Valko-Venäjä

VIRTANEN JUKKA 30.10.2011 20:55

En malta olla kertomatta Valko-Venäjän matkastamme, vaikkei se mikään caravan-reissu ollutkaan. Lähdimmme pienen, 7-hengen porukan kanssa Toyotan pikkubussilla kiertämään Belarussiaa syyskuun lopulla 12 päiväksi. Tallinnan kautta Latvian Daugavpilsiin ja siitä läheltä rajan yli. Matkan syynä oli se, ettei meistä kukaan ollut siellä käynyt, vaikka mukana olleet olivat kokeneita matkaajia. Matkan organisaattori oli varannut meille hotellit ja matkaoppaita eri puolille. Kiersimme koko maan ja vietimme Minskissäkin 3 päivää. Matkaohjelma oli tiukka, mutta antoisa. Etukäteen odotimme jotain Venäjän (-Karjalan) tapaista kokemusta. Siksi yllätys oli melkoinen. Vaikka maa on köyhä, kaikkialla oli siistiä. Vanhoja rakennuksia oli korjattu ja rakennettu kokonaan uudestaan. Tiet olivat pääosin tosi hyviä. Välillä tietenkin kuoppaisia osuuksiakin, mutta kaukana Venäjän kurjuudesta. Valko-Venäläiset ovat ylpeitä omasta historiastaan ja yksityishenkilöinä haluaisivat olla mukana Länsi-Euroopassa. Ongelmana on tuo valtion päämies, jonka nimeä ei kukaan halunnut sanoa ääneen. Rahaa sai 100 eurolla miljoona ruplaa eli oltiin pankkiautomaatilla aina miljonäärejä. Muuten oli halpaa. Joka kaupungissa löytyi hyviä ruokapaikkoja. 7 hengen ruuat alku- ja jälkiruokineen plus juomat saatiin 30-40 eurolla. Byrokratia on tosin vaikeaa. Viisumit pitää hankkia Tallinnasta ja matkasuunnitelma on laadittava etukäteen. Etukäteen pyydetyt matkavakuutusasiakirjat eivät pädenneet, vaan jouduimme ottamaan paikalliset vakuutukset, tosin edulliset. Mutta aina olivat paikalliset ystävällisiä, ja yrittivät auttaa parhaansa mukaan, myös tullissa rajoilla. Valkovenäjältä ei löydy varmasti yhtäkään camping-aluetta, joten caravan-reissaajalle suosittelen hotellimajoitusta. Vartioituja parkkialueita löytyi aina hotellien läheltä. Mutta jos haluaa plakkariin uuden maan, niin suosittelen Valkovenäjää. Luultavasti Lukashenkon ura on loppusuoralla. Toivottavasti ei Putin nielaise maata, jotta se pääsisi kehittymään Baltian maiden tavalla. Kaarinalle vielä tässä lopussa terveiset, että jatka ihmeessä matkakokemuksistanne kertomista. Tämähän on juuri oikea foorumi niille. Meitä on paljon tämän palstan lukijoita. Varsinkin näin talviaikaan on mukana elää mukana matkoilla. Ja vielä jos joku on mukana, niin haluaisin kysyä joulumatkoista Saksaan. Mutta taidan tehdä siitä eri jutun kun tämä on jo näin pitkä.

GRANBERG PETER 19.11.2011 15:30

Terve kaikille ! Olimme 2 henk. lomamatkalla 2003 syys-lokakuussa asuntoautolla Baltian maissa sieltä Valko-Venäjälle ja Ukrainaan , ed. Romaniaan ja Istanbuliin saakka. Sieltä Kreikan ja Albanian kautta ent. Jugoslaviaan ja sieltä Puolan kautta takaisin. Valko-Venäjän viisumi piti siihen aikaan hakea Riigasta ja sen saimme vain koska meillä oli Ukrainan viisumi valmiina Suomesta. Valko-Venäjän viisumi oli vain 3 vuorokautta voimassa mutta hyvin ehdittiin ajaa maa läpi. Ei tietenkään ollut leirintäaluesta tietoakaan joten aina yövyttiin jossain metsätiellä hiekkakuopassa tai vastaavassa eikä kukaan häiriköinnyt missään. Matkan tarkoitus olikin katsoa miten sevitään kaikista rajamuodollisuuksista ja hyvin meni joka maassa. Matka kesti 28 vuorokautta ja 19 maassa käytiin kaikki n.s. ent. Itäblokin maita paitsi Kreikka, kilometrejä tuli 11050.

Teuvo Kilpinen 02.12.2017 17:46

Jaaha... , Tarkoitus lähteä 2018 toukokuun 1-2 viikolla asuntoautolla Valkovenäjän läpi eteläänpäin.
Joudetaan olemaan pitempäänkin, kuin 3 vrk kauttakulku . Ehdotuksia Belarussin kiertomatkalle.
Mitä asiakirjoja nykyään tarvii; mistä viisumi, tarviiko erillinen autovakuutus , tietullit, yöpymispaikkoja yms.

Käyty on ajamalla Georgian Tbilisissä ja yövytty ongelmitta monenlaisissa paikoissa, kun ei ole muuta ollut.

t. teukka sf-8674

Juha Vainio 03.12.2017 20:18

Hei, olimme 2016 kesällä kiertämässä Valko-Venäjää. Meillä piti olla kutsuviisumi, ja rajan jälkeen huoltoasemalta otettiin tietulliboxi, automme yli 3,5 tonninen. Käteistä rahaa on hyvä olla, koska kortit eivät käy jokapaikassa. Minski on hienokaupunki, jossa kuluu useampi päivä, pimeällä kannattaa käydä katsomassa kirjasto ja kaupunki muutenkin. Mirin linna on näkemisen arvoinen samoin Brestin linnoitus Bialowiezan metsässä, jossa voi hyvällä tuurilla nähdä Euroopan ainoat villit vinsetit. Maa on siisti ja rauhallinen. Me nukuimme Minskissä kirkon vartioidulla parkkipaikalla, muualla kadunvarrella ja parkkipaikoilla ja kukaan ei häirinnyt missään. Tiet olivat hyväkuntoisia, suunistaminen hieman haasteelista, koska kirjaimet olivat outoja. Hyvää ja mielenkiintoista matkaa. J&J

Heikki Villanen 17.12.2017 12:40

Hei Teukka!

Ota yhteyttä yv, niin voidaan vaihtaa kokemuksia. Olemme olleet kaksi kertaa Valko-Venäjällä m-autolla. Viimeksi toukokuussa 2017. Meitä kiinnostaa sinun kokemuksesi Georgian matkasta.
Terveisin,
Anneli Villanen

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.