Suomi - Venäjä - Norja - Suomi

HAIMILAHTI SIMO ANTERO 29.09.2008 12:13

Teimme pienen ruskaretken, josta lyhyesti, jos jotain kiinnostaa tälläinen. Kulkine retkiauto. Alkumatka ilman isompia pysähdyksiä n. 850 km Peurasuvannon siltamajoille. Paikka suht vaatimaton, meille sopiva, sfc 16 €. Matka jatkui, Laanilan Savottakahvilassa tavanomaiset kahvit ja muikkukukkoa evääksi, (siinäkin voisi pihalla yöpyä tolpassa). Ivalosta Rajajoosepin tulliin, ei ongelmia rajan ylityksessä. Tiessä tapahtui isompi muutos, (tiesin odottaa) noin 30 km tietyötä, siten normaalia Venäjän tietä. Ylä-Tuuloma sivuutettiin ohitustietä, siellä on Markus Lehtipuun karjala oppaan mukaan campig alue. Murmanskissa tarkoitus oli yöpyä hoteli Poliarnie Zorissa, ei oltu varattu ja se oli täynnä, kielivaikeuden tähden turvauduin paikalliseen tuttavaani joka järjesti meidät urheilukeskuksen yhteydessä olevaan uudehkoon hoteliin, kahden hengen huone 2000 R, noin 56 €. Murmansk on kallis kaupunki, johtunee Parentsinmeren öljystä ja kaasusta, siellä rakennetaan paljon uusia isoja rakennuksia, asukkaita noin 450 tuhatta. Olin käynyt siellä 2002. Kaupunkiin tutustumisen jälkeen suunta kohti Petsamoa. Tulomajoen yli on tehty uusi silta kaupungin länsipäähän, vanha siltahan on Kolan kaupungin kohdalla. Tie oli hyvää pitkälle, ehkä vanhalle rajalle asti, katselimme paikkoja vanhan Suomen alueilla, Liinahamarin satamaan ei päästy, on vielä suljettu aulue. Ei siellä montakaan suomalaisen näköistä rakennusta koko Petsamon alueella näkynyt, sotilastukikohtia siellä on useita. Paikat kiinnosti minua siinä mielessä koska vanhempi veljeni ajoi välirauhanaikaan Roi - Liinahamari linjaa. Maisemathan siellä ovat aika upeita, paitsi kaivos ja sotilasalueet jotka on surkeen näköisiä. Sieltä menimme Norjan rajalle jossa oli tähänasti tarkin, mutta asiallinen Venäjän tulli , epäilivät varmaan että jotain hämärää täytyy olla kun suomaliset sitäkautta menee Norjaan. Kirkkoniemen käynnin jälkeen kohde oli Pykeja (pikku suomi). Kylään tultaessa vasemmalla ensimmäisesessä talossa on saatavana majoitusta ja caravan palveluja, hinta saunalla 2 h. 35 €. Jatkoimme Nuorgamiin Suomenrinteen caravan alueelle, uusi vaatimaton alue, meille riittävä, 18 €, aikaisemmin olemme olleet lomakylässä. Sitten siirryttiin Utsjoelle jossa olimme pari yötä sukulaistalon pihaleirissä. Paluumatkalla nukuttiin niinkuin aikaisemminkin napapiirin Shellin parkissa, siihen voi tulla mihinaikaan vaan. Siitä sitten kotiin, ruskaa oli niinkuin aimemminkin monenlaista ja muutenkin ihan tyydyttävä matka. Hyvän syksyn toivotuksin Simo

SILMUNEN HANNU 29.09.2008 12:27

Hei Simo! Kiitos mielenkiintoisesta reittiselostuksesta! Mieheni kanssaollaan monesti mietitty, voisiko tuolta kulkea mattimeikäläinen, ja näköjään voi!? Mitenkä viisumin hankinta nykyisin toimii? Oliko tuo seutu ihan turvallisen oloista kulkea? Olitteko autoinenne paikallisten silmätikkuna häiritsevässä määrin?

Uteliain terveisin, Kaarina

HAIMILAHTI SIMO ANTERO 29.09.2008 18:54

Hei Kaarina! Minä olen hoitanut viisumiasiat muutaman vuoden Pohjan Matkojen kautta, kun en yleensä tarvitse muuta kuin pelkän viisumin, jota kaikki matkatoimistot eivät välitä, haluavat myydä esim hotelin. Minulla on ollut vuosiviisumi useita vuosia kun käyn siellä usein ja äkkilähtönä. Minä olen saanut olla siellä aika rauhassa, muut ei ole häirinnyt kuin aikaisemmin miliisit, nyt ei nekään, kun eivät saa periä sakkoja käteisenä. Minun tapaa toimia siellä ei voi suositella kaikille, sillä vaikka venäjän taitoni on huono mutta kokemusta maasta on jo 70 luvun alusta. Pari autoa tai vaunua porukassa on parempi kuin minun yksin liikkuminen, kaiken varalta. Kyllä siellä nykyään käy aika monet matkailuautoilla ja myös vaunuilla. Sopiva varovaisuus on tarpeen ja niinkuin usein sanotaan, talonpoikaisjärjen käyttö on sallittu. Ja vielä vakuutukset, myös Venäjän liikennevakuutus vaikkei sitä nyt taideta vaatia, vihreäkortti ei ole vielä siellä voimassa, ehkä ensivuoden alusta tai joskus myöhemmin. Tästä tuli aika sekava kun ei ole kirjoitustaitoa.

Simo

SILMUNEN HANNU 03.10.2008 12:13

Kiitos Simo, ei ollut sekava yhtään, vaan hyvin selventävä. Täytyy vielä funtsia ja tutustua olosuhteisiin, kyllä me sinne vielä jonain päivänä lähdemme. Nyt kuitenkin perhe äänesti syyslomakohteeksi vanhan perinteisen Norjan:)

Mukavia reissuja sinulle, t.Kaarina

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.