Matkailuautolla Ruotsiin ja Norjaan

ILLUKKA PÄIVI 07.02.2011 14:29

Kertokaapas ensikertalaiselle mitä tulee huomioida ko.maihin matkustaessa. Koiran kanssa matkustetaan. Koiralle passi jo hommattu ja juuri sain kuulla että palattaessa olisi käytävä eläinlääkärissä hakemassa matolääkkeet ennen paluuta siitä maasta mistä on tulossa Suomeen. Onko muita kommervenkkejä koiran tiimoilta? Entä auton kannalta? Tarviiko jotain sellaista mitä täällä ei vaadita? Ynnä muuta huomioitavaa. Ettei tulis ikäviä yllätyksiä!

HÄNNINEN JUKKA 07.02.2011 15:30

Noin laveaan kysymykseen on tehtävä vastakysymys. Oletko perehtynyt Etusivulta löytyvään sivukarttaan ?

HEINONEN MARTTI 07.02.2011 17:20

hmm...no ainakin norjassa on hyvä varautua esim,tiemaksuihin,ainakin esim.Nordkappiin mennessä,merenalainen tunneli, maksu,n190kr meno,saman verran paluu... perillä 2 henkilöä,n 500kr,jolla sai olla 2vrk.norja suhteellisen kallis maa,mutta omaa evästä matkaan,niin pääsee halvemmalla,auton kanssa ei sen ihmeempiä.ja tietysti aikaa kuluu enemmän ainakin pohjois Norjan teillä,niitä mutkia ja mäkiä riittää,mutta kiirettähän ei lomalla saa ollakkaan,ja kyllä ne maisemat ovat mielestäni huikeita,ja varoitus,kun kerran käytte,siihen jää koukkuun,ainakin meille on käynyt niin.SUOSITTELEN.ja mukavaa loman odotusta.

VIRTANEN JUKKA 07.02.2011 17:48

Koiran kanssa se ei olekaan kovin yksinkertaista. Katso Eviran sivuilta: http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/tuonti_ja_vienti/eu-jasenmaat__norja_ja_sveitsi/koirat__kissat_ja_fretit/vienti_muihin_eu-maihin_ja_norjaan/ruotsi/. Koira pitää olla sirutettu. Raivotaudin vasta-ainetodistus ei saa olla nuorempi kuin 120 vrk rokotuksesta. Vastaaine todetaan verestä ja meillä Varkaudessa eläinlääkäri lähetti näytteen Saksaan laboratorioon. Siinäkin meni kuukausi. Todistus on kyllä sitten jatkuvasti voimassa, jos rokote uusitaan ohjeiden mukaisesti. Sen sijaan ekinokokkoosilääkitystä ei tarvita, jos kuljetaan vaan Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä.

ILLUKKA PÄIVI 07.02.2011 23:02

Kiitos vastauksistanne. Siis matolääkettä ei tarvikkaan ko.maissa käyntien jälkeen antaa...mulle äskettäin puhuttiin toista. Passi+vasta-aineet tutkittu,se on kunnossa. Olisi kiva kuulla "sattumuksista" ko.maissa ja miten niistä selvitiin? Meillä ihka eka reissu Suomen rajojen ulkopuolelle :)

ARO PERTTI 08.02.2011 02:55

Kyllä se matkailu Skandinaviassa on periaattesa aivan samalaista kuin Suomessa.Natzi-Siva :-) ( Lidl ) löytyy kaikista Pohjoismaista.Ruotsissa hinnat halvemmat kuin Norjassa.Pohjoisessa pärjää kohtalaisesti Suomen kielelläkin ja muuallakin voi aina kokeilla .Polttoainetta kannattaa tankata Ruotsissa,se on halvempaa kuin Norjassa ja Tanskassa. CC:n alueille pääse SFC: jäsenkortilla sama koskee Norjan ja Tanskan veljesjärjestöjä,edut ovat samat kuin paikallisilla.Väkeviä juomia ei kannata ostaa Norjasta.Ruotsissa ovat viinit halpoja. Raha reiistä senverran että Ruotsissa ja tanskassa kannattaa ottaa rahaa ulos Säästöpankista jos on Suomalainen säästöpankin kortti.Liikepankeita jos on sellainen kortti.Norjasta en oikein tiedä.Tämä ylläoleva siksi että säästy täten ulosottomaksusta kun niitä "tiikeri" kruunuja käyttää.Ruotsssa,Norjassa ja Tanskassa on myös Netto joka on Tankalainen halpaketju. Tervetuloa ulkomaan matkailijoiden joukkoon elämää rikastuttamaan !

IPATTI VEIKKO 08.02.2011 13:57

Liitteessä viimeisimmät tiedot Norjan ja Ruotsin leirinäalueista

FREDRIKSSON REIJO 10.02.2011 01:19

Moi Jos menet Pohjois-Norjaan niin muista ottaa varatankki polttoaineelle. Aina ei joka paikasta saa täydennystä, ja tankkaa tankin ollessa puolessa välissä. Seuraavalle asemalle voi olla yllättävän pitkä matka. Syystä tai toisesta asemat eivät toimi kaikilla korteilla. Jos käyt Nordkapp:ssa mene aamusta heti, silloin ei ole usva vielä nousenut merestä. Kesällä 2010 olimme reissussa ja yövyimme pääsääntöisesti parkki-paikoilla, ovat muuten siistejä ! Hauskaa reissua !

HEINONEN MARTTI 10.02.2011 09:49

No hieman lisäystä Nordkappiin menossa,viime kesänä menimme illalla,oli täysin selkeää,aamulla täys sumu,maata myöten,Nordkapp on sikäli tuurissaan,näkyykö vai ei.sen edellisellä kerralla taas hyvä näkyvyys.

LATVALA MARKO 10.02.2011 21:32

Nordkappiin kannattaa mennä tammi-helmikuullaja odotella sellaista sopivan lämmintä keliä ja vesisadetta. Saa vähän haastetta ajella sinne, kun vesi virtaa jäisellä tiellä...

RYYTTY PEKKA 11.02.2011 19:33

Moi Ollaan käyty pohjoisessa Ruotsissa ja Norjassa yli 10v,eikä koskaan ole ollut ongelmia esim.polttoaineen saamisen kanssa (eletäänhän nykyaikaa). Hinnat ovat Norjassa hieman korkeammat,mutta ei olla hamstrattu ruokia Suomesta paljoa(paitsi HK:nsinistä ja grillimakkaraa).Yöpyminen on turvallista missä tahansa ja ihmiset ystävällisiä palveluissa.Aikaa kannattaa varata ajomatkaa varten enemmän miltä kartasta näyttää(paljon näkemistä).Kalastus on sallittua merellä ilman lupaa omaan käyttöön. T:Pekka

PÖNTINEN PEKKA 12.02.2011 11:31

Hyvin pitkälti samaa mieltä kaiman kanssa edellä. Pohjois-Ruotsi ja -Norja ovat säilyneet vuosia suosikkeinamme. Siitä saanen syyttää vanhempiani, joiden kanssa teimme ensimmäisen Tromsö - Hammerfest reissun vuonna 1956 Soputeltalla ja Austin A 40:llä. Silloin monet tiet olivat vasta rakenteilla ja rannat ja tienvarret täynnä Sakujen romppeita. Kovasti kiinnostivat bunkkereiden rauniot, auton romut ja rantojen torpedot neljän vanhaa kossia. Nyttemin vaunuillessamme olemme vieneet mukana jonkin verran lihatuotteita ja juoman puolta, MInusta ainakin vihannekset, leipä,juustot ja kala kannattaa hankkia paikan päältä. Tankkaamisen kanssa ei ole ollut ongelmia. Kuitenkin kannattaa tankata isommissa keskuksissa ja mielellään sinä puolen tankin ja varttitankin välimailla. Siis ettei aja tankkia liian tyhjäksi. Koko reissun budjetissa ei Norjan hieman kalliimpi bensa merkitse paljonkaan. Hyviä reissuja teille! Oma keulakin kääntynee kohti pohjoista viimeistään juhannuksen jälkeen.

TORKKO JUHANI 13.02.2011 12:38

Ruokapuolesta senverran, että onko esim. perunat vientikiellossa? Jostain olen olen lukenut, ettei Norjaan saa viedä perunoita !

VARONEN ESA 13.02.2011 12:54

Olemme käyneet Norjassa useamman kerran. Tässä linkki sivustolle, mistä on ainakin meille ollut paljon hyötyä. http://www.kolumbus.fi/matti.gronroos/norjafaq.html

HEINONEN MARTTI 14.02.2011 10:39

Kielloista en tiedä,koskaaan ei olla jääkkaappia tarkisteltu,niinkuin ei muutakaan,Norjan tulleissa.tämä ei tarkoita että kannataisin sääntöjen rikkomista.mutta tuskin muutamasta perunasta suurta rangaistusta tulisi....

PASANEN MIKKO 14.02.2011 16:17

Terve. 5-6 eri kertaa ajeltu Norjassa "pitkin poikin", ja koirakin mukana. Koskaan ei ole missään tarkasteltu mitään, (paitsi kuljettajan ajokuntoa). Rajoilla ei tietenkään kannata mennä itse tyrkyttämään passejaan ja todistuksiaan. Tuota kyllä ihmettelin, että ruokatuotteista perunoita ei saisi maahan viedä, tullimääräyksissä kuitenkin on selkeä kielto!

"Terveyteen/kasvihygieniaan liittyviä rajoituksia Maataloustuotteiden maahantuontia koskevat erityiset määräykset kasvi- ja kotieläinsairauksien leviämisen välttämiseksi. Norjan Elintarvikevirastolta (Mattilsynet) saa tarkempia tietoja. Alla olevasta luettelosta käy ilmi, mitä voit tästä huolimatta ottaa mukaasi. Luettelo ei ole täydellinen, ja siinä mainitut tuotteet voidaan tarvittaessa poistaa lyhyellä varoitusajalla. Voit ottaa mukaasi, omissa matkatavaroissasi ja omaan käyttöön, lihaa/lihatuotteita, maitoa/maitotuotteita, munia ja muita eläinperäisiä elintarvikkeita ETA-maista. Näiden samojen tuotteiden maahantuonti ETA-maiden ulkopuolisista maista (mukaan lukien Svalbard ja Jan Mayen) on tutkittava etukäteen kussakin tapauksessa erikseen. Matkustajat voivat ottaa mukaansa seuraavia hedelmiä, marjoja, kasveja ja kasvinosia yksityiskäyttöön ilman kasvinsuojeluviranomaisen antamaan terveystodistusta: • korkeintaan 10 kg hedelmiä, marjoja ja vihanneksia, mutta ei kuitenkaan perunoita • korkeintaan 25 kpl leikkokukkia • korkeintaan 3 kg kukkasipuleita ja -mukuloita • korkeintaan 5 kpl ruukkukasveja (huonekasveja) EU-maista • korkeintaan 50 annospakkausta siemeniä Eläinten maahantuonti Eläinten maahantuontia koskevat erityiset määräykset. Lisätietoja osoitteesta www.mattilsynet.no. Kaikista EU-maista paitsi Ruotsista tuoduilla koirilla, kissoilla ja hillereillä on oltava lemmikkieläinpassi, tunnistusmerkintä, voimassaoleva raivotautirokotus ja voimassaoleva todistus verikokeesta (ei koske hillereitä). Koirille ja kissoille on myös annettava hyväksytty heisimatolääkitys yhden viikon ajan maahantuontia ennen ja yhden viikon ajan maahantuonnin jälkeen. Pikkujyrsijöillä, häkkilinnuilla ja kaneilla on oltava Norjan Elintarviketurvallisuusviraston (Mattilsynet) antama voimassaoleva maahantuontilupa."

(Osalainaus Norjan tullimääräyksistä.) http://www.toll.no/upload/brosjyrer_veiledere/0801_Reisende_ny_FIN.pdf

VALTONEN MARTTI 14.02.2011 16:55

Mielenkiinnolla luin mainitseeko kukaan polttoainevientikiellosta, sellainen oli voimassa aikoinaan, koskien siis varapolttoainetta. Kuinkahan nykyään? Nopeusrajoituksia kannattaa TODELLA noudattaa, käry on halvatun kallis.

PYYKÖNEN JUKKA 14.02.2011 20:43

Ollaan matkailtu Norjassa 1980-luvun alkupuolelta saakka ja aina vain sinne kannattaa palata. Tullimuodollisuuksiin ei ole juurikaan tuhlautunut aikaa, mitä nyt joskus piti käydä kanootti desinfioittamassa, ettei kulkeutuisi loisia Norjan puhtaisiin jokiin, samoin tulee tehdä kalastusvälineille. Toissa kesänä meidät pysäytettiin Riksgränsenillä ja olimme ymmällämme, kun tullimies alkoi tivata mukana olevan alkoholin määrää ja tutki automme tavaratilan. Eipä ollut tullut mieleenkään,että alkoholin viennissä on jotain rajoituksia. Aikansa tullimies tutkiskeli ja lopulta syynin jälkeen päästiin jatkamaan matkaa. Vieressä oli nuorimies joutunut tyhjentämään autonsa sisällön pihalle ja siinä sitä sitten ihmettelivät porukalla. Kustannustaso esimerkiksi ei ole niin merkittävästi Suomen tasoa kalliimpi, että kannattaisi jättää Norjan matka tekemättä.

Anne ja Jukka P.

ILLUKKA PÄIVI 14.02.2011 23:22

Kiitos neuvoista ja vinkeistä. Nyt vaan odotetaan että kesä saapuis ja sitten suunnaksi pohjoinen :D

VALTONEN MARTTI 16.02.2011 10:09

Tuosta kustannustasosta semmoinen seikka että tottumuksemme euroon luo äkkiä illuusion hirveistä hinnoista. Ajattelemalla hiukan markkoinakin noita hintoja huomaa vasta ettei ne niin kauheita olekaan.

HUOVINEN SIRPA 16.02.2011 21:27

Joo, samaa mieltä niiden ihmisten kanssa, jotka ovat sitä mieltä, ettei se Norja niin kauheen kallis maa ole. Leivät ovat hyvän makuisia, juustot, vihannekset, mutta alkohooli onkin sitten kalliimmanpuoleista. Eikun sinne vaan, kyllä "kannattaa" Esko

VALTONEN MARTTI 20.02.2011 14:26

Tuolla aiemmin ihmettelin vieläkö varapolttoaineen vienti Norjaan on kiellettyä, näkyy olla nykyään sallittu enintään 10 litraa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.