Trumatic ja sen termostaatti

ANTTILA JARI 21.02.2010 12:38

Meillä on Adria sport 660 dp -08. Lämmitin lakkasi toimimasta keväällä -09. Menin takuuhuoltoon ja lämmittimeen vaihdettiin joku piirikortti, jonka vaihtamiseen oli tullut valmistajalta huoltotiedote, lopulta vika löytyi kuitenkin sytysjohdoista joista myös oli huoltotiedote eli osassa johdoista oli sellainen eristemateriaali, joka ei kestänyt kuumuutta, vaan se suli. Tämän operaation jälkeen lämmitin on toiminut hyvin, mutta...olen sitä mieltä, että aiemmin auton sisätilaan sai enemmän lämmintä kuin nyt. Pakkasella (-25) termostaatti on vitosella eli täysillä, mutta lämmin ei nouse kuin auton yläosissa n +19 asteeseen, pöydän korkeudella lämpö on n. 16-17 astetta. Lämmitin ei kuitenkaan käy kaikenaikaa täysillä ,joten siellä tuntuisi reserviä olevan. Ennen korjausta mielestäni sama lämpötila saavutettiin termostaatin asetuksella 4 ja vitosella lämpötila oli reilusti korkeampi.Onko muilla vastaavia kokemuksia??

PUURUNEN SAMI 21.02.2010 13:18

Ilmeisesti autossa on Truman Combi 6E ? Meillä Adria Coral 660 SL -08 ja ei siihen ole tullut valmistajalta mitään huoltotiedotteita tuohon Trumaan liittyen. Sen verran olen mittaillut termostaatin asentoja jotta 2 vastaa 15 astetta, 2.5=18 3=20 3.5=24 4=28 4.5=30 Vitosta en ole vielä testannut mutta jos saman kaavan mukaan menee niin 32-34 lie suht'lähellä.

Sähköllä 1800 W antaa 18 asteen eron ulkolämpötilaan.

Autothan ovat kooltaan suht.samankokoisia jospa noista olisi jotain apua.

ANTTILA JARI 21.02.2010 15:41

Niin en minäkään niistä huoltotiedotteista mitään tiennyt ennenkuin asentaja niistä mainitsi. Mutta tuollaisiin lukemiin meidän autossa ei pääse mitenkään eli joku juttu taitaa vielä liittyä tuohon lämmittimeen. Kaasuahan toki menee vähemmän, kun mökkikin on kylmä ;)

ANTTILA JARI 21.02.2010 15:42

Niin ja 6E oli tyyppi.

ANTTILA JARI 07.03.2010 17:18

Vielä kyselisin, että onko muilla vastaavia vaivoja? Ja onko vastaavassa autossa lämpötilat samansuuntaisia kun Samilla. Meidän auton termostaatti ei kyllä ikinä salli moisia lukemia.

KIVINIEMI TARJA 03.04.2010 10:46

Moi Jari,

ostimme muutama viikko sitten samanlaisen Adrian (vm -09). Nyt on ensimmäiset seitsämän yötä nukuttu ja kokemukset ovat kuin sinulla. Ei lämpene. Esim viime yö, ulkolämpötila pikkupakkasella ja Truma säädetty käyttämään sekä sähköä että kaasua. Säädin 4.5 ja sisälämpötila tiskipöydän luona parhaimmillaan vajaa 21, peräpetissä huomattavasti viileämpää. Niin peräpedin kuin alkovin lämpökanavista ei juuri tunnu tulevan mitään lämmintä, ehkä ikkunoiden alla hieman "lämpimämpää". Puhallussuuttimia olemme säädelleet eri asentoihin ilman suurempaa muutosta. Mainitsimme Truman mahdollisesta ongelmasta myyjätaholle ennen ostopäätöstä (koska tällä palstalla aiheesta oli puhetta) Myyjä sanoi tietävänsä ongelman olemassaolon ja lupasi että asia tarkistetaan ennen auton luovutusta. Myyjän kimppuun siis kunhan tämä ensimmäinen reissu reilun viikon päästä on takana.

Vertailuksi edellisen Hymerimme Truma 6002 lämmitti loistavasti. Ulkolämpötila oli -23 astetta ja sisälämpötila 27, kun kuivatimme auton Joulun alla reissua varten (säädöt täysillä). Sisälämpötila pysyi yli 20 kun säädin oli 6:lla (asteikko 1-9). Jos ulkolämpötila olisi nyt tuota luokkaa niin pitäisi varmaan turvautua lisälämmitykseen. Ei Adria voi olla niin paljon kylmempi kuin Hymer, Hymer taisi tekniikanmaailman integroitujen autojen testeissä olla jopa kylmin.

Asiasta toiseen, onko autossasi kaiuttimet myös asunto-osassa? Jos on, asensitko itse vai oliko valmiina? Tältä palstalta löysin keskustelua toisen Adria mallin "takakaiuttimista" mutta valmiiksi vedettyjä kaiutinjohtoja asunto-osasta en ainakaan vielä ole löytänyt.

Pääsiäisreissuterveisin, Timppa&Tarja&Atte

ANTTILA JARI 03.04.2010 12:14

Terve, Eli ongelma ei taida olla pelkästään meidän auton vaan lienee yleisempi vaiva ko. mallissa. Tilanne kuulostaa tosi tutulta, meillä on muuten lattialämmitys lisäksi ja nyt joulun reissuun hankimme huhtalon talvipeiton etuosan eristämiseksi,silti lämpötila oli aloitustekstin mukaisella tasolla. On hyvä, että saat myyjänkin selvittämään asiaa toden teolla. Itse olen tutkinut asiaa juuri pari päivää sitten ja lämpötilaan vaikuttaa ainakin se, kun irroittaa oven yläpuolella olevan termostaatin(musta nappi sähköpaneelin vieressä) niin, että se roikkuu johtojen varassa. Paneeli mihin nappi on asennettu, lämpiää melko paljon ja siksi se ohjaa lämmitintä pienemmälle. Puhallus nukkumapaikoille, erityisesti alkoviin on heikko. Kuulen mielelläni myyjän näkemyksen tilanteen korjaamiseksi.

Meillä ei ole takakaiuttimia, joten niiden asennuksesta en osaa sanoa mitään.

KIVINIEMI TARJA 03.04.2010 12:33

Näköjään vuosimalleissa hieman eroa. Meillä tuo termostaatti on laitettu tiskipöydän eteen laatikkojen yläpuolelle, pistorasian viereen. Mahdollisesti peräpetin portaan alla oleva suutin puhaltaa lämmöt siihen liian nopeasti, yritetty säätää tätäkin. Meillä on myös kokokeulapeite käytössä mutta ei lisälattialämmitystä, vaikka auton luovutustarkastuksessa takuukirjassa sekin oli tarkastettu kuten myös olemattomat takatuet oli rasvattu samaisen dokumentin mukaan...Pitänee aiheesta avautua enemmänkin tällä palstalla jollei asioita saada järjestymään...

Timppa

HAATAJA LASSE 03.04.2010 12:56

Minulla on 6002 ja oli samanlaisia ongelmia.Syy selvisi että jääkaapin "pakoputken" lämpö nousi samassa tilassa kuin termostaatin johdot ja itse termostaatti.Siirsin termostaatin johdot ja termostaatin eri paikkaan niin vika korjautui sillä.Lämmön saa nousemaan liki kolmeen kymppiin jos ulkona on 25 astetta pakkasta.Kyllä tarkenee.On myös huhtalon peitto joka auttaa lämmityksessä.

ANTTILA JARI 24.04.2010 07:44

Onko Kiviniemen lämmitin probleemaa korjailtu ja onko saavutettu toivottavia tuloksia?

LAUKKANEN MAURI 24.04.2010 16:38

Eihän ADRIAA ja HYMERIÄ voi verrata;minulla on ollut se ADRIA ja nyt HYMERI,on autoissa eroja,jos on hinnasakin!.

PUURUNEN SAMI 24.04.2010 18:47

Onko tuossa 660 DP:ssä Truman suulaketta heti ulko-oven takana, siinä vasemmalla jolla on kai tarkoitettu lämmittää eteistä? Huomasin tuossa 660 SL:ssä sen että kovalla pakkasella sen kun laittaa kiinni, lämpöä riittää paremmin ohjaamon ja puolidineten kolmelle suulakkeelle ja sillä tavoin lämpö ei pääse nousemaan liian nopeasti ulko-oven yläpuolelle olevalle termostaatille.

KIVINIEMI TARJA 29.04.2010 12:15

Eipä ole vielä, ulkolämpötilat nousivat jo niin paljon että vaikea enää säätää ennen talvea. Myyjäliikkeen huoltomies katsoi termaria ja sanoi heti että sijoitettu väärään paikkaan. Meillähän se oli keittiötason alapuolella, laatikoston yläpuolella. Aivan liian lähellä Truman pannua, melkeinpä kiinni "vaatekomeron" seinässä. Ehdotti korjausmekanismiksi että jatketaan johtoja ja kokeillaan missä saadaan paras mahdollinen tulos. Vasta tämän jälkeen poraillaan paikalleen. (Ulkolämmöt kun nousivat niin loppureissun aikana enää paljoa kaasua pyydellyt, kun sähköäkin oli tarjolla.)

Timppa

Joel Manninen 18.09.2023 11:42

Hei! Lapin ruskareissulla Adria Coral Sport 660Dp -08 huomasin ensimmäisenä yönä, että lämmitystehoa ei ole mielestäni riittävästi. Tehoilla 4-4.5 Yöllä ulkolämpötilan ollessa plussalla asteen pari, iski vilu autossa. Aamulla alkoi sitten googlaaminen ja onnekseni löysin tämän keskustelun. Termostaatin paikka ohjauspaneelin vieressä oven yläpuolella. Nappi mallinen mötikkä ulos roikkumaan johtojen varaan noin 10cm alemmas ja johan rupes lämmittämään tasaisesti. Seuraava yö 21C autossa lämmityksen teho 3,5-4 asetuksilla ja kyllä kelpasi. Häätyy porata alemmas uusi reikä termarille. Ihmetytti miten aiemmat omistajat eivät olleet tätä asiaa ratkaisseet. Ilmeisesti Kesällä vain reissanneet.

Kari Rautiainen 18.09.2023 13:02

Mulla on ton paneelin takana ulkovalo. Sisäpuolelta paneelin takaa vaihdettava, hehkulamppu. Tosi viisas keksintö se. Ulkovalo päällä, se hehkulamppu lämmittää tota anturia.
Ihmettelin alkuun että miksi joskus on torpassa kylmä ja joskus ei, samoilla termarin asetuksilla.
No homma korjaantui vaihtamalla led polttimo sinne. Tai tietysti vois olla käyttämättä ulkovaloa mutta kun se mun mielestä on ihan tarkotettu käytettäväksi.

Ennenkun viereen poraat uutta reikää niin kato nyt että mikä sitä on siellä lämmittänyt.

Timo Haapanen 18.09.2023 13:58

Jossain Hobbyn mallissa termari on oven vieressä jääkaapin puolella. No, jääkaapin toiminta lämmittää sitä eikä homma toimi. Siihen vaan ulos kolostaan roikkumaan johdon päähän. Termarin voi lisäksi työntää vaikkapa pien vaahtomuovin kappaleen sisään niin se ei ole niin herkkä esim. ovan avaukselle.

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.