Matkailuauton tuonti Virosta

EKSTRÖM PERTTI 24.08.2009 22:01

Olen ostamassa matkailuautoa Virosta. Olisiko kellään kokemusta kyseisestä asiasta? Auto on yrityksen omistuksessa virossa ja ostan sen yksityishenkilönä. Hinta on ilmoitettu alv 0%, joten joudunko maksamaan alvin virossa, vai vasta suomessa? Mitä papereita tarvitsen myyjältä, että voin tuoda auton laillisesti suomeen? Olisin kiitollinen tiedon murusistakin..

JANHONEN MATTI 25.08.2009 00:02

Autoa pidetään käytettynä silloin kun sillä ajettu kaupantekopäivään mennssä yli 6000 km ja se ollut rekisterissä yli 6kk = molempien ehtojen täytyttävä. Mikäli molemmat ehdot ei täyty, pidetään autoa Suomessa uutena ja siitä peritään uuden ajoneuvon arvonlisävero 22% verokannan mukaan. Tällä asialla ei ole mitään tekemistä autoverolain autoveron kanssa. Kun ostat käytetyn toisesta EU-maasta yksityishenkilönä maksat alvin Viroon, maan alv-verokannan mukaan.

Ensimmäinen asia on selvittää, että myyjä (firma) omistaa auton, auton katsastus on voimassa, auton ja myyjän tiedot täsmää rek. otteen merkintöjen kanssa ja henkilö/henkilöillä, jotka sitä myy on oikeus myydä auto + nimenkirjoitusoikeus kauppakirjaan. Myyjän/myyjien henkilöllisyys on syytä selvittää vaikka passin avulla.

Toinen asia on selvittää, että auto on tehty EU:n markkinoille, jolloin sen rekisteröinnin kanssa ei tule Suomessa ongelmia. Auton pitää mieluusti olla tunnettua merkkiä ja sitä on jo aiemmin tuotu Suomeen. Ellei ole, niin tuskin sinunkaan kannattaa merkin tuontia aloittaa.

Kauppakirja, jossa myyjän tiedot mm. Y-tunnus ja kaupan kohde on riittävästi yksilöity ja siitä selviää myös maksettu hinta + alv.

Erillinen tähän kauppaan yksilöity ja myyjän allekirjoittama kuitti maksetusta kauppahinnasta,

Auton alkuperäinen rekisteriotteen tekninen ja ilmoitusosa. Katsastuskonttori tarvitsee nämä rekisteröintikatsastuksessa. (mahdollisin myyjän allekirjoituksin)

Auton kaikki ohje- ja huoltokirjat jos on.

Liikennevakuutus ja siirtokilpiasia tulee selvittää myyjän kanssa. Pelkkä satamaan ajo-oikeus riittänee, koska Suomen tullista saat siirtokilvet tarvittaessa. Liikennevakuutuksen voit ottaa Suomesta heti kun saat auton tiedot käyttöösi. Liikennevakuutuksen todistemerkiähän ei enää käytetä vaan vakuutusyhtiö toimittaa tiedot vakuutuksesta AKE:n tietokoneelle, josta ne katsastuskonttorilla löytyy.

Rekisteröintikatsastusta varten tarvitset auton vaatimustenmukaisuustodistuksen, jonka saat esim. Suomen TÛV:ltä Vantaalta muutamassa päivässä. www.tuv.fi Auton kaasulaitteet tulee tarkastaa ennen rekisteröintikatsastusta valtuutetun kaasuasentajan toimesta, joka antaa siitä kirjallisen todistuksen. Sähkölaitteiden tarkastus riippuu auton vuosimallista ja mahdollisesti sähkölaitteissa olevasta CE-merkinnästä. Auton tiedot saatuasi voit tarkistaa tämän seikan AKE:n sivuilta tai katsastuskonttorilta. Sähköt tarkastava liike antaa tarkastuksesta todistuksen.

Auto timmiin ja näiden paperiden kanssa katsastuskonttorille. Rekisteröintikatsastuksen jälkeen pitää vielä hakea Tullilta "nollaveropäätös" mutta se on muutaman päivän juttu sen jälkeen kun katsastuskonttori on ensin hyväksynyt auton matkailuautoksi = verovapaaksi. Tullin päätöksen jälkeen saa katsastuskonttorilta kilvet ja asia on sillä selvä.

EKSTRÖM PERTTI 25.08.2009 11:00

Erittäin paljon kiitoksia vastauksestasi, joka ei jätä kysymysmerkkejä! Sain kaikkiin kysymyksiini selkeän vastauksen, joten kiitos vielä kerran ja mukavaa alkavaa syksyä!

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.