Kunnon talvisäilytys;kultaakin arvokaampi asia autolle/vaunulle!

LAUKKANEN MAURI 09.03.2009 22:29

Tuossa kun on kinattu noista kosteusvaurioista mikä on asiantuntijoiden (raadin) näkemys parhaasta,halvimasta auton/ vaunun talvisäilytyspaikasta,suteessa kosteusvaurioihin. Minun valinta;kunnon katos/auto/vaunu kylmänä,kuivana, niin se merkitsee pitkää ikää kulkimelle!,kosteus pallo sisään. Vesi/jää on as.auton/vaunun syöpä,mihin ei ole lääkettä. Kunnon karavaanari tarkistaa saumat,listat kerran vuoteen onko ne vielä iskussa.

Pirukin Raamattua lukee,vaikka paikka paikoin;tuumasi m laukkanen

LAHTI ANTTI 09.03.2009 23:49

Peruslämpö (+7°-+9°C) koko talven vaunussa sisällä patruunan kanssa. Ei tarvitse kosteuksia mittailla eikä viedä korjaukseen. Eikä myös tarvitse mitään palloja sisälle.

Kaikki paikat kuivina, vaunu, patjat, tyynyt, vaatteet ym. Repikää siitä huumoria lämmittämättömät!

LAUKKANEN MAURI 10.03.2009 06:21

KOPIO;YLEN ARKISTOSTA/Vaunutohtori Paavo Rousku =Kosteusvauriot alkoivat kun painepesurit tulivat kotitalouksiin. Mentiin talttaamaan tiivisteet pois. Painepesurilla pystyy vetämään kaikki tiivisteet listan alta pois. Jos pestään painepesurilla, kannattaa huuhtoa kauempaa - vaunua ei voida pestä kuin autoa.”

Asuntovaunun säännöllinen vesipesu käsin ja ilman liuottimia ehkäisee kosteusvaurioiden syntyä. Jos saumalistassa on paljon likaa, se kerää itseensä kosteutta. Lämpötilan vaihtelut raottavat saumalistaa, ja kosteus pääsee seinän sisälle muodostaen otollisen kasvualustan homeelle. Myös vaunun sisätilojen siisteys, tuuletus ja kuivana pitäminen on tärkeää.

LINDBLOM ALF 10.03.2009 08:30

Kaikki paikat kuivina, vaunu, patjat, tyynyt, vaatteet ym. Mutta ilman lämmitystä! Kunhan tuuletus riittävä. Ei tarvita kosteudenpoistajaa (jos riittävä tuuletus niin silloinhan pitäisi kuivattaa koko lähiseutu :). Katos ei välttämätön, kunhan pitää tuuletusaukot auki. Terveisin @Alf

NYYSSÖNEN KAJ 10.03.2009 10:01

Kyllä se vaan niin on että palmun alla säilytys on ehottomasti paras! Pidetään viellä lämpö päällä niin voipi samalla asustaa siinä itekin.

Käynistys talvella helpottuu myöskin kun moottori niin mielellään lähtee käyntiin palmun alta.

Algarvestakaj

VARTIAINEN JOUKO 10.03.2009 12:28

Onko nyt tosiaan niin, että ennenvanhaan vaunut tehtiin kestämään pohjolan vaihtelevia sääoloja. Meidän Solkku vm.-90 tuntuu kestävän, kestävän ja kestävän vuodesta toiseen ilman mitään erityisiä kommervärkkejä. Ei ole ollut enempää kosteus kuin homekaan ogelmana vanussa ja mitä ylimääräistä kosteutta ilmassa on, pitää kosteuspallo siitä huolen. Rahamiehet on erikseen kun lämmittävät matkailuvaunuaan/-autoaan talviparkissa tyhjillään - KJON ; )

G-m@n

VÄLIAHDE JUSSI 10.03.2009 14:04

minä asuin ympäri vuoden solikassa vm 1977 ei homeen palaa.

KOSKINEN OLLI 10.03.2009 18:32

Kosteusvaurio yleensä ulkoatulevasta kosteudesta, korin sauman tai läpiviennin tiivistyksen petettyä, mutta voi tulla monesta muustakin syystä. Se voi tulla myös kattoluukun tai muun vastaavan komponentin hiushalkeamasta, ikkunan tiivisteen jatkospaikan raosta, makeavesijärjestelmän letkun tai letkuliitoksen pitkäaiakaisesta pienestä vuodosta. Kosteus voi kulkeutua myös alapohjasta imeytymällä rakenteeseen. Aika ikävää jälkeä tulee silloinkin jos unohtuu varaajan tyhjennys talvireissun jälkeen. Hetkellisistä vuototapauksista rakenteet kyllä kuivuvat varsin hyvin itsestään, niitä sen kummemmin purkamatta, ihan käsittämättömiä tapauksia on tullut eteen, mutta niin vain on että muovimaton alla oleva lattiavaneri kuivui ilman purkutoimia sekä myös muovitapetilla verhoiltu seinä kuivui ajan myötä itsekseen. Tosin kyseisissä tapauksissa vika havaittiin ajoissa kosteusmittauksessa, vika korjattiin ja kosteus oli tuossa vaiheessa lievää.

VÄLIAHDE JUSSI 10.03.2009 19:00

Minulla seisoo tuossa pihassa vaha vaunu jossa oli katossa 2 reikää paikkasin ja panin lämpöä, ovet ja räppänät auki. Tuntu auttavan pitää mitata joskus kesällä kun, ei se ole kuin varastona näin talvella.

LAUKKANEN MAURI 13.03.2009 19:51

http://karavaanari.info/index.php?topic=4367.0

KINNUNEN PERTTI 22.03.2009 22:24

Tässä vielä yksi "asiantuntijavastaus". Olen nyt kolmatta talvea säilyttänyt omaa matkailuautoani autokatoksessa ja pitänyt ns. pakkasvahdilla (laite, joka liitetään pistorasiaan ja joka ulkoilman lämpötilan mukaan kytkee virtaa päälle ja pois) sekä auton sisällä olevalla toisella pakkasvahdilla (tämä taas on pieni 200 W:n lämpöpatteri, aika typerää, että molempia markkinoidaan nimellä pakkasvahti) auton sisälämpötilan 2 - 3 astetta ulkolämpötilaa korkeampana. Tuntuisi toimivan hyvin, ei pääse kosteus tiivistymään edes siinä vaiheessa, kun ulkolämpötila äkisti nousee pakkaselta plussalle. Katos on mielestäni ehdoton vaatimus (nimimerkillä "kokemusta on"), sillä auton/vaunun katolle kertyvä lumi ja jää tahtoo nykytalvina vuoroin jäätyä ja sulaa, jolloin sulamisvedet yleensä löytävät tiensä saumojen pieniinkin rakoihin. Jäätyessään ne avaavat saumoja taas lisää. Säilytin aikoinani vuoden -89 Soliferiamme talvella pihassa ilman katosta ja vaikka poistin lumet katolta säännöllisesti, oli vasempaan etukulmaan lattian ja seinän liitoskohtaan tullut lievää kosteusvauriota, ilmeisesti juuri pystysauman lievän aukeamisen vuoksi. Itse olin siinä hurskaassa uskossa, että meidän vaunussa ei ole mitään kosteusvaurioita, mutta vaunua eteenpäin myydessäni teetin kuntotarkastuksen ja pakko oli nöyrtyä...

LINNAMÄKI LEA 23.03.2009 10:04

Katosta ei oo autolle, mutta on käytössä koko ajan. Niin pienillä matkoilla kuin pidemmilläkin matkoilla. Lämmitys on päällä silloinkin, kun se ei ole tienpäällä. Olen ajatellut asian niin, että se kait se kosteutta tiivistää, jos jätän auton kylmilleen, ja sitten ajan, lämpö nousee, ja taas auto jäähtyy. Niinpä, kun tuosta rapun edestä lähden liikkeelle, auto on sisältä lämmin.

On se etu senkin vuoksi, kun en takkia pysty itse pukemaan päälle, niin mekkosillaan pitää viiletellä talvellakin, niin on auto jo lämmin kun menee autoon. Tuo takinpukemisen apuväline on tuossa pussissa, mutta kun saisi asennettua sen johonkin oviaukkoon. Mutta se ei auta reisun päällä, se takin pukemisen apulaite, kun se on kiinteästi asennettava, ja se on täällä kotona.

Kiltisti vaan viilettelen mekkosillani ja avosandaaleilla. Kanssa"siskot" ja veljet kyllä kuulemma päivittelevät, että avosandaaleissa ja mekkosillaan, mutta käyhän se näinkin. Pientä karaisuhan siinä vaan saa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.