Webasto lämmitys asuntoauton asunto-osassa

Raimo Palola 18.09.2023 11:40

Hei. Onko kellään kokemusta Webasto lämmittimestä asuntoautosta, tälläisiä on Challenger autoissa.
Miten ne toimivat, haiseeko ulkona dieselin haju, paljonko kuluttaa dieseliä, riittääkö kovilla pakkasilla, ym

Toivo Koistinen 18.09.2023 16:23

Toimii. Kokemus peltikuoressa 12v ajalta ainoana lämmittimenä asuinpuolella, ja kovin pakkanen yöpyä yli 30 raatia. Puhalluslämmitys, niin kun se ison sivuoven avasi, ja pakkasherra tuli kylään, ei kauaa kun sanoi lähetevänsä, kun ei ole kerta tervetullut.
Miinusta kova syömään virtaa, eli puskasa niillä keleillä vaatii akkukapasiteettia, ja sitten se siirtopumpun nakutus. Muuten pelasi, ja toimi. leirilläkin, ja tuossa ladossa on käynyt, ja ei ole savuhaittaa.. Lisäksi ei lämmitysksen takia tarvi nousta kaasupullon vaihtoon yöllä KLO 02, 37, 12. Noin suurin piirtein..
Tp

Mikko Tamminen 18.09.2023 18:57

Mulla tollanen callengeri jossa webasto air top evo 40. Käynnistyessään kyllä ääntää nut kun saavuttaa asetetun lämpötilan niin aika äänetön ja lämpöä kyllä riittää tarpeeksi. Kyllä sen polttoainepumpun juuri ja juuri kuulee eikä se kyllä mua häiritse. Tosin weba on sijoitettu auton alustaan ja ottaa sisältä ilmansa. Polttoainetta ehkä 0,5 litraa tunnissa pakkasilla.
Akkua on 180a ja kyllä sillä vuorokauden ainakin pärjää.Enempää en ole kokeillu.


Eikä tosiaankaan haise!
muokattu: 18.9.2023 18:58
Raimo Palola 22.09.2023 21:10

Hei. Kiitos vastauksista. Mutta onko muita kommetteja asian tiimoilta.
Minulla on Webasto moottorilämmitin moottoriin nykyisessä autossa ja se kuuluu selvästi myös asuntoosaan.
Onko (Challengerissä) niissä myös sähkövastus lämmittämiseen ja miten onko myös vakiona lattia lämmitys sähköllä.
Jos menet SFC karavan alueelle, niin lämmitys sähkö kuuluu palveluun, joten olisi nyvä hyödyntää sitä lämmityksessä. Muuten pitäisi käyttää Webastoa lämmitykseen, joka kuluttaa dieseliä.
Webasto kuluttaa ainakin moottori lämmittimessä yllättävän paljon akkua, onko tosiaan sama ilmiö asuntoosassa
olevalla webastolla? Ja polttoainetta varmaan kuluu paljon????

Mikko Tamminen 23.09.2023 09:02

Eipä ole ainakaan minun callengerissa mahdollisuutta sähkölämmitykseen vakiona. Tokihan se moottorin lämmitys vebasto vie sähköä kun laittaa vielä sisäpuhaltimenkin päälle!
Tuskin millään sfc alueella lämmitys sähkö kuuluu aluemaksuun ainoastaan valosähkö!
Tuon minun vebaston ohjeessa mainitaan kulutukseksi 0,16-0,37l tunnissa ja on todella hiljainen tehty sisätilan lämmittämiseen ja otettu myös ääni huomioon. Jopa äänenvaimennin pakoputkessa!


Saahan sinne lisälämmittimen pistorasiaan jos haluaa sähköllä lämmittää.
muokattu: 23.9.2023 09:04
Toivo Koistinen 23.09.2023 11:47

Sitä en osa sanoa, minkäverran kuluttaa itse vebasto sähköä, mutta puhallin kuiten kovalla kelillä, kun availee sitä isoa ovea.
Meilä kävi, että Muoniossa levähysalueella kun iltakuuden aikoihin pysähyttiin, kun iltasella töllöä kateltiin, niin aaaamulla viiden aikoihin pysähtyi, ja asunto osa pimeänä.
No kun auton kone käynnistyi, niin heräsi asuntopuoli, ja homma pelasi taas, elikä sen perusteella osailin sähköä kuluvan.
Eise varmaan kova se diiselin, koska kun mittailin kolmisen vuoden aikana, eli 25000 km ajoilla peltikuoren pa kulutuksen niin se oli
8,7 l / 100 km, ja autossa oli kaksi vebastoa, koneen ja asunnon, eikä kummassakaan sähkölämmitystä.
Tp

Antero Virkkala 24.09.2023 21:55

13.10.2021 kirjoitin toisessa ketjussa:

Ensimmäinen matkailuautoni täytti tänään viikon, joten sen lämmityksestä (Truma Combi) ei ole vielä kokemusta. Mutta 15v sitten ostin veneen, johon oli pari vuotta aikaisemmin laitettu vesikiertoinen diesel-Webasto. Samanlainen, joita tuohon aikaan autoihin asennettiin. Se lakkasi toimimasta muutaman vuoden päästä. Asentajan mukaan ongelma tulee siitä, että autossa Webasto lämmittää moottorin vain kerran ja sen jälkeen auton järjestelmä sammuttaa Webaston. Eli yksi Webaston käynnistys per päivä, tai korkeintaan kaksi. Veneessä asutaan yleensä yön yli ja Webasto on päällä jatkuvasti. Meidän veneessämme ensimmäisen käynnistyksen jälkeen Webastolla kesti n. 20 min lämmittää lämmityksen kiertovesi (glykoli) sekä boilerin vesi. Sen jälkeen Webasto sammui. 4 - 6 minuutin kuluttua kiertovesi jäähtyi niin, että Webasto käynnistyi uudelleen, mutta kun boileri oli jo kuuma, kiertovesi lämpeni uudelleen muutamassa minuutissa. Eli Webasto käynnistyi ja sammui 5 - 6 kertaa joka tunti ja karstoittavia sytytyssyklejä tuli yhdessä vuorokaudessa saman verran kuin autolla Etelä-Suomen talvessa. Karstoittuminen ei rajoittunut hehkutulppaan vaan koko poltin piti vaihtaa. Maksoi töineen useita satoja euroja.

Täydennän nyt tuota kaksi vuotta sitten kirjoittamaani. Webastoja on tietenkin eri malleja. Jotkut varmaan toimivat niin kuin auton moottorinlämmitin, eli moottori lämpimäksi ja Webasto seis. Sitten on varmaan hienostuneempia malleja, jotka osaavat ylläpitää saavutettua lämpötilaa säätämällä lämmitystehoa niin, ettei koko liekkiä tarvitse sammuttaa ja sytyttää useita kertoja tunnissa. Kannattaa selvittää minkälaista mallia on ostamassa. Sen lisäksi, että tuollainen yksinkertainen malli karstoittuu jatkuvasti päällä pidettäessä, se kuluttaa myös suunnattomasti sähköä, koska dieselöljyä pitää kuumentaa ennen kuin sen saa syttymään.

Toivo Koistinen 24.09.2023 22:15

Tuo polttoaineen kuumennus on mulle uusi tieto. Meillä oli aiemmin öljylämmitys talossa, ja maanalais säiliö.
Polttoöljy tuli sieltä, ja se tahtoi talvella jos oli pakkaset kovat ennen lumentuloa, olla huonoa tulemaan säiliöstä polttimolle kesälaatua kun oli, mutta kun alettiiin neuvosta käyttämän talvilaatua, ei ongelmaa, elikkä ei sitä löpöä esilämmitetty.
Siinä poltimossa ei ollut lämmitystä aineelle, vaan se meni suutimelle suoraan pumpun kautta paineella, ja paloi.
Ninhän se diisel koneessakin, että talvilaatu talvella..
Tp

Antero Virkkala 25.09.2023 22:47

En tullut tarkemmin perehtyneeksi Webaston rakenteeseen, mutta sen että energiaa kuluu polttoaineen kuumentamiseen päättelin kahdesta asiasta. Ensiksikin noin kahden minuutin ajan virran kytkemisen jälkeen Webasto otti paljon enemmän virtaa kuin se otti tämän kahden minuutin jälkeen. En muista paljonko tuo virta oli, mutta sen muistan, että kun akkujännite oli esim. 12,7V ennen Webaston käynnistämistä, niin jännite Webaston liittimissä putosi 10,5:een tuon kahden minuutin ajaksi ja nousi sitten lähelle 12 volttia kun liekki oli syttynyt. Toiseksi jo ennen (korvin kuultavaa) liekin humahdusta ja polttoainepumpun vilkastumista alkoi tuntua "kuuman öljyn" hajua. Tuo virtapiikki oli niin suuri, että usein jouduimme käynnistämään moottorin siksi aikaa kunnes laite oli saatu käyntiin. Tämä massiivinen virtapiikki koski vain ensimmäistä käynnistystä. Myöhemmät uudelleenkäynnistykset lienevät tapahtuneet ilman öljyn esilämmitystä. Ilmeisesti riitti, että öljyä pumpattiin kuumaan polttimeen.

Toivo Koistinen 26.09.2023 06:55

Tuollaista ilmiötä ei meillä 12 vuuen aikana eri ulkolämpöjen aikana ole ollut. Molemmat vebastot lähti aina ilman kummempia, eli hetken nakutti, ja sitten sytty.
Virta riitti jokayö, yhtenä kovan pakkasen yönä loppu aamu viideltä. Muuten siihen asti pelasi, ja sikälikin se lämmitys pitäisi olla kokoaikasta, kun auton säiliössä yli 30 asteen pakkasesa, se öljy on aina kylmää kun polttimolle kulkeutuu akkutyhjenisi hetkessä, ja siksikin se tulee olla talvilaatua aina ehdottomasti, että menee polttimolle.
En sitten osaa miksi sinulla sen tempun teki.
Tp

Mikko Tamminen 26.09.2023 09:17

Kyllähän se on hehkutulppa joka vanhoissa webastoissa ottaa virtaa kuumetessaan ennen sytytystä!

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.