Koira matkailuautossa

OLLILA HEIKKI E 19.08.2007 15:27

Tervehdys koiraihmiset! Miten olette ratkaisseet koiran turvallisuuden ajon aikana? Esimerkiksi, että koira ei pääse häiritsemään kuljettajaa ja mahdollisen törmäyksen sattuessa ei lennä koelautaan. Turvavyöt on kyllä olemassa, mutta eihän koira niistä tietenkään tykkää ja tuntuu vähän kohtuuttomalta rajoittaa sen liikkumista aivan niin paljon. Itse olen miettinyt jonkinlaista turvaverkkoa etuistuinten väliin, mutta en ole vielä onnistunut löytämään sopivaa ja mieltämään miten sen kiinnittäisi. Heikki ja Pietu

JANHONEN MATTI 19.08.2007 16:16

Olen vain "kissaihminen" mutta saanen silti vastata. On ihan hyvä, että ajattelet myös kyydissä olevan eläimen turvallisuutta mahdollisessa törmäystilanteessa. Itselle on usein tullut "toisenkätinen" ajatus koiraihmisten autoja katsellessa, että mitähän tapahtuisi jos auto törmäisi vaikka vain 50 km/h vauhdilla esteeseen kun autossa on kuljettajan ja apukuskin selän takana irrallaan 40-50 kg painoinen koira. Hyvällä tuurilla koira tietenkin lentäisi etupenkkin välistä ulos ja veisi tuulilasin mennessään jos sitä nyt sen törmäyksen jälkeen enää muutenkaan olisi olemassa. Voisiko joku fysiikkkamies/nainen laskea paljonko "muodonmuutosenergiaa" 40-50 kg koiraan sisältyy törmäystilanteessa nopeuksilla 50,60 ja 70 km/h arvoilla. Vastaus varmaan auttaisi myös ketjun aloittajaa kun hän pähkäilee turvaverkkon tai muun suojan rakentamista koiralleen.

VÄNNI MATTI 19.08.2007 16:20

Terve! Meillä on ratkaistu sakemannin kuljetus laittamalla koira valjaisiin ja valjaat kiinni etupenkkien väliin istuinrunkoon palomiehen haalla ja metallirenkaalla molemminpuolin.Koiralle sen verran liikkumavaraa, että pääsee istumaan/kautta seisomaan penkkien väliin, kuitenkin niin ettei hätäjarrutuksessa tömähdä kojelautaan/ jalkatilaan. Toinen hyvä vaihtoehto on tietysti häkki, mitä henkilöauto kuljetuksissakin suositellaan. Meidän kiinnitysversio estää, ettei 40 kiloa sakemannia tule rysähdyksessä niskaan ja koira on hallittavissa ajonaikana.Haittapuolena on tietysti auringonpaiste tietyissä tilanteissa, mutta toisaalta näin koira hyötyy ajonaikaisesta ilmastoinnista parhaiten. matti

HAAPANEN TIMO S 19.08.2007 17:00

60kg:stä tulee 20km/h törmäysnopeudessa 400kg http://www.liikenneturva.fi/Netti2004/muu_aineisto/pidapelivaraa.pdf Sivu 28

LINDBLOM ALF R 19.08.2007 19:13

Koiralle mielekäs matkustuspaikka on tukeva häkki (metallinen), joka on kunnolla kiinnitetty ajatellen juuri törmäysvoimia ja ympäriajoa. Koirat mielellään oleskelevat häkissä (koko koiran/koirien koon mukaan!), ottavat sen tavallaan turvapaikakseen. Asuntoautossa häkille paikka tuottanee ongelma, ellei jonkun penkin tilalle voi laittaa häkkiä, jos kaikki istumapaikat ei tarvita. Kiinnitetään kiristävillä 1 - 2 tonnin kuormaremmeillä, pelkästään pohjasta kiinnittäminen ei riitä.

MERIKALLIO VELI-PEKKA 19.08.2007 19:25

Ei ainakaan meidän Prinsessa mene minkäänlaiseen kanakoppiin, ja jos väkisin laitettaisiin, sen surkeaa ilmettä ei jaksaisi kukaan katsella. Miksi muutoin rakennella kaikenmaailman virityksiä, meillä on autossa takatalli, minne saa hyvän koirankopin ja jos haluaa koiraan näköyhteyden, ottaa patjan pois sängystä. VP.

TERVO JARI 19.08.2007 20:19

V-P, kokeileppas "panna" piskis asianmukaiseen kuljetusboxiin, muutaman kerran jälkeen koiras tahtoo sinne matkanajaksi ja muutoinkin, mutta älä väkiste sitä sinne sullo, anna kotona rauhassa koiruuden tutustua "uuteen kotiin" . .

Koiralle tulee tapa "asua" boxissa kun se on kotona ja reissussa sillä aina vapaasti käytettävissä. Boxi on suunniteltu niin että se tuntuu koirasta luonnolliselle "pesä"paikalle, meillä koirat aikoinaan kotosalla viettivät paljon aikaa boxeissa löhöillen . . Ja reisussa aina boxeissa matkanajat turvallisuussyistä ja näyttivät tykkäävän olla boxeissa kun eivät niistä erikoisemmin poiskaan pyytäneet mitä nyt luonnollisille tarpeille . . .

Esim. tällainen boxi: http://www.hauhau.com/netstore/product_catalog.php?c=431 parempiakin on, kysykää alanliikkeistä . . .

Jari

Ps. Ei kallis henkivakuutus koiralle eikä ittellekkään . . .(törmäyksessä takaa tuleva voi koira tappaa sinut etupenkille vaikka itselläsi on turvavyöt ja turvatyynyt )

MERIKALLIO VELI-PEKKA 19.08.2007 20:32

Kiitos Jari vinkeistä, mutta tuohon sun esittelemääsi nylonboksiin ei mahdu kuin meidän kuuskytkiloisen Leonbergimme häntä, onhan noita toki isompiakin,mutta sit pitäis vaihtaa autokin! VP.

TERVO JARI 19.08.2007 20:51

Mul oli viel kuukausi sit semmonen boxi johon olis leonbergikin mahtunut, mut myin sen pois, kun ei ollut tarvetta sille boxille, hyvin siellä aikuinen mies mahtui oleileen . . . kokeilin itte . . .

Jari

Ps. sieltä sivuilta löytyy isompiakin boxei . . ja googlella lisää muilta sivuilta . . .

TEILERI TIMO 20.08.2007 09:43

Meidän koirista 2 menee vapaaehtoisesti boxiin, toinen jopa oikein mielellään ! Asuntoautossa se menee sinne viimeistään silloin, kun moottori käynnistetään. Sen sijaan 2 muuta koiraamme ei vapaaehtoisesti mene koiranhäkkiin, vaikka se oli ½v kotona avoimena ja välillä laitettiin nameja ja leluja sinne. Kävivät pikaisesti hakemassa makkarat ja sitten vauhdilla pois. Ei kertaakaan kumpikaan ole mennyt itse boxiin missään olosuhteissa, nyt ikää on jo 9 v. Eli ei kaikki kaipaa "pesä"paikkaa, valitettavasti.

SAARIKURU PANU 22.08.2007 14:14

Tuollaisen 2,3 kiloisen Zwergspitzin, jollainen meidän perheessämme asuu, ilahduttaviin piirteisiin kuuluu pieni koko ja suuri into majoittua pieneen vihreään muovilaatikkoonsa. Se on tavallisesti sijoitettuna taaemman istuinryhmän jalkatilaan, eikä vastalauseita ole Daisyn taholta kuulunut...

PALIN MATTI 22.08.2007 15:32

Piironkiauto iliman koiraa on vähän niiku silakka iliman polokupyörää!

MOISANDER JOUKO 26.08.2007 11:49

Ei pidä olla katkera, vaikka ei omistakaan koiraa....

Kaikenlaisten häkkien kuljettaminen mukana, jos koira on edes keskikokoinen, on hankalaa, eikä niiden suojaava vaikutuskaan aina ole kummoinen. Meillä oli ennen penkkien takana portti, joka meni ruttuun seinälle. Ei ollut tiellä, eikä vienyt tilaa, salli kuitenkin vaeltelun autossa. Sitten luovuttiin portista ja siirryttin 'alakerran' punkalle. Lemmikkikaupasta löytyi valmiita aitaelementtejä, joilla pienen virittelyn avulla aidattiin 2/3 koirille ja 1/3 kaikenlaiselle romppeelle, jota on aina mukana. Toimii. Koirat eivät matkan aikana pyöri ympäriinsä ja selkänoja ja siitä ohjaamon kattoon ulottuva polykarbonaattilevy toimivat tarvittaessa törmäyssuojana. JOs tapahtuu sivutörmäys, kaikki menee kuitenkin päreiksi...

MIKKONEN JUKKA 07.09.2007 13:44

Meillä on 7 kg pieni, mutta kovaääninen laivakoira maantielaivassa. Totutettu valmisboksiin pennusta alkaen. Pitää sitä kotinaan reissussa ja kotona. Boksi on meillä yleensä keskiryhmän penkillä kuskin selän takana. Joskus köytetään boksi kiinni, useimmiten ei. Penkin selkänoja antaa etutörmäyksessä suojaa, mutta sivutörmäyksessä ei. Kovimmilla helteillä otettiin boksista ovi pois, että pääsi vahti omaan tahtiin ajossakin vilvoittelemaan. Mutta eipä näyttänyt olevan tarvetta.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.