Kevättalvella pohjoiseen kalaan

HONKANEN JUHANI 07.12.2007 22:19

Lappia on tullut kierrettyä mlloin mikäkin kalahärveli kädessä jo pari vuosikymmentä.

Syystä tai toisesta talvella ei ole koskaan tullut käytyä tutustumassa pohjoiseen.

Nyt kun eka asuntoautokesä on takana ja auto kököttää odotellen uusia reissuja, niin heräsi ajatus talvella tai kevättalvella lähteä kokeilemaan harri- tai rautupilkkiä lapin suuntaan.

Nyt teiltä arvon karavaanarit kaipaisin vinkkejä paikoista, vuodenajasta, autopaikoista yms.

Tornio/Muonionjoesta kuulemma löytyy hyviä harripaikkoja. Joessa on kuitenkin mittaa niin monta kilometriä, että paikan haku voi kestää pitkäänkin, ainakin meidän lotto-onnella..

Hyvää joulunodotusta kaikille.

AHONEN KAI 07.12.2007 23:41

Lofooteilla pitävät isot kalakilpailut joskus helmi-maaliskuussa. Turskankalastuksen maailmanmestaruuskisoista tuli joku televisio-ohjelmakin taannoin.

Ollut itselläkin mielessä tuo suunta tuohon aikaan, mutta etelä vetää pidempää kortta sitkeästi, ja monnin kalastus tänä talvena Barragem St. Claralla Portugalissa.

TIKKANEN MIRJA 08.12.2007 10:07

Haeppa hakusanalla Lappiin yms. Itse olen aiemmin kysellyt tällä osastolla paikkoja. Sain silloin hyviä vinkkejä tosin ne vinkit on aikalailla ihan pohjoisen paikoista.Itse kuljemme pääosin kesällä, keväisin tossa Sallan seudulla. Mitä jokiin tulee niin pienenä kalanaisen vinkkinä: Ei kannata pieniäkään puroja välttää =)

TIKKANEN MIRJA 08.12.2007 11:00

Kalakuumettahan tuo alkaa itselläkin pukkaamaan. Muutama paikka: Savukoski, Joulupukinmuorintupa. Asfaltoidut paikat (muutama kpl) suihku löytyy (pieni) mutta muuten tykkäsimme. Sai ainakin olla ihan omassa rauhassa. =) Kemijoki virtaa vieressä. Harria pitäs olla. Tulppion majat on käymätön paikka, pitkä matka pikkutietä mutta oon kuullu pelkkää hyvää paikasta. Ja kalaa kuulostaa olevan.

Sodankylä, ilmainen matkaparkki, Kitisen Erä-Kota, kemiallinen wc, ei muuta palvelua. Ei edes sähköä. Kitisen rannalla.

Sallassa kävisin Naruskajoella.

Sitten on nuo pohjoisen paikat, käyppä Youtubessa katselemassa videoita niin johan se kalakuume vasta tuleekin. Semmosia rautuja vetävät pilkillä että huh. =)

Nuo mun ehdottomat paikat ei ole viiden tähden alueita mutta meillä onkin outo maku ku kuljetaan mielummin pikkupaikoissa.

Hyvää joulun odotusta =)

POKKINEN TAPANI 08.12.2007 19:55

Kalapaikkojahan tässä armaassa maassamme riittää. Jos halajaa lappiin rajaten kalaston rautuun sekä harjukseen; niin sieltä etelästä käsin on pitkä matka. Jonkinlaisella kokemuksella sanoisin, noita kahta lajia tapaat luontaisesti vain ylimmästä Tunturilapista tai Ivalon seudusta Ruijanpaloa päin. Itse raudulle rauhani menettäneenä pyörin aijemmin keväisin yksiomaan Norjan puolella, mutta kun pilkkiminen vapautui noissa kolmen ylimmän kunnan alueella, alkoi kotomaa jälleen kiinnostamaan. Monena keväänä olen kulutellut housuja tuolla Inarin, Nellimin että Nitsijärven suunnalla. Käsivarressa myös joitain hyviä rautujärviä, joskin parhaimmat tietämäni ovat hieman kauempana tienlaidasta. Rautu syö jo kohtuu hyvin heti auringon jälleen palattua horisontin tällä puolen, mutta hyvät harjuskelit ovat vasta keväämmälläsilloin hieman ennen kutua, joka muuten Yliperässä alkaa vasta noin kesäkuun alussa. Jos olet liikkellä aijemmin esim vapun seudulla; Inari Kutsuu. Palveluja ei meille matkailuatolla liikkuville siihen aikaan ole kyllä paljoa tarjolla, mutta esim Partakossa olevaa Hietajoen leirintää, sähkö/saunapalvelu, voin suositellä noilla leveyksillä vilpittömästi.

HONKANEN JUHANI 08.12.2007 21:04

Kiitokset Mirja, Tapani ja Kai

Ihan hyviä juttuja.

Norjaan en viitsi lähteä vielä tuohon vuodenaikaan. Hiukka hirvittää kelit ja tiet siellä piirongin kanssa. Ja pitkä matka..

Maalis-huhtikuun taittessa alustavasti mietittiin starttia. Ja nimenomaan harri- ja/tai rautupilkille. Muita sinttejä on tullut nylpytettyä lähempääkin.

Sähköä ei tarvita, aggre pörrää virtaa sen että näkee uutiset ja Tallentin telkusta :) Muutoinkin viihdytään enempi luonnonrauhassa kuin ihmisvilinässä.

Oikeestaan hyvä ja rauhallinen paikka autolle ja kalavedet kohtuumatkan päässä olisi ihanne.

Tuosta Muonionjoesta kuulin tänään lisää. On kuulemma hyvä harripilkki paikka. Varsinkin Väylänvarressa Harrinivan kohdilla on kuulemma suvantoja, josta voi löytää isoakin kalaa. No tuohan jää matkan varrelle, pitää varmaan katsastaa sekin.

HYTÖNEN RAIMO 08.12.2007 22:27

Jos tarkoitus on pilkkiä harria ja rautua se edellyttää todella pohjoiseen matkustamista. Eikä sekään vielä riitä, jotakin saadakseen on mentävä vielä riittävän kauas tiestä.

Sitten paikkavinkkeihin. Harrin suhteen ehkä paras on Vaskojoki, parhaimmat paikat Vaskojärven paikkeilla eli todella kaukana tiestä (välillä on kyllä pari entistä rajavartioston partiomajaa, jotka nyt metsävaltion autiotupina). Jos taas haluat Norjaan, maailman paras harripaikka on Jiesjärvi, mutta sinne pääsy voi olla vielä hankalampaa (ja joka tapauksessa ainakin kallista).

Rautu on siinä mielessä ongelmallinen, että niitä et aina saa vaikka niitä vesistössaä olisikin. Parhaat rautuvedet löytyvät Enontekiöltä Saarijärvi - Halti -alueelta eli sikakaukana nekin. Jos onnistaa, saalis kyllä korvaa vaivan, sillä hyvällä onnella pilkkiin voi jämähtää yli kaksikiloinenkin. Myös jotkut Utsjoen tunturijärvet ovat kokeilemisen arvoisia ison raudun tavoittelijoille, mutta kaukana nekin. Norjassa suurautua löytyy Jiesjärven alueen ohella myös Suomen päälaen yläpuoliselta alueelta, mutta sinnekin on hankala päästä. Pienempää voi kokeilla esimerkiksi Karasjoen ja Lakselvin välillä sijaitsevalla Gaggavatnilla, mutta se on melko levoton (norjalaiset ovat yökukkujia ja lähialueen sotaväki harjoittelee myös öisin). Tämän lisäksi hyviä rautuvesiä löytyy valtatie n:o 6: varrelta erityisisesti Ifjordin lähialueilta (huom! tie ei ole aina talvisin auki, eli Ifjordiin aikovan on paras matkustaa Karasjoki - Lakselv - Börselva - Ifjord -reittiä. Toinen huomioitava asia on se, että Pohjois-Norjassa ei kannata jättää autoa vartioimatta tien varteen (ellei halua tulla ryövätyksi - kertoo nimimerkki siellä ryövätyksi tullut eli yllekirjoittanut).

POKKINEN TAPANI 09.12.2007 16:18

Tervehdys Juhani! Ja niin kuin edellä on mainittu; taidat siis keskittyä enemmän siihen koiruoholta tuoksuvaan purjevään. Ei siinä mitään, Harri on erinomainen miten tahansa laitettuna. Itse pidän erityisesti leivitetyistä sitruunaharjuksesta; Siis suolistetaan ja suomustetaan ja jos sattuu olemaan pannua karkeampia, pätkitään noin viisi senttisiksi palasiksi. Pussiin vehnä-/ruisjauhoseosta, tilliä suolaa ja maun mukaan pippuria. Kalat sekaan, pienet napsut ruokahalun kiihokkeeksi ja kevyttä ravistusta. Palaset paistetaan pinnat käännellen rapeaksi voissa, jonka jälkeen kalanpalat hetkeksi sivuun. Pannu peitetään sipulirenkailla ja kalat niiden päälle. Tässä vaiheessa pannulle loraus öljyä, estämään kiinnipalamista ja myöhemmäksi kastikkeeksi. Kun sipulit ovat hautuneet kannen alla noin 5 min, niin kalat peitetään vielä ohuehkoilla sitruunan siivuilla ja toinen 5 min kannen alla. Syödään ehdottomasti hyvin pestyjen, mutta kuorimattomien puikulapottujen kera, keittoaika noin 12-15 kiehumisesta. Lisukkeeksi sopii erittäin hyvin Rasilaisen Hapankaali ja esim valmis kenttäolosuhteisiin muutoinkin parahultanen kurkkusalaatti. Juomat maun mukaan, joskin halvat espanjalaiset punkut suositeltavia.

Jos ja kun olet lyönnyt sen käsivarren suunnan lukkoon. Muotkatakan jälkeen (maanteidemme korkein kohta, jossa hyvä yöpymislevike) lasket alas saaden Kilpisjärven eteläpään näkyviin. Ajat vielä noin kolme km sellaisten kamelin nyppylöiden yli ja tulet Ailakkalahteen. Vesi molemmin puolin tietä. Älä jätä autoa siihen lahdekkeen tienlaita levenykselle, (sakkorysä) vaan sillan Kilpijärven päässä löytyy yhden kahden parkki. Voi tarvita tuohon aikaan siinäKIN lumilapiota. Tästä 7km suoraan itään on yksi fantastisimmista harrijärvistä, joskin ajankohta hieman aikainen. Mutta, mutta. Ailakkajärvessä on pirun hyvää Rautua ja mikä parasta, sopivan kokoista. Hiihtomatka helppo; Ailakka ja Kolkkovaaran välistä. Perillä myös Metsähallituksen vapaa kämppä, missä lavitsat 6-10 henk. Muutoin varaudu enempi suomukalaan. Piru kun alkaa poltamaan itseänikin,: Ailakalle tosin olen matkalla kesäkuun alussa; on vähän jäänyt vakiokäynniksi.

HONKANEN JUHANI 09.12.2007 21:19

No joo, tuo resepti kuulosti niin hyvälle, että tuli oikein nälkä :)

Eihän me vielä mitään suuntaa olla lyöty lukkoon. Taitaa tuo harri olla silti helpommin saavutettavissa kuin rautu.

Hiihto on mukavaa puuhaa, tuli vaan mieleen, että meillä on koira mukana ja jos sattuu pehmeämpi hankikeli, niin se rajoittaa hiukan hiihtomtkan pituutta.

Mitenkähän noihin kertomiisi järviin luvat löytyy, vai onko peräti pilkillä ilman lupalappua kalastettavia??

Pirskules kun tämä suomi on lupiensa kanssa oikea sarvikuonojen maa ja byrokraattien luvattu maa..:) Ottaisivat mallia vaikka norjan finmarkin luvasta.

Mikähän se muuten harrille parasta pilkkiaikaa olisi? Olisiko huhtikuun puoliväli jo antoisampaa?

POKKINEN TAPANI 10.12.2007 13:31

Sinäpä sen sanoit " Hiihto on mukavaa puuhaa" Ja Ahkio perässä oleva kävelyhiihto vielä erityisen mukavaa. Pikkiminen tosiaan on vapaata, kun vielä vapautuisi yhden kelaongenkin käyttö jokamiesoikeudeksi. Koira ei noihin aikoihin ole käsittääkseni mikään ongelma, murruskelejä yleensä vasta myöhemmin keväästä. Toinen mahdollisuus lähestyä Ailakkaa on Peeran Majalta. Sieltä selkeä jotos tietääkseni joskus jopa merkitty. Majalla oli ainakin ennen todella hyvät ruuat ja mahdollisuus saunomiseen, jopa retkeilijöiden pyykipesumahdollisuus. Se majan "henkipariskunta" vaikuttaa tietääkseni nykyisin Harrinivan palkkalistoilla. Peerajärveä ei kannata väheksyä, yksi hyvä ottipaikka Vasaran äijän talosta etelään. Rauhallista paikkaa autolle ei ikävä kyllä tahdo Yliperästä löytyä. Ei edes kesälläkään. Se Saarikosken sivussa päilyvä Kivijärvi on käymisen, jopa useamman päivän arvoinen. Ajankohtaa en pysty sanomaan, mutta itse menisin noilla main vielä suunnalle Kessi-Nellimö/Inari-Sevettijärvi. Näin hiusten ja housujen kuluessa on metsäinen kaira alkanut yhä enempi ja enempi rauhoittamaan. Perheemme hiihtelee usein puskaparkista päiviksi tulistelemaan lähijärviä ja mielestäni mikään ei korvaa rauhaisaa tulilla oloa. Mutta hienoa se Yliperän seutukin on. Kevät sinne taasen joutuu vasta jälkijunassa ja tahtoo häilyä nuorten neitojen tavoin.

PELLIKKA ERKKI 27.12.2007 11:59

Yksi mahdollisuus on ajella Näätämöstä yli rajan ja kohta vasemmalle Neiden Fjellstue.Sietä saat niin sähköt kuin muunkin huollon.Moottorikelkan jälkeä pitkin kalalle tai ostat kyydin leirialueelta. +4778996141 Kylläpä passoo...

POKKINEN TAPANI 29.12.2007 16:35

Passoo, passoo, tuo idea minunkin mielestä. Ja samalta leirintäalueen pitäjältä voit myös vuokrata yhdeksi yöksi mökin, sieltä Klokkerelvan latvajärveltä, on muutoin pikkusen hyvä Rautujärvi ja semmoinen 3kg taimen pilkkimällä ole mikään kummoinen harvinaisuus tuolla järvellä. Hiihtomatka ei sinällänsä paha, mutta mahdollinen mökki antaa paikallaoloon pelivaraa, koska syöntiajat välillä oikukkaat. Yhtenä helmenä on myös matkalla oleva Nitsijärven seutu, Haapajärvet, Kiuru- Näveri, ym ym...

HONKANEN JUHANI 30.12.2007 10:49

Kiitokset kommenteista. Saattaapi tämä Norjan puoli tulla katsastettua. Kuulostaa ainakin mielenkiintoiselta paikalta.

Katsotaan paljonko aikaa on käytössä.

Hyvää Uutta vuotta kaikille

POKKINEN TAPANI 31.12.2007 15:20

Terve Juhani!

Ja olkoon menevän vuoden paras reissusi, tulevan vuoden huonoin.

Rautua saa mielestäni "helpoiten" edelleen sieltä Norjasta. Mutta, mutta, löytyyhän sitä toki omasta Neitokaisestamme antavia paikkoja, kun vain osaa oikeista paikoista koitella? Jos päädyt sinne Neidenin suunnalla. Muistele kesäinen vinkkini siitä seuraavasta lahdekkeesta. Se Kuningasrapu liikkuu tuolloinkin lähellä rantaa ja käy hanakasti pyydykseen. -tapani-

HONKANEN JUHANI 01.01.2008 20:17

Kiitos Tapani

Erinomaista alkanutta vuotta sinullekin.

Muistan kyllä aikaisemmat vinkkisi ja hyviä sellaisia annoitkin.

Norja kutkuttaa kovasti, mutta voi olla että aika ei ihan anna myöden.

Loppukesällä kylläkin pari viikkoa olisi tarkoitus viettää Norjanmaassa.

KONTINAHO ALPO 01.01.2008 22:10

Kaverit antoi hyviä kalapaikkoja vain jos on liika sateista tai liian aurinkoista tai joki tulvimassa tai kuivunut.Tahi on tullut jäätyä vaunulle juopotteleen. Niin voi kalamiehen maineen kyllä pelastaa minun tapaan Kemistä etelään vasemmalla liike "KALAKELLARI" tai ennen Iin siltoja oikealla KUHAN KALALIIKE.Minä ainakin onnistuin yhden kerran A:K

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.