Paras reitti Kroatiaan

KAJANDER SIRKKA 20.11.2014 14:42

Hei Ulkomaan matkailun konkareilla varmaankin jokin näköisiä ajatuksia reitistä Kroatiaan. Meillä olisi tarkoitus keväällä matkustaa sinne, kaksi henkilöä ja pieni koira (Cotton). Mikä olisi paras / nopein reitti, koira ei pidä merimatkoista. Muutenkin olisin kiinnostunut matkakokemuksista ko. kohteessa.

MYLLYRINNE KALERVO 20.11.2014 17:09

Itse olen ainakin ajanut: Baltia-Puola-Slovakia-Unkari-Kroatia. Lyhyin merimatka, jos Haaparanta unohdetaan. Hyvät tiet, no Puolassa kannattaa miettiä mistä ajaa. Itse pidän Unkarista ja tietysti Kroatiasta, joka on kyllä tosi hyvä reissukohde. EU-maa, mutta oma valuutta. Siistiä ja turvallisen tuntuista, ainakin komen matkan perusteella. Hintataso vähän alle suomalaisen. Komeita seutuja: Dalmatian rannikko, Krka-luonnonpuisto ja Plitvicen luonnonpuisto sekä monia muita kohteita.

KUNTSI KAARLO 20.11.2014 17:21

Paras on tietenkin aina suhteellista, todenmukaisuus jotakin koettua. Emme enää aja suorimpia reittejä mutta jos ja Kroatiaan, tämä se voisi muun muassa olla. Otanpa mukaan vielä viitteellisiä yöpymisiäkin leirintäalueilla.

Eckerölinella heittämällä yli Tallinnaan iltavuorolla, ensiyö Kaptejnu Ostassa Latvian puolella. Via Balticaa Kaunasiin. Sieltä Ogrodnikin oikotietä joko Varsovan itäreunalle Wok-campingiin tai ohi Warkaan. Seuraava etappi Krakovan Clepardiaan. Mahdollinen yöpyminen myös Slovakiassa tai sitten suoraan Unkarin Egeriin, josta emme koskaan pääse ohi eikä ympäri. Suorempaakin toki pääsee Balatonille, jossa yöpaikoista on runsaudenpula, Siofok ehkä tunnetuin pikkukaupunki. Ja sitten ei muuta kuin moottoritielle ja Kroatiaan vaikkapa Krksaarelle. Siinä se, kaikessa yksinkertaisuudessaan, todellisuus on sitten jotakin muuta. Via Michelin kertoo loput.

SANDBERG MIRJA 20.11.2014 17:59

Balatonin camppareista auki ehkä noin 1 kymmenestä talvikuukausina. Eli joutuu etsiskelemään, jos haluaa Balatonin rannalla yöpyä. Sama suuntaus on myös koko Euroopassa, eli jos haluaa talvella liikkua on paras varautua käyttämään rekkaparkkeja. terv Mirja

MERIKALLIO VELI-PEKKA 20.11.2014 18:34

Aloittaja puhuu ensi keväästä, jolloin kämppärit aukeilevat eri tahtiin, kannattaa googlata ja etsiä aukioloajat.

Itse menimme Kroatiaan: ensin Vikingillä (Viking Club alennus) laadukkaalla laivalla Tallinnaan. Pärnun Konseen moikkaamaan tuttuja. Kaunasin uusi laadukas kämppäri joen rannalla. Puolan itäreunaa, Kosice-Lublin, Unkarissa tietysti Budapest (Haller camping hyvällä paikalla) ja sieltä suorinta tietä Kroatiaan.

Ei muita murheita reitillä kuin Puolan pikkukylien läpiajot ja nopeusrajoitukset, kiirettä ei saa olla näillä pätkillä, vaan ehtiipä vähän katsella ympärilleenkin. Ensi keväänä ajelemme samaa reittiä ja vasta Kroatiasta pujahdamme Gardalle.

JANHONEN MATTI 20.11.2014 21:02

Itse olen tehnyt Veli-Pekan tavoin. Balatonilla olen joskus ollut ja nyt painan sillä kohdalla poljinta vain syvempään.

Tuosta Kroatiasta muutama sana. Kroatia jakautuu ikään kuin kolmen osaan. On pääkaupungin Zagrebin alue, Istrian niemimaa ja Adrian meren rannan Kroatian Rijekasta etelään. Itseäni viehättää tuo Rijekasta Dubrovnikiin menevä Adrian meren rantatie ja sen maisemat.

Reitille Tallinna -Dubrovnik jää monia mielenkiintoisia kohteita etunenässä tietysti Budapest, Sloveniassa Postojnen tippukiviluolat ja vaikkapa etelässä Sibenikissä Krka luonnonpuisto ja putoukset. http://www.npkrka.hr//en/

Sibenikissä on muuten hyvä camping http://en.campingsolaris.com/

Tässä tietoa camping-alueista http://www.camping.hr/croatian-campsites

Ja tässä yleistietoa Kroatista http://croatia.hr/en-GB/Homepage

EEROLA TEEMU 20.11.2014 21:27

Kroatia on sinänsä niin hieno ja myös laaja kohde, että me on siellä käyty "suorinta reittiä". Hesasta lautalla Traveen ja sieltä alas motareita pitkin tunnelien kautta Sloveniaan ja edelleen Kroatiaan. Kun on kaikki Unkarit ja muut reunavaltiot käyty aikaisemmin, niin esim- 4-5 viikon lomalla jää aikaa itse pääkohteeseen. Itäpuolen matkailu on aika raskasta jopa vaarallista ja sen voi ottaa joskus toiste ohjelmaan.

Montenegroon voi mennä Dubrovnikista bussireissulle, niin ei vuoristotiet hirvitä, ja Mostarissa voi poiketa vaikka paluumatkalla. Kroatiaan ja sieltä takaisin on hyvää moottoritietä, joten muutama saarivisiitti kannattaa ottaa jo menomatkalla ja nousta sitten motarille. Se merenrantareitti ottaa aika paljon aikaa. Esim KRK- saari kannattaa ottaa mukaan. Sloveniassakin annättää käydä, jos aikaa on ainakin 4 viikkoa.

Jos halvinta Kroatiaa etsii, niin sitten lentsikalla ja vuokra- autoilla pikanpäällä.

TAATILA ERKKI 20.11.2014 22:05

Morjes 2013 ajettiin alkukesästä Tallinnasta ja Balttian maiden, itävalta ja Slovenian kautta pohjois Kroatiaan josta matka jatkui rantaviivvaa seuraten Dubrovinikkiin asti aivan mahtavia paikkoja vaikka kuinka pajon. lautoilla välillä saariin sekä Plitvitsin kansallipuisto jossa on hyvät patikointi reitti kesti koko päivän kauniita maisemia sekä vesiputouksia. Takaisin tultiin Unkarin Balattonin kautta joka oli pettymys verrattuna Kroatiaan, Kroatiassa leirintäalueet erittäin siistejä ja tasokkaita. Kannattaa hankkia leirintäalueen shekit Caravaani toimistosta. Suosittelen meikäläisen vääpelikin ihastui paikkaan, Puolassa on liikenne vähän villiä ja hidasta kun tiet kulkevat kaupunkien ja kylien kautta mutta kyllä siellä pärjää. Mukavaa matkan suunnittelua se on vähän niin kuin olisi jo reissussa.Meillä meni koko matkaan kuusi viikkoa.

JORVA OLLI 21.11.2014 00:34

Eerolan Teemun kanssa samoilla linjoilla !

Olemme ajaneet wagon perässä kolmea reittiä, Ruotsin/Tanskan kautta, Hesasta Traween Finnlinesillä sekä Balttian kautta. Hieman erilaisia kaikki tyyni, puolensa kullakin. Balttia nopein ja edullisin, Trawe helpoin ja hinnakkain, Ruotsi sitten siitä väliltä. Jos tykkää ajaa, kuten me, kannattaa miettiä Ruotsin kautta ajoa, liikenne sujuvaa ja 1-2:lla yöpymisellä on Saksan motareilla.

Siitä sitten vain Itävaltaan ja Sloveniaan ja Kroatiaan. Motareita on helppo ajaa ja matka edistyy. Näin jää aikaa nauttia lomasta lämpimässä.

Mutta kuten Teemu kertoi, Kroatia on varmasti ajamisen ja matkan väärti.

Winemaker

AHONEN KAI 21.11.2014 01:33

Naurattaa välillä nämä "lasten ehdoilla" kulkemiset mutta että:

"Mikä olisi paras / nopein reitti, koira ei pidä merimatkoista. "

Kirppusirkus määrää missä ihmiset kulkee, lentokoneeseen ei tule ollenkaan, ellei pääse etupenkkiin, ikkunapaikalle, kö ? ;))

Haaparanta ja Pietari on vaihtoehdot jollei Jerry Cottonia vajaa kolmen tunnin merimatka nappaa.

AHONEN KAI 21.11.2014 01:38

Jos tykkää ajaa, kuten me, kannattaa miettiä Ruotsin kautta ajoa, liikenne sujuvaa ja 1-2:lla yöpymisellä on Saksan motareilla.

Tuletteko pohjoisen kautta Haaparannasta?

KAJANDER SIRKKA 21.11.2014 06:53

Hei Tulemme alempaa, eli Loimaalta olemme lähdössä. Koira on kyllä ollut Turku- Tukholma, Helsinki-Tallina ja Uumea-Vaasa reiteillä, koiriille järjestetty infra on aivan olematon noilla laivoilla. Siksi en itse pidä pitkistä merimatkoista koska tunnen että koira kärsii. Helsinki- Tallinna väli on hyvä siitä, että koiran voi jättää tuttuun asuntoautoon matkan ajaksi. Kyllä koirakin on jokinverran kiertänyt Tanska, Viro, Ranska ovat jo tuttuja paikkoja

KIVIOJA HANNU 21.11.2014 08:05

Ainakin Eckeröllä on koiran jättäminen autoon kielletty kesäaikana (toukokuusta eteenpäin) mahdollisen lämpöhalvauksen takia. Toisekseen, jos auton joutuu jättämään autokannella aika keulaa tai peräpäähän, on siellä aika kakofoninen meteli johtuen keula –ja peräpotkureista. Ja tuo kelapotkurien ääni tulee yllättäen todella voimallisena. Oma koira, Corgi, nauttii merimatkoista.

KOSKINEN JANI 21.11.2014 09:01

Paras reitti on kaikilla omansa :D

Mutta Traveen laivalla kokeiltu kerran, ei enää sitä. Ruotsin kautta monasti, on hyvä reitti läntisimpään eurooppaan. Baltian kautta etelään ja itään.

Viime kesän reissu ajettiin ekaa kertaa baltian kautta ja ihan hyvä siellä on ajella. Ainakin matkailuautolla, matka eteni ihan hyvin varsinkin kun mentiin viikkarilla lauantai aamuna ja sunnuntaina ajettiin puolan läpi. Matkaa ei tehty lasten ehdoilla vaan pojanviikarit matkassa mukana.

Me siis aloitettiin varsinainen lomailu Wielickasta kahden ajopäivän jälkeen. Eli tuosta eteenpäin lyhyempiä päiväetappeja etukäteen valittujen tutustmispaikkojen kautta kroatiaan edeten. Eli muunmuassa menomatkalla tuo Wielickan suolakaivos, Oravan linna, Bled Sloveniassa, Postojna tippukiviluola ja sitten oltiinkin jo Kroatiassa Krk saarella missä oltiin viisi yötä samalla kämppärillä. Kroatiassa sitten pyörähdettiin tietty Plitvicessä (on hieno) ja Pulassa ja tietty jotain muutakin kierreltiin. Täältä sitten reippaasti takaisin Itävaltaan jossa vuorien kautta Wieniin kaupunkikierrokselle. Tästä Bratislavaan kämppärille (ihan karsea kämppäri zlate piesky) missä eläintarhaan.

Bratislavasta sitten paluumatka reipasta vauhtia kotiinpäin ja Lomzan häkissä yötä ja siitä sitten Pärnu/Konse.

Hyvät kartat ja navigaattori niin niillä pärjää nopean reitin valinnassa. Ja kun etukäteen tekee jonkinlaista suunnitelmaa jos pitää nopeasti edetä niin keventää stressitasoa mukavasti (ainakin minulla) kun on selkeä paikka mihin tavoitella. Jos koittaa pitkää siivua ja päivän päätteeksi pitäisi vielä keksiä yöpymispaikka niin hermothan siellä kiristyy.

TAATILA ERKKI 21.11.2014 15:28

Itse jos vielä lähden Kroatiaan niin ilman muuta Tallinnasta alas päin mukava reitti. Karvanaamareiden toimistolta voi ostaa Camping shekit joilla voi edullisimmin majoittua leirintäalueilla, kannattaa samalla hommata kartta leirintäalueista sekä kirjanen jossa alueet on esitelty ja aukioloajat ja mihin shekki kelpaa, Slovenia oli myös mielenkiintoinen paikka.Kroatiassa ihmiset ovat ystävällisiä eikä ollut kusetuksen makua missään, ruoka on tosi hyvä ja leirintäalueilla on yleensä kaupat ja ravintoloita. Takaisin päin tulimme Puolasta Krakovan kautta jota ennen kävimme myös Auszwitsissä onhan melkoinen kokemus hiljaisina sieltä ajelimme. Näkemistä riittää koko matkalle riittävästi kannattaa varata aikaa..

JANHONEN MATTI 21.11.2014 16:20

Kun kysymys kuului myös että mikä on nopein, niin se Puolan ns. itäinen reitti ja se menee näin.

Tallinna - Pärnu - Riiga - Suwalki - Bialystok - Lublin - Kosoce - Mickols - Budapest - Zagreb - Bocansi (risteys) . Bocansissa voi valita m-tien Rijekaan ja jatkaa sieltä Istrian niemimaalle tai ajaa ylängöllä kulkevaa moottoritietä Zadarin/Ravaniscan suuntaan. Adrian meri tulee vastaan Ravaniscka´ssa.

Kroatian moottoritiet on maksullisia ja maksu peritään maksuasemilla. Slovakiassa tarvitaan vignette moottoriteillä, saa huoltoasemilta Unkarissa tiemaksu maksetaan huoltoasemalla (rek kirja mukaan maksettaessa ) ja maksukuitti jos on rek. numero on se vignette. Jos menee Slovenijaan siellä myös on käytössä vignette.

Matkaa kertyy Tallinan ja Rijekan välille n. 2200 km.

Jos Rijekassa ei ole sukulaisia/tai juuri siitä syystä sieltä kattilanpohjalta kannattaa pysyä poissa ja ohittaa se uutta moottoritietä pitkin.

Muutamia ehdotuksia yöpymispaikoiksi Pärnu http://www.konse.ee/?id=132 Riiga http://www.rigacamping.lv/ http://janisnaglis.lv/abc/ Suwalki http://www.private.firmy.suwalki.pl/index_su.html http://osir.suwalki.pl/index.php/menu-obiektow-osiru/eurocamping/ Lublinin pohjoispuolella Tir Park koordinaatit N 51.37077 E 022.63363 Hyvä paikka yöpyä eikä tarvitse olla rekkojen seassa. Budapest http://www.hallercamping.hu/ Kroatian rannikolla on camping-alueita hyvin paljon.

Kroatian on käytännössä kaksoisvaluutan maa. Eurokin käy mutta joskus euron kurssilla vedetään kyllä kotiinpäin.

Ja jos Pulaan menette niin auton parkkipaikan suhteen ette ole pulassa, jos ajatte Titov Parkkiin aivan siihen amfiteatterin viereen. Halpa ja aika voi ostaa enemmänkin Sisäänajo rantakadulta. Alueen koordinaatit. N 44 52 21 E 13 50 50

JANHONEN MATTI 21.11.2014 19:17

Pieni korjaus Pulan parkkipaikan koordinaatteihin. Oikeat koordinaatit parkkipaikan portille on: N 44.873023 E13.848024

Nuo edelliset olisi vieneet 100 metriä sivuun ja se voi noissa vanhoissa kaupungeissa aiheuttaa sen että joutuu pulaan. Alue näkyy hyvin Google mapsin satelliittikuvassa.

Kun Pula on ikivanha jo Rooman vallan aikainen kaupunki, niin matkailuautolle parkkipaikan saaminen voi olla joskus ongelma.

AHONEN KAI 21.11.2014 23:35

"koiriille järjestetty infra on aivan olematon noilla laivoilla. Siksi en itse pidä pitkistä merimatkoista koska tunnen että koira kärsii."

Jostain lukenut että koirillekin olisi tuollaisia valmentautumiskursseja laivamatkoille, tuo infra on todella ala-arvoinen, kakatakkin pitää ihan maalatulle pellille,kusitolppia sentään löytyy jotka on laivarautaa nekin. Kolme tuntia kakkaamatta ei ole helppo nakki cottonille missään oloissa.

KAJANDER SIRKKA 22.11.2014 06:32

Ahosen Kai voisi olla kommentoimatta jos ei mitään rakentavaa, taikka pyydettyjä ehdotuksia pysty tai kykene kirjoittamaan. Voihan asia olla niinkin, että ei Kailla ole kokemuksia ulkomaanmatkailusta ja kadehtii meitä muita jotka kierrämme myös ulkomailla.

MERIKALLIO VELI-PEKKA 22.11.2014 11:18

Sirkka taitaapi olla noviisi näillä sivuilla, Kaitsu yksi kokeneimmista Euroopan matkaajista meidän sivuillamme. Siksi ehkä aika reippaalla kädellä opastaa uusia.

Tuollainen riittävän reipas opastus on itselleni mieleen, turha arkuus ja ennakkoluuloisuus karisee, ei se liikkuminen maailmalla vaadi kuin ruisleipäjärkeä, normaalia asioiden ennakointia ja tarkkaavaisuutta. Niitä mörköjä on turha joka paikkaan sijoitella. Näin olen tulkinnut itselleni hyvin hyödyllisiä Kaitsun opastuksia. Pipo kireällä niitä ei kannata lukea, siis mieluummin niin päin, että Kaitsu kirjoittelee ja sinä jätät lukematta, jos siltä tuntuu.

KAJANDER SIRKKA 22.11.2014 14:36

Mitähän Kai on tässä keskutelussa neuvonut tai kertonut?,vaikka konkari onkin. Ilmeisen koirienvihaaja, näitä kyllä löytyy aina. Keskustelu alkaa täällä olla Kaitsun kommententista johtuen kuin Suomi 24 palstalla.

MERIKALLIO VELI-PEKKA 22.11.2014 14:59

Kaitsu on realisti.

Eikä tämä ole ainoa ketju, mihin Kai on osallistunut, olen kymmenen vuotta lukenut hänen juttujaan ja väitän viisastuneeni, ainakin asennepuolella.

Enkä usko, että Kai koiria vihaa, ehkä hän halusi opastaa koiran omistajaa, hivenen reippaamalla kädellä. Finlinesilla on muutoin koirille ihan omat hiekkalaatikot ja ulkokannella hyvät lenkkeilymaastot, sen jo tietänetkin kokeneena Euroopan leirintämatkaajana.

Noh, tämä tästä, meillä kaikilla on oma tyylimme kirjoitella, joillakin vaan on tarve yhtenäiskulttuuristaa tämäkin.

AHONEN KAI 22.11.2014 17:31

Ehkä en ihan ajatellut loppuun asti miten niin mielesi pahoitin.

Koirista pidän, silloin ennenwanhaan kun täällä etelässä oli kulkukoiria, aina näissä vapaaparkeissa oli näitä arkoja monoterapiaa saaneita kärkkymässä evästä, ja kymmenistä ihan käsipäivää päivittäin paiskaavia sain.

Se, että mennään koiran ehdoin, ei mahdu omaan ajatteluuni, ja täällä pepelandiassa tohtoritolosten joukossa on tosiaan tarjolla koirille psykiatrista hoitoa oikein hoitoloissa.

Noh, Kobe-härille luetaan runoja ja hierotaan oluella.

Muistanut koko 24-palstaa, pitääkin käydä moikkaamassa Joksun rumatikkiä ;)

Hyvää viikonloppua myös Jeremias Aaronille

Käyttäjän lisäys viestiin 22.11.2014 klo 21:28:54 Jatkan vielä senverran, että kun en ole koiran kanssa, enkä sen ehdoilla joutunut matkustamaan, on tuo matka Cadizista Gran Canarialle koiralle melkoinen kokemus.

41 tuntia, joko autossa yläkannella, tai häkeissä kantta alempana, 6:n tunnin välein pääset koiraasi ulkoiluttamaan, häkit on suunnilleen potkureiden kohdalla, toki 4-5 kantta ylempänä, mutta jos on merenkäyntiä potkurit välillä vähän kavitoivat, jolloin melu on melkoista.

Jotkut koirat vaan jaksaa haukkua koko reissun, nuku siinä sitten.

Tästä oikeastaan tuo kirjoitukseni, siitä ettei joku nirppanokka eläin voi olla vaikka aidanseipäänä kolmea tuntia, vaan pitää ihmisten matkansa miettiä uudestaan.

Noita koiria on viety 4:n kanarian reissuni aikana 10-15 per suunta, ja suht täyspäisiä ovat olleet sen kokemuksensa jälkeen näköjään kuitenkin.

MANNINEN JUHA 23.11.2014 01:19

hei.ei kait sitä parasta reittiä olekkaan.sehän on jokaisen kulkian reitti missä mennään ja mitä siellä matkalla on ja tapahtuu.itse olen mennyt balttiaa myöten sieltä slovakia-unkari (balaton)kroatia (selse)aina kannattaa käyttää omaa mielikuvitusta reitin valinnassa ,eikä odottaa valmista.näin itse oletan tämän retkeilyn viehätyksen ,että rohkeasti matkaan muilta kyselemättä,ja sitten jakamaan kokemukset muiden kanssa.vaihtoehtojahan on paljon ,eikä tollaisille reissuille kannata lähteä kiireen kanssa,mutta itse kun lähden reissuun niin ei siinä paljon etukäteen suunnitella reittiä kun lähdetään,varmaan tullut työn takia semmoinen rutiini ,että päivää ennen reissua pomot sanoi ,jotta huomenna lastaat esim.unkariin sieltä ja sieltä(suomesta)kuorman ja paluu kuorman tuot sitten sieltä esim (slovakiasta) suomeen.ei se ole sen kummempaa tuolla maailmalla kulkea kuin täällä suomessakaan.rohkeasti vain matkaan,ja käyttäkää omaa mieli kuvitusta reittien valinnassa,jokainen menee maailmalle kokemattomana ensi kertaa ja parempi kuin menee yksin eikä toisen perässä,niin paremmin homman oppii,

ESKOLA PENTTI 23.11.2014 09:07

Alkuperäiseen postaukseen;

kun sinulla näkyy olevan tuo sama kysymys muillakin foorumeilla, niin olisihan se hienoa, kun tekisit vastauksista yhteenvedon ja julkaisisit sen täällä, meidän kaikkien iloksi! Varmaan moni tulevan vuoden matkaaja ottaisi sen ilolla vastaan?
JANHONEN MATTI 23.11.2014 10:25

Meinaakko Pentti, että otamme tietämättämme osaa "kilpalaulantaan". Se on vähän huonompi juttu.

JANHONEN MATTI 23.11.2014 10:30

Minä ainakin pistän heti "kirjan kannet kiinni" jos huomaan sellaista tapahtuvan.

ESKOLA PENTTI 23.11.2014 11:24

D-miehellä on nyt muuta pohdittavaa .... näyttää vaan olevan nyt pientä "kilpalaulantaa"!

Foorumit ovat avoimia kaikille kysymyksille, siinä ei ole kahta sanaa. Joskus vaan arveluttaa "kahdella tuolilla istuminen".

Mutta, Sirkka on sen verran fiksu ihminen, että tulee varmaan informoimaan meitä noista muistakin vastauksista. Etkös, Sirkka, teekin näin?

Nyt, kun olis joku paikka, mihin näitä tietoja keräis järjestelmällisesti, niin olisi suuri apu tulevaisuudessa tietoa etsiville?

JANHONEN MATTI 23.11.2014 12:14

Mitä itse Kroatiaan menemiseen tulee niin lasketin AR:lla vaihtoehtoisen reitin Tukholman kautta. Kartoilla kun on taipumus etelään suuntautuvilla matkoilla "valehdella" mitä maan kokoon tulee.

Tallinna- Rijeka Puolan itäistä reitin kulkien 2195 km. Tukholma - Rijeka 2059 km.

KAJANDER SIRKKA 23.11.2014 14:00

Laiton myös karavaani.org:iin saman kysymyksen, koska kaikki eivät pääse kommentoimaan sfc:n sivuilla.

KUJANPÄÄ MARKKU 23.11.2014 14:25

Pentti esitti asiallisen toivomuksen, jotta yhteenvetoa eri foorumeiden infosta.

Itse en näe enkä koe mitään kilpalaulantaa, siksi pidän kirjat ja mielen avoinna.

RÄSÄNEN PEKKA 23.11.2014 14:30

Kysyisin Janhosen Matilta mikä on vingette? Olen uusi näissä karavaanari hommissa, joten on ihan outo termi.

JANHONEN MATTI 23.11.2014 16:01

Vignette puhekielessä vinjetti on dokumentti tietullun maksamisesta. Vignette-sana toimii kaikissa niissä maissa joissa vignette on käytössä. Vignettejä on kahdenlaisia on vignette-tarra joka liimataan ohjeen mukaisen paikkaan auton tuulilasiin tyyliin Itävalta tai sähköisiä vignettejä jossa huoltoasemalta ostetaan vignette johon merkitään auton rek. numero tyyliin Unkari. Vigneten käyttöä valvotaan sekä manuaalisesti että elekronisesti ja seuraamusmaksu ilman vignetteä ajamisesta moottoriteillä on aika kova.

Vignetti on aina autokohtainen ja niitä voi ostaa eri määräajoiksi. Esim. Itavallan läpiajoon (jos moottoritietä) pitää ostaa 10 päivän vignette. Yleisimmät aikajaksot on 7-10 päivää, kuukausi, puoli vuotta tai vuosi. Vignettejä myy huoltoasemat ja Sveitsiin mentäessä sen saa raja-asemalta. Sveitsin vignette on aina vuosivignette.

Vignetteä käytetään Euroopassa tiemaksujen perinnässä varsin paljon. Vignetteä käytetään normaalisti kokonaispanoltaan alle 3,5 tonnin autojen tiemaksujen perinnässä. Yli 3,5 autoille on oma järjestelmä mm. Go-Box Tässä tietoa Asfangin sivuilta Itavallan vigneteistä.

http://www.asfinag.at/documents/10180/12493/Service+Booklet/d5950e06-1519-4b8f-979a-9c59744eeb1a Tässä asiasta vähän laajemmin. http://www.theaa.com/allaboutcars/overseas/european_tolls_select.jsp

Käyttäjän lisäys viestiin 23.11.2014 klo 16:07:46 Tästä vielä lisätietoa maittain asiasta Ja onhan suvuilla muutakin asiaa. http://www.highwaymaps.eu/

MERIKALLIO VELI-PEKKA 24.11.2014 11:09

Vielä kun saataisiin tuo vinjetti-käytäntö Ranskaan, Espanjaan ja Portugaliin, ei tarvitsisi joka jeesuksen puomilla seisoa, etsiä sitä jonnekin hukattua lappua koneeseen ja missä se luottokortti oli just nyt. Kivoja ne pikataipalekiihdytykset puomin jälkeen, kun jokaisen pitäisi päästä ensimmäisenä baanalle, niin kuin sitä ohitustilaa ei olisi myöhemmin tienpäällä.

Jos jokin mua ottaa kupoliin tuolla Euroopassa reissatessa, niin nuo tietullipuomit. Rannikolta Barcelonan läpi ajellessani niitä oli vähän väliä, milloin maksu 80 senttiä, milloin 2€, kunnes pääsi väljemmille vesille.

JANHONEN MATTI 24.11.2014 11:50

Vinjettikäytännöllä on omat hyvät puolensa. Sen järjestelmän pystyyn pistäminen esim. Suomessa maksaa vain murto-osan Ollilan tiemaksuja pohtineen työryhmän insinööritieteen pakkomyynnistä.

Tarvittava infrakin on jo valmiina, ei tarvitse rakentaa mitään. Painokone painaa tarroja, huoltoasemat myy niitä ja poliisi valvoo, se on siinä. Tai voi toimia kun Unkarissa. Vignette on sähköinen ja tallennettuna ajoneuvorekisteriin yhdistettynä tietona auton rekisterinumeroon. Valvonta-auto kuvaa tien päällä rekisterilaattoja, tekee tunnistuksen ja samalla selviää onko vignetteä ja ellei ole niin naps. Unkarin järjestelmään sisältyy porsaanreikä niille jotka poistuu maasta saman päivänä kun ovat tulleetkin.

Onhan meillä näistä tarroista tuulilasissa jo kokemusta, Vignettehän se veromerkkikin aikanaan oli, vaikkei meillä siitä sitä nimeä käytettykään.

AIRIKKA ISMO 24.11.2014 11:58

Ja Sloveniassa sitten tarkkana että ostat oikean vigneten.....

http://www.tolltickets.com/country/slovenia/vignette.aspx?lang=en-GB

Noita matkailuautolle tarkoitettuja vignettejä ei ainakaan syyskuussa ollut joka huoltamolla.............

VIRTANEN JUKKA 27.11.2014 15:11

Pisti silmään keskustelun aloittajan pieni koira. Me oltiin viime kesänä ties kuinka monennen kerran Kroatiassa, mutta ensimmäisen kerran kävimme nyt Plitvitcassa. Puiston polut ovat suurimmalta osin harvahkoa poikkipuuta ja vielä pyöreistä oksista tehtyä. Pieni koira ei pysty siellä kävelemään, vaan käpälät jäävät poikkipuiden väliin. Meillä oli kaksi pientä koiraa mukana ja niitä oli kannettava lähes koko matkan. Eli sinne ei pienien koirien kanssa kannata mennä. Eikä niitä voi jättää autoonkaan kesällä moneksi tunniksi, jonka retki kestää. Dubrovnikistä pohjoiseen noin 50 km on mukava kämppäri Stonin kaupungin lähellä. Alue on vuorten välissä olevan lahden perällä. Uimaranta on Kroatialaiseksi harvinaisen vähäkivinen. Rovinjista Istriasta löytyy läheltä vanhaa keskustaa Porton Biondi-niminen kämmpäri. Alue ei ole mitenkään erikoinen, mutta siitä on noin 1 km keskustaan, joka taas on todella hieno paikka vaikka iltakaljalla käydä.

Petteri Haverinen 08.08.2021 19:31

Kun kysymys kuului myös että mikä on nopein, niin se Puolan ns. itäinen reitti ja se menee näin.

Tallinna - Pärnu - Riiga - Suwalki - Bialystok - Lublin - Kosoce - Mickols - Budapest - Zagreb - Bocansi (risteys) . Bocansissa voi valita m-tien Rijekaan ja jatkaa sieltä Istrian niemimaalle tai ajaa ylängöllä kulkevaa moottoritietä Zadarin/Ravaniscan suuntaan. Adrian meri tulee vastaan Ravaniscka´ssa.

Kroatian moottoritiet on maksullisia ja maksu peritään maksuasemilla. Slovakiassa tarvitaan vignette moottoriteillä, saa huoltoasemilta Unkarissa tiemaksu maksetaan huoltoasemalla (rek kirja mukaan maksettaessa ) ja maksukuitti jos on rek. numero on se vignette. Jos menee Slovenijaan siellä myös on käytössä vignette.

Matkaa kertyy Tallinan ja Rijekan välille n. 2200 km.

Jos Rijekassa ei ole sukulaisia/tai juuri siitä syystä sieltä kattilanpohjalta kannattaa pysyä poissa ja ohittaa se uutta moottoritietä pitkin.

Muutamia ehdotuksia yöpymispaikoiksi Pärnu http://www.konse.ee/?id=132 Riiga http://www.rigacamping.lv/ http://janisnaglis.lv/abc/ Suwalki http://www.private.firmy.suwalki.pl/index_su.html http://osir.suwalki.pl/index.php/menu-obiektow-osiru/eurocamping/ Lublinin pohjoispuolella Tir Park koordinaatit N 51.37077 E 022.63363 Hyvä paikka yöpyä eikä tarvitse olla rekkojen seassa. Budapest http://www.hallercamping.hu/ Kroatian rannikolla on camping-alueita hyvin paljon.

Kroatian on käytännössä kaksoisvaluutan maa. Eurokin käy mutta joskus euron kurssilla vedetään kyllä kotiinpäin.

Ja jos Pulaan menette niin auton parkkipaikan suhteen ette ole pulassa, jos ajatte Titov Parkkiin aivan siihen amfiteatterin viereen. Halpa ja aika voi ostaa enemmänkin Sisäänajo rantakadulta. Alueen koordinaatit. N 44 52 21 E 13 50 50

Vanha ketju, mut onko Itäinen reitti edelleen nopein Tallinasta Krotian suuntaan?

Unkarin tiemaksu appi löytyi, mut onko jo vastaava muissakin reitin maissa? Alle 3500 kg kalustolla mennään..

Timo Haapanen 09.08.2021 09:00

Mun mielestäni se ei ole koskaan ollutkaan. Siellä on pienet tiet, kuudenkympin keskinopeus on haastava . Kaiken kaikkiaan matkanteko hidastuu Varsovan eteläpuolella koko leveydeltä.

Itse olen kokeillut neljää Slovakian ylitysreittiä ja mieltynyt itäisimpään tiehen mutta en Kosicen kautta vaan Nova Kelcan kautta. Siellä ei ole vuoria ja on hyvä yöpaikkakin. Lublinin kautta en tänne aja vaan Radomin. Huomioida pitää että jään jo Unkariin hyväksi toviksi. Suoraa Kroatiaan tämä on liaan idässä.

Kroatiaan mennessä ajaisin Krakovasta E77-tietä suoraa kohti Budapestiä. Puolassa tie on erinomainen Krakovaan asti ja Slovakiassakin ihan kelpo. Motaria tehdään tai ainakin oikaisuja sekä tunneleita vuoristo-osuudella Zvolenin vaiheilla. Reitti on maksuton. Budapestin jälkeen ei huonoa tietä ole.

Krakovan ja Budapestin välille kannattaa varata aikaa. Ajellaan kellon mukaan eikä kilsojen. Se on 400 km ja koko päivän nakki.

Kaksi kevätmatkaa tuonne seudulle on jäänyt väliin mutta -19 keväällä ajoin E77- reittiä. On se työ siellä varmaankin edistynyt kahdessa vuodessa.

@timppa

Petteri Haverinen 09.08.2021 10:41

Kiitos Timppa vihjeistä.
Meidän matka-ajatus vähän jäsentyi nukutun yön jälkeen ja mennään reissuun ajatuksella, että Unkari voi meille riittää, jos kelit suosivat ja ei viitsi ajaa Krotiaan saakka. Meillä lomaa vain vajaa 3 viikkoa. Takaisin tullaan kuitenkin Travesta Helsinkiin.
Me on havaittu, että meille sopii olla 2-3 yön pysähdykset, jotta ei tule lomasta suorittamista.

Onko hyvää vihjettä campingalueen läheisyydessä olevasta kylpylästä Unkarissa?

Timo Haapanen 09.08.2021 11:26

Unkarin kaakkoisosasta löytyvät mun mielestäni parhaat.
http://www.castrum.eu/en/hajduboszormeny

https://barackresort.hu/camping?sid=fq1s69k2jtif1ra7trbqhode90

http://termaldomb.hu/kemping/

https://touring-hotel.hu/en/camping

Tämä on kiva mutta sinne pitää mennä pukuhuoneiden kautta. Muihin kävellään aamutakissa kämppäriltä.
http://www.3dpano.hu/MT/Hevizi_to/
Kämppäri on parin sadan metrin päässä.
http://campings.hongarijespecialist.nl/campings_castrumbadheviz.shtml

On niitä tallessa paljon lisää, parikymmentä paikkaa ollaan kierrelty. Aamusella tunniksi altaille ja illan suussa toinen tunti. Vesiä on monen värisiä ja eri lämpötiloja. Lähes joka paikassa 3-4 eri allasta.

https://www.termalfurdo.hu/furdo/kiskoros-termalfurdo-es-tanuszoda-kemping-141

https://bogacsigyogyfurdo.hu/index.php/

Tässä ei ole kämppäriä mutta lähellä on
https://salirisresort.hu/galeria/legi-felvetelek
Tässäkään ei ole kämppäriä
http://barlangfurdo.hu/

Kiskunhalasissa on kiva kämppäri ja ränsistynyt kylpylä ( vedet hyviä ) ja mukavan kaupunki aivan vieressä. Nettisivua ei ole.
46.4323, 19.4713
@timppa

@timppa

Ari Jokinen 09.08.2021 13:34

Onko se tämä?

http://www.termalpanziohalas.hu/

Timo Haapanen 09.08.2021 14:02

On mutta tuosta saa aivan liian hyvän käsityksen. Otin kuvakaappauksen, siitä näkyy kämppärin nurmikkoa oikealla. Uudehkot huoltorakennukset, hinta n. 15€ sisältäen kylpylän. Hyvät ravintolat aivan lähellä.

Tässä näkyy tumman veden ulkoallas. Tänne ei kannata mennä kylpylän vuoksi vaan kämppärin hyvän sijainnin vuoksi.
https://www.healthtour-husrb.com/locations/halasthermal-gyogyfurdo-es-kemping/

@timppa

Timo Haapanen 09.08.2021 16:42

Unkarin sapuskat ei ole mun mieliruokaa, ne on joskus aika erikoisia ja leivitystä käytetään todella paljon. Kuppiloissa on usein ''napi menu '' '' päivän ruoka'' ja napi menua tarjoava ravintola kannattaa kyllä hakea lounasaikaan joka päivä.

Esim. Hajdúböszörményssä missä on yksi meidän suosikkikylpylä käymme syömassä tässä varsin vaatimattoman näköisessä paikassa
https://goo.gl/maps/tTUMY3vYMjnuPSog8

Tässä joku annos.
https://goo.gl/maps/NSo3zds63bc3FBcX7
ja alakuvissa pari lisää.

Tuossa ravintolassa napi menu on vuosikaudet ollut 600 forinttia eli 1,7€ siihen juoma päälle niin lounas maksaa n.2,5 € Ei kannata itse tehdä mitään ja Unkarin sapuskat tulevat tutuiksi.

@timppa

Petteri Haverinen 09.08.2021 17:19

Itse oliin Unkarissa yksi Joulunseutu matkalla kotiin Lähi-Idästä. Menin yhteen ravintolaan, harva oli auki, tilasin kalaa. Tarjoilija toi näytille ison tuoreen kalan ja mietin, että menipä vihkoon tämäkin tilaus, mut sit kala paistettiin grillissä ja oli todella hyvää.

Tapani Pokkinen 09.08.2021 17:30

Jos joku on ollut Unkarissa suunmyötäistä niin maitopohjainen metsämansikkakeitto, alkuruoka pitkälle menuulle.

Timo Haapanen 09.08.2021 19:10

Sellaisia he tekevät. Mulla tuossa alimmaisessa kuvassa luumu-kaardemummasoppa.

@timppa

Petteri Haverinen 07.09.2021 08:46
Timo Haapanen

Unkarin kaakkoisosasta löytyvät mun mielestäni parhaat.
http://www.castrum.eu/en/hajduboszormeny

https://barackresort.hu/camping?sid=fq1s69k2jtif1ra7trbqhode90

http://termaldomb.hu/kemping/

https://touring-hotel.hu/en/camping

Tämä on kiva mutta sinne pitää mennä pukuhuoneiden kautta. Muihin kävellään aamutakissa kämppäriltä.
http://www.3dpano.hu/MT/Hevizi_to/
Kämppäri on parin sadan metrin päässä.
http://campings.hongarijespecialist.nl/campings_castrumbadheviz.shtml

On niitä tallessa paljon lisää, parikymmentä paikkaa ollaan kierrelty. Aamusella tunniksi altaille ja illan suussa toinen tunti. Vesiä on monen värisiä ja eri lämpötiloja. Lähes joka paikassa 3-4 eri allasta.

https://www.termalfurdo.hu/furdo/kiskoros-termalfurdo-es-tanuszoda-kemping-141

https://bogacsigyogyfurdo.hu/index.php/

Tässä ei ole kämppäriä mutta lähellä on
https://salirisresort.hu/galeria/legi-felvetelek
Tässäkään ei ole kämppäriä
http://barlangfurdo.hu/

Kiskunhalasissa on kiva kämppäri ja ränsistynyt kylpylä ( vedet hyviä ) ja mukavan kaupunki aivan vieressä. Nettisivua ei ole.
46.4323, 19.4713
@timppa

@timppa

Tuonne kiskunhalasiin tänään suunnataan. Taidetaan tällä reissulla jättää Krotia väliin, kun ilmat suosivat myös Unkaria, niin katsellaan tätä maata reilun viikon verran.

Timo Haapanen 07.09.2021 09:54

Siinä lähellä Cserkeszőlőssä on todella asiallinen kylpylä. Uudet sisäaltaat ja kaksi vai kolme ulkoallasta.

46.8651, 20.2045

https://goo.gl/maps/QFPsXNNZezixzZ4K9

Kämppäri tasainen kenttä, hyvät ravinolat mutta varsinaista kaupunkia ei vieressä ole.

Tiszakécske on myös siinä linjalla, saksalaisten suosima paikka. Keskimmäinen kuva. Erittäin siisti, uudet altaat, täälläkin vesi vaihdetaan joka yö. Vesi tulee 1344 metrin syvyydestä 52 ° C lämpöisenä, jäähtyy sopivaksi. ulkoaltaassa ( alin kuva ) on kylmempää vettä 32°. Kaupunkiin pyörätie n. 1,5 km.
46.9372, 20.1223
https://goo.gl/maps/ZVTsCeqLaHSnfsv29

@timppa

Petteri Haverinen 07.09.2021 15:00
Timo Haapanen

Siinä lähellä Cserkeszőlőssä on todella asiallinen kylpylä. Uudet sisäaltaat ja kaksi vai kolme ulkoallasta.

46.8651, 20.2045

https://goo.gl/maps/QFPsXNNZezixzZ4K9

Kämppäri tasainen kenttä, hyvät ravinolat mutta varsinaista kaupunkia ei vieressä ole.

Tiszakécske on myös siinä linjalla, saksalaisten suosima paikka. Keskimmäinen kuva. Erittäin siisti, uudet altaat, täälläkin vesi vaihdetaan joka yö. Vesi tulee 1344 metrin syvyydestä 52 ° C lämpöisenä, jäähtyy sopivaksi. ulkoaltaassa ( alin kuva ) on kylmempää vettä 32°. Kaupunkiin pyörätie n. 1,5 km.
46.9372, 20.1223
https://goo.gl/maps/ZVTsCeqLaHSnfsv29

@timppa

Kiitos vihjeestä.Täällä nyt ollaan, tilaa on.
Polttoaineen hinnat…

Timo Haapanen 07.09.2021 15:41

Kiskunhalasin linjuriasemalla on Langos-kioski. Veret seisauttavat langosit kuvassa.

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.