Tehdäänpä yhdessä muistilista Euroopan matkaajille

KOISTINEN LEILA 13.06.2008 21:00

Tässä autoa pakkaillessa joutuu koko ajan pohtimaan muistankohan kaiken tarpeellisen. Mitäpä jos tehtäisiin yhdessä kunnollinen muistilista kaikille matkailijoille. Palstanpitäjä voisi sen sitten fiksusti laittaa tuohon vasemmalle palstalle niin sieltä se sitten löytyy kätevästi kaikille tarvitsijoille.

Mitä matkalle mukaan?

Muistilista:

Passi Green Card Kansainvälinen leirintäkortti Täydet kaasupullot Lääkkeet Kopiot kaikista asiakirjoista Hyttysvoiteet Vara-avaimet Työkaluja Taskulamppu...

Mitä muuta?

GRÖNLUND JORMA A 13.06.2008 21:06

Ajokortti ja rekisteriote

GRÖNLUND JORMA A 13.06.2008 21:08

Renkaanpaikkaus spray Aurinkolasit Vara silmälasit jos on

GRÖNLUND JORMA A 13.06.2008 21:10

http://www.voppari.com/muista.htm

SARANPÄÄ MATTI L 13.06.2008 21:12

Siinäpä melko kattava lista. Puuttuiko siitä enää muuta kuin positiivinen asenne ja seikkalumieli!?

KOISTINEN LEILA 13.06.2008 21:34

Muistilista: Passi, passikuvat Green Card, vakuutuspaperit Kansainvälinen leirintäkortti, Camping-kortti Täydet kaasupullot Lääkkeet, reseptit Positiivinen asenne ja seikkailumieli Kopiot kaikista asiakirjoista Hyttysvoiteet Vara-avaimet Työkaluja Taskulamppu Ajokortti ja rekisteriote Renkaanpaikkaus spray, vararengas Aurinkolasit Varasilmälasit Allergiapassi  Rokotustodistukset Kansainvälinen ajokortti (tarvittaessa) Pankkikortti puhelinnumerot joista kadonnut pankkikortti kuoletetaan Luvat (kalastus yms.) Matka /laivaliput Valtakirja (tarvittaessa) Viisumit (tarvittaessa) Yeiskartta sekä maakohtaiset kartat Leirintäalueopas (esim ECC) Kohdekohtaiset oppaat Sanakirja Adapteri Kännykkä PR-radio "maailmanradio" Herätyskello Hiustenkuivaaja Parranajokone Kamera /videokamera Kameran jalusta Silitysrauta Korvalappustereot Kamera Muistikortit, muistikortin lukija Patterit Laturi Filmiä Tietokone Hygienia tuotteet Reppu Varoituskolmio Fillarit Lasten rattaat

vieläkö puuttuu?

KERÄNEN KAUKO I 13.06.2008 22:51

Fin-tarra, ensiapulaukku, varapolttimot, varoituskolmio,punavalkoinen takaylitystä varoittava kilpi(en muista nimeä. Italiassa pakollinen), hinausköysi, rattilukko.

Hieman riippuu minne on menossa, mutta joissakin maissa noita em. tavaroita vaaditaan olevan autossa.

Lisäksi poistaa "peltipoliisit" navigaattorista.

Tietysti "kartta" mihin on piilottanut rahansa autoon. Kartasta kopio kotiin omaisille.

Matkakansio johon on jo etukäteen laittanut eri maitten tietoja mm. valuutta, nopeudet, tiemaksut, sen maan juhlapyhät ym. matkalle liittyvää tietoa. Olen noin tehnyt aina kun olen reissannut. On helppo vaimon ennen rajaa tarkistaa tiedot ja kertoa tarpeellinen. :))

Ja käydä punnitsemassa kulkupeli ennen lähtöä!

IPATTI VEIKKO 13.06.2008 23:01

Mä ottasin monta kopiota koska joka paikkaan tahtovat ottaa yhden talteen.

KORPPI SEPPO A J 13.06.2008 23:28

en löytänyt listastasi. Pakollinen Espanja. Ja Itävalta?

JANHONEN MATTI 14.06.2008 10:15

Muutamia lisäyksiä tuohon Leilan listaan, joka anteeksi vaan on enempi matkalaisen kun Eurooppaan lähtevän karavaanarin muistilista. Tässä omia lisäyksiäni: -KELA-kortit (Eurooppalainen sairaanhoitokortti) -pysäköintikiekko -matkavakuutuskortti -turvahihna auton etuovien väliin -habdfree-laite -varoituskolmioita 2 kpl -ilmastointiteippiä + paksua muovikalvoa -työvaatteet tai kevyet haalarit -kastelukannu (joskus ainoa konsti saada vettä autoon) -narua (pyykit -auton valolamppusarja -turvaliivit 2 kpl -pankkikortteja 2 kpl (visa -auton sulakkeita huom. myös lämmittimen putkisulakkeita -laturin hihna -lemmareita eri kokoja, + vesiletkun jatkokappale -kotimaan yhteystiedot (s-posti, puhelin ja osoitteet, laivayhtiöiden yhteystiedot (jos esim palatessa varausta muutetaan -Kööpenhaminan SOS-keskuksen yhteystiedot -ämpäri + autonpesuharja -pihapöytä ja tuolit -sateenvarjot -nippusiteitä (pitkiä -rautalankaa = kollilankaa 3-5 m -kaapelikela + jatkojohdot/adapteri -työkäsineitä -moottoriöljyä 0,5-1 ltr -jäähdyttäjän nestettä (vesikin käy -tarasselia/käsipyyhkeitä -matkamusa -WC-kemikaalia -karkea harja -jätesäkki -auton oikausupalikat -ensiapulaukku lääkkeiden lisäksi -"miljoonalaatikko"

Tässä näin aluksi muutama lisäys. Taloustavaralista on sitten eri juttu

HAAPANEN TIMO S 14.06.2008 10:47

Ota valokuvat rekisteriotteesta, passeista, ajokorteista, ym. ja lähetä ne sähköpostiisi, näin ne ovat tarvittaessa nähtävissä missä vain.

HÄMÄLÄINEN MARKKU J 14.06.2008 20:17

Mielenkiintoisia listoja, kuvittelisin noiden perusteella vähintäänkin oleva Saharan reissu kyseessä.

Leilan listaa pidän enemmänkin Euroopan matkalaisen listana, varsinkin jos on liikkeellä suht'koht uudella autolla. Listaan voi liittää vielä nuo Keräsen Kaukon ja Korpin Sepon mainitsemat asiat.

Normaaleja varusteita saa Euroopasta vähintään yhtä hyvin kuin Suomesta. Meillä Euroopan reissu on ollut yleensä n. 6000km (pisin oli Portugalin keikka 10300km) millekään nykyiselle autolle se ei ole mikään rasitus.

Omat lääkkeet on hyvä ottaa mukaan niin selviää helpommalla, mutta niitäkin saa matkalta.

Olen toki itsekin kirjoittanut listan tarvittavista tavaroista, mutta oikeasti täältä saaresta lähtiessä on pakko olla mukana vain matkaliput ja rahaa, lisäksi autoon liittyvät paperit kuten ajokortti, rekisteriote ja greengard, kaiken muun saa rahalla veden takanakin.

Kun aikoinaan jouduimme korjaamaan pakosarjan ja pakoputken välisen tiivisteen Nalle Sisuun niin siihenkin löytyi tavaraa maailmalta.

PASANEN MIKKO 14.06.2008 20:52

Tervehdys. Kyllä tuo Janhusen Matin lista on hyvä. Jos ei itse ihan kaikkeen varatuakseen tarvitse turvautua, saattaa joku matkailija toveri tarvita apua. Saa pitkäksi aikaa hyvän mielen, jos pystyy kaukomaissa "kaveria" auttamaan.

HÄMÄLÄINEN MARKKU J 14.06.2008 21:16

En tarkoita etteikö tavaraa mukana saa olla, mutta jos vaatimus listalle laitetaan kaikki kokovartalolastasta alkaen (sellainenkin on ollut joskus mukana) tulee mielikuva lähdöstä asumattomille seuduille.

Ei ole ihme jos autot ovat ylilastissa kun kuormataan koko korjaamo mukaan.

Kymmenennen kerran jälkeen ei Eurooppa niin kaukomailta vaikuta enemmän minua "hirvittää" syksyisellä puolukka reissulla keskellä ei mitään kuinka auto täällä pelittää kun lähimmälle savulle (ihmisasumukselle) on parikymmentä kilometriä ja autoja liikkuu suunnilleen joka toinen viikko.

Olen toki auttanut Porchen omistajaakin Saksan autobahnan huoltiksella kun hänellä ei ollut ristipää meisseliä.

Tavaraa mukaan saman verran kuin Suomessakin huomioiden green card ym asiat. Suomesta saanee helpoimmalla (esim Hong Kong) EU direktiivi EN471 luokka 2 mukaiset heijastavat liivit jotka tarvitaan eräissä maissa ja ovat myös Suomessa hyvä olla mukana. Myös EA-laukku on useissa maissa pakollinen.

KOISTINEN LEILA 15.06.2008 00:33

heippa, minä kokoan nämä vielä yhteen. Jos vain suinkin ehdin ennen reissua. Upeaa on saada näin paljon fiksuja vastauksia. Eiköhän tästä vielä saada hyvä apuväline kaikkien kayttöön.

Mitä olette mieltä, pitäisikö jakaa jutut "must" ja "aika mukava olla mukana" -osastoihin?

GRÖNLUND JORMA A 15.06.2008 15:39

Jos nämä kaikki tavarat joita olis kiva olla mukana olisi aina reissussa mukana, niin ei sinne autoon/vaunuun enää itse mahtuisikaan. Parasta siis jäädä kotiin tai vaunulle kausipaikalle lomailemaan. Tuon viimeksimainitun meinaankin itse toteuttaa tämän kesälomani osalta juuri kausipaikalla Purhossa.

EEROLA TEEMU J 15.06.2008 18:15

Kyllä esiin tulleilla tarvikkeilla jo matkalle voi lähteä. Äskettäin pitkältä reissulta ( etäisin paikka Montenegro) palanneena uskaltaa tunnustaa että vaatteita ja erilaisia varusteita oli mukana liikaa. Olen tottunut pitämään mukana aina myös perusmäärän korjaustyökaluja (joista useimmin hyötyä on ollut jollekin toiselle tarvitsijalle). Tällä kertaa tarvittiin vain ruuvimeisseliä ja sitäkin jumittuneen purkinkannen aukaisuun.

Noista "turvavälineistä ja papereista ym." on hyvä olla hyvin kattava lista, sillä sen jälkeen on helppoa katsoa mitä ottaa mukaan. Tällä kertaa punnitsin "sekalaiset tavarat" ja mm. työkalujen, stellplatz- kämppäri- opas- ja karttakirjojen ym. varusteiden kanssa painoa kertyi n. 20 kg. Tämä paino korvattiin ottamalla mukaan vain yksi 11 kg kaasupullo (painosäästö yli 20 kg). Kaasua oli 4 viikon yöpymisten jälkeen jäljellä vielä 3 kg vaikka jääkaappia (105 l)käytettiin kaasulla myös ajon aikana ja 8 koko vuorokautta kun yövyttiin Stellplatzeilla. Mukana oli varalle tyhjä 5 kg saksalainen pullo (n. 5kg). Laivamatkalla jääkaappi sai verkkovirtaa.

Detaljitietona, että Italiassa on käytössä nykyään heijastavat hopea/puna- raitaiset varoitusneliöt esim. polkupyörille. Turvaliiveinä kelpaavat sekä keltaiset että oranssiset (esim. Itävalta). Jos mukana on läppäri, niin monenlaista tietoa voi tallentaa CD- levyille mukaan (esim. vakuutusyhtiöiden vakuutusehdot, kämping- alueet, stellplatzit, karttoja, kopioita korteista ja asiapapereista ym. ym.) Nettiin pääseminen ei ole läheskään aina itsestään selvää tai siinä kuluu paljon aikaa. Jos matkassa on vain yksi kännykkä, niin kannattaa ottaa toinen "varakone" mukaan kaiken varalle. Meillä vaimon uusi kännykkä ei suostunut toimimaan Kroatiassa, mutta vanhapa suostui kun siirrettiin kortti siihen.

KOISTINEN LEILA 15.06.2008 20:38

Terve, tähän listaan on koottu kaikki perustarvikkeet. Lasten tai eläinten jutut on jätetty pois, koska ne kukin valitsee omien mieltymysten ja tarpeitten mukaan.

Muistilista:

DOKUMENTIT Matka/laivaliput Passi, passikuvat Green Card Kansainvälinen leirintäkortti Kopiot asiakirjoista (useita) Luottokorttien numerot Ajokortti ja rekisteriote Rokotustodistukset Pankkikortti Pankkikortin kuoletusnumero Luvat (kalastus yms.) Valtakirja Viisumit

AUTON VARUSTEET Täydet kaasupullot Vara-avaimet Työkaluja Taskulamppu Renkaanpaikkaus spray, vararengas Varoituskolmio Ilmastointiteippiä moottoriöljyä Lasinpesuneste Ensiapulaukku Keltaiset turvaliivit Sulakkeita Pikaliimaa Hinausköysi varoituskolmiot (2) Narua tai liinoja

HENKILÖKOHTAISET VARUSTEET Positiivinen asenne Lääkkeet, reseptit Aurinkolasit Varasilmälasit Allergiapassi Hygieniatuotteet

MUKAVUUSVARUSTEET Hyttysvoiteet Hyttysverkko Riippumatto Fillarit Reppu

KARTAT JA OPPAAT Yeiskartta sekä maakohtaiset kartat Leirintäalueopas (esim ECC) Kohdekohtaiset oppaat Sanakirja Navigaattori

ELEKTRONIIKKA Adapteri Kännykkä Herätyskello Hiustenkuivaaja Parranajokone Kamera /videokamera Kameran jalusta Muistikortit, muistikortin lukija Patterit Laturi

PUKEUTUMINEN Kengät: Mukavat ajokengät Juhlakengät Sadekelin kengät Sandaalit Crocsit Vaatteet: Pitkät housut Shortsit Hame T-paitoja 2 kpl Pitkähihainen paita Lämmin pusero Sukat Uimapuku

MUUT Pyykinpesuaine Pyyhkeet Astiapyyhkeet Pesuaineet

JANHONEN MATTI 15.06.2008 21:56

Ihan hyvä lista Leila. Tässä yhteydessä täytyy aina muistaa, että ei ole yhtä oikeata listaa eikä yhtä oikeata reittiä.

TUPPURAINEN PETRI 15.06.2008 22:09

Mihin sanakirjaa tarvitaan? Sitä ei voi grillata, ei voi juoda... do niin, voihan sen laittaa vaunun tassun alle niin saa mökin suoraan ;) Hyvää matkailu kesää kaikille ja hymyillään kun tavataan....

PASANEN MIKKO 15.06.2008 22:13

Tervehdys, mainio lista tarvikkeista, nimikkeitä paljon, mutta ei niistä painon ja tilan viennin takia juuri ongelmaa muodostu. Tuohon elektroniikka "osastoon" lisäisin pölyimurin. Varsinkin jos autossa on kokolattia matto, imuri on pitempään kestävällä matkalla lähes välttämätön.

KOISTINEN LEILA 15.06.2008 22:36

Eipä ole ei. Tässäkin listassa on noin kaksi kertaa liikaa tavaraa mitä itse aiomme ottaa mukaan. Olemme tottuneita kulkemaan niukoin varustein. New Yorkiinkin lähdimme ottaen mukaan vain päällämme olleet vaatteet ja pari tyhjää matkalaukkua sisäkkäin. Hyvin pärjättiin. No, okey Visa oli kyllä mukana ja takaisintullessa useampi täysi matkalaukku.

Lista on hyvä olla sitä varten, että kukin voi tarkistaa onko omasta mielestä kaikki tarpeellinen matkassa.

Itse tässä juuri pakkailen ja suurin huolenaihe on 5 mukaantarvittavat kengät. Miksi sitten viidet?

Crocsit, jokapäiväiseen kulkemiseen Birkenstockit, hyvät jalassa myös kovassa helteessä (Crocsit hiostaa) Vaellusjalkineet, aiomme katsastaa useamman vaelluspolun Fiinit kengät, Veronan oopperavisiitille yms. hienosteluun Feelmaxit, sukkakengät meressä kävelyyn

Onkohan muilla samanlaisia kenkäongelmia?

KOISTINEN LEILA 15.06.2008 22:44

Hyvä idea. Meillä se kuuluu auton vakiovarusteisiin ja siksi on unohtunut listasta. Muutkin siivoustarvikkeet puuttuvat tästä mutta eiköhän ne ole jokaisella muutenkin autossa. Ja lisää saa kaupasta jos loppuu.

MERIKALLIO VELI-PEKKA 16.06.2008 18:36

Auton varusteluetteloon lisäksi varalamput/polttimot, ovat pakollinen varuste joissakin Euroopan maissa. VP.

KERÄNEN KAUKO I 16.06.2008 19:32

Ja vielä yhdet varapolttimot! Ja varapäre.

NYYSSÖNEN KAJ 17.06.2008 08:41

EU:n alueella ei tarvita Green Card papereita lainkaan. EU:n määräyksestä rekisteriote ja tavalliset vakuutukset vvoimassa koko alueella.

Paitsi ehkä ei Suomi nimisessä maassa (uitettu matkailuväline). Minulla on matkassa Volvo Global Service puhelinnumero, lupaavat avun 24h*365pv kolmessa tunnissa missä vain.

JANHONEN MATTI 17.06.2008 10:01

Totta puhut Kaj. Suomalainen liikennevakuutus on pääsääntöisesti voimassa koko euroopan alueella ja Venäjäkin tulee mukaan lähiaikoina. Lisäksi se on voimassa Marokossa, Turkissa, Tunisiassa, Israelissa ja Iranissa. Mutta jos jotain sattuu matkalla niin tuskimpa Green Cardista ainakaan haittaa on. Kyllähän viranomaiset siitä näkee rekisteriotetta paremmin, että ajoneuvon vakuutus on kunnossa. Lisäksi tuon Green Cardin mukana tulee vakuutusyhtiöltä joukko menettelytapaohjeita ja yhteystietoja siltä varalta jos vahinko saattuu. Toistaiseksi ainakaan Green Cardista ei peritä eri maksua ja sen voi tilata helposti joko puhelimella tai netin kautta vakuutusyhtiöstään. Esim. tuo SOS-internetionalin puhelinnumero +045 70 105 054 (suomenkielinen palvelu 24 h)on ihan kovaa valuuttaa monelle kun on ulkomailla ongelmissa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.