Matkaparkeista ja niiden hinnoittelusta

Pirjo Rättyä 11.05.2007 21:14

Leirintäoppaassa julkaistu lista matkaparkeista on aiheuttanut mukavasti keskustelua täällä Etuteltassa. Olemme Caravan-lehdessä iloisia siitä, että lista on huomattu ja sitä luetaan.

Tosi on, että joidenkin matkaparkkien hinnat ovat korkeita. Siitä, onko sitten meidän tehtävämme antaa yksityiskohtaisia hinnoitteluohjeita tai pudottaa kalliit paikat listoiltamme pois, voidaan olla eri mieltä. Pelkkä korkea vuorokausihinta ei myöskään automaattisesti tee matkaparkista leirintäaluetta. Jos karsisimme matkaparkkeja hintojen perusteella, yhtä lailla voisimme jättää pois Leirintäoppaasta ne leirintäalueet, joiden hinnoittelu ei mielestämme ole kohdallaan.

Täällä Etuteltassa on tutustuttu matkaparkin määritelmään. Hieno juttu! Koska emme ainakaan vielä ole määritelleet euromääräistä rajaa ”sallitun” matkaparkkiyöpymisen hinnaksi, annamme mahdollisen matkaparkkiasiakkaan päättää, mikä on kohtuullista ja mikä ei.

Karavaanarin perinteinen (ja ehkä paraskin) leiriytymispaikka on tietenkin leirintäalue. Mutta joukossamme on kuitenkin niitä, joita tämä perinteinen malli ei aina houkuttele. Välillä vain halutaankin kokeilla jotakin muuta paikkaa kuin sitä tuttua leirintäaluetta. Tai sitten halutaan viivähtää kivalla paikkakunnalla, levähtää kunnolla tai käyttää hyödyksi oheispalveluita ja paikkakunnan tarjontaa. Se minne haluaa suunnistaa ja mitä siitä on valmis maksamaan, on jokaisen ihan oma asia. Eivät kaikki välttämättä juokse tarjousten tai alennusten perässä.

Ilmeisesti närää aiheuttaa myös se, että matkaparkkitietojen julkaiseminen on ainakin toistaiseksi maksutonta. Jäsenetuleirintäalueet saavat kuitenkin päähuomion Leirintäoppaassa ja ne on merkitty myös oppaan karttoihin. Myös leirintäalueiden perustietojen julkaiseminen oppaassa on maksutonta, eivätkä matkailuajoneuvovuokraamot ja huoltoliikkeetkään maksa tietojensa julkaisemisesta. Jos esim. vuokraamoiden hintatietoja julkaistaisiin, muuttaisikohan se suhtautumista listan tietoihin. Ehkäpä, koska yrittäjillä taitaisi selvästikin olla mielessään voiton tavoittelu. Ei ole tarkoituskaan, että kukaan järjestäisi hyvää hyvyyttään (vaikka mukavaahan se olisi) yöpymispalveluita karavaanareille; ilmainenkin yöpyminen maksetaan yleensä jollakin tapaa esim. oheispalvelujen hinnoissa.

Joku on myös harmissaan, koska hänen ilmoittamaansa paikkaa ei löydykään listasta. Me emme julkaise tietoja ilman yrittäjän lupaa. Usein erinomaisesti matkaparkiksi soveltuva yritys ei haluakaan tietoja mihinkään julkaisuun ja syitä siihen on monia. Tietoja ei haluta julkaista, jos vaikka sattuukin niin, ettei joskus olekaan tilaa. Myös pelätään sitä, että tarjolla olevat palvelut eivät riitä; onpa eräänkin hotellin respasta tivattu keittokatosta ja tiskauspaikkaa. Ja ajokaivon tai kemssan tyhjennyspaikan puuttuessa yrittäjä tai hänen edustajansa saa yleensä jotain muuta kuin kehuja. Valtaosa tällaisistakin paikoista toivottaa kuitenkin yöpymispaikkaa kysyvät karavaanarit tervetulleiksi, vaikka eivät listoille haluaisikaan.

Me täällä lehdessä olemme lukijaa ja karavaanaria varten. Silti se ei tarkoita sitä, että toteuttaisimme ihan jokaisen toiveen nyt ja heti. Asiallinen palaute huomioidaan aina ja siitä keskustellaan. Ja kehittämiskelpoiset ideat otetaan aina avosylin vastaan ja niitä myös pyritään toteuttamaan, toki resurssien puitteissa. Karavaanimatkailun kehittäminen on pitkäjänteistä työtä, jonka vuoksi mekin täällä lehdessä sekä toimistolla ponnistelemme ihan jokainen työpäivä. Ja ihan tosissamme.

Matkaparkkilistaa tai esimerkiksi vuokraamolistaa voivat käyttää ne, jotka niiden tietoja tarvitsevat. Listojen sisällön vuoksi ei mielestäni kenenkään ole syytä mieltään pahoittaa. Mutta se on varmaa, että ajan myötä matkaparkkilistakin jalostuu; samoinhan on tapahtunut myös leirintäalueluettelolle.

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

Pirjo Rättyä toimittaja Caravan-lehti

LAHTI ANTTI 11.05.2007 13:35

Kiitos vaan, että liiton taholta annettiin vastinetta melkoisesti keskustelua aiheuttaneeseen listaan. Kuten todettua, me matkalaiset "äänestämme" pyörillä, kukin voi listasta valita itselleen sopivan paikan tai jättää menemättä. Ja on toisaalta hyvä tietää jonkin paikan hintataso, ettei se selviä vasta paikalle mennessä. Näin vältytään mahdollisilta ikäviltä yllätyksiltä. Hyvää kesän alkua myös Sinulle.

KROOK ERJA 11.05.2007 22:55

Kiitos Pirjolle kattavasta vastauksesta.

Kuten on todettu, meitä karavaanareita on moneksi ja vatimuksemme leiriytymisemme tasoksi vaihtelevat mieltymystemme mukaan, joten ainakin oppaan tarjonta on parkkilistoineen riittävän monipuolista. Hinnoittelut ja niiden perusteet ovat ikuisuuskysymyksiä, pääasia on erilaisten fasiliteettien tarjonta. Kukin valitkoon tarpeensa ja kukkaronsa mieltymyksen mukaan yöpymispaikkansa.

Hyvää ja onnistunutta matkakesää kaikille karavaanareille, niin liikkuville kuin kausipaikkalaisille ja kiitos liitolle asiallisesta vastauksesta!

T: Erja ja vankkurinsa

NIEMINEN RAIMO 12.05.2007 06:22

Matkaparkit ja maatilamatkailu olisi syytä pitää erillään.Laitetaan sinne lehteen oma osio näille maatiloille jotka navetan päästä ovat niittäneet plaanin muutamalle matkailuvehkeelle ja rahastavat siitä kuka mitenkin.Ja kun ilmaista mainostilaa Matkaparkkien kohdalla on huomattu olevan,niin joku tilallinen on raapustanut pelkkää ajo-ohjetta hyvinkin puolitoistasataa palstamillimetriä,mutta sateliittipaikannus ei ole tilaa vielä lähestynyt,joten koortinaatit ovat unohtuneet.Mielestäni matkaparkkilistalle pääsyn edellytys pitäisi hinnan osalta rajoittaa johonkin esim. 10€/vrk.Tässähän on käymässä taas niin että se kuuluisa moottoripolkupyörä karkaa suomalaisten hyppysistä. Siis tehdään "Matkaparkki"lista uusiksi ja pysytään niissä raameissa jotka maalais/kaupunkijärjen mukaan siihen kuuluvat.

TIKKANEN MIRJA 12.05.2007 09:13

Näinpä. Joko matkaparkit ja nämä "matkaparkit" alueiden sekaan taikka matkaparkkilistan lisäksi osio Muut palveluntarjoajat. Eiköhän se liitto vielä keksi ratkaisun että kaikki ois suht tyytyväisiä =)

KORHONEN KARI 12.05.2007 09:37

Hintakatto listaan pääsylle on hyvä ajatus,sehän voi vaikuttaa jopa ilmoittajan hinnoitteluun.Nythän ne näyttävät roiskaisevan vaikka millaisia hintoja ikäänkuin kokeillaakseen matkaajan maksuvalmiutta.

VARTIAINEN JOUKO G 12.05.2007 12:33

"... määrittelemme matkaparkin paikaksi, jossa saa luvallisesti yöpyä joko PIENTÄ maksua vastaan tai yöpyminen voi olla myös maksutonta. Matkaparkki on tarkoitettu lyhytaikaiseen leiriytymiseen ja sen palvelut saavat olla (ja yleisesti ovatkin) vaatimattomammat kuin leirintäalueilla".

http://www.karavaanarit.fi/ajankohtaista/etuteltan_puheet/matkailu_kotimaassa/?x26362=1783885

Tuolla lainauksella teit avauksesi tähän "kuumaan perunaan". Sen valossa tämän viimeisimmän vastineesi sisältö on tulkittavissa melkoiseksi selittelyksi - joka ainakaan minun EI SAA VAKUUTTUNEEKSI. Toisaalta - paskankos väliä sillä lopuksikaan omalla kohdallani on. Silloin aikoinaan kun tätä "puskaleirintää" tuli pitkillä ajoetapeilla yönyliparkkitarkoituksessa hyödynnettyä palvelisi edelleenkin, ellei olisi tullut siirryttyä entisten tientukkojen riviin ja "Puutarhaleiriläiseksi". Järjestyksen - vaikka VÄHÄN huonommankin - ihmisenä silti hivenen pistää ihmettelemään mihin logikkaan tuo antamasi jälkiselitys kuuluu. Mutta eiköhän tämä aihe tullut osaltani nähtyä.

J.K. Näytti tuo avauksesi olevan täysin sama kuin tuolla "Jäsenpalstallakin" joten tyydyin minäkin käyttämään vain "kopioi/liitä" toimintoa. Mutta hyvää kesää kaikesta huolimatta vietetään sitä missä muodossa hyvänsä - vaikka pihaleirinnä "matkaparkissa" ;)

PALIN MATTI 13.05.2007 01:39

Minna hei. Sulla jutun otsikko ihan hyvä, mutta mikä on se varsinainen tarina? ... :-)

VARTIAINEN JOUKO G 14.05.2007 00:07

Kattos Mella - toi Minna on arvellut että: "Lyhyestä virsi kaunis", kun itse asia mahtu jo otsakkeeseen ;)

SILMUNEN HANNU 14.05.2007 14:06

En ihan ymmärrä tätä valitusta "kelvollisista" alueista matkaparkeiksi. Meillä reissuissa leirintäalueet eivät ole niitä matkan kohteita;niillä käydään vain silloin tällöin pesemässä pyykkiä ja hiukan huilaamasa.Meille asuntoauto edustaa huimaa vapautta ja mahdollistaa vapaa-aikoina kulkurin elämän.Tähän vapauteen eivät kuulu leirintäalueet. Olemmekin siis äärimmäisen tyytyväisiä kun vaikkapa sen pässin rapsutuksun,koskenlaskun tai höyryvetureihin tutustumisen jälkeen voimme jäädä ko.paikkaan yöpymään!! Tai voimme käydä vain yöpymässä jossain mielenkiintoisessa paikassa,kuten navetan päädyssä tai kansallispuiston parkkipaikalla.Huoltoasemat me löydämme ilman listaakin mutta näitä navetanpäätyjä ei.Vesien ja vessan tyhjennys/täyttö-paikkoja kaipaamme lisää ja niiden käytöstä mieluusti maksamme. En ymmärrä montako listaa oikein tarvittaisiin joidenkin mielestä-minusta riittää kaksi:leirintäalueet ja sitten muut paikat.Kun niissä on selkeästi kerrottu hinnat ja palvelut,voi jokainen tehdä päätöksensä omien mieltymystensä ja tarpeidensa perusteella. Euroopassa näistä "muista" paikoista on julkaistu useampikin kirja ja ne ovat täynnänsä mitä erilaisempia ja erihintaisia,kuin ilmaisiakin paikkoja.Ja hyvin monet viettävät koko lomansa vain näihin paikkoihin tukeutuen.Eikä sellainen matkailu ole parempaa eikä huonompaa kuin leirintäalueilla vietettävä eikä kumpikaan keneltäkään pois.Me ihmiset vain olemme erilaisia,suvaitsevaisuutta kaipailen näille palstoille. Antoisia matkoja kaille! t.Kaarina

LIIMATAINEN HANNU 14.05.2007 14:24

Joo, suvaitsevaisuutta, ja ymmärrystä, myös niille 'arvostelijoille', koska me olemme erilaisia, reissaajat. Ja meillä erilaisia tarpeita sekä mieltymyksiä. Jokaiselle se omanlaisensa matkailu on sitä parempaa, kuka voi toisen tapaa väittää huonommaksi, ja millä perusteilla. Joku tykkää Power Parkista, toinen navetan päädystä, hinnat sitten palvelujen ja ympäristön mukaan. Siis antakaamme 'kaikkien kukkien kukkia', myös niiden mielipiteiden jotka eivät ole yhtä mieltä reissuparkkien määritelmästä sen listan mukaisesti. Sekä niidenkin jotka eivät 'ymmärrä' valitusta siitä. Suvaitsevaisuutta, suvaitkaamme! Ja antoisia matkoja kaikille!

MIKKONEN MATTI 14.05.2007 14:52

"Puskaleirintää me emme hyväksy" sanoo Liitto. Seuraavassa virkkeessä määritellään, että se tarkoittaa leirintää alueilla, joita ei ole siihen tarkoitettu. (mutta, jotka siihen hyvin soveltuvat. kirj. huom)

Jutun juju taitaa olla siinä, että matkailuyrittäjät tarjoavat matkaparkkien sijalle omaa quik stop -järjestelmää, eli kevytyöpymistä alueen portin pielessä halvemmalla.

SILMUNEN HANNU 14.05.2007 15:08

Avot,just noin minäkin sanoin ,"eikä kumpikaan ole toinen toistaan parempaa eikä huonompaa,eikä toiselta pois" :) Halusin kertoa miten meidän perhe liikkuu,että me kaipaamme niitä kaikkia paikkoja.Emmekä halua sieltä poistettavan sellaisia mitä me emme käytä tai tarvitse!! Ihan oikeasti en ymmärrä mitä se on keneltäkään pois jos listalla keikkuu myös itselle tarpeettomia paikkoja? yst.terv.kaarina

LIIMATAINEN HANNU 14.05.2007 15:23

Vot vot, Kaarina, mutta mikä olikaan se alkuperäinen ajatus 'reissuparkeista'? Vai pitäisikö sinne mahduttaa Linnanmäet, Tykkimäet, Skansen, Euro Disney ..., eli mielestäni pois joutaa ne jotka ampuvat selvästi yli sen reissuparkki määritelmän, "edullinen, rajoitetuin palveluin, yön yli turvallinen paikka jne." Mutt paikat ovat sitten 'muita paikkoja', tehkööt omat listansa ja julkaiskoot missä haluavat, kustannuksellaan! Mielenkiintoistahan se on lukea teidänkin perheen liikkumistavoista, ihan totta, mutta ... "mikä sopii Härälle, ei sovi Jupiterille", no ei hyvä vertaus mutta ... siihen alkuperäiseen ajatukseen minä tukeudun kun tässä vähän vänkäilen asiaa. Eikä se tietty ole keneltäkään pois jos siellä listalla on mitä on, mutta kun osa ei sinne kuulu. Siitä on jo selkeästi karavaanarit mielipiteensä ilmaisseet, pois turhat ja yliampuvat. Vai pitäisikö tässä vielä sananselitystä ryhtyä harjoittamaan, MOT hoi, lingvistikkona hoitelet semantiikkaongelman alta aikayksikön, minä maallikko siinä! Siis mikä onkaan 'reissuparkki'? Ja sen tarkoitus? ;-))

Ystävällisesti aivan: hannu-ilmari

SILMUNEN HANNU 14.05.2007 15:37

Siis mekö ei olla karavaanareita-kun kerrot heidän jo selkeän kantansa ilmaisseen?? En tullut tänne haastamaan riitaa kenenkään kanssa enkä arvostellut kenenkään tapaa kulkea...kerroin vain yhden näkökulman asiasta. Kaarina

PALIN MATTI 14.05.2007 15:48

Oet Hannu aivan oikeassa ja viimeisessä Leirintäoppaassahan on juuri näin asiat, kuten kirjoituksessasi mainitset, eli: "-minusta riittää kaksi:leirintäalueet ja sitten muut paikat."

Tässä leirintäoppaassa on juuri esitelty leirintäalueet, sekä ihan omana osionaan ne "muut paikat". On vaan tullut painovirhe siinä toisessa otsikossa. Siihen on joku vahingossa tai tietämättömyyttään kirjoittanut oikeen isoilla puukstaaveilla että: "MATKAPARKIT". Todellisuudessahan sen alla oleva luettelo esittelee juuri nuo mainitsemasi "muut paikat". En millään muotoa voi laskea 50€ per yö maksavaa navetanpäätyä otsikossa mainituksi matkaparkiksi.

Joka tapauksessa se "matkaparkkiluettelo" ei ole mikään pakollinen vierailulista. Jokainen voi ihan vapaasti käyttää suvaitsevuuttaan ja ajella ilman mitään tunnontuskia ohitte vaikka kaikista sen luettelon paikoista.
Sen takia juuri tää piironkimatkailu onkin niin kivaa... :-))

LIIMATAINEN HANNU 14.05.2007 15:53

Tsot tsot, eipäs ryhdytä 'tulkitsemaan' sanoja ja lauseita! Tarkoitin tietenkin että useat karavaanarit ovat mielipiteensä ilmaiseet, en sanonut tai edes vihjannut ettettekö olisi karavaanareita siinä missä muutkin. Ei tässä mitään riitaa kukaan haasta, toivottavasti, vain mielipiteitä vaihdellaan. Ja näkökulmia. hannu-ilmari

LIIMATAINEN HANNU 14.05.2007 16:00

Joo perkee Palliini, oikiassa oot, siitä panovihreestä, vielä kun saamme sen oikean reissuparkkiluettelon niin mikäs meidän poikien reissaillessa, ja tyttöjenkin. Minäkin voin lissäillä niitä navetanpäätyjä, huoltsikan takapihoja, kaatopaikkojen vierustoja etc., ja eurot, 50/yö voi lähettää tilisiirtona minun tilille, ilmoitan myöhemmin! Ja seetana soikoon, jos jokin navetanpääty on luettelossa niin ohi jos ajat tuleepi sakko, jokainen paikka on itse koettava, vähintäinkin sen yön yli!

TIKKANEN MIRJA 14.05.2007 16:04

Jokainen uusi paikka on mahtava saada mukaan mutta onko tää matkaparkkihomma nyt ihan persiillään. Ehkä siitä olisi pitänyt tehdä Quickstop-lista. Katselin tossa paikkoja kun ollaan menossa sinne Mikkeliin ja matkaparkkilistalla oli puolessa välissä matkaa seuraavat matkaparkit: a) 50 eur/vrk- Vaatimuksena että olen golfari b)50 eur/vrk c) maksuton/sähkö 4 eur/vrk

Ei siinä muuta, kivaahan tuo on että näidenkin 50 euron ilmoitukset on lehdessä. Itse vain ajattelin ensin katsoa matkaparkit puolesta välistä ja sitten siirryn aluelistaukseen. Taidanpa minäkin tulostaa listan ja ottaa sinistä punasta ja mustaa tussia niin saan tehtyä listan itse.

TIKKANEN MIRJA 14.05.2007 16:08

Ottaen vielä lisäksi huomioon että tässä ilmaisessa paikassa on vesipiste, kemssantyhjennys ja ajokaivo yms. mitä näissä a ja b vaihtoehdossa ei.

LIIMATAINEN HANNU 14.05.2007 16:22

Saanko minä Mirkku tehdä arvauksen, mikä noista kertomistasi olisi se aito matkaparkki: minpä arvaan että se on c? Osuinkohan oikeaan? Siis hei, jotain rajaa tässäkin asiassa. Vaikka se nyt ei ketään haittaisikaan jos siellä niitä 50egen paikkojakin on, niin se alkuperäinen idea, sitä minä tässä juputan. Ilmaista mainosta asiaan kuulumattomille 'alueille', miksi Caravan-lehden pitäisi niitä mainostaa? Jäsenten kustannuksella?

Sitten seuraaava vastaväittäjä, Palliini toimii kustoksena! Häh?

LAHTI ANTTI 14.05.2007 17:28

Tässä olisi yksi paikka vielä jonka voisi lisätä siihen listaan. Puhuin naapurin kanssa jolla on kesantopeltoa. Lupasi edullisesti mulle puoli hehtaaria näin koekäyttöön matkaparkiksi. Mukavuuksia on puskassa asioinnit, pelto vähän epätasainen (mutta haitanneeko tuo), hyttystakuu kesäkuun lopulta alkaen. Vedet täytyy tuoda itse, myöskään sähköä ei ole. Hinta vain 40€/vrk. Eikä kuittia anneta jos joku sitä pyytää. Alustavasti on myös mahdollista saada kulkine paikallisen pubin pihaan. Siellä voi käydä laulamassa karaokea, on myös A-oikeudet. Musiikkitarjonta kuuluu vielä avoinna olevaan hintaan. Samoin WC:n käyttö. Merkatkaa muistiin!!

Terveisin Veli Andrei.

SILMUNEN HANNU 14.05.2007 17:30

Eipä mekään Suomessa olla 50e kaltaisia summia leiriytymisestä maksettu,mutta niin kuin täällä moneen otteeseen on todettu,hintataso varmaan hioutuu.Niitä paikkoja minä ihmettelin että mikseivät Linnanmäki,navetan pääty tai höyryveturipuisto yms täyttäisi vaatimusta nopeasta ja edullisesta yöpymisestä missä palvelut saavat olla niukempia kuin leirintäalueella?? Miksi ne eivät olisi "matkaparkkeja"? Mitkä sen arvonimen sitten voisivat saada? Kun ollaan matkalla,voidaan yöpyä matkaparkissa.Kun halutaan leiriytyä,käytetään leirintäalutta.Eikös se voisi olla niin yksinkertaista? Euroopassa nämä luvalliset,muut kuin leirintäalueet,kulkevat yhden nimikkeen alla ja se kyllä palvelee käyttäjää paremmin mielestäni kuin monta eri listaa. Eli leirintäalueet ja muut,saksassa stellplatz,italiassa area atrezzata,ranskassa aire de campers.Nimet kuvaavat matkailuajoneuvoille tarkoitettua paikkaa.Monilla näistä alueista on LEIRIYTYMINEN kiellettyä,eli pöytäryhmiä,grillejä sun muita ei saa levitellä esille.Näin vältetään ettei alueista muodostu "uusia leirintäalueita" vaan ne pysyvät lyhytaikaiseen majoittumiseen tarkoitettuina,helppoina,nopeina ja yleensä edullisina alueina.Kyseessä voi olla marketin piha,kirkon kuve,disneylandin parkkipaikka,museon tai kylpylän edusta tai jotain aivan muuta. Mielestäni systeemistä voi ottaa mallia suomeenkin. Edelleen ystävällisin matkailuterveisin,Kaarina

TIKKANEN MIRJA 14.05.2007 17:51

Tuosta kirjoituksestasi heräsi minulla vielä sellainen ajatus että kuinkahan hankala olisi toteuttaa sellainen hakuri tänne etutelttaan, jolla voisi hakea omilla kriteereillä paikkoja. Jos voisi hakea paikkakunnan, hinnan, palveluiden jne mukaan. Me käytettäisiin ainakin sellaista palvelua tosi paljon.

PALIN MATTI 14.05.2007 18:03

Juuri niinkuin Hannu tässä yrittää selittää, pitäisi tämän SFC:n keräämän listankin olla sellainen suomalainen Stellplaz-luettelo! Onko sitten 50€ per yö navetanpäädyssä sellainen? Sitä tässä ihimettelemä. Onko joku koskenlaskupaikka tai elämyspuisto sellainen? Häh?

Eelleenki mie eppäilen...:-)

HAAPANEN TIMO S 14.05.2007 18:09

Jos se lista ihan hirveesti häiritsee siellä lehden takana,voi ottaa sakset käteen ja leikata ne sivut tykkänään pois.Eiks siitä Leirintäoppaasta sit tulis yhtä hyvä kuin viime vuonna?

SUOKKO OIVA J M 14.05.2007 18:17

joopa joo....on reissajia jotka eivät käytä ja eivät tarvitse jokaiseen yöpymiseen leirintäalueen palveluita.

LIIMATAINEN HANNU 14.05.2007 18:35

No en prkl ryhdy silppuamaan hienoo lehtee, eikä se siellä mitenkään HÄIRITSE, pakkokos on vilkuilla, kysymys on nyt vain ja ainoastaan mikä onkaan/olikaan se matkaparkin alkuperäinen idea, se josta keskustelu aloitettiin aikanaan, ja mikä on toteutunut 'lista' matkaparkeista, siitä tässä väännetään. Seetana, minä olen periaatteen mies, siis jäykkäniska, muuta jäykkää ei olekaan, ai käytös vielä, mitä hevelettiä sitä luetteloa laajentamaan kaikenmaailman yrittäjien 'kalastusalueeksi', kyllähän tietty pyytää saa mitä vaan, mutta pois ne sieltä mielestäni kuuluisi, julkaiskoot oman luettelon! Koko alkuperäinen idea häviää lopulta näihin omituisiin "matkaparkkeihin", unohdetaan sitten ensi vuonna koko lista ja sen julkaiseminen, tai laitetaan jokainen tienvarsilevike ja huussin paikka siihen! Metsäteitten alut, suolammen reunat, Pohojanmaan ladot, keskikaljakuppilat, löytyyhän noita, pysähtymispaikkoja! Todellisia "finnische stellplaz'eja"! Ja maksupolitiikka vielä periaatteella: "einmal ist keinmal"! Yksi yö mitään maksa? Seetana, femma korkeintaan turvallisesta yöpaikasta, muista palveluista kohtuullinen korvaus, ei mitään 'voitontavoittelua', ja jos tähän ei kykene, ei paikka ole matkaparkki!

Mutta toisaalta, minun puolestani jokainen saa/voi pysähtyä mihin itse haluaa, nimittäköön sitä sitten vaikka matkaparkiksi ja maksakoon mitä maksaa. Vaan se matkaparkki, reissuparkki alkuperäinen idea oli/on hieno, ei nyt heitetä lasta likaveden mukana tienraviin! Eikä hämärretä ajatusta muilla visioilla, pysähtymispaikoista!

SILMUNEN HANNU 14.05.2007 18:56

Uudistan kysymyksen että minkälaiset paikat sille matkaparkkilistalle sitten kelpuutettaisiin?? Siis PAIKAT,ei hinnat? Eli minkälaisessa paikassa matkaparkki voi sitten sijaita jos ei missään edällämainitussa? Olen utelias kuulemaan:) t.Kaarina

SUOKKO OIVA J M 14.05.2007 19:03

Tällaiset SFC:n määrittelemät kriteerit täyttävät:

Matkaparkit soveltuvat vain lyhytaikaiseen, korkeintaan parin vuorokauden pysähdykseen. Matkaparkkien palvelut ovat myös leirintäalueiden tarjontaa vaatimattomammat. Hyvä matkaparkkien verkosto lisää mahdollisuuksia matkailuauton (ja joskus myös matkailuvaunun) ympärivuotiseen käyttöön.

Matkaparkit voivat olla jopa maksuttomia, mutta yleensä niillä peritään pieni yöpymismaksu. Joskus maksu otetaan vain sähkön käytöstä, jos sähköä on tarjolla. Valtaosalla paikoista on vesisäiliöiden täyttömahdollisuus ja jätevesien tyhjennyspaikat.

TIKKANEN MIRJA 14.05.2007 19:04

Minusta missä vaan. Matkailuyrityksissä, maatilalla, huoltsikalla, jonkun nähtävyyden P-paikalla jne. Ja leirintäalueiden portin kupeessa. Missä se vain olisi mahdollista. MUTTA siten että menee matkaparkkikriteereiden sisälle. Itse käymme esim. paljon yhdellä retkeilymajalla. palvelu on puhdas kymppi mutta ei olekaan mikään hotelli. Eivät mainostakaan kyllä missään, itse bongasin paikan netistä =)

LIIMATAINEN HANNU 14.05.2007 19:09

No tietenkin järven rannalla, keskellä kaupunkia, kaupat heti vieressä kuten kapakatkin, ensiapupiste läpi yön auki, viinakauppa liikkuvana ovelta ovelle, pankkiautomaatti samoin, sirkus vedossaan, rauha maassa, polliisi joka vaunun/auton vieressä auttamassa väsyneen matkailijan nukkumaan, aamuisin vaunuun tarjoilu tilausten mukaan, tassujen veivauspalvelu, tankit täytetään, vaipat vaihdetaan, miehilläkin, unohtuiko nyt jotain!? ;-)) Tällainen on tosikaravaanarin matkaparkki, KJON!

Tyyvyttääkö tämä, riittääkö vastaus? Vai pitääkö vielä vastata kysymyksiin "elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta"!? Se on helppoa, vastaushan on se 42! ;-))

Ota Kaarina rennosti vaan, ei tämä vakavaa ole. Lusthia vain.

IJÄS MINNA 14.05.2007 20:29

pannaas ny sitte tähänki..... Tervöösiä vaan Matillekki : ) Ei se Pirjon kirijootus vakuuttanu muakaan......tuntuu enemmän sellitelyn maulta kun ollaan kuiteskin aikas kaukana alkuperäisen matkaparkin ideasta...... Kelepaako?? : )

IJÄS MINNA 14.05.2007 20:32

toiset onnistuu paremmalla lykyllä ja toiset vähä huanommalla........ mutta ihan samaa miältä oon sun kanssas notta puus ollahan ja persii erellä ja korkialla : )

IJÄS MINNA 14.05.2007 20:35

Tais saksia ja kunnolla : D

IJÄS MINNA 14.05.2007 20:38

Kun kerran alkuperäinen idea on, että tajotaan meille karavaanareille etulliseen hintaan lyhytaikaista yöpymistä niin voitko rehellisesti sanoa, että 30 erkkiä yö on edullista? Eipäs hypätä aiheen sivuun. Paikat on mitä on jos ovat etullisia hinnoiltaan. Tämänkin voi ehkä ajatella jokainen omassa päässään, että mitkä PAIKAT sinne sitten kelpuutetaan kun on edullisista hinnoista kyse. Tuskin listalla on silloin Puuhamaat, Särkännimet sun muut hilavitkuttimet.

TIKKANEN MIRJA 14.05.2007 20:38

Hehe...jos tuo meiän esikoinen osais lukea niin siinähän ois matkalle tekemistä ku sanois pojalle että leikkelee matkaparkeista alueet irti ja liimaa ne sinne leirintäalueiden puolelle =)

IJÄS MINNA 14.05.2007 20:40

Täyttä asiaa koko kirjoitus : ) Ytimekkäästi vastattu.

IJÄS MINNA 14.05.2007 20:42

Onhan täällä maassa tila ja mahiksia : )

LIIMATAINEN HANNU 14.05.2007 20:43

Tehdään kompromissi, julistetaan koko Inflandia matkaparkkialueeksi, ja jokainen pysähdyspaikka on virallinen matkaparkki! Maksu paikalliseen Verotoimistoon. :-))

IJÄS MINNA 14.05.2007 20:44

Mitäs hupia me naiset saarahan? ; ) Lastenhoitaja unohtuu!!

IJÄS MINNA 14.05.2007 20:45

Piste, pilikku ja kaikkea muuta siltä väliltä! The end! : )

IJÄS MINNA 14.05.2007 20:46

Voi hitsi, et tää keskustelu tästä aiheesta on saanut jo herneenversot kasvamaan ja LUJAA! : )

SILMUNEN HANNU 14.05.2007 21:40

Jos menen perheeni kanssa Puuhamaahan tai vaikka Disneylandiin ja jään huvipuistopäivän jälkeen sen parkkipaikalle yöksi, niin ei kai se yöpyminen muutu kalliiksi sen takia että huvipuistojen pääsymaksut on kalliit!!! En ole sanonut että 30e on halpa(vaikka hintaan taisikin sisältyä sauna ja kanoottien vuokrat,eli ei kallis jos niitä tarvitsee)vaan että hinnathan varmaan hioutuvat.Ja suurin osa paikoista on kuitenkin haarukassa 8-20e.Muutenkin lista vaikuttaa monipuolisen mielenkiintoiselta,mielestäni,ja keskimääräinen hintataso ihan kelvolliselta.Tokihan minäkin tykkäisin jos kaikki olis ilmaisia mutta yrittäjänä tiedän että yrittäjän on jostain leipänsä tienattava eli palvelunsa käyttäjiltä. t.Kaarina

SIRKIÄ MATTI 14.05.2007 23:00

Minä yövyn eniten puskaparkeissa siellä missä joka tapauksessa muutenkin olisi päivääni/iltaani viettämässä. Lähtemättä hakemaan jostain kauempana olevaa jäsenalueen tai matkaparkin tonttia muutamaksi yön tunniksi. Jokunen yö on matkaparkeissakin tullut nukuttua. Huvipuistojen ja tanssipaikkojen pysäköintialueet eivät silloin kuulu matkaparkkilistalle, jos siellä yöpymisen ehtona on huvipaikan sisäänpääsymaksun maksaminen.

Matkaparkkien kohdalla on käymässä samanlainen ahneuden ylikorostuminen kuin mihin leirintäalueilla henkilöhinnoittelun mukaan ottaminen johti. "mutta niin kuin täällä moneen otteeseen on todettu,hintataso varmaan hioutuu." Muutamissa paikoissa on tapahtunut palveluiden paranemista ja sitämyöten pientä hinnannousua edellisen vuoden tilanteeseen verraten. Aivan ymmärrettävä tilanne.

Suurin yksittäinen korotus on tässä. Viime vuonna paikka ei ollut matkaparkkilistalla, ja hinnat olivat: Saariselän Nesteellä oli yöpyminen 10€. Siihen sisältyi sähkö, suihku, WC, ja raikasvesitankkaus sekä säiliöiden tyhjennys mahdollisuus. Ei ole kallista sen seudun hintatasolla. Yöpyjiäkin oli sesonkien aikana. Varmasti sai katetta reilusti silläkin hintatasolla. Nyt paikka on matkaparkkina ja hinnat ovat muuttuneet: Neste Saariselkä, Kiveliöntie 8, 99830 Saariselkä, puh. (016) 668 691, faksi (016) 668 692, www.nestesaariselka.fi, jari.tiainen@kangastintti.inet.fi. Avoinna klo 8-20, su klo 9-18, vartioimaton. 15/15 paikkaa matkailuautoille ja yhdistelmille. 29 e/vrk (sis. sähkö, wc, suihku, vesi, kesällä kemssan tyhjennysmahd.).

Eipä houkuttele enää sekään paikka yöpymään.

VARTIAINEN JOUKO G 15.05.2007 02:11

Mitähän tuumaisi Kaarina jos saisi seuraavan puhelinluettelonsa sellasessa muodossa että kaikki nimet olisivat suloisessa sekamelskassa aakkorjärjestyksestä välittämättä. Sellasta olis varmaan tosi kiva selata ja etsiä tarvitsemaansa tietoa. Tähän verrattavasta on kyse kun yritämme pitää kiinni ennakkoon sovitusta konseptista. Muutenhan tuollainen yönyliparkkiluettelon luominen ja ylläpito olisi täysin turhaa ja nekin paikat vois heitellä tonne leirintäoppaan alueiden sekaan mikä minnekin. Etsiköön sieltä kuka parkkeja kaipaa.

SILMUNEN HANNU 15.05.2007 10:47

Tässä täytyy nyt olla jotain mitä en ymmärrä. Kun me kierrämme eurooppaa sen kirjasen kanssa mihin on koottu kaikki "muut" yöpymispaikat tutkimme kirjan mukana tulevasta kartasta onko kaipaamallamme seudulla ko.alueita. Sitten tutkimme kirjasta minkälaisista paikoista on kyse eli vastaako niistä joku sen hetkisiä tarpeitamme tai mieltymyksiämme.Ainakin minusta hyvin yksinkertaista ja selkeää enkä ymmärrä miksei voisi toimia Suomessakin. t.Kaarina

LIIMATAINEN HANNU 15.05.2007 11:01

"Toinen puhuu aidasta, toinen aidanseipäistä", Kaarina hei, nyt on kysymys siitä matkaparkin alkuperäisestä ideasta, se on selostettu moneen kertaan, toinen asia on sitten erilaiset pysähtymis-, yöpymis-, näköala-, elämys- jne. paikat, niitähän voi joku luetteloida/on luetteloinut vaikka kuinka paljon. Ei nyt sekoiteta tieten tahtoen puuroja ja vellejä. Matkaparkki on matkaparkki, muut ovat muita!

Se 'muut alueet' luettelo voi olla hyvinkin käyttökelpoinen, joillekin, mutta 'taloudellisesti' ajatteleville karavaanareille se edullinen, rajoitetuin palveluin etc. yön yli paikka on se oikea, aito MATKAPARKKI!

Mutta hauskaa ja hyödyllistäkin tämä keskustelu kuitenkin on, aina uusia näkökulmia voi löytyä, ideoitakin. Eli pidä pintasi vain Kaarina, ei tämä turhaa ole! ;-))

SILMUNEN HANNU 15.05.2007 11:13

Apua! Miksei ladon pääty tai nähtävyyden piha tai lintsin p-paikka voi olla nopea,edullinen,rajoitetuin palveluin ,yön yli matkaparkki??? Eikös se ole ihan siitä kiinni missä kukin liikkuu matkaparkkia tarvitessaan??? Ei kai kaikki suomessa porskuta vain pääteitä matkaparkkia kaivatessaan?? Kun ajelen itä-suomen syrjäseutuja niin miksei kohdalle osuvan koskenlaskuja tarjoavan yrityksen p-paikka olisi matkaparkki-jos se on edullinen,nopea jne.??? Vai onko niille matkaparkeille suomessa joku semmonen kriteeri että sitä sanaa saa käyttää vain määrättyjen valtaväylien huoltoasemat vai mistä on kysymys? t.Kaarina

SIRKIÄ MATTI 15.05.2007 11:31

Hei hurraa!! Nyt oivalsit "miksei kohdalle osuvan koskenlaskuja tarjoavan yrityksen p-paikka olisi matkaparkki-jos se on edullinen,nopea jne.???" Mikäli se on EDULLINEN, ja täyttää muutkin matkaparkille asetetut reunaehdot "määrittelemme matkaparkin paikaksi, jossa saa luvallisesti yöpyä joko PIENTÄ maksua vastaan tai yöpyminen voi olla myös maksutonta.". Silloin se on MATKAPARKKI.

LIIMATAINEN HANNU 15.05.2007 11:50

Nih, ja matkaparkiksi, viralliseksi, hyväksytään vain virallisesti hyväksytty matkaparkkialue, ja ylin auktoriteetti on tietenkin Kääkkäkööri, jos Kööri siunaa niin on virallinen matkaparkki! ;-) Siis Kääkkäkööri on viranomainen tässä asiassa, mikäli ladon seinusta tai muu vastaava on ns. NIH-juttu, ei se voi olla matkaparkki. NIH, 'not invented here', eli ei keksitty täällä! KJON! Kääkkäköörillä tietysti täydet oikeudet kaikkiin provisio-, komissio-, tantiemi-, royalty- ja lahjuspääomiin, niin virallisiin kuin yksityisiinkin! ;-)) Yksityislahjuksesta käy erinomaisesti tämä Larsen, etiketillä ei niinkään väliä, pullon koko ratkaisee, minimi on 1,5 litraa, ylärajaa ei ole! Tämä kaikki siis matkaparkkialueiden tuotosta! Hra Palliini on Virallinen Valvoja!

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.