asuntoauton matot

Erkki Flinkman 17.02.2022 21:01

asuntoautossa sähköinen lattialämmitys , voiko laittaa thermomaton asunto-osaan?

Lauri Niittynen 18.02.2022 06:55

Jos lattialämmitys on liian kuuma ja lattiaa pitää lämpöeristää siksi päältäpäin, matto voi siinä toimia. Kannattaisi varmaan säätää lämmitystä pienemmälle jollakin sähköisellä tavalla. Lämpöeristys lämmityksen päällä tuskin muuttaa lattiaa ainakaan lämpimämmäksi, lämpöä siirtyy vain enemmän alaspäin.

Nuo matot ovat hankalia leikata muotoon kotikonstein. Jos nykyiset matot ovat kelvolliset, alle voi leikata helposti solumuovista lämpöeristettä. Helpoin tapa lienee hakea pari makuualustaa ja leikata niistä muotoon sopivat palat. Aukeavien ovien kohdalle ja muutoin tarpeen mukaan voi eristeen jättää poiskin ja eristää vain tarpeelliset kohdat. Jo tuollainen ohuehko makuualusta eristää yllättävän paljon eli lattia tuntuu lämpimämmältä jalan alla. Paljoa pienennystä lämmityslaskuun tuskin kuitenkaan tulee.

Kari M Niemelä 18.02.2022 07:02

Laitoin itselle matot ja hyvin toimii ilman mitään säätöjä, jos on matot ennestään voi käyttää kaavoina uusien teossa

Ari Kuusisto 18.02.2022 08:04

https://www.puuilo.fi/dry-step-termomatto-keskiharmaa-710-1m
Tämä matto on varmasti hyvä ratkaisu, kun siinä solumuovissa on mukavasti tuuletusreikiä , jos maton alle muodostuu kosteutta, pääsee sitten kuivumaan, varsinkin lattialämmityksen kanssa.
Tästä kirjoitettukin aiemmin palstallamme.
Aloittaja taisi tarkoittaakkin tätä tuotetta.

Jukka Ruotsalainen 18.02.2022 14:47

Ostin Arin mainitsemaa mattoa autoon, jossa on lattialämmitys. Hyvin on toiminut. Pienet reiät mahdollistavat ilman vaihtumisen maton alta. Helppo työstää mattoa.

Pekka Majuri 20.02.2022 21:40

Tämä ei nyt ihan kysyjän mainitsemaan käyttöön itsellä tullut, mutta ostin itse tuota samaa mattoa puuilosta kuin Ari tuossa linkitti. Laitoin takatalliin siitä eristematoksi, ja kun polkupyörien kanssa onnistuin sottaan kuraikseksi, se oli helppo pestä autonpesushamppoolla ja katuharjalla, kuivui myös nopsaan. Takatalli kumminkin on aika lämmin, joten kaipa se siellä vähän eristää lämpöäkin.

Mutta lattialämmitys säätöön, jos lattia tuntuu ihan liian kuumalta, laittaisin kyllä itse jonkin huonetermostaatin ohjaamaan - osaan varmaan saa termostaattianturin, joka on tarkoitettu sinne lattia valun sisään, mutta voihan sen toki laittaa maton alle lattialle, ja solumattoon saa helposti uran termostaattia laittaessa. Sitten on niitä triac pohjaisia tehonsäätimiä, joilla voi rajata sähkötehoa, niistä ei ole useinkaan termostaatti ohjausta, mutta niillä saa rajattua vaihtovirran "pulssin" tehollista aikaa, ja toimii varmaan hyvin resistiivisien lämpövastauksien kanssa, jotka eivät ole yleensä itsesäätyviä.

Lauri Niittynen 21.02.2022 07:13

Tuo termomatto ei ole sinänsä lämpöeriste, vaikka siinä onkin 4,5mm lämpöeristekerros. Tuo lämpöeriste on rei'itetty, jolloin ilma kulkee siinä vapaasti ja lattia pysyy kondensoimattomana ja myös kuivuu sille päässeestä vedestä. Kun matolle astuu, eriste eristää jalkapohjan kylmästä lattiasta, jolloin matto tuntuu lämpimältä verrattuna kylmään lattiaan kun lämpöä ei pääse johtumaan eteenpäin. Tilan eristyksen kannalta matto vastaa siis suunnilleen tossuja jalassa. Sen minkä solumuovi eristää, ilmaraot falskaa.

Mutta miksi sitä käytetään ja siitä pidetään lattialämmityksen kanssa? Tavallinen tekstiilimatto toimisi yhtä hyvin, kunhan siinä ei ole tiivistä kumi/muovipohjaa.

Ari Kuusisto 23.02.2022 16:29

Rohkenen olla eri mieltä tuosta matosta ,jos on solumuovia suurin osa maton alueesta jossa vaihtumaton eristävä ilma ja osalla reikäisellä alueella kumminkin maton pinta voisko sanoa tuulensuojana jossa myös ilmaa eristämässä, väittäisimpä lattian eristyksen olevan parempi kun matoitta.
Eristävyys ei varmastikaan ihan sama kun matto täysin umpisolumuovisena, mutta se kosteuden poistuminen myös etuna.
Lattialämmitys vaatii aina sen verkkovirran jos ei ole Alde lämmitys tai LMC:n Truman yhteydessä oleva ilmasta nesteeseen siirtävä lattialämmitys.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.