Jääkaapin tuuletus

Hannu Mankisenmaa 13.04.2019 21:32

Matkailuautossani on iso Domedic jääkaappi, joka on erillesellä pakastelokerolla.
Viime kesä oli helteinen ja monessa uudessa autossa oli ongelmaa myös, että jääkaapin lämpötila ei jäähtynyt tarpeeksi.
Jotku keksi tähänkin ratkaisun. sitä nyt utelen ensi kesää varten. Tietokoneen tuulettimen laittoivat ilmanotto ritilän sisään.
Se oli toimiva ratkaisu, mutta minulle jäi epäselväksi. Pitääkö tuuletin laittaa ylös vai alaritilän taakse ja miten päin puhaltimen pitää toimia, eli puhaltaako se vai imeekö se ilmaa.
Positiivisen mielin siis ensi Kesää varten, kun valmistaudun helteisiin jo nyt.

Mikko Tamminen 13.04.2019 21:47

Lämmin ilmahan nousee ylöspäin! Ala ritilästä sisään yläritilästä ulos! Jos kaappi jäähtyy normaalisti ei kannata puhaltimia laittaa.

Toivo Koistinen 14.04.2019 06:53

Jääkaapin valmistajalla on mallikohtainen ohje mihin sijoitetaan tuuletin. Itse ostin aivan siihen tarkoitetun puhaltajan, ja asensin ohjeen mukaan, ja toimi hyvin.
Asennusliikkeestä saa myös ohjeen, jos laittaa tietokone tuulettimen, mutta suositelen alkuperäistä, koska siinä samalla tulee mukana termostatti kytkin joka huolehtii sen käynnistä tarpeen mukaan.
Tietysti pakkokytkin käy, mutta pitää vaan itse olla termostaattina
Tp

Matti Asikainen 14.04.2019 09:46

Ostin kympillä tietokonetuulettimen ja asensin sen yläritilään puhaltamaan ulos. Parempi tulos voisi olla kahdella puhaltimella, nehän ovat varsin virtapihejä. Kun kuuma ilma poistuu ylhäältä, niin uutta tulee kyllä alhaalta. Hätätilassa voi turvautua myös siihen, että irroittaa ritilät leirissä hellepäivänä, jolloin ilma kiertää vapaammin.

Jukka Ruotsalainen 14.04.2019 14:59

Olin samassa tilanteessa viime kesänä kuin kirjoituksen aloittaja.

Ostin kaksi keskitason laatuista tietokoneen tuuletinta. Asensin ne yläaukon kehikkoon, imemään ilmaan jääkaapin takaa ja puhaltamaan sen ulos. Korvaava ilma tulee alaritilän kautta. Kytkin tuulettimet siten, että ne ovat katkaisin takana. Kytkin on kolmiosainen: 1. tuulettimet kokonaan pois päältä, 2. tuulettimet jatkuvasti päällä (ns manuaalinen ohjaus), 3. tuulettimet päällä, kun lämpötila nouseen (ns. automaattinen ohjaus) (asensin lämpötilan tunnistimen).

Kaiva esiin viime kevään keskustelu. Siinä on kerrottu kuvin kera asia. Ko keskustelusta sain itse hyvin vinkkejä ja hankin mm. automaattisen lämpötilatunnistimen saatujen tietojen pohjalta.

Juhani Mäenpää 05.07.2019 22:10

Moikka
Kiitos tästä vinkistä. Jääkaappi ei ole ollut ikinä näin kylmä, vaikka lämpötila on päivisin yli 30 astetta ja auto on vielä niin, että aurinko paistaa melkein koko päivän jääkaappiin päin. Olemme tällä hetkellä Kroatiassa ja näköala merelle, joten autoa ei viitsi laittaa toisin päin. Tuuletin kannattaa laittaa, jos reissut suuntautuvat etelän maille.
Juhani

Toivo Koistinen 06.07.2019 07:30

Domedikin tuuletin kesti pari vuotta, ja kun ymppäsin viime kesänä tietokone tuulettimen, se pelasi sen kesän, ja nyt lopetti.
Mistähän saisi pikkusen pidempään kestävän laitteen.
Tp

Vesa Tunkkari 06.07.2019 12:53

Tuulettimia löytyy esim. elektroniikan purkupajoista. usealta paikkakunnalta. kannatta ostaa kerralla useamman,voi valita hiljaisimman. Eivät maksa montaa euroa.

Markku Hämäläinen 06.07.2019 17:01

Eipä nuo niin kalliita ole, ettikö kannattaisi ostaa uuttakin.

https://www.partco.fi/fi/laemmoenhallinta/tuulettimet/tuulettimet-1224vdc/9418-b-12025-d12-jka.html?search_query=Tuuletin+12v&results=21

Teemu Eerola 07.07.2019 23:07

Täytyyhän aina joku vastarannan kiiskikin joukkoon tulla. Minulla on ollut vuodesta 1995 alkaen käytössä 3 Electroluxin jääkappia m- autoissa; viimeisimmässä on myös pakastin. Yhdessäkään ei ole tullut tarvetta lisätä mitään puhaltimia, koska kaapit ovat toimineet aivan mainiosti, myös kesäkuumilla, jopa etelän helteissä. Ehkä asiaa on auttanut, että kaappien jäähdytysritilät on puhdistettu kerran vuodessa ja savupiiput nuohottu pois nokikarstasta keväisin ennen kuumaa kautta.

Toisaalta. Voihan se olla niinkin, että "entisaikaan" tehtiin parempia jääkaappeja, koska näistä nuorinkin kaappi täyttää kohta 20 vuotta. En yhtään epäile, etteikö lisäpuhallin auttaisi lämmön poistamisessa "ongelmatilanteissa".

Timo Haapanen 08.07.2019 09:22

Oikeasti kaapit olivat ennen huonompia, niillä päästiin n. 25° C lämmönpudotukseen kun nykyisin päästään jopa 35° C jäähtymiseen.

Korinvalmistajat eivät aina kiinnitä huomiota siihen miten ilma kiertää, kaapista ei läheskään aina ole jäähtyminen kiinni. Muutaman kympin investointi tuulettimiin on kyllä järkevää.

https://www.jimms.fi/fi/Product/List/000-0WX

Tästä termostaatti, nippusiteillä jäähdytysripoihin. Säädetään n. 50° kohdalle.

https://www.starelec.fi/product_info.php?products_id=29974

Jos kaapin takana on 50° ja se tuulettimilla laskee puhaltimien käynnistyttyä muutamassa minuutissa alemmas ja tuulettimet pysähtyvät hyväksi toviksi ei se voi olla kaapille muuta kuin eduksi.

Asiassa on sekin puoli että sähkökäytöllä jäähdytystarve on huomattavasti pienempi kuin kaasulla.

@timppa

Tapani Pokkinen 08.07.2019 11:17

En lähtisi muuttamaan invertteriä pienemmäksi, kompura vaatii käynnistyessään paljon virtaa vaikka käydessä ei paljoa kuluta, vaaii siis hetkellisesti tehoa. Meillä autossa on 100l normi pakastin ja se ruokitaan panelien kautta. Otimme hupiakun pois kuljettajan penkin alta ja ostimme taakse akselin päälle 225ah akun. Paneleitakin toki on lisätty, mutta se riittävän suuri akku tasaa hyvin sähköntarvetta. Pakastinta käytetetään tietty vain kesäaikaan, mutta se joutuu marja ja kalasaaliiden takia käymään hyvin paljon, väliin lähes yötä päivää. Agrikaattia en ole edes harkinnut ja joskus syksyn sadekeleillä joudumme käyttämään auton moottoria lisälataukseen. Akkukapasiteettiä lähtisin ensimmäiseksi lisäämään.


Voi rähmä, vastasin väärään osioon.
muokattu: 8.7.2019 11:23
Markku Hämäläinen 15.06.2021 22:19

Kun tuo lämpötila näyttää taas nouseva, niin pistän kuvat omasta tuuletussysteemistä
Se on tuollainen, mutta ei tuolta
https://www.ebay.co.uk/itm/303546384316

Jari Kortesalmi 16.06.2021 17:41

Jääkaapin pakoputken joka keväinen puhdistus on riittänyt pitämään lämpötilan säädetyssä. Haulikon messinkinen rassi on tähän hommaan hyvä väline niin hyvä että paremmasta ei väliä,molempiin päihin naru ja rassaa putkea kunnes ruostetta ja nokea ei enää tule,paineilmaan vielä perään. Liekin lämpö ei pääse siirtymään mihinkään jos putki on likainen, ei synny riittävää lämpötila eroa ammoniakin veden ja vedyn seokselle että lähtisi kiertämään kunnolla ja tätä myöten jäähdyttäisi tehokkaasti.

Timo Haapanen 16.06.2021 21:06

Jos autossa ei ole pakoputkea ulos asti on puhaltimen asennus tehokas toimenpide. Mulla on autossa korkea slimtower ja se päästää pakokaasut sinne kaapin taakse. Puhaltimesta tulee todella kuumaa ilmaa yläritilästä ulos.

Mulla on siellä yksi erittäin hiljainen puhallin ja termostaatti, virta on aina päällä ja termari hoitaa homman, puhallin on niin hiljainen ettei se haittaa yöunia. Kaasulla kun melkein aina käytetään lämpöä syntyy paljon.

@timppa

Markku Hämäläinen 16.06.2021 23:09

Tänään saimme 2, rokotteet, joten matkailukausi voi alkaa.
Huomenna pitää.nuohota jääkaappi ja koeponnistaa kaasujärjestelmä.
Minulla on laite jolla voin syöttää ja pitää 150 mbar putkistoon.
Homma on helppo, kun on kaasun ulosotto josta voi testin tehdä, pitää vain sulkea SecuMotionilta hana, ettei syötä painetta sinne.
Homma pitää tehdä vaan mahdollisemma tasalämpöisenä aikana.
Aikoinaan kun testasin itse rakentamaan Nalle Sisua, huolestuin paineen laskusta.
Systeri tuli käymään ja jätin mittarin kiinni, kun läksimme kävelylle oli paine 120 mbar, kun tulimme takaisin oli paine noussut jo yli aloituspaineen.
Eli tiivis oli ja kun ilma lämpesi auringon paisteessa, niin painekin nousi.
Lämpötilan vaikutuksen näkee hyvin, kun painetta nostaa, myös lämpötila nousee ja paine laskee hiukan, ennen kuin se tasoittuu.

Timo Haapanen 17.06.2021 09:22

Näin se menee. Ohjeissakin käsketään odottamaan vartin verran ennen tuloksen katsomista. Siinähän käy myös niin että kun painetta nostetaan syntyy lämpöä sinne putkistoon ja kun mittari on erittäin herkkä se näkyy heti.

@timppa

Reijo Fredriksson 13.07.2022 19:43

Nyt on suunnitteilla lisätä jääkaapin tuuletusta.
Mihinkä kohtaan se lämpötila-anturi pitäisi kiinnittää?
Jääkaappina Dometicin RM 7855.
Kuvissa ylä/ala ritilän näkymät.
Kiitän vastauksesta !

Toivo Koistinen 14.07.2022 06:20

Tuohon yläputkeen oli mulle ohje, siis alimmaisesa kuvassa näkyvään.
Tp

Petteri Haverinen 14.07.2022 07:42

Dometikin oma ohje löytyy, kun googletat ar-vkit…

Timo Haapanen 14.07.2022 17:49

Mulla on säädettävä termostaatti yläputkessa nippusiteillä. Säädetty n. 50 asteeseen, se tuntuu sopivalta. @timppa

Esa Varonen 14.07.2022 23:11

Brunnerin valmiissa paketissa termostaatti on puhaltimien etupuolella ilmavirrassa mikä menee puhaltimien läpi. Joissakin lämpötiloissa puhaltimet käynnistyy ja pysähtyy nopealla syklillä. Miten lie syklit jos anturi on putkessa kiinni.

Esa Varonen 14.07.2022 23:11

Brunnerin valmiissa paketissa termostaatti on puhaltimien etupuolella ilmavirrassa mikä menee puhaltimien läpi. Joissakin lämpötiloissa puhaltimet käynnistyy ja pysähtyy nopealla syklillä. Miten lie syklit jos anturi on putkessa kiinni.

Reijo Fredriksson 15.07.2022 02:29

Kiitän kaikille vastanneille, tuota Brunnerin settiä olinkin jo tuumaillut.
Sähkön saakin tuosta alaritilän kuvassa olevasta ruuviriviliittimestä, tosin siinä on aina 12v päällä, sulake vielä väliin.

Pasi Peippo 15.07.2022 08:39

Kaikissa tapauksissa ei ole apua edes puhaltimista. Näin ainakin omalla kohdalla käynyt. Termarin takana kaksi puhallinta, hyvin pelittävät ne. Mutta taas kuluneella viikolla "jouduttiin" lähes 30° helteeseen ja kaappihan kyykkäsi päivässä. 14 asteeseen nousi kaapin lämpö. Oltiin kyllä varauduttu jo tilanteeseen siirrettävällä pikku arkkumallin kaapilla jonka viime kesän helteillä hommasin. Auton rakenteet kaapin takana kait semmoset että ilma ei kierrä tarpeeksi... Viime kesänä viimeks kaappi huollettu ammattilaisen toimesta

Reijo Fredriksson 13.08.2022 10:48

Brunneri tuuletin on asennettu yläritilään nippusiteillä, eipä juurikaan pistä silmään kiinnitys. Lämpötila jääkaapissa ennen tuuletusta kaasulla n. 14°, tuulettimen asennuksen jälkeen 2°, joten voin kyllä suositella tuulettimen lisäystä. Brunnerin valintakytkin auto-asennossa, joten altaa 55° asteen toimii hitaalla puhalluksella ja sen ylittävällä lämpötilalla nopealla puhalluksella.

Timo Haapanen 13.08.2022 15:46

Taitaa olla Brunneri turhan tehokas. Itse vaihdoin äänen vuoksi kahden puhaltimen satsin yhteen pienempikierroksiseen. Nyt ei ääntä kuulu lainkaan mutta puhallin käy jatkuvasti. Termarissa sama 50° pyynti.

Tämä yhden puhaltimen malli on jo toista kesää ja kaappi toimii hyvin.

@timppa


Itsellä tämä termostaatti https://www.starelec.fi/product_info.php?cPath=961_1817&products_id=29974
muokattu: 16.8.2022 11:48
Reijo Fredriksson 16.08.2022 10:58

Termostaattia vaan pienemmälle niin lämpötila tulee oikeaksi ja suurempi nopeus alkaa 50°.
Kuvassa ohje, jos joku sitä tarvitsee.

Reijo Fredriksson 16.08.2022 11:00

Termostaattia vaan pienemmälle niin lämpötila tulee oikeaksi ja suurempi nopeus alkaa 50°.
Kuvassa ohje, jos joku sitä tarvitsee.

Liitetiedostot

brunner_ohje.jpg

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.