Puutarhuri - Karavaanareille Räpinä kyssäri

PAANANEN PAULI K J 17.07.2008 12:11

Yksi iso asia jäi harmittamaan tämän kesän Kroatian- reissulta, jonka teimme Via Balticaa pitkin. Nimittäin Vantaan Riipilässä oleva Pajutalli tuo lähes kaiken paju,- ja " risu " tuotteensa Puolasta. Esim. Krakovassa oli ravintoloiden terassien kukkaistutuksissa käytetty pajulaatikoita ( tosin varsinainen kukkaistutus oli tehty muoviseen kukkalaatikkoon )

Menomatkalla näin jo puutarhakaupoissa näitä hienoja pajutöitä, mutta luonnollisesti en niitä voinut vielä silloin ostaa. Paluumatkalla oli tarkoitus niitä hankkia, mutta sattuneesta syystä se jäi.... ja lempilauseeni : " ja siinä oli taas avioeron ainekset koossa " sai taas voimaa :)))

Vähän ennen Suwalkia olisi ollut pari isohkoa puutarhakauppaa joissa pajutöitä olisi ollut. Ostin muutama vuosi sitten Pärnusta tavallisesta kukkakaupasta pajusta tehdyn todella upean ( Pajutallissakaan en ole samanlaista nähnyt ! ) ison jalallisen kukkakorin ja runsaudensarven. Kun sitten kävelin Pärnun kadulla ostamieni aarteiden kanssa kohti majapaikkaani minut pysäytettiin neljä kertaa !! pysäyttäjät halusivat kaikki tietää mistä olin nämä komeudet löytänyt.

Pärnulainen kukkakauppias kertoi, että pajutyöt tulevat Räpinä nimiseltä paikkakunnalta Itä-Virosta Peiksijärven läheltä. Olen ottanut jo vähän selvää asiasta , Räpinässä on arvostettu puutarhakoulu, ja esim. koulun oppilaat tekevät näitä hienoja pajutöitä. Kauppias sanoi, että Räpinässä on pitkät perinteet pajutöistä, ja että siellä vanhat mummelit ovat mestareita tekemään näitä paju- ja risutöitä.

Onko joku käynyt Räpinässä ? ja oliko siellä myynnissä enemmänkin näitä pajusta ja yleensä puiden ja pensaiden oksista tehtyjä puutarhaan tarkoitteuja koreja, kukkalaatikoita, eläinhahmoja, jne. ?

Maksoin keväisillä Puutarhamessuilla pajusta tehdystä kivasta ikkunaluukku aiheisesta pajutyöstä 32.00 eur , hinta oli edullinen messutarjous ?! Ikkunaluukku oli Puolassa tehty.

Puutarhaterveisin : Arja

AHOLA JARI 17.07.2008 18:54

Öh, pieni mitätön korjaus; Pajutalli on Kannistossa - Riipiläntien varressa kyllä, tuossa nurkilla.. Ripilä on mmutaman km:n päässä siitä.

Onko Puolan ja Pajutallin hinnanero (%) isokin? En minä, mutta joku muu meillä olisi saattanut innostua liikaakin noista, jos olisi huomattu nyt kesäkuisella Balttia&Puola reissulla.

Kiitokset kuitenkin tiedosta, jos pienempi reissu Virossa loppukesästä tehdään.

PAANANEN PAULI K J 18.07.2008 13:15

Kyllä on, jopa puolet halvempaa. Maksoin Pärnussa, ja oli vielä kukkakauppa, ei tori, kukkakorista ja runsaudensarvesta yhteensä 70,00 eur, molemmat ovat kookkaita, ja vaikeita tehdä, runsauden sarvi kaartuu, ja siihen oli punottu hieno ripustusköysi, kukkakorin jalka ja sanka on työläs tehdä.

Pärnulainen kukkakauppias sanoi, että hän ei alkaisi moisia itse edes yrittämään. Oikeanlaisen, ja oikeaan aikaan vuodesta tehty materiaalin keruukin vaatii jo oman tietämyksensä.

Entisissä Itä-Blokin maissa on kuulemma totuttu siihen, että floristeilla on ollut aina pulaa sidontamateriaaleista ja tämä on johtanut siihen, että floristit ovat aina käyttäneet paljon luonnosta saatavia materiaaleja, kuten heiniä, kaisloja, oksia, risuja, jne. Luulisin, että tämä on varmaankin syynä siihen, että taito on heillä vielä tallella.

Tuosta Puolan hintatasosta pieni esimerkki: Ostimme asiaa harrastavalle Everlastin kahdet sortsit, ja t-paidan, yhteensä vajaa 90,00 eur ! Kysyimme tekstarilla nuorelta hintaa, ja sitä kannattaako ostaa Puolasta Everlastia, paluuviesti tuli heti ja siinä luki yhdellä sanalla : Halpaaaaaa !!! oli mieluisat tuliaiset, vaikka Amin Asikainen ( tietääkseni ) tuo nyt vihdoin Suomeen Everlastia.

T: Arja

PS: tuota olen töissä Vantaalla muta tuo osoite Riipiläntie hämäsi luulin paikkaa Riipiläksi :)) siis Kannisto.

sama

JYLHÄ JORMA N 18.07.2008 20:17

On hyvin mahdollista, että Räpinässä tehdään myös hienoja pajutöitä. Kuukauden päivät sitten sieltä seudulta tulleena kerron, että lähes kaiki tiet Tarton ja Peipsijärven välisellä alueella on revitty auki perusteellisen korjauksen vuoksi. Perunapelto-luonehdinta on lievä kuvaamaan tämänhetkistä tilannetta. Suosittelen siirtämään Viron kaakkoiskulmalle suuntautuvat matkat matkailuvälineillä vuoden- parin päähän. Ellei sitten ole viehtynyt kunnon ravistukseen, jota on tarjolla, vaikka nopeusrajoitus on monin paikoin 5-30 km/h.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.