EBL 99:n paikka

Erkki Nykänen 05.10.2022 19:11

Uutena Pössl Win2 retkeiluauton omistajana kysyisin missä autossa on sähkö- ja elektroniikkayksikkö EBL 99. Vuosimalli on 2007.

Kari Rautiainen 05.10.2022 22:28

Ihan ekana kurkkaisin kuskin penkinalle.

Markku Hämäläinen 06.10.2022 10:12

Tokana katsoisin apparin penkin alle.

Erkki Nykänen 06.10.2022 10:13

Kiitos tiedosta, siellähän se oli. Kysyin sitä siksi että vesipumpusta pitäisi saada virta pois, jotta hanat voisivat olla talvella auki vaikka 12 V virta on päällä. Liikkeessä kehotettiin ottamaan irti se sähköjohto, joka menee vesipumppuun. Olisiko järkevämpää ottaa kuitenkin irti pumpun sulake EBL 99:stä, koska se on sellainen jota on tarkoitettukin irroitettavaksi. Mahtaako siinä olla jotain riskejä ? Ohjeiden mukaan sulake on vain pumpulle eikä sen takana ole muita laitteita.

Vesa Hakala 06.10.2022 10:22

Saattoivat tarkoittaa johdon irrotusta sieltä pumpun päästä?
Jossain säiliön päällä lienee liitin?

Seppo Mäenpää 06.10.2022 13:10

Ihan pakko kysyä: Miksi tuon 12V virran pitää olla päällä ja toisaalta miksi hanojen auki (koko talven).

Ari Kuusisto 06.10.2022 17:21

12V pitää olla päällä esimerkiksi jos haluaa sähköisellä venttiilillä olevan Wc:n vesilinjan tyhjäksi pitää olla vesipumpun johto irti ja avata wc:n napilla vesilinja ja puhaltaa ilmaa putkeen.
Näin ainakin olen saanut toimintaohjeen.
Korjatkaa jos olen väärillä jäljillä.

Juhani Backman 06.10.2022 17:22

Voihan siihen pumpun johdon väliin laittaa erillisen kakaisijan niin ei tarvii johtoja irrotella.

Antero Virkkala 06.10.2022 20:06

Pumpun pois kytkemisen välttämättömyys riippuu nähdäkseni siitä, miten vesipumppu kytkeytyy päälle. Jos pumpussa on tai sitä ohjaa paineanturi, eikä vesilinjaan pääse muodostumaan painetta, pumppu käy kuivana ja saattaa tuhoutua hyvinkin nopeasti jos asunto-osassa on sähköt päällä. Ainakaan kuminen siipipyörä ei kestä kuivana pyörimistä. Jos taas pumpussa on sähkömagneetin värisyttämä kalvo, se saattaa kestääkin kuivana käymisen. Mutta jos pumpun ohjaus tapahtuu vesihanoissa olevien mikrokytkinten kautta, pumppu ei käy jos hanat pysyvät kiinni-asennossa.

Liitekuvassa on minun viritykseni. Olen veneessä puhaltanut hanat ja vesiputket kuiviksi laittamalla hanan päälle polkupyörän katkaistun sisäkumin, jonka toinen pää on solmussa. Sisäkumin venttiilistä ajan pyöränpumpulla tai (akku)kompressorilla ilmaa (Sunlightin käyttöohjeen mukaan max. 0,5 bar). Veneessä ilma kulki hanan suusta putkia pitkin boilerin tankkiin, jonka pohjatulpasta vesi ja ilma poistuivat. Sunlightissa ei toimi näin päin, koska takaiskuventtiili estää ilman ja veden kulun paluusuuntaan. Käyttöohje käskee irrottamaan letkun pumpusta ja puhaltamaan letkuun ilmaa. Kokeilin eri paikkoja letkun irrottamiseksi ja helpoin kohta oli vesiletkujen läpivienti. Pumppu näkyy kuvassa alaoikealla. Siitä johtaa normaalisti musta muoviputki tuohon läpivientiin. Putkea ei olisi tarvinnut irrottaa pumpusta. Olisi riittänyt, että sen irrottaa läpiviennistä. Ylempi letku on vesijohto ja alempi lienee huohotinputki, koska se ei kytkeydy pumppuun mitenkään.

Otin kuvan vain sen asian osoittamiseksi, että letkut ja hanat on talveksi tyhjennetty. En arvannut, että joku kaipaisi tietoa pumpun irti kytkemiseksi. Kuvassa näkyvä liitin on veden määrän ilmaisinta varten. Kuvan ulkopuolella Sunlightissa on tavallinen ruuvattava riviliitin, josta pumpun sähköt voi haluttaessa katkaista talveksi.

Erkki Nykänen 08.10.2022 21:28

Kiitoksia vastauksista. Vastauksena kysymykseen minun kohdaltani on, että 12 V pitäisi olla päällä jos haluaa talvella käyttää autoa ja pitää vaikkapa kattolampussa valoa. Hanojen aukioloon talvella kehottaa ohjekirja. Kokeilin jo muualta saamani palautteen pohjalta sulakkeen irroitusta ja se näytti toimivan ok ja vaikuttaa yksinkertaisimmalta ratkaisulta.

Seppo Mäenpää 09.10.2022 16:56

Ratkaisu löytynyt ja kaikki hyvin. Siitä huolimatta ihan pakko vähän kommentoida. Eihän tuohon hanojen auki pitämiseen ole muuta järkevää syytä kuin putkilinjojen tyhjentäminen syksyllä. Talvella / tyhjien linjojen kanssa ne voi olla missä asennossa hyvänsä.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.