Jääkaapin tuuletus

Hannu Mankisenmaa 13.04.2019 21:32

Matkailuautossani on iso Domedic jääkaappi, joka on erillesellä pakastelokerolla.
Viime kesä oli helteinen ja monessa uudessa autossa oli ongelmaa myös, että jääkaapin lämpötila ei jäähtynyt tarpeeksi.
Jotku keksi tähänkin ratkaisun. sitä nyt utelen ensi kesää varten. Tietokoneen tuulettimen laittoivat ilmanotto ritilän sisään.
Se oli toimiva ratkaisu, mutta minulle jäi epäselväksi. Pitääkö tuuletin laittaa ylös vai alaritilän taakse ja miten päin puhaltimen pitää toimia, eli puhaltaako se vai imeekö se ilmaa.
Positiivisen mielin siis ensi Kesää varten, kun valmistaudun helteisiin jo nyt.

Mikko Tamminen 13.04.2019 21:47

Lämmin ilmahan nousee ylöspäin! Ala ritilästä sisään yläritilästä ulos! Jos kaappi jäähtyy normaalisti ei kannata puhaltimia laittaa.

Toivo Koistinen 14.04.2019 06:53

Jääkaapin valmistajalla on mallikohtainen ohje mihin sijoitetaan tuuletin. Itse ostin aivan siihen tarkoitetun puhaltajan, ja asensin ohjeen mukaan, ja toimi hyvin.
Asennusliikkeestä saa myös ohjeen, jos laittaa tietokone tuulettimen, mutta suositelen alkuperäistä, koska siinä samalla tulee mukana termostatti kytkin joka huolehtii sen käynnistä tarpeen mukaan.
Tietysti pakkokytkin käy, mutta pitää vaan itse olla termostaattina
Tp

Matti Asikainen 14.04.2019 09:46

Ostin kympillä tietokonetuulettimen ja asensin sen yläritilään puhaltamaan ulos. Parempi tulos voisi olla kahdella puhaltimella, nehän ovat varsin virtapihejä. Kun kuuma ilma poistuu ylhäältä, niin uutta tulee kyllä alhaalta. Hätätilassa voi turvautua myös siihen, että irroittaa ritilät leirissä hellepäivänä, jolloin ilma kiertää vapaammin.

Jukka Ruotsalainen 14.04.2019 14:59

Olin samassa tilanteessa viime kesänä kuin kirjoituksen aloittaja.

Ostin kaksi keskitason laatuista tietokoneen tuuletinta. Asensin ne yläaukon kehikkoon, imemään ilmaan jääkaapin takaa ja puhaltamaan sen ulos. Korvaava ilma tulee alaritilän kautta. Kytkin tuulettimet siten, että ne ovat katkaisin takana. Kytkin on kolmiosainen: 1. tuulettimet kokonaan pois päältä, 2. tuulettimet jatkuvasti päällä (ns manuaalinen ohjaus), 3. tuulettimet päällä, kun lämpötila nouseen (ns. automaattinen ohjaus) (asensin lämpötilan tunnistimen).

Kaiva esiin viime kevään keskustelu. Siinä on kerrottu kuvin kera asia. Ko keskustelusta sain itse hyvin vinkkejä ja hankin mm. automaattisen lämpötilatunnistimen saatujen tietojen pohjalta.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.