ääri- ja sivuvalot

MANNINEN JYRI 25.06.2009 10:21

Käytinpä Transit-Elnaghiamme katsastuksessa ja hra ingeniööri antoi korjauskehotukset:

asunto-osan alareunassa olevat sivuvalot pitää toimia asunto-osan oikeassa takayläkulmassa oleva eteenpäin näyttävä äärivalo ei näy eteenpäin koska markiisin kotelo on sen edessä.

Hämmästyttävää asiassa on se, että auto oli juuri katsastettu kun sen viime kesänä ostimme ja siinä oli samat viat jo silloin. Ja markiisi on varmastikin ollut autossa uudesta lähtien ihan samassa paikassa ja vasta nyt, auton ollessa 13 v ikäinen, asiasta huomautetaan. Sivuvalojen luulin itseasiassa olevan vain heijastimet, kun niistä yhdessäkään ei ole valoa koskaan ollut.

Tutkin asiaa ja löysin netistä aivan yllättävän selkeät ohjeet, joita kannattaa katsella jos itsellä herää kysymyksiä asian suhteen. http://www.ake.fi/pdf/valo-ohje.pdf

No eilisilta meni asennellessa uusia etuäärivaloja alkovin alakulmiin.....

KAUPPI ERKKI 25.06.2009 14:38

Äärivaloja minäkin jouduin viime katsastuksen jälkeen korjailemaan.

Oli säästetty väärässä paikassa eli oli vedetty ainoastaan yksi johto valoille eli maadoitus olisi pitänyt hoitua alumiini peltiä pitkin vaan jostain syystä maadoitusta ei löytynyt koko ulkopeltistä ymmärtäähän sen koska alla on pelkkää styrosta vedin maadoitus johdon auton alta siihen ulommaiseen kylkipeltiin. Mietin miksi äärivaloille ei heti alunperin ollut vedetty johtoa jossa olisi maadoitus mukana.

PALIN MATTI 25.06.2009 16:47

Tuohon Jyrin 2-kohtaan sanosin, että sielä Elnaghin suunnittelupajasa ei siihen aikkaan vielä oltu huomioitu laisinkaan, että joku saattas joskus ruuvata siihen piirongin kylkeen semmosen markiisin.

Jutustas innnostunneena ja ko mie sain piironkini parkkiin tänne Kuturantaan, ni mie hyökkäsin ulos ja totesin, että Peffletin konttorillla net olit tuonki asian hoksineet ja laittanneet net punavalakoset äärivalot semmosen puolisen metriä katonrajasta alaspäin. Ovat siis siinä sivuklasien yläreunojen tasola. Ei oo markiiisi niitten eesä.

KAUPPI ERKKI 25.06.2009 20:41

Minullapa onkin sitten juhlavalaistu markiisi koska on valot molemmissa päissä markiisia.

RAIMESALO RAIMO 26.06.2009 00:05

http://karavaanari.info/index.php?topic=3599.0 Oheisen linkin takaa löytyy samaan ongelmaan hieman toisenlainen ratkaisu.

KÄNSÄLÄ JUHA 03.07.2009 12:46

Mitäpä jos laittaisi äärivalon alle siisti korokepala ?

ASIKAINEN MATTI 04.07.2009 10:24

Äärivalothan eivät liene pakolliset, joten helpoimmin kyseinen ongelma poistuu peittämällä valaisimen valkoinen eteenpäin oleva osa lasin sisäpuolelle asetetulla alumiinifoliolla, tietenkin auton molemmin puolin. Takaäärivalot jäävät näin toimintaan, vain eteenpäin näyttävät poistuvat.

MANNINEN JYRI 04.07.2009 10:43

Äärivalaisimet ovat pakollisia leveydeltään yli 2,10 m ajoneuvoissa, jotka on otettu käyttöön 1.1.1993 tai sen jälkeen.

AHOLA JARI 04.07.2009 10:46

Aika yleispätevästi voisi väittää niiden olevan pakollisia matkailuautoissa - pl. pienet ja hyvin vanhat; "Äärivalot Yleiset vaatimukset Äärivalaisimia saa olla sellaisissa ajoneuvoissa, joiden leveys on vähintään 1,80 m. Leveysvaatimus ei koske ajoneuvoja, jotka on otettu käyttöön ennen 1.1.1993. Äärivalaisimet ovat pakollisia leveydeltään yli 2,10 m ajoneuvoissa, jotka on otettu käyttöön 1.1.1993 tai sen jälkeen. Ajoneuvoissa jotka on otettu käyttöön 1.1.1989 tai sen jälkeen, on äärivalojen oltava E-/e-hyväksyttyjä." http://www.ake.fi/pdf/valo-ohje.pdf

Vähimmillään riittää siis 1 pun. ja valk.valoa näyttävä valaisin per puoli. Paitsi, jos näkyvyys vaatimukset eivät täyty, täytyy etuosaan lisätä erilliset, esim. tässä tapauksessa.

ÄIMÄNEN AIMO 05.08.2009 15:45

Olin katsastamassa asuntoautoni vm.06 meni läpi huomautuksetta. Äärivalo on markiisin takana niin, että ei näy valkoinen valo eteenpäin. Kysyin katsastuksen jälkeen katsastusmieheltä, että kuuluisko näkyä. Hän sanoi, että kyllä kuuluis, mutta on ojan puoleinen, ei ole niin tarkkaa vaikka ei näykkään. Näin katsastusmies asian minulle esitti. Siitä voi päätellä, että on katsastusmiehestä kiinni näkeekö hän tarpeeliseksi huomauttaa asiasta vai ei.

MANNINEN JYRI 06.08.2009 12:36

on katsastusmiehestä kiinni näkeekö hän tarpeeliseksi >huomauttaa asiasta vai ei.

juurikin näin, meidänkin ransu kerkesi 13v ikään ennenkuin tuli eka niin tarkka katsastusingeniööri vastaan....

HALMEENMÄKI JUHANI 06.08.2009 22:08

Ja auton omistajalle on erittäin tylsää kun se tarkka inssi sitten joskus tuleekin omalle kohdalle. Selitykseksihän ei kelpaa että meni läpi jo niin monta kertaa. Tuossa perheen autokouluautossa oli kilpivalot olleet pimeinä jo monta vuotta, menneet aina sen huomautuksen kanssa läpi. Laiskat ex-omistajat olivat jättäneet vaihtamatta, seurauksella että vaihto oli nyt tunnin jobi kun ruuvit oli ruostuneet muusiksi. Jollei vanhoja katsastuspapereita olisi ollut mukana niin en tietäisi että oli kyllä huomattu muttei reagoitu!

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.