Propeli katossa.

HALTTUNEN TEUVO 14.09.2008 10:15

Tuli Kaben mainos, jossa kerrotaan kattoluukun tilalle asennetusta puhaltimesta. Korvausilma otetaan vaunun alta varjosta ja saadaan monen asteen jäähtyminen.

Neljä vuotta sitten laitoin säädettävän puhaltimen vessan kattoventtiiliin. Korvausilma tulee harvan lattiarakenteen kautta. Mutta, kun harmaavesitankki tuulettuu auton alle, on haittojakin ilmennyt. Tosin pääosa korvausilmasta tulee kattoluukkujen kehysten kautta. Propelilla hallittu ilmanvaihto on mielestäni hyvä.

Millaisia kokemuksia muilla on?

NYYSSÖNEN KAJ 14.09.2008 11:00

Autossani on kattokanava tuuletus, ilmavirtaus katolta sisäänpäin. WC:ssä on kaksinopeuksinen tuulettaja joka imee ilmaa ulospäin katolle. WC:ssä käydessä ja ajon aikana pidetään tuulettaja usein päällä.

Auton keulassa on keulamaskin takana keulaan ja tuulilasille puhaltava tuuletin (käyttö ajon aikana) ja lämmitys. Keulassa ovisyvennyksessä on keulan puolella kaksi painovoimaisen ilmanvaihdon aukkoa 2 kpl halk 150mm ilmaaukkoa. Tämä on 6m päässä harmaavesisäilijöstä joka tuulettuu auton sivulle sivu luukun raoista, tästä ei hajuhaittoja.

Sen sijaan kuljettajan sivuikkunan avaaminen saa aikaan voimakkaan alipaineen autoon ajon aikana jolloin kattokanavat imevät sisään ilmaa vaikka tuuletin ei käytössä. silloin voi WC:n hajua levitä autoon jos WC:n puhallin ei ole käynnissä.

HALMEENMÄKI JUHANI 14.09.2008 21:21

Tuulettava "propellilla varustettu" kattoluukku on ihan yleismallin tarvike, ja auttaa paljon vaunun pitämisessä viileänä.

LAHTI ANTTI 14.09.2008 21:37

Ja onhan kauan ollut E:luxin kattoventtiileitä, joissa on pieni aurinkopaneeli virtaa antamassa tuulettimelle. Veneissä hyvinkin yleiset.

HAAPANEN TIMO S 15.09.2008 16:50

Tuolla Caravanmarketin sivuilla niitäkin näkyy olevan: http://reimonew.ms-visucom.de/fin/D-tarvikkeet/DU-ikkunat_ja_tarvikkeet/DUO-ilmastointi_ja_ilmankierto/

Ja tuossa kattoluukkuun laitettava: http://reimonew.ms-visucom.de/fin/36059-omnistor_omni_vent_nachruestkit_mit_thermos/

Aika hyvän tuntuinen tämä Vammalan uusi tarvikekauppa.Reimon tuotteita myyvät, ja tavaraa on paljon: http://reimonew.ms-visucom.de/fin/franchiseshop/121/ @timo

EEROLA TEEMU J 16.09.2008 18:34

Siihen aikaan kun vaari lampun osti, suunnilleen... niin käytimme jo 1970- luvulla m- auton ilmastointiin -yön aikaisen nukkumisen mahdollistamiseksi- avattavaa lattialuukkua. Sieltä "pilveksestä" tuli kuumalla ilmallakin melkoinen pläjäys raikasta ilmaa eikä tarvittu mitään laitteita ilmiön edistämiseen.

Saudia Arabian työreissuilla tuli tutuksi isojen tilojen jäähdytyksessä käytetty haihdutusmenetelmä, missä vedellä kasteltua pyörivää rättiä lauhdutettiin ilmavirralla. Tämä oli paljon miellyttävämpi ja terveellisempi kuin raaka sähkökäyttöinen ilmastointi, mikä johti usein vilustumiseen. Perinteisesti arabit ovat käyttäneet aavikko- oloissakin ilmastointiin "nelitorneja" joissa tuuli johdatettiin oleskelutiloihin kulloisestakin tuulensuunnasta. Kaikkihan tuntevat myös rekkakuskien tavan jäähdyttää juomapullo märän sukan sisällä ajoviiman avulla?

Keinot on monet, sanoi akka, kun....

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.