Takajousten narina / natina?

NÄRHINSALO ANTTI 27.09.2012 21:59

1/2-integroidun Dethleffsin takajousitus on alkanut pitää aika jämerää natinaa. Ääni kuuluu selvästi sisään ja ulkona aiheuttaa jo ihmetystä aina välillä.

Onko mitenkä laajalti samoja ongelmia ja mitenköhän olette kenties ratkaissut ongelman / hiljentänyt natinan. Niin ja mistäköhän natina johtuu?

HYTÖNEN RAIMO 27.09.2012 22:11

Oletan että kysymyksessä on lehtijousitus. SIllä on kyllä taipumus vanhemmiten äännellä, etenkin kevyemmässä kalustossa, jossa ei ole voitelujärjestelmiä kuten raskaammassa kalustossa.

Halvin tapa on ruiskuttaa jotakin voitelu- tai ruosteenestoainetta niveliin ja jousilehtien väliin, kuminiveliin silikonia (suihkepullosta). Kitinän pitäisi vaimentua ainakin vähäksi aikaa. Pysyvämpi tulos saavutetaan voitelemalla nivelet (kunnolla) sekä puhdistamalla jouset perusteellisesti ja käsittelemällä ne jollakin suoja-aineella.

NÄRHINSALO ANTTI 27.09.2012 23:21

Kiitos vastauksesta. Lehtijousitus tosiaan juu, auto tämän vuoden mallia ja ajettu 12 tkm joten ei vielä pitäisi vanhuuttaan natista :) Olisko tuossa Fiuden omassa matalan-alustan ratkaisussa jotain joka helpommin natisee?

Taitaa olla helpointa kiikuuttaa myyjäliikkeeseen toimenpiteitä varten.

UUTTU JUHA 28.09.2012 01:17

Jos takuu on voimassa niin ehdottomasti kaikki mahdollinen liikkeessä korjattavaksi. Itse kun menee säätämään niin takuu raukeaa aina siltä osin.

HYTÖNEN RAIMO 28.09.2012 11:54

Voi olla kiikun kaakun kuuluuko tuo takuun piiriin, kysymyksessähän ei ole vika vaan ominaisuus.

Yleensä tämän tyyppinen ilmiö syntyy sorateillä ajon seurauksena, josta irtoava kura tai hiekkapöly hioo jousista suojamaalit ja -aineet pois. Jos ajat aina päällystetyillä teillä ilmiöstä ei ole sanottavaa haittaa. Ilmiö myös kuuluu kuoppaisilla sorateillä helpommin, koska jousilla on enemmän töitä.

HAAPANEN TIMO 28.09.2012 16:36

Siellä on rutikuiva hela, eikä myyjäliike osaa sitä rasvata. Merkkiliikkeessä kannattaisi tällä kertaa ensimmäiseksi käydä, voipi olla tieto asiasta.

@timppa

VIRTANEN VESA 28.09.2012 16:38

Tommonen -98 mallinen ducato, omien havaintojen ja rasvausten perusteella narina tulee lehtijousenpään kumiholkkien ja metallin keskinäisistä liikkeistä eikä jousilehtien välistä. Silikonilla ja erlaisilla ei öljypitoisilla myrkyillä ja paljolla ajolla hiljenee, keväällä taas sama homma. Vempula

VALLIUS MARTTI 28.09.2012 21:09

Minulla oli samainen ääni taka akselistosa uudessa Avianosa ääni tuli jaruista Jyväscaravani hoiti homman takuu työnä.TV Kukuri

JANHONEN MATTI 28.09.2012 21:49

Taudinkuvaan kuuluu, että natisee pitkän poutajakson jälkeen herkemmin ja satella ei lainkaan. Narina voi tulla joko jousipakasta, norran silmukoista tai norran takapään kiinnikkeestä ja on hyvin usein painosidonnainen. Kun auto on tämän vuoden mallia ei johdu kulumisesta, eikä ole vaarallista. Virtasen Vesan neuvo tepsii vallan hyvin tuohon vaivaan.

Ja sekin ihme on nähty, että yhden käsittelyn jälkeen vaiva ei enää koskaan toistu.

LUHANKO PEKKA 30.09.2012 12:00

Minulla oli sama ongelma,tein näin.Otin sopivat avaimet ja löysäsin ensin takana olevan keinuv. Yläpuolista pulttia jakävin ajamassa lenkin sitten jos kitinä ei hävinnyt kiristin takaisin,löysäsin alimmaisena olevaa pulttia kitinä lakkasi,tunkin avulla pultti pois rasvaa ja silikonia lääkkeeksi pultti takaisin ,ei ole sen koommin vaivannut! Kokeile.

VALVE IRMELI 01.10.2012 13:24

tervehdys meillä sama ongelma aivan melkein uutena vain muutama tuhat kilometriä ajetttuna. -09 Mäkelänkone Järvenpäästä yritti korjata takuuna kaksikin kertaa mutta olivat voimattomia mistä tuo ääni tulee, laitttoivat vaseliinia joka toimi vähän aikaa mutta natina alkoi uudelleen. Sitten itse tein näin, painepesurilla lehtien väliin sekä pakkojen päähän vettä josko siellä olisi hiekkaa, metalli pölyä tai muuta tehtaan jäljiltä. Toistin tempun loppu kesästä ennen syksyä. En kyllä muista minkä merkkistä ainetta käytin , mutta kuitenkin erittäin läpitunkeutuvaa tai hyvin tunkeutuvaa tai jotain tunkeutuvaa. Aine kuitenkin menee paikkoihin kuin paikkoihin. Ruiskutin sitä jousipakaan lehtien väliin sekä pakkojen päihin. Kolme kesää ja natinaa ei sen jälkeen ole ilmennyt. PS nyt löyty aine on cc 12 synteettinen tunkeutuva aine, en kyllä tiedä mistä . saisi ,mutta kyllä kai sitä vasataavia aineita saa toisen merkkisenäkin t Ari Ps anteeeksi kirjoitus virheet 3 melkein 39 kuumetta aivot ei toimi satasella t sama

ROIMOLA SAMPO 01.10.2012 15:03

Adria Coral Compact -09 alkoi narisemaan voimakkaasti takapäästä joustoliikkeiden mukaan melko uutena. Fiat alusta, yksilehtinen jousi. Delta-Auto vaihtoi heti yhden takajousen kumihelan takuuseen, pusla oli irronnut vulkanoinnista. Ei ole sen jälkeen narissut (jousista). T:Sampo

PUUMALA RAIMO 03.10.2012 17:03

Ostin vuona 2006 uuden Dethlefs integroitu Mauto .Siinä ihan uutena samalainen vika.natisi jo kun joku astui sisään auton..Nostin takapyörän ylös tunkilla niin ättä jousipakka aukes,huhtelin vesiletkulla kunnolla ,luulin että siellä oli hiekka mennyt jousien välin .oli hilja muutama päivä ,niin taas alkoi narina,Nostin uudestan tunkilla ylös ja ruskutin tektyl kotelosuoja jousilehtien välin.sen jälken on ollut ihan hilja. t Raimo

MÄÄTTÄ JOPI 10.10.2012 14:54

Jos lehtijousen päässä olevat puslat ovat teflonia, puslien vaihto. Jos ne ovat kumia niin lehtijousien välissä olevat teflonit kitisevät. Teflonit pois ja kumia väliin. Tietenkin tuo kannattaa takuuseen vaihattaa

VIRTANEN VESA 10.10.2012 15:47

Turhaan "narisette", kumihlkeista se ääni lähtee ! Vempula

Jukka Pusa 07.06.2019 22:31

Fiat Ducaton oikea takajousi alkoi pitämään hirveää natinaa. Jousista rasvattiin joka kiinnitys kohta. Oik. ei lopettanut natinaa. Natina loppui kun jousen takakiinnityksen yläpuolista pulttia ei kiristetty tiukaksi vaan laitettiin kaksi mutteria lukkokiinityksellä. Ei ole natissut reissussa.

Jukka

Seppo Yliniemi 08.06.2019 12:43

Norran tapit irti ,puhdistus ja rasvaus lopuu narina.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.