Puskaparkkilaisen wc-säiliön tyhjennys

Virve Pitkäranta 23.11.2022 16:56

Ai niin, tuota biokaasuhommaa minäkin kannatan se lanta säilyttää ravinteensa mädätyksen jälkeenkin ja sopii ravinteeksi.
Ihmettelenkin, että sitä ei poliitikot ole edistäneet kun sitä voi tehä vähän kaikesta jätteestä ja
Ajoneuvot olisi helppo muokata kaasukäyttöisiksi.

Harri Halinen 23.11.2022 17:21
Virve Pitkäranta

Karjanlanta ei todellakaan ole ongelma vaan arvokasta lannoitetta ja Keski-Euroopassakin syödää kyllä ihan hyvää ruokaa, mutta ei niin puhdasta kuin meillä.
Mitä tukiin tulee niin enemmän kuluu sinun verovarojasi saksalaisen tai ranskalaisen maanviljelyn tukemiseen kuin suomalaiseen maatalouteen.
Nämä maataloustuet tulevat nimittäin EU:n yhteisestä kassasta ja suomalaiset mepit on pitäneet sielä aika huonosti puolensa.
Niin ja meillä ei tosiaan tuleennuteta viljaa glyfosaatilla, antibiootteja annetaan vain tarpeeseen ja sillonkin maito ei kelpaa meijeriin, eikä sioilta katkota saparoja.
Kokeile Harri joskus käydä pois kotoo ja tutustua oikeeseen maailmaan voit hämmästyä.
Jukka P.

"Ei niin puhdasta kuin meillä??
Tuo vaatisi tarkennusta. Tiedän että esim. Saksan määräykset ja niiden käytännön valvonta on paljon tarkempaa kuin Suomessa.
Meillä on paljolti samanlaisia ja samojakin määräyksiä, mutta valvonta ja tutkimus kotimaisen tuotannon osalta vähäistä.
Meillä ei ole ollut ongelmia mutta toivottavasti onni ei petä.
Välimeren maissa on vielä ollut ongelmia mutta siellä tilanne on nykyään toinen kun parikymmentä vuotta sitten.
Suomessa kyllä käytetään uutisoinnissa hyväksi kaikki ongelmat jos niitä vain jossain esiintyy.
Sekin kuuluu vallitsevaan alan toimintapolitiikkaan. Omista möhläyksistä ollaan hiljaa.
Sellainen on sitä suomalaisuutta.

Toivo Koistinen 23.11.2022 17:41

Minäpä tosiaan ruppeen viljelleen isosti porkkanaa, pottua, ja kaikenlaista. upotan maahan säiliön, johon karavaanit voi tyhjätä kemsan parilla kympillä kerta, josta levitän peltoon niin en tarvi apulantaa.
Laitan pari possua kasvaan niillä luomuilla, ja tehen matkaparkin, ja siinä järjestän luomurillijuhlia karavaaneiille, kun yöpyvät 150 öörin yöhinnalla, johon kuuluu rillipossukekkeri iltasella, juomana puhdasta jokivettä kylmänä tai kuumana.
JOOH, oli Harri hyvä neuvo, ja vielä sitten eurostoliitolta maataloustukkee, tosin kun Suomi on nettomaksaja, niin taijamma rahotella jokkainen karavaanikkii pikkusen eurostoliiton muitten maitten maatalloustukkee.
Muttasemmostahan se politiikka.
Tp

Virve Pitkäranta 23.11.2022 17:45

Suomessa on kylläkin ehkä maailman tarkin valvonta maataloustuotteissa ja Meitä moitittu mm. Huonosta luomumaidon tutkimisesta kun ei löydy kasvinsuojeluainejäämiä, mutta kun niitä ei Suomessa ole edes tavallisessa maidossa vaikka kuinka ettis.
Meillä tosiaan on toi maatalouden byrokratia ihan helvetillistä verrattuna keski Eurooppaan.
Saksalaiset maajussithan lähtee heti tukiin moottoriteitä jos niitä harmittaa, Suomessa vaan purraan hammasta ja kirotaan.
Jukka P.

Harri Halinen 23.11.2022 18:09

Kyllä, ja koskee tuonnin maataloustuotteita.
Suomessa maito, liha ja kananmunat tutkittuja samalla tasolla kuin manner-Euroopassa, pl ne kuuluisat mm. Kreikka, Italia ja vanhat itäblokin maat.


Tarkistapa Toivo nuo muut nettomaksajat ja summat per capita. Mahdut hyvin siihen saajien joukkoon. Halvemmalla maksavat suomalaiset pääsevät tuolla tuotannolla kuin suomalaisia suurviljelijöitä suomirahalla tukien. Hintoja joudut ehkä tarkistamaan kansainväliselle tasolle, tulos ei synny hintoja nostaen, pitää olla kilpailukykyä niissä.
muokattu: 23.11.2022 18:18
Toivo Koistinen 23.11.2022 18:43

Minnen muitten maitten tukirahoista, mutta vaikka mulla laskento oli huonoo, eli jouluna nelonen, ja keväällä armosta vitonen, ettei tarvinnu opettajan katella tätä orankinaamaa kymmeniä vuosia, niin käsitän, että Suomi ei saa EUlta ilmasta rahaa etnan kopeekkaa, koska on nettojäsen maksaja.
En minä laske hintaa, kerta paistan hyvvää karavanin luomulannottammaa paksuläskistä possunkylykee karavaanile, koska jos karavaani haluaa halavempaa evästä, nin siihenhän konsti.
Rullat pyörimään, ja ruokatunniksi eurooppaaan laatuevästä halavalla pistelleen. Siellähän on kempsan tyhjennyspaikkojakkiin vissiin joka kymmenen kilometrin vällein saa senki hoijeltua.
JOOH.. Eikun rotonoo.
Tp

Harri Halinen 23.11.2022 19:15

Niin me suomalaiset, kuten muutkin, eletään mielellään toisten kustannuksella.
Sopii arvioida millaista elämä olisi ilman EU:ta ja yhteistä valuuttaa.
Noille molemmille on helppoa irvailla mutta pienet ovat edelleen jäämässä isompien vaikuttajien talouksien jalkoihin. Tahtoo unohtua jokapäiväisessä eteenpäin menossa ainakin vielä ne positiiviset seikat joista nautimme päivittäin.
Jollei niitä pysty havaitsemaan kannattaa muuttaa kauemmaksi asutuskeskuksista ja olla tyytyväinen eloonsa ja myös toisten ihmisten välttely voisi auttaa.
Esimerkkinä ehkä tällä hetkellä Englanti, vaikka heillä on edelleen etuja EU -maista.
Heille on viimeaikoina paljastunut ne edut joita menettivät kun talous menee kansalaisilla heikosti.
Hehän olivat suurimpia nettomaksajia.
On muistettava että EU muuttuu koko ajan eikä aina parempaan suuntaan. Tosin Brysselissä on se myös havaittu ja voimasuhteet ovat muuttumassa parempaan suuntaan. Vain muutos parantaa asioita nykyisestä jos saadaan painotukset enemmän esim. meitä suosivaksi.
Jo kauan sitten esitetty "pohjoinen ulottuvuus" ei ole edistynyt yhtään, liekö syy että sen ajatuksen esittäjä oli "väärässä" ryhmässä. Ei myöskään nykyiset edustajat ole asian eteen tehneet mitään eivätkä ole pitäneet sitä esillä.
Olisipa oiva hetki puhua asiasta, tietenkin nykyaikaistettuna, kun Euroopassa soditaan.

Toivo Koistinen 23.11.2022 19:34

Iliman vaiheita EUsta hyötyä. Siitä koronaaikasesta EU apupaketistakkiihan Suomi sai melekiin 3 miljardia, vai saiko, kun ei mittäään ole kuulunnu, niino osamaksulla kun sen kokonaishinnaksi tuli Suomelle kaheksisen miljardia, mutta ainahan osamaksukaupasa korkoa tullee, mutta hyötyä oli kai, ainakkii poliitisesti.
Kyllä ihmettelen Ruotsia kun kansalta kysy kahesti liitytäänkö euroon, ja eihän se kansan pöliskö, muutako pietäänhän oma valuutta.
Siskokkii ikänsä melekiin sielä asuneena, kehu miten hyvin mennee Kruunuaika.
Tosin sillänyt väliä, kun kuulemma kohta kortilla, ja kännykällä maksellaan, niinku Norjasa mitä ollaan käyty, niin pankkikortilla maksellaan.
Niija Haaparannalla jokuaikasitten kun yritin hapansilahkaa ostaa, mutta piti tyytyä purkkisilliin, niin vilautin pankkikorttia, ja pankkitililtä lähti raha euroksi muuntuneena.
Semmostase.
Tp

Harri Halinen 23.11.2022 19:49

Ruotsi on hyvin toimeen tuleva valtio verrattuna Suomeen. Niin kauan kun heillä on hyvä talous eli työpaikkoja ja kauppa käy sekä omavaraisuutta luonnonrikkauksissa sekä energiassa niin hyvin tulee menemäänkin.
On huomattava kuinka pienituloisia ja vähän omistavia ovat ruotsalaiset poliitikot suomalaisiin verrattuna. Siis suhteessa muuhun saman valtion kansanosaan.

Harri Halinen 23.11.2022 19:59

Jukka P.
Kun olit huolestunut minun kotona olosta niin voin kertoa että poislukien kaksi korona vuotta olen oleskellut viimeisten 15 vuoden aikana joka vuosi vähintään kaksi kuukautta ulkomailla.
Sitä ennen oli vuodesta 1975 lähtien eli yli 20 vuoden ajan yli kuukauden poissa Suomesta joka vuosi.
Osin työ- ja osin vapaa-ajan matkoilla.
Niiltäkin ajoilta on kokemusta ja vertailua Suomeen. Joten älä ole huolissasi.
Huomioi myös myrkky- ja lisäaineluettelossasi myös koko EU:n alueella kielletyt aineet nimenomaan nykyään. Nekin koskevat myös Suomea.

Virve Pitkäranta 23.11.2022 20:13

Lueppa uudesta, Suomessa on viljan tuleennuttaminen glyfosaatilla kielletty, Saksassa ei ja sitä myös käytetään.
Kotoa poistamisella taas tarkoitin enemmänkin tutustumista myös suomalaisiin elinkeinoihin mm. Maatalouteen muutenkin kuin vihreiden propaganda puheiden kautta.
Voidaan vaikka sopia joku päivä niin käydään tutustumassa nykyaikaiseen maatilaan josta niin moni on nykyään vieraantunut.
Jukka P.

Ja alkuperäiseen kysymykseen kemssan tyhjäyksestä sanoisin, että omalle maalle saa tyhjätä kuopan voi kaivaa tai olla kaivamatta.
Ihmisjätökset sisältävät vain nykyisin niin paljon erilaisia huumausaine ja lääkejäämiä, että sitä ei mielellään lannoitteeksi.

Harri Halinen 24.11.2022 00:39

Älä kirjota puuta heinää. Mainitsemasi aine on ollut kielletty jo kolme vuotta Eu alueella.
Kieltoehdotus tuli Eu:n 2017.
Nuo tiedot löytyvät varmaan netistäkin. Jollet löydä voin kaivaa osoitteen sinulle.
Tiedät varmaan miksi porsaiden saparot typistetään.
Oliko sinulla muita ongelmia koskien aihetta eli elintarvikkeiden laatua EU -alueella?


Nuo ajantasaiset löytyvät varmaan EU:n sivuilta.
muokattu: 24.11.2022 00:44
Toivo Koistinen 24.11.2022 06:05

Tosiaan ihmisen ulosteesa on kaikenlaista, kertoo jätevesitutkimus. Kyllä minun sitten pittää jättää se säiliön upotus pis suunnitelmasta.
Mutta saanminä vielä kai lehmän, niin ja hevoisen lantaa, sehän on hyvää, tai onko täälä ennää hevosia kellään. Mejän kunnassa tosin karjat vähenee kokoajan, mutta eiköhän sitä kuiten jostaki.
Tosin se tule kalliimmaksi, että pakko kai nostaa sitä rillijuhlahintaa lähemmäs paria sataa ööriä, mutta se ei ongelma, koska karavaanit ei säästele kulkiissaan, kuhan posun kylyki tirisee.
Niinja sikalathan kokoajan vähenee, niin sehän sekin nostaa rillijuhlan arvoa, kun saa karavaani kotimaista luomukylykee.
Joo heleposti maksaa karavaani parisataa yöstä, niinja inflatio, niin pistetään kymppi lisää.

Muuten Suomesa on porsaan hännän typistys kielletty, muttamiten lie euroopasa, samoin hanhien, ja muiden eläinten pakkoruokinta.
Typistys esti lihasikalassa hännän purentaa, joka oli rumaa, ja johtui siittä, että pidettiin liian monta possua karsinassa, niin stressi aiheutti sitä, että kun olin possulasa aikanaan nin piti vahtia, ja heti postaa se purennan kohteeksi joutunut sairaskarsinaan, toipumaan.
Sain puhuttua meijerin johtaja lupaaman, että laskettiin possumärää, ja näin saatiinväljemmäksi elitilaa, mikä auttoi, eikä kuitenkaan tulos laskennu, kun possut kasvo nopeammin teuraskypsiksi paremmissa oloissa.
Minun possula-aikana ei häntiä typistetty, elikkä se keksittiinkai jälkeenpäin, kun minä en ollut enää possulassa
Nykyään karjan pito sikäli Suomessa, koska navetat on pihattoja, niin lehmät saavat kuleksia irti, ei tarvi seistä parressa koko ikää, ja lypsyllä saavat itse käydä halunsa mukaan robotti lypsäjän luona.
Tosiasia kuitenkin on, että kun teollisesti kasvatetaan lihaa, missä vain, se ei ole luonnollista eloa. Maailmalla hormooni naudat silmät pääsä seisoen vain syövät ja syövät
Taannon oli broileri kasvattamosta töllössä kuvaa, missä semmosella harjakoneella kerättiin ne tuhannet linnut lattialta teuraskuormaan. Raakaa peliä se, ei haluttannu poilerin koipee enää.
Glyfosaatti on rikakkasvin torjunta aine, jonka käyttö loppuu Suomesa tämän vuoden aikana. Maailman ainoa haittaeläin on ihminen
Tp

Virve Pitkäranta 24.11.2022 08:37
Harri Halinen

Älä kirjota puuta heinää. Mainitsemasi aine on ollut kielletty jo kolme vuotta Eu alueella.
Kieltoehdotus tuli Eu:n 2017.
Nuo tiedot löytyvät varmaan netistäkin. Jollet löydä voin kaivaa osoitteen sinulle.
Tiedät varmaan miksi porsaiden saparot typistetään.
Oliko sinulla muita ongelmia koskien aihetta eli elintarvikkeiden laatua EU -alueella?

Juu, tuli kieltohdotus, muttei menny läpi kun keski Euroopassa panivat hanttiin, eli saa myydä ja ostaa glyfosaattia vieläkin.
Tunnetaan ehkä paremmin Rounduppina jos sitte ymmärrät paremmin mistä on kyse.
Tämä on kokonaisuudessaan niin laaja aihe etten jaksa enää väittää kanssasi kun et viitsi ottaa asioista selvää puolueettomilta tahoilta vaan kuuntelet kaikkea potaskaa mitä tuolla kerrotaan.
Jukka P.

Harri Halinen 24.11.2022 10:15

Asiasta ollaan edelleen eri mieltä ja tuo eirovihreiden kannanotot muutamiin asioihin kannatuksen nostamiseksi on laajalti tiedossa.
Ei tule sekoittaa maakohtaisia käyttölupia EU-lupiin.
Turha väittää että Keski-Euroopan ruoka olisi epäpuhdasta.
Suomen tutkimuspanos on pikkuosa verrattuna eurooppalaiseen. Meillä ei ole siihen riittäviä resursseja ja siksi se kohdennetaan.
Se ei ole suomalaisen tuotannon etu.
Mainittu papereiden täyttö ei puhdista ruokaa vaan suomalainen virkamies siirtää sillä vastuun tuottajalle todistaakseen toimineensa oikein.
Itse asiasta ei ole tullut esille kuin pieni osa.

Toivo Koistinen 24.11.2022 10:30

Ruoka on aina hyvää, puuttuu vaan näläkä, nin maistuu. Ruokaa pitäisi kunnioittaa, samoin niitä jotka sitä tuottavat jokamaassa.
Minäkin aikanaan monta tonnia naudanlihaa, kunnes ei mieli kestänny sitä niistä jatkuvaan luopumisesta, kun auto tuli hakeen poikia, ja tyttöjä pois.
Tuotantomallit on mitä on, mutta ilman ruokaa ei elää minkään puolueen akitaattori
Tukipolitiikka teollisuuteen aseteollisuuteen, maatalouteen on mitä on, ja siihen ei mikään puolue sotke näppejään, ja viimesiltään se euroopan pelastuspaketti.
On hassua miten me rikkaisen maiden ihmiset juonitellaan, ja riidellään sapuskasta, kun satoja tuhansia lapsia on nälkäkuoleman uhasa, samoin aikuisia, eli likemmäs miljardi aliravittuja
Siellä ei ruuasta juonitella, miten on tuotetu.
Tp

Harri Halinen 24.11.2022 11:10

Olen nähnyt matkoillani sikaloita sekä hyviä että erittäin huonoja. Surkein oli Kyproksella jossa oli varmaan tuhat tai tuhansia. Parhaat olen nähnyt täällä Espanjassa (vaikka kuuluukin Välimeren maihin), jossa mm.Bellota- rotua olevat kuljeksivat pähkinä- ja kastanjametsissä vapaana.
Niistä syntyy muutaman vuoden kuluttua parhaat ilmakuivatut kinkut.
Juuri nyt aamulla söin erittäin hyvää sellaista hyvän tuoreen sämpylän päällä. Täytyy maistella vielä ruisleivän kera.
Miksihän meillä Suomessa on harvinaisuus kaupoissa ns. epäterveellinen tuore sämpylämyynti?
Täällä paikalliset syövät niitä ilman niitä vaivoja joita Suomeen markkinoidaan useammalta taholta.
Ei näkynyt possuilla typistettyjä häntiä eikä niiden elossa ollut ongelmia, paitsi että minä syön ainakin osan niistä.
Hanhet ja ankat kuulemma pakkoruokitaan mutta hurjan hyvää ankka on paahdettuna Pekingin ankkana tai muuna vastaavana. Tosin en usko senkään olevan sitä perinteistä ko. ruokaan kuuluvaa mm. väriltään kokovalkoista rotua.
Kohta tässä varmaan kävellään vaappuen kuin ankka, sen verran sitäkin on tullut syötyä.
Tutkimuksen mukaan kuitenkin juuri Välimeren maat pärjäsivät turistien mukaan loistavasti ruuan maukkauden suhteen. Jompi kumpi ip-lehdistä kyseli pari viikkoa sitten.

Se mikä ei mennyt läpi EU:ssa oli siis maakohtaisen glyfosaattikäyttöluvan jatko vuoden 2025 jälkeen, sekä sen luvan laajentaminen koskemaan koko EU -aluetta.
Noin se kuulemma Brysselissä tulkittiin.

Virve Pitkäranta 24.11.2022 12:39

En väittäny muiden ruokaa huonoksi, mutta omaamme puhtaammaksi en minäkää ulkomailla kulkeessani ole nälässä joutu olemaan.
Alunperin vaan väitit suomen maataloutta saastuttavaksi, on toki totta, että kun ihminen aamulla herää se alkaa saastuttaa, myös maanviljelijä.
Olen vaan tullut siihen tulokseen, että kun on ruuasta kysymys niin on pakko vähän joustaa noissa asioissa ja ottaa huomioon, että suomessa ei sentään sademetsiä kaadeta karjan tai avocado ja appelsiinipuiden tieltä kuten Brasiliassa.
Meillä myös vettä riittää karjan kasvatukseen eikä sen vuoksi kukaan kärsi vesipulasta ja siksi se karja on hyvä kasvattaa mieluummin Suomessa kuin Brasiliassa. Parempi silti pitää määrät kohtuullisina meilläkin.
syökää ihmiset kotimaista ruokaa se myös vähentää tuonnin tarvetta ja Suomen velkaantumista vaikkei siitä nuo nyky poliitikot juuri tunnu välittävän.
Jukka P.

Toivo Koistinen 24.11.2022 13:02

Tuo kohtulisuus on tosiaan hyvä. meillä ollaan menty Euroopan, ja Usan malliin siinä, elikkä lypsykarjatilat on jo sadan ja yli lehmäyksikön kokosia, tosin pihattoja, ja robotti lypsy, ja ruokinta.
Siinä on sitten pitänyt investoida julmat koneet rehun samiseksi, koska AIV pitää lyhyessä ajassa tehdä, jotta se on hyvää.ja siinä huonot säät pistää lujille. Nämä yli 10 000 kilon traktorit raskaine koneineen tiivistävät maata, ja maan rakenne kärsii.
Samoin viljaatilat satojen hehtaarien kokosia, ja vilajn puinti on haastava homma. Elikkä se vanha pientalous tuotanto pitäisi saada kunniaan, jossa kyetään keveillä koneilla toimimaan, ja rehun saanti on helpompa lyhyen korjuuajan takia.
Tiivistymistä tapahdu, kuten meiläkään kun ajelin AIV satoa pikkusen yli kolmentonnin traktorilla, ja telikärryllä, paripyörät jokapyörässä, jopa traktorin keulassa. Meni kun lintu peltoa.
Tosin AIV auman polkemisessa tahto olla liian kevyt, ja joutui polkemaan lujasti. En käyttänyt AIV liuosta, muutakun laimealla seoksella kastelukannulla auman päällisen kastelin, kun pistin päällymuovin tiivisti laidoilta hiekalla painottaen, ja pölynimurilla imin ilman pois.
Toisinsanoen "punanen tupa, ja pottumaa" ympärimaan on huoltovarmuudessakin parempi jopa kulkutautien hallinnassa.
Ruoka on hyväää aina.
Tp

Harri Halinen 24.11.2022 13:32

Puhutaan oikein kun referoidaan toisten kirjoituksia.
Kirjoitin saastuttamisen yhteydessä siitä kun piti estää kaikkien kemikaalioiden valuminen vesistöihin.
Ko olleita takia nostettiin mutta niitä tarvittavia toimenpiteitä ei kaikilta osin tehty. Samoin valvonta petti pahasti toteutuksen suhteen.


Siis tukia nostettiin mutta piti olla valitus jotta työ tuli lopulta tehdyksi.
muokattu: 24.11.2022 13:41
Virve Pitkäranta 24.11.2022 14:15

Ehkä juuri näiden väärinkäytösten vuoksi nykyään pitää suoritta kasvinsuojeluainetutkinto, että saa ostaa/ käyttää ko.aineita ja sen tutkinnon yhteydessä käydään läpi suojaetäisyydet vesistöihin eri aineilla sekä pohjavesi ym. rajoitukset.
Ammattitaito ja työturvallisuus nökökulmat ovat ihan eri tasolla kuin -70 luvulla, myös aineet on testattu paremmin ja titenkin on noita kiistanalaisia kuten glyfosaatti joka kyllä vielä kielletään, muttei tiedä koska, nythän jatkoaika on tullu joka vuosi.
viimevuonna muuten viljelijöiden saamat tuet olivat 1,75 miljardia ja tässä on siis kysymys siitä, että saamme halpaa ruokaa.
Asumistuet 2020 oli 1,6 miljardia menee pääasiassa rakennusliikkeiden ja sijoittajien taskuihin korkempina vuokrina ja asunnon hintoina.

Harri Halinen 24.11.2022 14:57

Monelle henkilölle meni maataloustuet ja monelle asumistuet?
Kohtuus lobbaamiseen!
Ehkä maatalouden perinteisen puolueen kannatus kertoo ko. politiikan hoidon oikeudenmukaisuudesta.
Aiemmin valittiin ko. puolue siksi ettei haluttu antaa omaa ääntä oikeistolle eikä vasemmistolle. Nykyisin toivottavasti osataan valita oma kanta vaikkakin perusteet monilla horjuvat.
Kukin valitkoon omatuntonsa mukaan, silloin ok, ja mieli pysyy hyvänä jos luulee olevansa oikeassa.

Virve Pitkäranta 24.11.2022 15:40

Kuten sanoin asumistuet vain nostavat vuokria ja asuntojen hintoja ja sitäkautta päätyvät harvojen ja valittujen taskuihin.
Maataloustuet alentavat ruoan hintaa ja ohjaavat tuotantoa, mutta henk.koht. mielipiteeni on, että kaikki tuet pitäisi lopettaa niinkuin maajussienkin mielestä.

Harri Halinen 24.11.2022 15:58

Markkinataloudessa ja meidän maassa tuet vääristävät kilpailua joka pidemmällä ajanjaksolla on vahingollista kansantaloudelle.
Vientikaupassa tilanne on toinen.
Tuki on hyvä muissa meille vieraissa talousjärjestelmissä jossa pyritään ratkaisuun keskitetyn päätöksen ja keskitetyn johdon avulla.

Lauri Niittynen 24.11.2022 16:11
Virve Pitkäranta

Kuten sanoin asumistuet vain nostavat vuokria ja asuntojen hintoja ja sitäkautta päätyvät harvojen ja valittujen taskuihin.
Maataloustuet alentavat ruoan hintaa ja ohjaavat tuotantoa, mutta henk.koht. mielipiteeni on, että kaikki tuet pitäisi lopettaa niinkuin maajussienkin mielestä.

Kerropa paljonko asumistuet nostavat vuokria ja kenelle tuet menevät? Vai onko kyseessä erään tavallisen suomalaisen puolueen väite ilman perusteluja, kun kerran kylällä puhutaan?

Kun maataloustuet lopetetaan, miten ruoka maksetaan sitten? Mistä kaikki saavat vastaavan tulojen nousun vai onko oletuksena, että yksilöverotus putoaa tukien verran?

Markku Hämäläinen 24.11.2022 16:44
Virve Pitkäranta

Kuten sanoin asumistuet vain nostavat vuokria ja asuntojen hintoja ja sitäkautta päätyvät harvojen ja valittujen taskuihin.
Maataloustuet alentavat ruoan hintaa ja ohjaavat tuotantoa, mutta henk.koht. mielipiteeni on, että kaikki tuet pitäisi lopettaa niinkuin maajussienkin mielestä.

Ollaan jo aika kaukana alkuperäisestä aiheesta, mutta näin se yleensä menee.
Kyllä tukien poisto voisi pienentää veroja, mutta siinä kävisi kuten housuun kustessa.
Auttaisi hetken, mutta sitten Suomi olisi muiden armoilla, voimatta vaikuttaa.
Kun muut maat eivät lopettaisin kuitenkaan omia tukiaan loppuisi kotimainen ruoan tuotanto, kun ulkomailta saisi tuotteet halvemmalla.
Toden näköisesti kuluttajahinnat pysyisi ennallaan.

Virve Pitkäranta 24.11.2022 17:35

Markku on oikeassa tarkoitinkin, että ne tuet pitäisi tasapuolisesti poistaa koko EU alueelta.
Tiedostan toki tämän mahdottomuuden, mutta pienenä poikkeuksena sallisin ehkä lapsilisät. Ne menevät kutakuinkin sinne minne on tarkoitettukin.
Markku on oikeassa siinäkin, että on etäännytty alkuperäisestä aiheesta jo tarpeeksi joten en aio enää kommentoida tätä ketjua. Anteeksi kun vähän provosoiduin Harrin väitteistä.
Jukka P.

Seppo Lokasaari 24.11.2022 18:05

Lupailin tuolla aikaisemmin, että en enää tähän aiheeseen kirjoittele, mutta on livennyt vähän muihin aiheisiin. Asun keskellä maidon tuotanto aluetta ja työskentelen siinä ketjussa, eli omissa harraste piireissä jutellaan näistä tuki hommista jonnin verran.
Olen usein sanonut, että paras tuki maidontuottajille on se, että ottaa sen suomalaisen juuston, jonka kilohinta on esim. 7€/kg hyllystä, eikä sitä esim. Puolaista 3,80€/kg.
No miksikä näin -> juustokiloon tarvitaan noin 10L maitoa ja sitä kautta ajatellen pitäisi tuottajan saada varmaan liki 0,50€/L, että kustannukset katetaan = raaka-aine yhteen juustokiloon maksaa jo 5€.
Se on niin kuin täysi mahdottomuus saada hommaa pyörimään, jos asiaa vain hinnan perusteella ostaja ajattelee ja kiroaa sitten näitä tukiaisia.
Tästä asiasta riittäisi todisteltavaa, mutta antaapi olla.

Toivo Koistinen 24.11.2022 18:23

Tukien poistaminen EU alueelta saisi sen aikan, että maailmalta tulisi tuotteita sisään, koska siellä tuet jatkuu, kun tuotajahintoja pitäisi nostaa, korvaukseksi, ja se taas ajaisi täällä maatalouden alas.
Maailma on hirtänyt itsensä tukiin, ja rahaan. juuri töllön uutinen kertoi, että palkkoja pitäisi nostaa vähintään 5 % jotta se kompensoi nousevaa inflaatiota
Viisi rosentia, joppista. Mitäpä se tekee lomsan sisällölle vaikkapa 3000 ansaitsevalle, ja 10 000 ansaitsevalle, entäpä hinnoille, kun kaupan, ja muiden alojen työvoimakustannukset nousee.
Halistus pääti akksinkertaista lapsilisät joulukuussa. Hyvä, muttakun se nosee kaikille tuloista riippumati, eli kuten tuttava rouva2 lapsen äiti sanoi.
Me ei tarvita sitä lisää, vaan se pitäisi kohdenta pienituloisille.
Niimpäniin. No näistä on turha jurnuttaa, koska niin on ollut, ja nin on oleva, kunnes maapallo toisin päättää.
Tp

Harri Halinen 24.11.2022 18:45

On aina syytä lukea tarkasti ennenkuin tarttuu kirjoittamiseen. Toivottavasti opin sen jo ennen some -aikaa.
Minulla on tapana jättää kirjoittamatta itsestään selvät asiat, joista on helppo ryhtyä vääntämään vanhojen poliitikkojen metodein. En ota henkilöesimerkkejä heistä.
Kun monille on ongelma ettei keskustelu pysy otsikon mukaisena, ei se minulle ole mikään ongelma.
Keskustelu on sitä jossa tekstit kehittyvät ja muuntuvat monipuolisemmaksi.
Muutenhan kyseessä olisi ohjekirja eri mielipiteistä jonka otsikosta ei poiketa, eli kirjoita vain näin.

Markku Hämäläinen 24.11.2022 21:12

Tuosta lannan levittämisestä peltoon.
En ole viime vuosina liikkunut alkukesästä Saksassa, mutta ainakin aiemmin kesäkuun alussa peltojen keskellä ajellessa haisi vahvasti lehmän lanta.

Juhani Backman 24.11.2022 21:23
Markku Hämäläinen

Tuosta lannan levittämisestä peltoon.
En ole viime vuosina liikkunut alkukesästä Saksassa, mutta ainakin aiemmin kesäkuun alussa peltojen keskellä ajellessa haisi vahvasti lehmän lanta.

Onko kellään lehmänlantaa auton/vaunun kempsan säiliössä ainakaan Saksaan saakka vietynä, eikä jos on niin murhetta tyhjätä sielä pellolle siellä !!!

Harri Halinen 24.11.2022 22:00

Markku, ettei vaan tuullut Belgian sunnalta.
Meille tuli sanonnaksi kun joku tai jostain haisi että "täällä haisee belgia".

Markku Hämäläinen 24.11.2022 22:51

Harri, kyllä se haju tuntui ihan keskellä Saksaa, tosin pohjoisessa Hannoverin tienoolla enemmän, ehkä etelässä homma oli hoidettu aiemmin.
Olimme yleensä liikkeellä ihan toukokuun lopulla, ennen laivalippujen hinnan nousua.

Toivo Koistinen 25.11.2022 06:22

Nojos teilä tuntuu nokassa lehmän lanta, niin menkääs käymään noilla jätevesiasemilla, missä mejän. Tai kun se auto tulee imasemaan sen tejän viemärikaivon, kun sekotelee ensin sen, nin aistikaa sitä.
Ihminen tuottaa keskimärin elämänsä aikana n 15 000 kg sitä ihteään, ja olen sanonu, kun aikanaan moittivat sikalan hajua, että jos kerättäsiin tuonne possulan karsinoihin 3100 ihmistä, niin...
Lanta on luonnontuote, ja tuoksuu, mutta ikiaikainen pellon ravinne. Kumpi parempi, se keinolanta, vai oikea. Nimittäin jos aiotta lappaa naamaanne jottain, on maata viljeltävä.
Maailman fosforivarat hupenee, ja käykää ohikulkissa kahtomassa Siilinjärven lannoitekaivoksen sivutuote vuorta.
On muuten ainoo euroopan fosforikaivos, tosin Norjalaisomistuksesssa. Sekin kaivos aikanaan hiljenee, kun malmi loppu, ja se vuori jää.
Tosin jos ei halua lannan hajua, niin lopetetaan eläinten pito, ja aletaan koko maalima vekaaniksi. Mulle passaa, koska elämänkumpanin paistama porkkana pihvi on tosihyvää
Tp

Harri Halinen 25.11.2022 13:22

Miksi pitäisi mennä kun lannan ja jopa muiden puhdistettujen mutta edelleen hengitystä ärsyttäviä hajuja joutuu sekä puhdistettuna ja puhdistamattomana hengittämään?
Ihmisillä on jo muutenkin ikäviä ärsykkeitä joten miksi pitäisi esim. astmaatikkojen kulkea haju/ärsykemaailmassa?

Markku Hämäläinen 25.11.2022 13:31

Ohi aiheen, mutta kun asuin nuorena Siilinjärvellä, lähellä silloisen Rikkihapon tehdasta, näin tuon jätekalkkivuoeren perustamisen
Silloin ihmeteltiin ja vieläkin, miksi se kipsivuori piti perustaa koko tienoin korkeimman mäen päälle.

Harri Halinen 25.11.2022 15:38

Jospa ajattelivat hyödyntävänsä ja aloittavat oheistuotteena Hymypoika -patsaiden valmistuksen.

Toivo Koistinen 25.11.2022 16:42

kerroppa joutessa mihin se lanta sitten pitäisi laitta, jos ei peltoon, ei kompostoitavaksi, ei mihinkään, kunkuitenkan ei taida olla halua ryhtyä vegaaniksi.
Käsitin aikanan että se kipsivuori piti perustaa siten koska jos se olisi laksoon olisi se lähtenny siellä vesien matkaan. Mutta en muuta tiijä. Kaippa se siihen maisemoituu ajan kanssa kun kaivos suljetaan.
Joskus oli juttua, että sitä kipsiä olisi joku yritys halunnut korottamaan jotain laskettelumäkeä.
Nojjoo, eiköhän tässä jo tarpeksi kemsan tyhjäystä.
Tp

Harri Halinen 25.11.2022 16:59

Tässä yhtä älykäs vastaus kuin kysymys: Tulee kaivaa kaksi kuoppaa, ensimmäiseen se lanta ja toiseen se ensimmäisestä poistettu maa-aines.
Kai muuten on myös vaatimuksia levityksen jälkeisestä peittämisestä ja sen työn valvonnasta.

Toivo Koistinen 25.11.2022 19:39

Jällähti päähän hoksinki. Suomesa on aikain saatosa ollut jokahine puolue miten millonkin keneki kanssa hallituksessa.
Minkä helekatin takia ei noita asioita ole niistä mikään pistänny kuntoon, ettei paska haise kaupunkilaisten nokkaan.
On heilä palveluksessa vaikka mitä virastoa, ja valtava virkamieskunta, joka voisi sitten valvoa, että niitä käskyjä noudatetaan nin teolisuudessa maataloudessa, ja yksityistaloudessa.
Mutta ei. Vaalikausi toisensa jäläkiin oppositio, ja hallituspuolueet vaan riitele keskinään tärkeimpänä hommana oman puoluen kannatuksen nosto, ja ylläpito.
Syskovits, ja Pekkarinen kiteytti kerran sen, kun hallitus vaihtui, ja samalla toisesta vuorostaan tuli oppositio, ja toisesta hallituspuolue, että miten homma sujuu nyt.
Helposti, oli yhteinen vastaus. vaihdamme papereita kekenämme, ja homma jatkuu. Siinä oli politiikan ydin.
Tp
Vai pitäisikö tulla sama pula-aika, kun sodan jälkeen, että jos sattu maatalon isäntä kaupunkiin, ja kaupunkilaiset haistoi lannan, niin riitti kaulassa roikkujia. Sillon lanta haisi ruualle
Ei haitannu lannan haju hienonokkasia

Hannu Mankisenmaa 25.11.2022 21:20

Kylläpä on lähtenyt "laukalle" tämäkin ketju, ei kirjoiteta yhtään asiasta, mitä avauksen tekijä kirjoitti.
Vois kirjoittaa oman avauksen, näistä eri aiheista.

Jori Järvinen 25.11.2022 21:31

Niinpä... Maaseudun tulevaisuus lehden mielipide-osastolta on näyttänyt lähinnä.

Harri Halinen 26.11.2022 11:44

Jatketaan vaan samalla linjalla kuin kaksi edellistä aiheesta kirjoittanutta keskustelijaa.
Asiat eivät muutu tai niistä ei tiedetä ellei niistä keskustella.
Keskustelu on sitä että aihepiiri laajenee myös läheisille osa-alueille.

Veli-Pekka Merikallio 26.11.2022 11:49

Kyllä keskustelu on sitä, että pysytään aiheessa!

Mulle opetettiin tämä yksinkertainen asia jo kansakoulussa, kun sain ainekirjoituksessa yhden kerran nelosen, kun kirjoitin asian vierestä. Meni kerralla perille!

Mikään ei estä aloittamasta uutta aihetta siinä vaiheessa, kun alkaa viirata paljon ohi itse asiasta.


Piti oikein kurkata otsikkoa, niinpä aiheena näkyy olevan kemsan tyhjennys.
muokattu: 26.11.2022 11:50
Kari Rautiainen 26.11.2022 11:55

Aiheessa pysyminen… no nyt päästiin mielenkiintoiseen syrjähyppyyn. Aatteles kun ukkolauma jutustelee, kyllä aiheet vaihtuu kokoajan. Pitäskö alottaa uus aihe aiheessa pysymisestä. Nuo paskahommat tuli vissiin selväksi jo.

Harri Halinen 26.11.2022 12:27

Itse aiheeseen vaikuttaa muutkin seikat kuin otsikon sanat.
Jos kovin urautunut ja ajattelu yksipuolista, linjaantunutta, niin siitähän ei pääse eroon vaan on syy jatkaa vakiouralla niinkuin yksinvaltaisissa yhden määräämissä puitteissa.


Missähän vaiheessa keskustelu erosi otsikosta. Minun mielestäni siinä kun arvioitiin toisen kirjoittajan mielipidettä. Mielipiteet voivat muodostua niiden erosta ja omaa ajattelua siitä syntyy ja kehittyy. Kuinka itse kukin kehitämme ajattelua ja kehitystämme?
muokattu: 26.11.2022 18:50
Veli-Pekka Merikallio 28.11.2022 20:28

Ukkoköörin rupattelu lienee eri asia kuin tänne kirjoittelu, luulisin ja jos kemsa-asia tuli loppuun käsitellyksi, onko ylivoimaista aloittaa uusi aihe, oletettavasti ei.

Ihmisen vain on helpompi orientoitua lukemiseensa, kun suurin piirtein tietää, mitä asia koskee, tai jättää lukematta, jos otsikon aihepiiri ei kiinnosta tai kosketa.

Mutta mun mielestäni kemsa tulee aina tyhjentää sille tarkoitettuun paikkaan! Aika yksinkertaista!


Tällä viisiin "itse kukin kehitämme kehitystämme".
muokattu: 28.11.2022 20:30
Toivo Koistinen 29.11.2022 06:14

Minussa, ja hyvin monessa oikeastaan ihmiskunnasa on se vika, että on vaikea myöntää olevansa väärässä.
Emme hyväksy. että muut ovat erimieltä asioista.
Siinä on monen sodan, ja sorron syy.
Tp

Harri Halinen 29.11.2022 19:36

Kun virtsasta ja ulosteista siirrytään edeltävään ja niiden puhtauteen tai epäpuhtauteen vrt suomalaiset/ulkomaiset niin kyllä niissä on selvä johdonmukaisuus.
Toiset kai haluavat keskustella otsikon mukaisesti noista kansan jalostamista.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.