Trumatik 6002:den termostaatin toiminta

MYLLYKANGAS KARI 28.06.2015 14:56

Autoni on Dethleffs A5881 vm 2007, jossa on Trumatik 6002 ilmalämmitin. Ongelmana on ollut sisälämpötila. Keväällä sain sisälämpötilaksi n. 19 astetta, vaikka lämmittimen säätönamiska oli täysillä eli 9:llä. Lämmitin puhalsi silloin vain haaleaa ilmaa hyvin rauhallisesti. Otin irti anturin, niin sen jälkeen alkoi puhtia löytyä pannusta ja lämpöä tuli riittävästi :). Ostin uuden anturin, mutta tilanne ei kuitenkaan muuttunut. Niinpä vein auton huoltoon. Huollossa he siirsivät anturin ulko-oven yläpuolelta vaatekaapin seinään. Nyt saan sisälämpötilaksi n. 22 astetta, kun lämmittimen säätönamiska on täysillä. Huolto kertoi, että he mittasivat kaikki komponentit ja ne olivat ok.

Hiukan arveluttaa käyttää lämmitintä talvella, jos kesälläkään se ei toimi tämän tehokkaammin.

Olisiko vihjeitä miten lämpöä saisi lisää?

Voisiko tuon lämpötila-anturin johtoon laittaa potentiometriä, jolla keinotekoisesti nostaisi anturin vastusta ja siten kertoisi pannulle, että autossa on kylmempää ja tarvitaan lisää puhallusta? Onko kukaan kokeillut tehdä moista? 

Voinko särkeä piirilevyn, jos laitan moisen potentiometrin?

ASIKAINEN MATTI 28.06.2015 20:05

Jos anturisi on nyt asennettu vaatekaapin seinästä läpi ja kaappisi on lämmittämätön ja yksi seinä samalla ulkoseinä, ei tuntoelin tiedä, säätäisikö kaapin lämpötilaa vai huoneen lämpötilaa. Anturin oikea paikka on kaukana lämmön ja kylmän lähteistä sellaisella seinäpinnalla, joka on auton sisäseinä, esim. WC:n ja huonetilan väliseinä. Oheisessa kuvassa sijoitus on WC:n ja vuoteen välisellä seinällä ja lämpötila pysyy puolen asteen tarkkuudella 20 asteessa, joka on meillä ollut täysin riittävä. Lämmitin on Alde ja siinä on termostaattianturin ja lämpömittarin ero korjattu nollaksi.

MYLLYKANGAS KARI 30.06.2015 17:39

Kiitoksia vinkistä. Koetanpa katsoa uutta sijantipaikkaa anturille

KOSKINEN OLLI 05.07.2015 02:52

Trumatic 6002 toimii siten että jos sisätilan lämpöanturin kaksi johdinta irroitetaan toisistaan, ---eli vedetään yksi johdin irti anturista, lämmitin alkaa muutaman minuutin kuluttua puhaltaa täydellä teholla lämpöä tupaan.

...Eli kysyjällä ei vika ole itse lämmittimen (lämmittämisen) tekniikassa. !!!!

Jos sitten lämpöanturin kaksi johtoa laitetaan/joutuu keskenään oikosulkuun, lämmitin ei lämmitä sisätilaa ollenkaan. Ainoastaan vedenlämmitys toimii normaalisti. (ei kannata kokeilla)

Lämmönsäätötekniikka toimii siten että lämmittimen elektroniikka vertaa termostaattiin asukkaan asettamaa numeraalista asetusarvoa (sähköisenä arvona) seinä anturin tunnustelemaan arvoon (sähköisenä arvona). Mitä enemmän anturin tunnistama arvo on kylmempi kuin säätönupista säädetty arvo on, sitä isommalla teholla lämmitin työskentelee "arvojen" tasaamiseksi. Kylmässä seinässä oleva anturi pyytää siis enemmän lämmitystehoa, kuin "kuumassa" seinässä oleva anturi.

Anturin paikalla on tärkeä merkitys, mutta se on niin päin, että jos sisälämmön anturi (musta nappi seinässä) sijaitsee kylmässä seinässä, niin silloin lämmitin tuntee kylmän ja yrittää laittaa lämmitystehoa lisää.

En ole asiantuntija, mutta epäilen että on kysyjällä jokin vika, ensinnäkin tarkistaisin anturin johdon kunnon, että eristeet, ja liittimet on kunnossa. ( jos on kokeilun halua, vedä vaikka "sijaisjohto" joksikin aikaa lämmittimen ja anturin välille.

Anturista lähtevän kaksijohtiminen kaapelin toinen pää menee lämmittimelle. ( piirikaaviosta selviää mille liittimille)

Jos sijaisjohdollakin tilanne on sama, ja kahta anturia kokeiltu, epäilisin lämmönsäätönupin sähköistä toimintoa. eli uusi komponentti. jos sekään ei auta, lämmittimen päässä anturijohtoa lienee se vika.

Niin ja tässä Trumatic 6002 asennusohje: http://dealer.truma.com/_anweisungen/Truma-Katalog/pdf_verzeichnis/30_000/34000_96100.pdf

KOSKINEN OLLI 05.07.2015 03:23

Tällä asetuksella meillä mennään kesät ja talvet.

NIEMINEN RAIMO 05.07.2015 08:27

Pitkälti mennään Ollin "säädöillä" Termostaatti on tuossa mittaripanelissa,joskin aika ylhäällä,mutta toimii melko hyvin.Noin kolmen asteen lämpötilan pudotus kytkee lämmittimen päälle. Jotain vikaa kysyjän laitteissa on koska jos ton laittaa ysille näillä keleillä,niin eihän siellä ole Erkkikään.

rami

Heikki Raitanen 13.02.2022 12:36

Minulta on tuo etäanturi vallan pois - mihin se liitetään ? Mistä niitä saa?

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.