juomavedestä Euroopassa

JYLHÄ HANNU 01.06.2008 10:10

Moi. Taas yksi havahdus, kun matka lähestyy...Olen lukenut joitakin vanhempia ketjuja juomavettä koskien, mutta kertokaatte, miten juomavesiasiat reissulla Saksa-Italia-Kroatia-Itävalta? Me emme kotimaassa ole koskaan kantaneet erillisiä puteleita matkassamme, vaan putsaamme vesijärjestelmän aika ajoin ja otamme juomavetemme vaunun hanasta. Pitääkö tuolla reissulla nyt toimia toisin? Onko vesi juomakelpoista esim. Gardalla? Kroatiassa?

Virpi

JUNTUNEN RIKU E 01.06.2008 10:59

Kyllä kannattaa ostaa pullotettua vettä. Tai keittää. Hampaat voinee kyllä pestä säiliövedellä.

SUOMI SEPPO S 01.06.2008 11:13

Vaikkka olemmekin "pirkkamatkalaisia" niin vesijohtoveden juonnin lopetamme viimeistään keskisaksassa. Ostamme 5 l pöniköitä vettä kaupasta ruokavedeksi. Yritän katsoa ettei kaupan vesi olisi kovin suolaista ja kalkkipitoista eikä sisältäisi paljon kuiva-aineita, jottei aamuteen kuppi olisi kuin kuraveden jäljiltä. Kun sellaisen veden löytää niin olemmekin vaihtaneet "teltanpaikkaa" niin paljon ettei samaa vettä enää löydä. Tämähän kuuluu siihen sarjaan -matkailu avartaa-. t. seppo

HÄMÄLÄINEN MARKKU J 01.06.2008 19:00

Katso: http://www.karavaanarit.fi/ajankohtaista/etuteltan_puheet/tarvikkeet/?x26558=27160585

KOTILAINEN ISMO A 01.06.2008 19:20

Ollaan kai erilaisia kun nuo muut, mutta me juodaan hanavettä kaikissa mainitsemissasi maissa. Ja edelleen ollaan hengissä eikä vatsatauteja ole kuulunut eikä näkynyt. Meillä on juomavesi erillisessä juomavesiastiassa. Auton järjestelmästä emme juo vettä.

KARHU JUHA 01.06.2008 21:02

-Meidän perhe kuuluu samanlaiseen joukkoon Kotilaisen perheen kanssa,jo kaksikymmentä vuotta tullut juotua hanavettä em.Maissa.Tähän asti selvitty hyvin,kuitenkin koputan puuta. JK

LAHTI ANTTI 01.06.2008 21:21

Samoin kuulun tähän joukkoon, sillä etelä-Euroopassa olemme -50 luvulta alkaen juoneet ja käyttäneet hanavettä. Eikä vielä ole pöpö iskenyt.

Vaikuttaa siltä, että jotkut tekevät siitä joko tietämättömyyttään tai liiallisessa pöpöpeloissaan ylipääsemättömän ongelman.

Jos ajatellaan hygieniatasoa -40 -50 luvuilla niin Suomessa kuin muuallakin, niin ei silloin muksut/aikuiset sairastelleet juomaveden takia. Likaisissa olosuhteissa lapset leikkivät ja terveinä. Ei lattioita ym. siivottu samalla tavoin kuin nykyaikana.

Mielestäni tänä päivänä ollaan liian hygienisiä ja siksi myös näitä ongelmia on. Ei saada luonnollista vastustuskykyä ympäristöstä.

Pitäisi antaa ajattelemisen aihetta pöpöpeloissaan oleville.

HELIN JUHA 01.06.2008 23:37

Mitään yleispätevää ohjetta tuohon on vaikea antaa. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että hanavesi on noissa kertomissasi maissa juomakelpoista.

Yksi hyvä keino arvioida asiaa on katsoa kaupassa millaisissa astioissa vettä myydään. Jos esimerkiksi leirialueen kaupassa on lavakaupalla 5-10l vesikanistereja niin voi olla viisautta jättää hanavesi varpaiden pesuun. Tosin meillä ei ole auton hanavettä taidettu koskaan juoda, vaan siihen on oma erillinen astiansa, johon vesi vaihdetaan käytännössä joka päivä.

LAHTI ANTTI 01.06.2008 23:59

Mutta eiköhän se alueen kauppias käytä hyväkseen sitä mainitsemaani pöpöpelkoa, ja myy siellä pullovettä hyvällä katteella. Näin minä ainakin tekisin! Arkoja turisteja höynäyttäisin, että tässä hyvää pullovettä, joka saattaa sisältää pöpöjä enemmän kuin hanavesi. Kuten Suomessakin on todettu. Mutta ei siinä mitään, maksakaa vain Suomi-pojat vedestä mitä myyjä pyytää. Omahan on varanne. Ehkä saatte sitten mielenrauhan itsellenne.

JYLHÄ HANNU 02.06.2008 08:04

Kiitos vastauksista. Marssittiin nyt sitten kumminkin kauppaan ja ostettiin sähköllä toimiva kylmälaukku juomaputeleita viilentämään... Ehkä matka voisi sujua ihan hyvin paikallisten hanavesien turvinkin, mutta nyt tuli olo, että ei taideta kokeilla... Neljä varpusparviripulia potevaa ihmistä asuntovaunussa ei oikein houkuta mielikuvana Garda-lomasta... :)

Virpi

RAUTIAINEN KARI 02.06.2008 10:08

Veden ostamisesta ei ole mitään haittaa. Jos reissun budjetti kaatuu siihen veteen niin oiskohan ollu parempi pysyä suomessa.

Kyllähän tää karavaanariharrastus muuten onkin melkeen ilmaista hommaa, niin että ne vesipullot mullistaa koko loman talouden kerralla.

SUOMI SEPPO S 02.06.2008 10:32

Jatkoa edelliseen: Kun niissä maissa etelässä, missä oma kansakin juo pullovettä ja 5 l maksaa alle euron, niin kannattaako kokeilla ollaanko nokialaisessa teknillisessä vedessä vai ei. Leirintäalueen vesipisteessä en varmuudella tiedä onko se omalle vatsalle sopivaa. Samoin se voi olla johdettu lähteestä joka on varmasti juomakelpoista hanan päässä. Tosin se voi olla aika eläväistä pari päivää oltuaan yli 20 asteen lämmössä säiliössä. Mutta kukin tekee asiat tyylillään ja juomallahan se selviää millaista vettä oli tarjolla. Terve aikuinen kestää kyllä muutaman päivän ripulinkin mikäli ei ole kuskina. t. seppo

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.