Kreikkaa Suomessa

Antero Pyykkönen 17.08.2017 22:54

Tässä taas "hieman" toisenlaista teemamatkailua huonon tuurin sekaan.
Kreikkaa voi yllättäen kokea Suomessakin, ei tarvitse ajaa tuhansia kilometrejä itse maahan.

https://hapinmatkat.blogspot.com/2017/08/147-luostarimatkailua-osa-5.html

AP

Antero Pyykkönen 19.08.2017 08:59

Athos-Säätiön Luostarikeskuksen päärakennuksessa avataan lauantaina 19.8. uusi merkittävä ikoninäyttely ”Mestarin valoisassa varjossa”. Näyttelyssä on esillä viiden suomalaisen ikonimaalarin ja heidän kreikkalaisen opettajansa Konstantinos Xenopouloksen töitä. Avajaishetki on klo 13 ja se on avoin kaikille.

Kotimaiset ikonimaalarit ovat eri puolilta Suomea: näyttelyn koordinaattorina toiminut Anna-Maija Marttinen on Helsingistä, Pasi-Mikael Huovinen Orimattilasta, Helena Hyväri Haapajärveltä, Vuokko Virtanen Jyväskylästä ja Tapani Aarnio Rovaniemeltä. Maalareiden yhteisenä nimittäjänä on, että he kaikki ovat olleet useamman kerran samaan aikaan Xenopouloksen Suomessa pitämillä bysanttilaisen ikonimaalauksen kursseilla.

Ajatus näyttelystä syntyi jo kymmenisen vuotta sitten juuri Xenopouloksen kurssilla hänen kehottaessaan näitä oppilaitaan järjestämään yhteisnäyttelyn. Näyttelyyn haluttiin kuitenkin ottaa mukaan myös mestarin itsensä töitä.

Näyttelyssä on esillä yhteensä 92 työtä kaikkiaan 9 huoneen muodostamassa suuressa tilakokonaisuudessa, josta osa valmistui vastikään tätä tapahtumaa varten. Valtaosa ikoneista on tekijöiden eri aikoina maalaamia, mutta osa on tehty Xenopouloksen kursseilla hänen ohjauksessaan.

Näyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua myös maailman tämän hetken johtavana ikonimaalarina pidettävän Konstantinos Xenopouloksen tuotantoon. Kaikkien muiden saavutustensa lisäksi Unesco antoi hänelle viime vuonna tunnustuksen ikonimaalauksen tunnetuksi tekemisestä maailmassa. Tunnustuksen merkittävyyttä lisää se, että Xenopoulos on ensimmäinen Unescon koskaan palkitsema elossa oleva taiteilija.

Ikoninäyttely jatkuu 28.2.2018 asti ja on auki viikon kaikkina arkipäivinä maanantaita lukuun ottamatta klo 10–17 ja sunnuntaina klo 13–17. Tarkempia tietoja näyttelystä ja sen järjestäjästä löytyy Athos-Säätiön internetsivuilta (www.athossaatio.fi).

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.