Kelan eurooppalainen sairausvakuutuskortti

Jukka Hänninen 12.01.2018 18:06

Tietääkö, muistaako kukaan miten kauan Kelan sininen eu-sair vak kortti on kerrallaan voimassa ? Itse muistelen sen tulleen aina kirjeessä, ja voimassa 2 (?) vuotta.
Avopuolisoni kuoli maaliskuussa 2017, ja yhteisiä/rinnaakkais-ym kortteja selvitellessä totesin erehdyksesssä ottaneeni mukaan v. 2011 korttini. Nyt siis tarvitsisin uuden.
Kelalla on kattavan oloinen nettiyhteysmahdollisuus kysymysten esittämiseen, mutta ei se toimi, vaan tinkaa avopuolisoni nettiosoitetta ja puhelinnumeroa, sekä nimeä ja osoitetta.Kelan tietokanta ei näytä olevan ihan ajan tasalla, paitsi verojen suhteen, sillä osasi yhden soiton jälkeen tilittää vainajan veronpalautukset. Perintöveroista kyllä tietää.
Puhelimitse en ole päässyt automaaattivastaajaa pidemmäksi. Nettipalvelu ilmeisesti noudattaa Kelan aukioloaikoja. Oma kortti ei siis ole kadonnut, vaan lojuu Suomessa, itse olen Algarvessa. Onko muilla kokemuksia uuden kortin saamisesta tänne, tai suomalaiseen kotiosoitteeseen, ja millainen rumba se on ?

Matti Janhonen 12.01.2018 18:24

Tässä tietoa asiasta.
http://www.kela.fi/ajankohtaista-kela-kortti/-/asset_publisher/I7X3vuEkReGH/content/id/216721
Kerran haettu kortti uusitaan automattisesti kahdeksi vuodeksi.

Puolisosi poismeno on ollut heti Kelan tiedossa ja siltä osin kaikki tiedot on sulkeutuneet.
Henkilön kuoleman liittyvä tieto ilmoitetaan väestörekisterikeskukselle ja sieltä tieto päivittyy automaattisesti Kelan, pankkien, verottajan ja muihin viranomaisjärjestelmiin ja mm. henkilön pankkitilit sulkeutuu tiedon vuoksi välittömästi.
Se on sitten eri asia mitkä asiat ja velvoitteet kuuluu vainajan kuolinpesälle.

Jukka Hänninen 12.01.2018 21:14

Kiitos Matti hyvästä linkistä ! Täytyy jatkaa yrittämistä, korttia kysytään aina kun hankkii repsulääkkeitä, muutenkin nopeuttaa palveluita. Mulla on vain hyviä kokemuksia.

Timo Ahjos 13.01.2018 16:30

Avopuolison kuolemalla ei liene tässä nyt muuta tekemistä kuin että sen vuoksi tulit käyneeksi kortteja läpi ja huomasit ottaneesi vanhan kortin matkalle mukaan.

Tietääkseni Kela ei lähetä kortteja mihinkään muuhun osoitteeseen kuin siihen, mikä on merkitty väestörekisteriin, tai sitten pyynnöstä mihin tahansa Kelan toimistoon, mistä kuka tahansa voi hakea sen valtakirjalla.

Matti Janhonen 13.01.2018 18:53

Juuri tästä Timon mainitsemasta syytä on hyvä jos pitkien ulkomaanmatkojen aikana on kotimassa joku luotettu, joka avaa vaikka tällaisen postin (kortti tulee tavallisena kirjeenä) ja sen jälkeen lähettää kortin asianomaiselle.

Käsittääkseni pankin tunnuslukulista tai uusi maksukortti on samanlaisia asiakirjoja, joka tulee vain pankin tietorekisterissä olevaan asiakkaan viralliseen osoitteeseen.

Myös Trafin verolaskut tulee vakinaiseen kotiosoitteeseen, jonka tosin voi maksaa Trafin laskutuksesta puhelimitse saataville tiedoilla pankkipäätteellä tai mobiililla vaikka olisi iiroonkäkkärässä.

Timo Ahjos 13.01.2018 19:13
Matti Janhonen

Juuri tästä Timon mainitsemasta syytä on hyvä jos pitkien ulkomaanmatkojen aikana on kotimassa joku luotettu, joka avaa vaikka tällaisen postin (kortti tulee tavallisena kirjeenä) ja sen jälkeen lähettää kortin asianomaiselle.

Käsittääkseni pankin tunnuslukulista tai uusi maksukortti on samanlaisia asiakirjoja, joka tulee vain pankin tietorekisterissä olevaan asiakkaan viralliseen osoitteeseen.

Myös Trafin verolaskut tulee vakinaiseen kotiosoitteeseen, jonka tosin voi maksaa Trafin laskutuksesta puhelimitse saataville tiedoilla pankkipäätteellä tai mobiililla vaikka olisi iiroonkäkkärässä.

Trafin verolaskun voi pyytää e-laskuna suoraan verkkopankkiin.

Matti Janhonen 13.01.2018 21:06

Niin voi, mutta jos ei aio maksaa koko maksukauden maksua (12 kk) niin kannatta valita e-maksulipukkeelta oikea summa.

Auton liikennekäyttöön otto avaa aina uuden 12 kk mittaisen maksukauden, ja maksun eräpäivä on aina 42 päivän päästä maksukauden alkamisesta.
Mikäli tietää, että auto on liikennekäytössä ja tietää jo ennen maksua, että auto on vaikka 2 1/2 kk liikennekäytössä ja maksu tapahtuu e-laskulla, niin kannattaa käydä sähköisesti muutamassa Trafin tiedostossa hyvissä ajoin omien maksujen eräisyyksiä vaikka 2, 3 tai neljä kertaa vuodessa maksettavaksi.
Asiakas voi tehdä maksuerin määrän muutoksen kerran maksukaudessa ja näin välttyy maksamasta Trafille sisään turhaan. Maksuerin muutos ei muuta eräpäivää.
Paperilaskullahan veron jaksotus tehdään maksettaessa ensimmäistä erää.

Jos eräpäivään on alle 2 viikkoa on varmista hoitaa maksuerin muutos suoraan puhelimella jolloin samalla saa uudet maksutiedot 1. erää koskien. Tosi nopea palvelu.

Tämän vuoden alusta tuli mahdolliseksi reaaliaikamaksu, jos verot on jääneet maksamatta.
Maksu näkyy Trafin ja poliisin tiedostossa heti ja voi lähteä heti maksettuaan liikenteeseen.

Jukka Hänninen 13.01.2018 22:32

Niin, tuo on Kelan yleensä hyvässä palvelussa pieni musta aukko. Kun eu -kelakortti tulee postin mukana tavallisena kirjeenä, on muutaman prosentin riski, että jakelussa sattuu häikkä, ja kirje lopsahtaa vaikkapa naapurin luukkuun tai lootaan, niin kortti on auttamatta kateissa, jollei naapuri muista tarkaan selata omaa postiaan ja huomaa erehdystä. Ja vielä palauttaa kirjeen lähettäjälle.
Jakajat tekevät yllättävän paljon virheitä, määrää en nyt muista, mutta muutaman prosentin luokka hävikki kuitenkin on.
Juuri tuossa minun tilanteessani tai vastaavassa, on vaarana se, ettei muista tavallista tarkemmin vahtia kustin polkua, kun kahdet postit tulevat samaan osoitteeseen, eikä huomaa kumman kortin poistaa käytöstä, omansa vai vainajan vai kuolinpesän.
Jos Kela ilmoittaisi, että oma uusi eur, sair. vak. korttisi on postitettu/postitetaan lähiaikana, niin asia jäisi paremmin mieleen. Onhan tuo hyvinkin tärkeä ja toimiva läpykkä. Nyt kun ei ole mitään ilmoitusta, ei sitä tuollaisessa kaaoksessa huomaa kaikkea tsekata. Varsinkin jos uuden kortin toimitus sattuu aikana, jolloin sille ei ole tarvetta, eikä muista voimassaolopäivää.
Nykyisin kun meillekin on jo kauan saattanut tulla lähetyksiä samaan tai 2-3 muuhun eri posti tai matkahuollon toimipisteeseen, niin kokonaisuus jo kärsii. Sitten vielä jos on eri viralliset osoitteet, kesäosoitteet, reissujen aikaiset tilapäisesti muutetut osoitteet, ollaan euroopan mittaluokassa liki huonoiten toimiva ja kallein maa.
Tämän huomaa helpoiten kun sivutöinään pyörittää postimyyntiä, ostaa lukemiset huutonetistä, verkkokaupasta tai adlibriksen tarjouksista.
Muutos tapahtui Suomessa liian nopeasti, postin ja matkahuollon tehtäviä hoitavat kioskit, marketit ym pikkuputiikit eivät saaneet kunnollista ja riittävää opastusta. Kaiken lisäksi nämä nykyiset postien korvikkeet saavat perin huonoa korvausta isosta työmäärästä.
No asia on nyt tullut selväksi, ja eiköhän kelakin ala näistä ilmoitella. Hyvä kun keskustellaan, ihmiset aktivoituvat seuraamaan yhä sekavammmiksi muuttuneita kuvioita näissä asioissa. Muutoksille olisi aina annettava aikaa ja infoa mahdollisimman kauan ja laajasti.
Minä maananaina soittaa sihautan Kelaan, ja saa nyt nähdä miten he sen uuden korttini ja kelle valtuutamistani toimittavat.Tuskinpa tänne Algarveen lähettävät. Jokatapauksessa saisivat kyllä jotenkin näistä korteista etukäteen ilmoittaa. Se on aika kallista lustia, kun muutaman kerran vuodessa jakeluosoitteitaan muuttelee, kukin tarpeensa mukaan.

Seppo Laine 14.01.2018 10:21

Kotitapaturmia jos Suomen lähetystö/edustusto vois auttaa. Itsellä joku vuosi sitten katos ajokortti siellä
Espanjassa ja Torre Viejan lähistöllä oleva edustusto auttoi. aika nihkeästi tosin. Piti vähän suomentaa ensin kuka on siellä ja ketä varten. MUtta niillä voisi olla kanava sen kortin saamiseksi.


Siis piti olla ; koitappa
muokattu: 14.1.2018 10:23
Matti Janhonen 14.01.2018 12:22

Jos joku kortti tai vaikka auton varaosa pitää toimittaa nopeasti vaikka Espanjassa tai Portugalissa campingilla majailevalle karavaanarille niin DHL on siinä varteenotettava vaihtoehto.
Jopa kolmantena päivänä perillä, eikä hinta päätä huimaa.

Timo Ahjos 14.01.2018 14:10

Joitakin vuosia sitten seurasin läheltä erään miehen samankaltaista ongelmaa: Hän ei todellisuudessa asunut väestörekisteriin merkityssä osoitteessaan vaan toisessa osoitteessa yhdessä vaimonsa kanssa. Hän pyysi, että uusi Kelakortti, joka oli hänelle tärkeä muuttuneiden sairaustietojen vuoksi, lähetettäisiin siihen toiseen osoitteeseen joko hänen omalla nimellään tai hänen vaimonsa nimellä, joka väestörekisterinkin mukaan asui siellä. Itse mies oli vuodepotilaana sairaalassa. Kela ei suostunut lähettämään korttia siihen toiseen osoitteeseen eikä myöskään sairaalaan, mutta he suostuivat toimittamaan sen lähimpään Kelan toimistoon, mistä vaimo nouti sen valtakirjalla.

Kerran tilasin itselleni Eurooppalaisen sairausvakuutuskortin muistamatta, että minulla oli sellainen ennestäänkin vielä voimassa. He lähettivät uuden mitään kysymättä tai huomauttamatta.

Seppo Laine 14.01.2018 15:14

Koita ilmoittaa että kortti on kadonnut ja ota jonkinlainen notariaatti todistus siitä lähetystöstä ja pyydä lähettämään vaikka DHL kuljetuksena sinne. Lähettivät Suomen poliisista minulle uuden kortin, eikä kestänyt kun muutaman päivän kun oli perillä kämppärillä. Tuli illalla iso musta mies ison pysyn kanssa kysymään oonko minä mää, ku selvis et joo , nii anto paketin minulle. Makso kyllä jonkin verran, mutta nopea ja varma toimitus, kerrankin viranomaisilta.


Muutama vuosi sitten kun se tapahtu niin eivät sitten millään lähettäneet sitä hakemusta ja todistusta lähetystöstä vaan se piti käydä faksaamassa läheisestä tupakkakaupasta, vähän meinasi meillä lämmetä mutta ei auttanut, muuten toimi ok.
muokattu: 14.1.2018 15:19
Matti Janhonen 14.01.2018 18:39

Kuten Timo tuossa mainitsi uuden kortin voi tilata Kelasta jos on lähdössä pitkälle matkalle ja kortin voimassaoloaika loppuu matkan aikana. Toimitusaika vaan pitää huomioida, että kortti ehtii matkalle mukaan.

Sama passilla ja maksukorteilla, jos niiden voimassaoloaika päättyy matkan aikana.
Olen joskus vaihtanut maksukortin uuteen ennen matkaa, kun sen tekninen kunto näytti vähän heikolta.

Jukka Hänninen 14.01.2018 21:59
Matti Janhonen

Tässä tietoa asiasta.
http://www.kela.fi/ajankohtaista-kela-kortti/-/asset_publisher/I7X3vuEkReGH/content/id/216721
Kerran haettu kortti uusitaan automattisesti kahdeksi vuodeksi.

Puolisosi poismeno on ollut heti Kelan tiedossa ja siltä osin kaikki tiedot on sulkeutuneet.
Henkilön kuoleman liittyvä tieto ilmoitetaan väestörekisterikeskukselle ja sieltä tieto päivittyy automaattisesti Kelan, pankkien, verottajan ja muihin viranomaisjärjestelmiin ja mm. henkilön pankkitilit sulkeutuu tiedon vuoksi välittömästi.
Se on sitten eri asia mitkä asiat ja velvoitteet kuuluu vainajan kuolinpesälle.

Tuossa on se kummallisuus, ettei ainakaan Kelan verkkopalvelu tajua yhtikäs mitään muuta, kuin omat tunnisteeni ja sitten toimivalta näyttävä kokonaisuus ryhtyy pontevasti tivamaan tietojani "kuolleena avopuolisona" Ja kun en voi olla Kelan tietokannasta poistettu vainaja, niin saittipa asettaa minut vainajaksi alkaa tivata molempien puhelinnumeroita, e-mail osoitteita, ja sivulta ei sitten pääse minnekään.
Melkoinen moka Kelalta.
Jotenkin tulee tämä meidän saitti mieleen, että onhan ammattilaisten sivustojensuunnittelijoidenkin joukossa samankaltaisia sählääjiä kuin meillä täällä?

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.