Ducaton ohjauspyörän väpätys.

BRAITHWAITE WILLIAM 01.08.2008 09:48
Tervehdys!

Pari viikkoa sitten alkoi integroidun ducaton maxi- alustalla olevan matkailuautoni ohjaus heilumaan edestakaisin. Ajaessani hyvin hiljaisella ( 10-40 km /h) nopeudella tekeee ohjauspyörä pientä edestakaista liikettä. Nopeuden noustessa liike loppuu. Ratti heiluu samalla tavalla riippumatta siitä onko vaihde vapaalla, veto päällä , tai kytkin pohjassa. Nostin molemmat etupyörät ilmaan ja koitin heiluttelemalla löytyykö väljyyksiä, mutta mitään ei tuntunut. Auto on katsastettu vähän aikaa sitten eikä sielläkään valiteltu mistään. Rengaspaineet ovat myös ok. Onko muilla ollut vastaavia ongelmia. Hyviä vikaehdotuksia otetaan mielellään vastaan. T. William.

JANHONEN MATTI 01.08.2008 10:17

Kuvailemasi perusteella oireet viittaa alkavaan rengasvikaan. Yksi mahdollisuus on, että renkaan vyö voi olla toiselta puolen vioittunut/katkeamassa. Toinen mahdollisuus on, että renkaan pinta on toiselta puolen irtoamassa. Molemmissa tapauksissa vika ilmenee myöhemmin myös renkaan epätasaisena kulumisena ja ratin nykimisenä/värinänä. Myös vioittunut vanne saa saman ilmiön aikaiseksi. Vyöviassa rattiin saakka johtuva värinä ja nykiminen yleensä voimistuu voimakkaan jarrutuksen loppuvaiheessa. Syitä voi olla muitakin ensin kannattaa tarkistaa renkaat ja vanteet jos välyksiä ei ole ja tärinä ei ole vedätyksestä/moottorijarrutuksesta (vetonivelet) riippuvaista. Vasta tämän jälkeen muihin hommiin.

MIKKONEN MATTI 01.08.2008 10:29

Todennäköisesti renkaisiin on tullut runkopullistuma. Sen voi todeta nostamalla pyörä vapaasti pyörimään ja asettamalla jokin esine lähelle rengasta säteittäisen ja sivuttaisen heiton toteamiseski. Minulla meni koko Firestonen rengaskerta takaisin liikeeseen tehtaan edustajan tarkastettavaksi. Matksutajat valittivat hiljaa ajettaessa, että auton takapää kiemurtelee.

MIKKONEN MATTI 01.08.2008 10:31

Vastattiin yhtä aikaa, mutta yhdyn kaiman kirjoitukseen.

KYLMÄNEN REIJO M 01.08.2008 11:38

Vika on etuakseliin lisätyissä 3 cm:n levikemurikoissa. Kun poistat levikekiekot väpätys loppuu. Syynä voi olla kiekkojen epäkeskisyys tai niiden tasapainottomuus. Kokeile poistamalla ne.

HAAPANEN TIMO S 01.08.2008 15:10

Nuo levikemurikat vaikeuttavat tasapainotusta, mutta jos vika alkoi äkillisesti, lähtisin Mattien kelkaan runkovauriosta. Itsellä on useasti pakusta näillä oireilla vika löytynyt renkaan rungosta.

VALLIUS MARTTI 02.08.2008 00:30

Kyllä vika vitaa renkaan rungon rikoitumiseen ja sitä ei aina pysty paikalistamaan kuin tasapainoitus koneesa mutta ei vältämättä aina sinäkään,mutta runko kikko etenee aina nopeasti.

BRAITHWAITE WILLIAM 02.08.2008 18:30
Terve taas!

Vaihdoin eteen kesärenkaan tilalle talvirenkaan. Laitoin sen ensin vasemalle puolelle ja ratin heilunta jatkui, mutta ongelma löytyi okean puolen renkaasta. Talvirenkaan ollessa oikealla puolella vapinaa ei enää ilmennyt. Nyt siis eturenkaiden ostoon. Suurkiitos kaikille vastauksista. T. William.

KARRI MAURI 08.08.2008 14:43

kaikissa dukatoissa väpättää

KARRI MAURI 09.08.2008 14:20

Naapurin ukon fiiussa samanlainen ominaisuus

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.