Auton lukitus!

MYLLY JORMA 11.08.2008 14:08

Etuovet sisältä kettingillä yhteen, mutta sitten pitäisi päästä autosta uloskin. Eli yksi ovi jää turvaamatta. Onko kellään hyviä niksejä tähän murtautumissuojaongelmaan?

JANHONEN MATTI 11.08.2008 15:43

Ei matkailuautoon voi kuliseja kummempia murtautumissuojia rakentaa niin kauan, kun asunto-osan ikkunat ja etenkin niiden sulkijahaat on mitä on. Jos autossa on sähköiset lasinnostimet niin yksi konsti on asentaa sisältä suljettava turvalukko asunto-osan oveen ja viritetään kuormaliina/kettinki ohjaamon ovien kahvojen väliin. Apumiehen puolen oven lasin ohjaukselle rakennetaan uusi kytkentä niin, että oven lasin voi laskea ja nostaa myös auton ulkopuolelta esim. maskiin piilotetusta katkaisijasta.

Mutta kuten sanottu, parhaimmilaankin nämä asuntoautojen "lukkokulissit" on ammattivarkaille vain hidaste.

MYLLY JORMA 11.08.2008 18:57

Se hidastekin voisi joissain tapauksissa olla riittävä, että ehtii kaupassa käydä. Lueskellut juttuja joissa ryöstävät auton marketin parkkipaikalla keskellä päivää.

RAUTIAINEN KARI 11.08.2008 19:42

Riippuu marketin sijainnista. Jos se on vaikkapa Tallinnan kehä-prisma niin varmasti ryöstävät. Toisaalta jos se on Mustveen kaupan edessä niin ei ryöstä, siellä kellään ole ovet edes lukossa. Niin kaksi eri maata ne on Tallinna ja Viro.

www.vapaa-aika.com issa on sellasia käteviä hässäköitä siihen asunto-osan oveen. Käys vilkasemassa.

HAAPANEN TIMO S 11.08.2008 20:47

Laitoin edelliseen autoon seiniin oven molemmille puolille, lukon korkeudelle rosteriset veneen köysilenkit, sellaiset pakoputkiklemmarin malliset. Näihin sisämitaltaan n.30mm. lenkkeihin pujotin putken, jonka toisessa päässä oli hitsattu poikittaistappi, ja toisessa reikä riippulukkoa varten.

Ovea rikkomatta siitä ei olisi päässyt, eikä maksanut paljoa. Kaikkiin autoihin ei tietty lenkkejä saa laitettua.

Tuo on ehkä pikkuisen yli, eikä ovessa ainakaan näy mitään: http://www.reisemobil-einbruchschutz.de/

Poikkesin viime kuussa juuri tuossa Mustveen kaupassa,enkä tosiaan lukinnut autoa, hauska kauppa, ei kiireen kierää kellään.

@timo

HONKANEN JAAKKO I 11.08.2008 21:29

No Kari ei nyt Jaakko allekirjoita ihan tota sun kommenttia kehä- Tallinnan prismasta, Mulla ei ole kuin pressu tossa lavan päällä ja sekin aina pullollaan - sisätilat rojua täyn- nä ei kukaan ole vaivautunut edes kattoo mitä siellä on. Käyn kyseisessä prismassa kuukausittain pari kertaa .Mutta Helsingin tapanilassa ei jääny kattomiselle autoon yli kahden tonnin remppa ja kaikki kamat lähti sisätiloista ja lavalta yhtä mustaa säkkiä lukuun ottamatta missä luki.matonkudetta. Elikkä Suomenkielen taitoisia ovat Helsingin varkaat.Ja poliisit eivät edes vaivautuneet rikospaikalle,sanoivat vaan tee rikosilmoitus omalla paikkakunnalla kun kerkeet. Olen harkinnu vaihtaa ammattia.Kun poliisia ei kiinnosta rikokset eikä verottajakaan kyselis tuloja. Empä vaihda sittenkään ammattia kun ei täällä naapurimaassa toi verottaja ole niin akressiivinen kuin koto- Suomessa. Ja toi Politsei on aktiivinen rosmojen perään.

ORG KALEVI 11.08.2008 21:36

Parkkipaikoilla varkaiden nopein ja tavallisin reitti sisään on asunto-osan ovesta, jossa on yleensä heppoinen lukko. Halpa keino on panna oven sisäpuolelle lukon sisään iso ruuvimeisseli pystyyn. Se pitää oven tiukasti kiinni. Ulos ja sisään mennessä joutuu tietysti silloin käyttämään etuovia, mutta niiden avaaminen vaatii jo varkailta vähän enemmän aikaa. Yöpyessämme ei-leirintäalueilla meillä on lisäksi etuovien välissä metallivaijeri. Vahingosta viisastuneena, kerran ryöstetty Italiassa Carrefourin parkkipaikalla, jätämme auton kauppojen parkkipaikoille niin, että asunto-osan ovi on kaupan sisäänkäyntiin päin. Varkailla ei silloin ole ihan yhtä hyvää työrauhaa kuin syrjäisillä paikoilla. Isoissa hyper ym. marketeissa voi varmasti estää varkaudet vain sillä, että yksi jää autoon.

KOSKINEN JANI 11.08.2008 21:38

Omaan vanhaan autoon rakensin etuoviin lisälukituksen. Kauko-ohjattu hälytinkeskuslukitus lukitsee ovet normaalisti ja ovien sisällä on toiset moottorit jotka työntää tapin ovesta oven kehykseen eli rungon sisälle. Tuo tappi ei ole kuin kolmemillistä tankoa ja silti sitä ei kyllä repimällä auki saa, ehkä jollain sorkkaraudalla mutta se onkin jo aika näkyvää touhua.

Ja nuo moottorit ei avaa lukkoja vaikka oven tiirikoisi auki eli ihan helpolla ovia ei saa auki. Näin siis saan meidän autossa lukita takaoven kunnolla. Ongelmia tulee siinä kohtaa jos akku hajoaa tai kauko-ohjain ei toimisi. Mutta sekin on vain hidaste koska tiedän miten saan ronkittua lisälukituksen auki.

Koska tuo on lisäksi hälyttimen kanssa niin ihan äkkiä en usko että rosvot sinne sisälle on yrittämässä.

KUJANPÄÄ MARKKU J 11.08.2008 23:32

Tallinnan konnat löivät kuskin puolen lukon hajalle jollain työkalulla, eivätkä edes yrittäneet 'vaikeammasta' asunto-osasta.

Nimenomaan löivät, koska avaimenreiän kohta oli painunut. Tämä edellisessä -06 Ducatossa.

NIEMINEN RAIMO 11.08.2008 23:50

Tämä on riittänyt toistaiseksi,ei edes yrittäjiä ole ilmaantunut. http://dangerousplay.suntuubi.com/?cat=16

@ rami
LINNAVUORI JARI 12.08.2008 11:36

Meillä on asunto-osan ovessa lisälukko ja hytin ovissa lenkit joiden väliin laitetaan ketju. Ketju on muuten hyvä, näkyy selkeästi ulospäin, mutta se on ikävä laittaa paikalleen. Meidän ketju on turhankin järeä. Pitäisi keksiä jokin kätevämpi tapa. Hihnaa olisi mukavampi käyttää, mutta sen saa aika helposti veitsellä poikki.

Yleensäkin ajattelen asiasta niin, ettei autoa voi tehdä (käytännössä) 100% murtovarmaksi, mutta auton voi tehdä murtautumisen kannalta hankalan näköiseksi. Esim. asunto-osan ikkunat on kyllä helppo avata väkivalloin, mutta niistä ei ole kovin mukava mennä sisään. Hytin ikkuna on puolestaan tosi helppo ja nopea rikkoa ja avata ovi normaalista avauskahvasta. Ja lukkonkin voi avata väkivalloin, jos on tarvittava työkalu mukana. Siksi ovien välissä oleva ketju tmv. on hyvä murtoestin , kun murtautuja näkee heti ikkunasta, ettei helppo ja nopea murtautuminen ole mahdollista ja valitsee ehkä toisen kohteen.

Autoon ei tietenkään kannata jättää mitään kovin arvokasta, mutta kun varkaat eivät tätä tiedä, niin he menevät väkivalloin sisään ja rikkovat autoa. Tämä auton rikkomine lienee usein suurempi harmi, kuin menetetty omaisuus. Siksi selkeästi esillä olevilla lisälaitteilla saa todennäköisesti ainakin osan varkaista luopumaan yrityksestä ja auto säilyy ehjänä.

Auto kannattaa tietenkin jättää mahdollisimman keskeiselle paikalle. Parasta olisi, jos joku voisi jäädä autoon, mutta se ei ole aina mahdollista tai ainakaan kovin mukavaa, kun ei voi mennä kaksin kauppoihin, siis jos maktustaa kaksin.

KALLIOINEN TAPIO 12.08.2008 14:48

Ei ne lukot varkaita pidättele, mutta yksi näppärä konsti turvata kauppakäynnit on hankkia radiopuhelinpari joissa on ääniaktivointi. Toinen puhelimista jätetään autoon kuuntelemaan, ensin täytyy säätää aktivoitumisen herkkyys, ja toinen mukaan. Hyvä on myös käyttää korvakuuloketta niin aktivoitumisen varmasti kuulee. Olen itse käyttänyt kyseistä systeemiä Euroopassa matkatessani ja toimii, ei kylläkään ole koskaan ryöstäjien takia hälyttänyt mutta pari kertaa ihan aiheesta.

MYLLY JORMA 12.08.2008 19:22

Tuo "itkuhälytin" voisi ollakin hyvä idea. Onko muuten olemassa hälyttimiä jotka matkivat vihaisen koiran haukuntaa?

JANHONEN MATTI 12.08.2008 23:00

Kyllä elekronikkkakauppiailta löytyy. Voit ostaa vaikka lehmän ammuntaa. Näin tuossa yhden virityksen jossa vanhasta kännykästä oli tehty asumattoman kiinteitön öljypoltinvahti. Puhelin oli viritetty soittamaan tietyyn numeroon ja soittonapin alaspainamisen hoiti öljypolttimen häiriönapin laukeaminen. Pienin sovelluksin myös "auton" saa soittamaan jos sen ovia rymistellään.

LINNAVUORI JARI 13.08.2008 14:09

En ymmärrä miten tämä radipuhelinhomma estäisi autoon murtautumisen. Eikös tässä ole jo murtauduttu autoon, kun asiasta saa "hälytyksen"?

AHONEN KAI 13.08.2008 14:29

"Pienin sovelluksin myös "auton" saa soittamaan jos sen ovia rymistellään."

Äkkiseltään ajatellen tuollaisella virityksellä on aika vähän virkaa, kun harvemmin kurjatekijä jää kaffetta keittelemään sisään päästyään.

SILMUNEN HANNU 13.08.2008 14:51

Meillä toisinaan markettien pihoilla ym.yritetään jättää auto sen näköiseksi,kuin sinne olisi joku jäänyt sisälle. Joku valo päälle mutta kuitenkin verhot niin, ettei sisälle näe ja radio päälle.Sitten viel' kaikki autosta poistuvat huutavat heihein, sille joka muka autoon jäi.Joskus jäetetty halvat kengät esim.rantaläpsyt oven pieleen.

Uskoisin kahden vaiheilla olevan rosvon siirtyvän mieluummin "hylätyn" näköisen auton putsauspuuhiin, jos vaihtoehtoja on.

t.Kaarina

RAUTIAINEN KARI 13.08.2008 23:03

Aivan Jaakko !

Helsinki kun on kuin Tallinna. Ei vastaavaa juurikaan tapahdu Esnassa eikä Turengissa. Ei Paidessa eikä Tohmajärvellä.

En ole nähnyt mitään syytä miksi Esnan nurkissa laittas ovet lukkoon. Sadamarketin pihassa kyllä, vaikka siellä sekään ei auta.

KALLIOINEN TAPIO 14.08.2008 21:58

ideana tässä onkin että et itse ole Berliinissä kun auto on Hampurissa, eli kaupan parkissa ehdit kyllä paikalle jos lähdet eka kolauksella ja huom. rosmot yleensä ensin koputtaa oveen varmistaakseen että ketään ei ole jäännyt vahtiin.

KALLIOINEN TAPIO 15.08.2008 09:57

vielä pieni lisäys. Ei autoon murtoa estä mikään eloton systeemi (no miinakenttä ehkä) ei ketjut eikä lukot, dobermanni joka ovella olis varmaan hyvä. Mutta halpana (n.50€) systeeminä pidän radiopuhelinparia parhaana ja niille on käyttöä reissussa muutenkin.

LINNAVUORI JARI 15.08.2008 11:39

Ei autosta toki mikään tee 100% murtovarmaa, ryöstetäänhän rahankuljetusautojakin, mutta eiköhän kuitenkin ole niin, että mitä hankalammaksi murtautuminen tehdään, sitä epätodennäköisempää murron tapahtuminen on.

Mä ajattelen tosiaan niin, että pitäisi pyrkiä estämään murron tapahtuminen kokonaan. Siis tehdä autosta sen näköinen, ettei siihen viitsi murtautua, liian hankalaa. Varashälyttimen tarratkin ovat tavallaan tärkeämpiä kuin itse hälytin, koska varas ei luultavasti halua aiheuttaa hälyä ja näin ainakin osa varkaista jättää murtautumisen tekemättä. Mutta jos autoon hälytyksestä piittaamatta mennään sisään, kuten luultavasti jotkun huumehörhöt tekevät, niin ikkuna tai ovi on jo rikottu ja vahinko jo tapahtunut, mutta koska autoon ei ole kuitenkaan jätetty mitään arvokasta, niin tavaran menetyksestä ei tule tappioita, mutta sisäänmenon vaurioista tulee.

Radiopuhelin voisi estää murron, jos heti kun kuulee jotain, puhuisi puhelimeen niin, että varas luulisi että autossa on joku. Mutta varkailla luultavasti on niin kiire, että koko homma on tosi sähäkkää, ikkuna rikki, ovi auki ja sisään, nopea tukiminen ja karkuun.

Mutta voihan osa varkaista olla niin kylmäverisiä, että jäävät rauhassa tutkimaan autoa ja kun tällöin radiopuhelimesta kuulisi tapahtuneesta niin voisi ehtiä paikanpäälle vielä kun varkaat ovat autossa. Mitä siten tapahtuu, onkin jo eri juttu.

Mutta onhan hyvä saada tieto murrosta heti, niin voi ainakin estää lisävahingot.

EEROLA TEEMU J 15.08.2008 15:22

Aika monesta asiasta olen samaaa mieltä. "Reippaat rosmot" menee autoon ja puhdistaa sen niin nopeasti, että tiedon saaminen ryöstöstä lähistölle, vaikka puolen kilometrin päähän radiopuhelimella ei vahinkoja estä. Ryöstetäänhän sellaisia autojakin, joissa on ihminen sisällä: mies lähtee katsomaan mikä siellä perässä savuaa ja toinen rosmo pistää autoon jäävän vaimon kurkulle veitsen ja vie rahat.

Kun meille tod. näk. huumehörhö meni WC:n ikkunan rikkomalla sisään, niin ei sitä häirinnyt Cobran hälytysääni. Murtopaikka vilkkaan kadun varressa 3 m päässä lähimmästä kaupan ovesta keskellä Strasbourgia. Kassakaappi auton sisällä osoittaa, että siellä on pakko olla "arvotavaraa". Veikkaan että 9 kymmenestä on niin heppoisesti kiinnittetty, että koko kaappi lähtee ammattilaisen mukaan, niinkuin eräältä tutulta Pariisissa. Pienimmät polttoleikkauslaitteet mahtuu taskuun.

Murron estämisen kannalta voisi olla hyödyllistä jos autosta kuuluisi ulos asti äänitettyä keskustelua/musiikkia tai molempia. Nämä äänilähteet voisivat olla myös halvoilla antureilla ohjattuja esim. niin että lukkoihin koskeminen tai jopa liian lähelle niitä tuleminen aktivoisi äänilähteen. Henkilöautoihin pätee neuvo jättää auto tyhjäksi ja hansikaslokeron kansi auki. M- autossa noin ei kannata toimia, koska ainahan siellä jotain arvokasta on jos oikein ulkomailta asti on matkaan lähdetty.

KUJANPÄÄ MARKKU J 15.08.2008 15:35

Jättää pokkana ovi auki ja radio soimaan. Kukaan koskaan tullu parkkipaikalla katsomaan onko siellä tosiaan joku sisällä.

LINNAVUORI JARI 15.08.2008 15:47

Tätä mäkin olen funtsinut. Josovet olis auki, niin ei tarvisi rikkoa mitään, jotta näkee, ettei mitään arvokasta autossa ole.

Ketjukaan ei auta mitään, jos rosvolla on isot pihdit mukana, joilla ketjuja kaupassakin katkotaan. Täytyy vain toivoa, että suurin osa ei ole edes tämän vertaa ammattilainen.

Parasta on, että yksi jäisi aina autoon ja olisi "hereillä".

Tää automurtohomma on tosi ikävää. Mitä etelämmäs menee, sitä varovaisempi saa olla.

LIIMATAINEN HANNU 15.08.2008 17:12

Kyllä hyvin opetettu staffi, doberi, suursnautseri, kaukkari jne. pitää rosmot auton/vaunun ulkopuolella. Älkäänkö nyt kukaan alkako sitä 'kaasua' tarjoamaan kuitenkaan!

HÄNNINEN JUKKA 29.08.2008 07:41

hyviä asunto-osan oven lisälukkoja:www.caravan-gasadapter.com Kun ohjaamon ovessa on hyvin näkyvä ja oikein kiristetty ketju, niin ei sitä ikkunaa rikkomatta voi katkaista. yllä mainitusta osoitteesta löytyy myös murtomiehen aikeita hillitsevät tarrat oviin, lukkojen viereen.

HÄNNINEN JUKKA 29.08.2008 07:44

www.caravan-gasadapter.com -hyviä asunto-osan lisälukkoja ja toimiva turvaketju varoitustarroin.

KERÄNEN KAUKO I 29.08.2008 16:10

Katselin pari vuotta sitten erään myyjän uutta autoa jossa oli laitettu lisälukko jo valmiiksi asunto-osan oveen. Hieman hymyilytti, koska ovessa oli ikkuna joka on helppo lyödä rikki ja lisälukossa sisäpuolella nuppi josta lukon sai avattua. Oikein oli maininta auton esitteessä, että turvallisuutta lisätty. :)

HÄNNINEN JUKKA 31.08.2008 18:12

Asuntoautoihin ja -vaunuihin murtaudutaan yleensä tiirikoimalla lukko auki. Ammattilaiselta tiirikointiin ei mene minuuttiakaan, eikä sellaiseen kukaan osaa kiinnittää huomiota. Yleensä murtautujat ovat asiansa osaavia, ja valitsevat toisen kohteen nähdessään ylimääräisen turvalukon tai kettingin. Ei noita ikkunoita rikkovia rosvoja ole kuin sellaisilla paikoilla, missä kukaan ei liiku. Turha on hymyillä turvallisuudelle...

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.