Eräissä maissa pakolliset varapolttimot

AHJOS TIMO 10.11.2008 22:26

Tänään Suomen Lidleissä myyntiin tullut pakkaus täyttänee eri maiden vaatimukset - vai kuinka?

Lidlin pakkaus maksaa 7,99 euroa. Siinä on tukevassa kannellisessa muovirasiassa 6 erilaista polttimoa ja 3 erilaista sulaketta. Pakkauksen polttimot sopivat Ducaton käsikirjan mukaan seuraaviin kohteisiin: 1) Joko kaukovalo tai lähivalo (H1 tai H7 pakkauksesta riippuen) 2) P21W käy etuvilkuksi, jarruvaloksi tai peruutusvaloksi 3) PY21W käy takavilkuksi 4) P21/5W käy taka[sumu]valoksi 5) R5W käy seisontavaloksi 6) W5W käy sivuvilkuksi Puuttumaan jää rekisterikilven valo (CW5) ja ohjaamon kattovalo (CW10). Sulakkeet ovat 15A, 20A ja 30A.

JANHONEN MATTI 11.11.2008 09:40

Lidlin pakkaus kyllä riittää rähän asiaan. Olipa lamppuvaatimukset mitkä tahansa niin kyllä varalamppusarja on syytä olla mukana. Onhan se melkoinen riski jos vaikkapa vilkun polttimo takaa on palanut eikä sitä voi polttimon puutteen vuoksi heti vaihtaa kun sen havaitsee.

Vaatimus polttimoista on jäämässä lain kuolleeksi kirjaimeksi monissa maissa autotekniikan "kehityksestä" johtuen. Monissa autoissa kun ajovalon polttimoa vaihdettava on ensin irroitettava etupyörä, poistetta sisälokasuoja ja sen jälkeen näkee luukun jonka takana polttimo on. Sitten olisi vielä osattava vaihtaa polttomo, joka yleensä on kiinnittynä 5-10 cm liian lyhyen johdon päähän. Eikä tässä kaikki, on autoja joissa palaneeseen lamppuun pitää vielä ohjelmoida virta takaisin. Näin se kehitys kehittyy?

AHJOS TIMO 11.11.2008 12:55

Vaaditaanko niissä maissa myös, että kaikki valot palavat? Vai riittääkö, että voi näyttää varapolttimoiden olevan mukana?

Anteeksi, että en malta olla kertomatta tuosta mieleen tulevaa määräystä ajalta, jolloin kävin Rannikkojääkäripataljoonan aliupseerikoulua. Joka aamu heti herätyksen jälkeen kävimme meressä uimassa. Uimaan lähdettäessä piti olla uimavarustus, johon kuului kumitossut, pikkumustat, pyyheliina ja saippuarasia. Varustus tarkastettiin ulkona nelirivissä, jonka jälkeen marssittiin meren rantaan. Siellä kaikki varusteet jätettiin rantanurmelle, seistiin alasti venelaiturilla nelijonossa ja hypättiin laiturin päästä ruoduittain mereen. Sitten uitiin laiturin sivulla oleville portaille, noustiin ylös merestä ja käveltiin vapaasti kasarmille aamupesulle. Meren rannalla ei siis koskaan käytetty saippuaa eikä varustukseen kuulunutkaan saippuaa vaan vain saippuarasia. Sen vuoksi yksi varusmies ehdotti kerran, että saippuarasian voisi jättää tarpeettomana kasarmille. Hänelle vastattiin: "Pääesikunta määrää varustuksen ettekä te!" :))

JANHONEN MATTI 11.11.2008 16:13

Näistä valo- ja muista liikennemääräyksistä saat lisätietoja Autoliiton sivuilta www.autoliitto.fi Kun sivut avautuu kirjaudu sisään samalla tunnuksella ja salasanalla kun tänne jäsenkeskusteluunkin. Kirjautumisen jälkeen klikkaa auki "Matkaopas" = Euroopan kartta. Tämän jälkeen valitse kohdasta "Valitse maa" Espanja ja tämän jälkeen klikkaa auki avautuvan sivun oikeasta alalaidasta kohta "Näytä kaikki" Avautuvalta sivulta löytyy Espanjaa koskevaa tietoa melkoinen määrä, mm. nämä valomääräykset. Sama hakumenettely toimii myös muiden maiden kohdalla.

HALMEENMÄKI JUHANI 11.11.2008 17:15

Kyllä tuo varalamppusarja on fiksua olla mukana. Itselläni on kolme kertaa palanut reissussa molemmat ajovalopolttimot, hyvillä lampuilla kun on vakioitu kestoikäkin. Ja tuo vaikea vaihtotyö jäi lyhyeksi välivaiheeksi kiitos EUn (niin, ne hyvät vaan unohtuu) eli nyt on EU-määräys että polttimon pystyy vaihtamaan kohtuuhelposti ja auton työkaluilla. Eiköhän siinä vaihdossa ole järki, eli tuskin kaikkia lampputyyppejä on pidettävä mukana, kunhan ne tärkeimmät. Ja koska vaihdetaan: jos sama partio pysäyttää muutaman päivän päästä saman pimeän auton niin ropisee maksua, mutta jos yksi polttimo pimeänä niin tuskin. Se maalaisjärki. Ja ihan oman turvallisuudenkin takia. Liikenteessä näkee aivan liian paljon autoja joissa takana parkit kuolleet ja kilpivalon himmeä loiste ainoa merkki. Tai edessä toiselta puolelta sekä parkki että ajovalo pimeä, vain yksi silmä valaisee ja luulee mopoksi. Mutta eikös karavaanari ole valistuneepi ja tsekkaa valotkin aina silloin tällöin...

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.