Saaristolautoilla Ahvenanmaalle

Riku Oinonen 16.06.2022 18:27

Saaristolautoilla matkustaminen on mukava ja edullinen tapa tutustua Ahvenanmaahan. Lauttojen reitit, aikataulut ja hinnat löytyvät Ålandstrafikenin nettisivulta. Sivustolla on paljon tietoa ja kokonaisuuden hahmottaminen voi olla hieman työlästä. Ålandstrafikenin toimistosta sai kyllä hyvää ystävällistä palvelua puhelimitse myös suomen kielellä.

Lauttamatkojen ennakkovaraaminen hyvissä ajoin on suositeltavaa. Lautan kapasiteetista on matkailuajoneuvoille varattu 17 metriä. On toki mahdollista mahtua lauttaan myös sataman jonotuskaistalta ilman ennakkovarausta, mutta varmaa se ei ole.

Lauttamatkojen hinnoittelu suosii yöpymistä jollakin välisaarella. Koko matkan hinta on lähtösataman ja yön-yli-pysähdyssataman välisen matkan hinta. Loppumatkasta ei peritä maksua ja voit pysähtyä niin monella saarella kuin haluat.
Vähemmän käytetyille vuoroille, ns. vihreille lähdöille, saa alennusta jopa 80 %.

Esimerkki: Matkustimme matkailuautolla (ajoneuvoryhmä large) pohjoista reittiä Kustavin Vuosnaisista Ahvenanmaan Hummelvikiin pysähtyen yhdeksi yöksi Björkön saarelle. Vihreä lähtö sopi meille erinomaisesti ja maksoimme koko lauttamatkasta Ahvenanmaan pääsaarelle asti vain 14,40 euroa (= Vuosnainen–Åva 72 euroa – 80 %). Lauttamatkojen kesto yhteensä oli noin 3,5 tuntia.

Olimme reissussa kesäkuun toisella viikolla 2022. Matkailijoita ei ollut ruuhkaksi asti ja kaikkialla oli reilusti tilaa. Tähän aikaan kesästä matkailukausi oli vasta käynnistymässä. Osa nähtävyyksistä ja esim. veneretket majakkasaarille avautuvat ja alkavat vasta juhannuksen maissa. Olimme varanneet ennakkoon leiripaikat vain Maarianhaminasta sekä meno- ja paluumatkan pysähdyssaarilta. Ilman varausta olisi näillekin mahtunut. Säät olivat loistavan aurinkoiset, saaren tiet erinomaisessa kunnossa, Ahvenanmaan liput liehuivat ja juhlittiin Åland 100 –merkeissä. Kannatti lähteä.

Tuula, matkanjohtaja

Antero Virkkala 16.06.2022 19:45

Kiitos selkeästä ja informatiivisesta viestistä. Olen 41 kesälomaa purjehtinut Suomen ja Ruotsin saaristoissa, ja tarkoitus on jonakin vuonna tutkia saaristosta vähän eri paikkoja omalla asuntoautolla. Pysähdyittekö paluumatkalla jollain toisella saarella? Olemme aina purjehtineet juhannuksen jälkeen, emme koskaan noin aikaisin. Vähän ihmettelin pysähtymistä Björkössä, mutta kyseessä oli tietenkin Lappon Björkö eikä meille tutumpi Korppoon Björkö. Näkyikö merikotkia? Ahvenanmaan pohjoisosissa niitä on paljon. Kun 60- ja 70-luvuilla purjehdin vielä vanhempieni kanssa, näimme merikotkan yhden kerran n. 10 vuoden aikana. Viime vuosina Ahvenanmaalla olemme nähneet kotkia jopa 10 kertaa yhdessä päivässä. Olimme veneellä Getassa (Ahvenanmaan pääsaaren pohjoisosassa), kun tuli tarve lähettää onnittelu, johon kuvaksi sopisi kotka. Lähdin kameran kanssa kävelemään ja tunnin sisällä oli kotka kuvattu.

Entäs saaristolais-kalapöytä, löysittekö sellaista? Viime vuosina meidän tiedossamme on Ahvenanmaalla ollut vain Föglössä, Degerbyn hotelli-ravintolassa.

Riku Oinonen 17.06.2022 09:53

KORJAUS: Ensimmäinen pysähdys oli tietysti BRÄNDÖ eikä Björkö kuten väärin sanoin aiemmin. Vain vajaan tunnin lauttamatka Kustavista.

Paluumatkan teimme eteläistä reittiä Långnäs – Kökar – Galtby (Korppoo). Pysähdys vuorokauden verran Kökarissa. Lauttamatkat 2,5 h + 2,5 h. Tälläkin matkalla vihreä lähtö Långnäsistä sunnuntaina klo 9:30 sopi meille hyvin ja hyödynsimme alennushinnan 23,60 euroa.

Getan vuorella yövyimme ja kiipeilimme kallioilla ja luolissa. Emme nähneet merikotkia, emme edes hoksanneet niitä etsiä näköpiiriin. Sää oli niin hieno, että Getan kallioilta näki paljain silmin Sälskärin majakalle asti.

Saaristolais-kalapöytääkään emme etsiskelleet emmekä sellaisen ääreen osuneet. Kulinaristin retkikohteeseen, tähtikokki Micken Smakby-ravintolaan Kastelholman linnan liepeillä sen sijaan osuimme. Siellä taisi olla lounastarjoilu myös presidentille ja kuninkaalle Åland 100 –juhlallisuuksien aikaan.

Kiitos AV:lle saarihuomiosta. Hyvä ettei jää väärää tietoa sivulle.
Tuula

Antero Virkkala 17.06.2022 19:37

Kotkilla on uskomaton näkö. Ensimmäisen kuvan kotka katseli vastarannan kallion päällä olevasta puusta väylän suuntaan ja kävi sitten muina miehinä nappaamassa pienen sintin aallokosta, jossa ihminen näki vain auringon kimaltelua. (Sintti juuri ja juuri erottuu lähemmässä jalassa.) Kotkat löytää yleensä parhaiten muiden lintujen käytöksen perusteella. Jos kotka on ryöstämässä pesiä luodolla, niin sen yläpuolella on kymmenittäin tiiroja ja lokkeja syöksyjä tekemässä. Ja ilmassa sitä yleensä jahtaa tiira, lokki tai varis, joskus korppikin. Toisessa kuvassa selkälokkeja, kolmannessa lapintiira. Neljäs kuva on sitten se, jonka kävin tarkoituksella Ahvenanmaan Getan kallion päältä hakemassa, kun tarvitsin kotkan kuvaa tuoreen lentokapteenin onnitteluviestiin.

Getan kukkulalla on myös ihan kelpo syömäpaikka nimeltään Soltuna, josta on aivan mahtavat näkymät.

(Olen vähän epävarma foorumin etiketistä. En haluaisi kaapata toisen aloittamaa ketjua, mutta mielestäni merikotkat ovat yksi Ahvenanmaan tärkeimmistä nähtävyyksistä, enkä näe mitään syytä pimittää sitä, missä ja miten niitä pääsee näkemään.)

Riku Oinonen 18.06.2022 12:14

Soltuna-ravintola/kahvilan yhteydessä on vuokrattavissa mökkejä ja muutama sähköllinen matkailuautopaikka. Palveluna keittiö, WCt, suihkut ja saunamahdollisuus. Ei auton harmaaveden tai kemssan tyhjennystä. Täällä yövyimme. Mahtavat näköalat.

Hienoja kotkakuvia.
Tuula

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.