kattilan sisällä oleva neste pidetään vakiolämpöisenä ja kiertovesipumpulla pidetään yllä huonelämpöä termostaatin mukaan?
Pystypannussa oli sytytys - / "siemenliekki" joka sytytti varsinaisen lämmitysliekin. Compactissa koko poltin sammuu, ja joudutaan sytyttämään kipinäkärjellä uudelleen.

Primus toimi täysin huonetermostaatin ohjaamana. Pannu vaikka kylmeni täysin välillä, sitten kesti hetken ennen kuin patterit lämpenivät....

Oletettavasti nämä kuitenkin kestävät toistuvat käynnistykset?

Matti Asikainen 21.10.2020 17:46

Jatkuvan kierron käyttäminen lämpimämmillä ilmoilla pitää kiertoveden (pakkasnesteen) haaleana ja samalla myös lämpimän käyttöveden. Tässä on silloin vaarana pöpökannan kasvu järjestelmässä. Tämän voinee eliminoida ohjelmoimalla listeriavaiheen käyttöön, jolloin pannu lämpiää yöllä 80 ? asteiseksi jatkaakseen se jälkeen normaalia ohjelmaa.

Timo Haapanen 21.10.2020 18:39

Eikö Aldella saa käyttövettä lämmitettyä erikseen? Siis niin että tuvassa on pieni lämpö ja käyttövesi on kuumaa.

Trumalle peruskauraa tuollainen.

@timppa

Janne Virtanen 21.10.2020 19:39

Kyllä Alde tekee kuumaa vettä kesälläkin, siten että pannu lämpenee mutta patteri kiertovesipumppu ei pyöri.
Jos Alden ohjelmoi jatkuvan kiertovesipumpun toiminnalle, tarkoittaisi 60° käyttövesi sitä että pattereissa kiertää saman lämpöinen neste.
Mielestäni ei kannata käyttää jatkuvaa pumppausta, mikäli järjestelmään on asennettu vain 12V pumppu. Ainakaan omasta Hobbysta en ole löytänyt verkkovirtapumppua, asennetaan ilmeisesti vain lisävarusteena.

Janne Virtanen 05.02.2021 19:41

Toiminta on kuulemma normaalia, pyrkii pitämään lämmön mahdollisimman tasaisena.

Kiinnostaa tuo pannun kyljessä olevan kiertovesipumpun rakenne, onko joku ns. pitkäikäisempi konstruktio? Järjestelmässä ei ole muita pumppuja kuin tämä 12V pumppu.

Primuksen sähköpatruunassa oli oma 230V pumppu, ja erikseen 12V. Patruunan pumppu oli vain yhdellä liikkuvalla osalla (siipipyörä) ja 12V normaali harjallinen pumppu kesti sen aikaa kuin vaunu oli meillä. Sen laakerin voitelin kerran CRC:llä kun alkoi pitämään rohinaa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.