Raikasvesipumppu / paine / paineen nousu.

HALTTUNEN TEUVO 06.02.2011 11:37

Kuka antaa seuraavaan paremman neuvon?

Hanan katkaisin kytkee pumpun, kun hana on jo avattu ja vettä tulee - paine laskee. Avattaessa hanaa lisää käynnistyy pumppu ja paine nousee hitaasti.

Hanaa suljettaessa pummu pysähtuu ensin, vettä vielä tulee ja sitten hana sulkeutuu.

Näin on valmistaja varmistanut ettei pumpun max. painetta ole koskaan putkistossa. Tietävät putkiliitostensa valmistuslaadun vaihtelevan. Käyttäjä kärsii paineen puutteesta vessapytyn huuhtelussa. Vettä menee paljon paineen nousua odotellessa. Maahantuoja neuvoi laskemaan ilmat pois putkistosta, mutta ei tämä ole ilmoista kiinni. Vähän auttaa, jos hanat aina avaa nopeasti täysin auki ja nopealla liikkeellä sulkeekin. Sittenkin jää kuivaa kohtaa pyttyyn. Tilanne paranee, kun tukkii kämmenellä hanan vedentulon ja avaa hanan (=pumppu käy ja paine nousee). Tämän jälkeen onnistuu pytyn huuhtelu paremmin.

Kuitenkin laitoin litran vesipullon korkkiin 3 mm rei´än ja huuhtelen pullovedellä ainakin pienemmät pirskeet.

TOIVONEN MARTTI 06.02.2011 13:59

Jos olis moinen ongelma ja tietäisin liitosten olevan kunnollisia laittaisin olemassaolevaan systeemiin pienet lisäykset. Se mitä tarvitaan on pieni painesäiliö (niitä saa valmiina mm. Heinola karavaanilta ) ja painekytkiin sekä erillinen katkaisin. Pumpussa ei ilmeisesti ole painekytkintä eli se on ehkä tavallinen uppopumppu?

Painekytkin ja -astia asennetaan heti pumpun jälkeen, erilliseltä kytkimeltä tuodaan virta painekytkimelle joka laitetaan rinnan noiden hanakytkinten kanssa. Painekytkimessä on yleensä takaiskuventtiili joka estää painetta purkautumasta takaisin pumpun kautta jos pumpussa ei ole takaiskua. Paineastia laitetaan pohja ylöspäin niin että sinne jää kunnollinen ilmatila pitämään painetta tasaisempana.

Johan tulee vettä heti kun avaat hanan tai huuhtelet vessan. Osat maksaa muutaman kympin. Erillisellä kytkimellä katkaistaan paine aina kun sitä ei tarvita niin ettei ole vesivahingon vaaraa jos vaikka joku liitos pettää.

Helppo tehdä itse. mot

HAAPANEN TIMO 06.02.2011 14:19

Ajattelin aivan samaa, mutta tuleeko uppopumpulta niin paljon painetta että hommasta olisi hyötyä. Tuossa on kaavio systeemistä. Accumulator A20: http://www.marcleleisure.co.uk/store/fiamma-expansion-accumulator-tank-p-596.html

Huom. Pleace note: Tehokas vain kalvopumpuille.

@timppa

TOIVONEN MARTTI 06.02.2011 14:35

Kysyjä kertoi että kun tukkii kädellä hanan ja sitten päästää niin painetta on ilmeisesti lähes tarpeeksi. Siitä ajattelin että paine riittää.

Jotkut uppopumput on aika tehokkaita joten voivat riittää yksinkin. Itse laitoin kaksi Cometin letkun väliin tulevaa pumppua peräkkäin kun yksi vinkui aika kauan kun keräsi painetta hanan sulkemisen jälkeen. Nyt ei pumput käy kuin pari sekuntia ja painetta riittää.

Uskon että ainakin jos vielä laittaa tuohon systeemiin uppopumpun perään tuollaisen boosteripumpun letkun väliin niin johan huuhtoo kunhan vain liitokset kestää.

mot

LAUKKANEN MAURI 06.02.2011 16:32

Minä kytkin kaksi tuollaista pumppua rinnan,niin kyllä vettä löytyy suihkusta ja WC-pöntöstä. Pumppujen kytkentä taitaa olla niin jos kytkee sarjaan ,niin se lisää nostokorkeutta mutta rinnankytkentä lisää vesimäärää? Jos painetta ei ole uppopumpussa varalla ,niin se takaisku vuotaa,veden pitäisi olla heti tyrkyllä jos järjestelmä on kunossa. Tuossa niitä pumpun tietoja,tuollaisella pumpulla pitäisi pärjätä=

K06-12 Uppopumppu Twin 55W, tuplamoottorilla. Toimii jopa toisen moottorin rikkoutuessa. Kapasiteetti 19 litraa/min. Vaatii Ø 80 mm:n asenn.aukon. Paine 1,4 bar. Kaapelipit. 100 cm. Sisältää takaiskuventtiilin ja automaattisen ilmauksen. K06-12A Uppopumppu kuten K06-12, mutta ilman takaiskuventtiiliä.

TOIVONEN MARTTI 08.02.2011 11:30

"Pumppujen kytkentä taitaa olla niin jos kytkee sarjaan ,niin se lisää nostokorkeutta mutta rinnankytkentä lisää vesimäärää?"

Periaatteessa ehkä näin. Jos on kaksi pumppua peräkkäin niin niiden yhdessä aikaansaama paine voisi olla vaikka kummankin erikseen tekemä paine yhteenlaskettuna. Tai sitten ei. Mutta toka pumppu on jo ekan pumpun paineistamassa tilassa ja pinnistelee siihen vielä oman panoksensa. Lasketaanko paineet yhteen?

Hoi viisaat! Onko hydrauliikan tuntijoita! Niittyaro? Muut viisaat?

mot?

IPATTI VEIKKO 08.02.2011 13:59

Eiks josskin pumpputyypiss olejonkinlainen paineensäätö ruuvi mutta se olee tarralätkän alla piilossa.

LAUKKANEN MAURI 08.02.2011 16:04

Kyllä ne pummpujen kytkennät ovat verranollisia akkujen kytkentään; Sarjakytkentä;jännite tuplaantuu/Pumpuissa,paine tuplantuu. Rinnan kytkentä akuissa;Kapasiteeti tuplaantuu/pumpuissa;virtaus tuplaantuu. Nämä on ns,nyrkkisääntöjä hydralisissa järjestelmissä ,mutta niin se suunnileen menee.

HALTTUNEN TEUVO 15.01.2015 12:47

Jäi edelliset hyvät neuvot noudattamatta. Alkuperäinen pumppu on nyt kädessä täysin palvelleena. Tällainen: Reich, High Pover Pump Plus auto vent. 12 V DC, 19 l/min, 1,1bar.

Vaihettiin varapomppu jouluaaton aamuna 2014. Varapumpussa samat teho- kehut, mutta pysähtyi äsken. Sähkö tulee johdon päähän hanaa avattaessa, mutta pumpu ei käynnisty. Kyllä tuo muuten menisi, kun opittu sen tavoille, mutta pitääkö merkkiä vaihtaa?

TAMMINEN MIKKO 15.01.2015 15:28

Kurista sitä reikää pytyssä mistä se huuhteluvesi tulee huuhtelee paremmin ja painekin nousee.

HAAPANEN TIMO 15.01.2015 17:11

Mulla on painepumppusydeemi. Vesimäärä on 10 l/min. paine 1,3 bar ja vettä tulee maan perusteellisesti.

Systeemien erona on vain se, että painepumpussa on paine päällä koko ajan, lähtee alkuunkin silllä 1,3 bar:lla.

@timppa

HALTTUNEN TEUVO 15.01.2015 18:53

No joo, olishan se varmempi systeemi omankin kokemukseni mukaan. Mutta nämä Bürstnerin vesiletkuliitoksetkaan eivät herätä luottamusta. Pytylle menevä letku tekee juuri ennen magneettiventtiiliä niin jyrkän mutkan, että on kurtussa. Pituus ei riitä laajempaan kaareen.

Päivän ongelma on nyt pumppu, joka siipipyörästä pyörittelyn jälkeen käynnistyy ja pysäytyksen jälkeen ei käynnisty. Käynti on aneeminen samoin tuotto.

HAAPANEN TIMO 15.01.2015 20:14

Edellisessä autossa mulla oli uppopumppu. Asensin kaksi pumppua rinnan ja säiliön viereen releen. Rele niin että hanojen kärjet maadoittivat releen.

Siinäkin tuli muutoksen jälkeen vettä maan perusteellisesti eikä ikinä tarvinnut hanoja vaihdella kärkivian vuoksi.

@timppa

HALTTUNEN TEUVO 16.01.2015 14:18

Heikompikin pumppu roiskuttaa altaan reunan ylitse. Miten vahva pumppu kestää pientä virtausta? Silloinhan se työskentelee muskelit piukeina.

Oikeastaan muskelipumpun pitäisi kytkeytyä vain pöntön huuhteluun ja muualle vesi eri pumpulla. Mieluusti pientä virtausta "luonnostaan" antavalla.

Veijo Kareinen 26.07.2020 21:18

Hei, Kaikki mikään pumppu ei tee muuta kuin poistaa ilmanpaineen ja tästä johtuen imukorkeus teoriassa voi olla vain kymmenen metriä. Eli ilman vastustava paine poistetaan niin silloin vesi nousee sen kymmennen metriä no se rittää meidän vaunuissa ja autoissamme. Minusta kaksi pumppua rinnakkain lisättynä on tupla turbo ja se todellisuudessa lisää veden tuloa litramääräisesti :-)

Itse käynnistelen vesijärjestelmää autooni joka on seissut noin 8-vuotta edellisellä omistajalla. Pumppu käy ja läpinäkyvässä paisuntasäiliössä vesi pinta nousee yli puolen, mutta pumppu ei sammu, joten käyn painekatkaisijan kimppuun, ystävänä sanoi naputtele pummppua sen painekytkin jumittuu kuivana ollessa. Saas nähdä.

Timo Haapanen 27.07.2020 09:17

Uppopumput ovat siellä säiliössä, ei niiden tarvitse imeä ollenkaan. Painepumput ovat yleensä säiliön vieressä samassa tasossa säiliön pohjan kanssa, ei tule korkeuseroa siinäkään vaikka vesi tuleekin putkessa säiliön reunan yli.

Tämä 'paisuntasäiliö' on siellä tasoittamassa pumpun iskuja, lisäksi vesi alkaa tulla heti kraanan avaamisen jälkeen säiliön paineella, ei tule isoa paineen laskua ennen pumpun käynnistymistä.

Nykyään käytetään usein sydeemiä missä on painepumppu ilman em. paineakkua ja hanoissa on mikrokytkimet jotka käynnistävät painepumpun heti. Tämä on oikein hyvä järjestelmä, vettä tulee välittömästi ja aivan tasaisesti. Lisäksi poistuu se vaara jossa vuodon sattuessa pumppu vetää säiliöllisen vettä lattialle.

@timppa


Vielä se että ilmasäiliö ajan kanssa täyttyy kokonaan vedellä, se pitää välillä tyhjentää.
muokattu: 27.7.2020 09:38
Petteri Haverinen 27.07.2020 10:42

Riiassa jouduin ostamaan uuden pumpun vanhan tilalle, kun lakkasi toimimasta.
Mietin aiemmin jo pumpun vaihtamista tehokkaampaan, paremman vedenpaineen saamiseksi, mutta kyllä pelkkä pumpun vaihto riitti. Nyt toimii vessankin huuhtelu kunnolla.

Timo Haapanen 27.07.2020 11:04

Jos viittii johtoja vedellä niin rele säilön viereen ja sen ohjaus maapuolelle. Näin saa pumppu kunnon paksujalkaista virtaa eikä hanojen mikrokytkimet ole kovilla.

Totuus selviää kun mittaa pumpulle tulevaa jännitettä silloin kun pumppaus on käynnissä. Todennäköisesti menee aika alas.

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.