Lahosuojaus??

SUOMINEN AKI 27.08.2008 20:48

On tästä vissiin ennenkin kyselty. Eli mikä olis sopiva tökötti as-auton pohjan puuosille. Voiko sinne suhhuutella ihan vaikka spray massaa? Kuulin ettei mittään puuöljyjä sais laittaa.

TERVO JARI 27.08.2008 21:02

vuosittaisessa kosteusmittauksen yhteydessä valmistajan logolla olevaa spray litkuu, sitäkin vain pohjalevyjen saumoihin . . .

Itse en menisi vaneripohjalla varustetun vermeen pohjaan laittamaan mitään sellaista ainetta joka estää pohjan "hengittämisen", sillä kosteus, jos sitä on rakenteeseen mennyt, ei pääse muuta kautta ulos kuin sen pohjavanerin läpi sillä tuo lattia muovimatto tuskin kosteutta lävitsensä päästää . . .

Parasta kysästä merkkiliikkeen huollosta, joskos kertoisivat mitä pohjaan laittaa, niin jos yleensä tarvii jotain laittaa . . .

Tervattukkin pohjia on, mutta kuten edellä kerroin, merkkiliikkeen huollon pitäis osata vastata tuohon . . .

Jari
JANHONEN MATTI 27.08.2008 21:25

Itse olen käyttänyt tarkoitukseen pellavaöljyä jonka joukooon olen lisännyt hieman homeenestoainetta. Puuveneiden käsittelyynhän pellavaöljyä on käytetty iät ajat mutta se sopii myös m-auton pohjan käsittelyyn. Paras käsittelyaika on keväällä jolloin öjy kuivuu nopeasti ja muodostaa nopeasti alustaan vettä ja likaa hylkivän pinnan. Pellavaöljyn imeytymiskyky on hyvä eikä se vahingoita muoviosia, johtoja jne. Käy myös metallipinnoille ja estää tehokkaasti ruostumista. Muoviset sähkörasioiden kannet ja pohjalevyn alapinnassa olevat hajulukot kannattaa suojata koska öljyn kuiviessa kannet saattaa tarttua kiinni. Mikäli öljyä roiskuu näkyville pinnoille roiskeet kannattaa poistaa välittömästi, koska kuivut pellavaöljy on kovassa. Pellavaöljyssä on vielä se etu, että jos alustaa tarvitsee joskus korjata niin osia ei tarvitse kaivella kuivuneen massan ja töhnän alta esiin. Lisäksi käsittely on nopeaa ja halpaa.

VIRTA URPO 28.08.2008 23:02

Aikoinaan kirjoittelin tuosta alustasuojauksesta. Itse laitoin Adrian pohjaan terva-pellavaöjyvernissa seoksen 2:1 ja hyvin on toiminut. Ei missään nimessä noita ns. alusta suoja / massa aineita puulle tai puu pohjaisille levypinnoille. Ne laitoin vain metallisille runko-osille. Tuo em. seos meni komeasti ruiskulla. Kuivuu vähän hitaasti, mutta sitäkin hienompi haju muutaman päivän. Saa myös hajuhermoisten ihmettelyä ympäristössä.

JANHONEN MATTI 29.08.2008 09:46

Matkailuauton ja vaunun pohjalevyn suojaustarpeet liippaa hyvin läheltä noita puuvenemiesten kyllästystarpeita. Siksi kannattaakin lukea millä työmenetelmillä ja aineilla alan ammattilaiset käsittelee puuveneitä ja miten puuveneet saadaan kestämään jopa 70 vuotta ja ylikin. Ohessa venetohtorin linkki. http://www.puuvene.fi/tohtori/index.html

KNAAPI JUHA 01.09.2008 10:12

Eipä liene kovinkaan luultavaa, että vedenkestävällä liimalla kerrostettu vaneri hengittäisi lävitseen yhtään mitään. Jokainen liimakerros siellä vanerin sisäkerroksissa muodostaa aivan varmasti ilmanpitävän kerroksen. Pintaviiluun saa tietysti imeytettyä kyllästettä ja vanerin päädyissä voi saada suojattua viilukerrosten välistäkin pienen matkaa. Se kuullostaisikin erittäin hyödylliselta, sillä sieltähän se kosteuskin sinne puuhun nimeytyy. Että kyllä puuveneviisaudet pätee...

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.