Koirien kanssa matkassa

VIRTANEN JUKKA 29.07.2013 16:51

Kun nuo koirat tuntuvat kovasti kiinnostavan, niin katsottaisiinko toisesta näkökulmasta. Me ollaan emännän ja kahden pienen koiran kanssa kierrelty viikonloppuisin kotimaassa, ennen varsinaisen loman alkua. Suomessa törmää usein ilmiöön, mitä ei juurikaan muualla Euroopassa ole. Nimittäin koirien pääsyn estäminen terasseille ja sisälle ravintoloihin. Nytkin Puumalan kolmesta ravintolasta vain yksi päästi meidät kaikki terassille syömään ja juomaan. Toki on päinvastaisiakin paikkoja. Esimerkiksi Rääkkylän Paksuniemi (joka ei muuten ole alueluettelossa) otti meidät kaikki tosi ystävällisesti vastaan. Samoin Lappeenrannan linnoituksen krouvissa saivat koiratkin oman tarjoilun. Mutta useimmiten vastauksena on EI missään tapauksessa. Tämän johdosta olisin kiinnostunut niistä paikoista, joissa ei podeta koirafobiaa. Varmasti joku muukin on törmännyt samaan ongelmaan. Me ollaan viitenä kesänä kierretty Turkin ja Irlannin välillä melkein kaikki maat koirien kanssa. Vain Irlannissa on samalaista kuin Suomessa. Tosin siellä ei ole juurikaan terasseja, koska aina sataa ja on kylmä. Muuten en muista kuin pari kertaa, jossa meitä ei päästetty sisään. Kerran Marbellassa ja kerran Oxfordissa. Me kuitenkin syödään lähes päivittäin ulkona ja katsellaan terasseilta mielellään ihmisiä ja ympäristöä.

VALTONEN PAULA 29.07.2013 19:04

Tämä on ollut mahdollista vasta vain vähän aikaa :) http://www.dogia.fi/dogihaut/dogihaut/-/hakutulokset/1/

SILMUNEN HANNU 29.07.2013 19:08

Minäkin olisin kiinnostunut kuulemaan paikkoja, minne Suomessa koiran kanssa pääsee. Onko olemassa joku huoltoasemaketju, mikä yleisesti huolisi koirat sisälle? Tai edes jossain kaupungissa joku ravintola?

Alkukesästä neljän viikon reissulla, mistä 17 päivää oltiin pyöräretkellä ympäri Sloveniaa, päästiin koiran kanssa lähes kaikkialle. Puolassa oli yksi ravintola, missä jouduttiin jäämään pihalla syömään, ja Sloveniassa yksi kylpylähotleli iloitti etteivät huoli koiria, mutta kun isinä rankkasateessa sinne haluttiin niin kysyttiin uudestaan kauniisti, ja niinpä respa-tyttö soitti pomolle, joka lopulta lupasi huolia koiran, jos ei paljoa hauku:)

Suola-altaille, missä vielä kerättiin suolaa myynitin, ei koira päässyt, mutta koiran sai jättää lipunmyyjän hoiviin , ja hyvin sujui 1, 5 tuntia, minkä tuolla vietimme.

Mutta muuten sen 17 päivää söimme joka päivä kerran ravintolassa ja valtaosan öistä nukuimme sisämajoituksessa, ja kaikkialle pääsi koira mukaan.

Voi vitsi kun Suomessakin olisi näin!

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 29.07.2013 19:09

Kiitos Paula, täytyypä tutustua tuohon sivusoton, olit laittanut viestisi siinä välissä kun omaani vielä kirjoittelin!

t.Kaarina

KUJANPÄÄ MARKKU 29.07.2013 21:33

Mikä mahtaa olla perustelujensa pohjana yrittäjillä, jotka eivät koiria halua asiakkaikseen. Maksavia koiria ja niiden lompakon kantajia.

Kyllä mulle raha kelpais, ellei sitte joku taho sitä estäis.

Tää koirajuttu on aikas mustavalkoista. Oma koira ei ole koira, vaan lutunen lasten lemmikki jota aikuisetkin pitää perheenjäsenenään ?

Ulkopuolisille koira on koira, joille koirista ei ole mitään iloa, päinvastoin. Koiran omistaja sitävastoin edellyttää/luulee, että kaikki ihmiset ovat koirsihmisiä.

Käyttäjän lisäys viestiin 29.7.2013 klo 21:42:50 Luulisin, että monet kapakat (nimenomaan kapakat) ovat ja elävät siinä siedettävyyden rajoilla koiruuksien kanssa.

On toki ravintoloita, hyviä ja kalliita jotka sietävät puudeleita omistajiensa kukkaron kustannuksella.

NIEMI SEPPO 29.07.2013 21:37

Siitä mihin EI koiran kanssa mennä tulee aika lyhyt lista: Kirkot, hautausmaat, uimarannat, lasten leikkipaikat ja ne paikat jotka on merkitty koirankieltomerkein. Hotelliin pitää vaan huonetta varattaessa sanoa, että on koira, niin kympin lisämaksulla onnistuu. Esim. koiran perusoikeuksiin kuuluu oikeus valita itse joululahjansa. http://www.youtube.com/watch?v=fs0u3bLms6c&list=TLj7ReEmpCR9c

VALTONEN MARTTI 29.07.2013 21:45

"Koirajuttu" ei ole mustavalkoista Kujis. Se on tasaisen harmaata, normaalia elämää. Vain koiriin negattiivisesti suhtautuvat tekee sen mustavalkoisen. Poikkeukset ja äärimmäisyydet asia erikseen.

KUJANPÄÄ MARKKU 29.07.2013 21:50

Mun munat on vielä koirilta kielletty, vaikka kusipäät koiranhaltijat toisin kuvittelevat. Luulevat, että koiransa vieraanmunien nuuskuttelu avaa automaattisesti oven sosiaalisen kanssakäymiseen ihmisten kesken.

VALTONEN MARTTI 29.07.2013 22:10

No juu, ymmärrän Kujista, ymmärrän sitä koirookin. En sitä koiron 'herraa.' Rajansa kaikella. Silti koirot on ystäviäni.

VESTERINEN ERKKI 29.07.2013 22:24

Kaikki ruoka ravintolat ,kaupat ovat ihmisiä varten rakennettu ,sinne ei pidä koirien päästä. on inhottavaa kun sinne tulee karva turri ravistaa karvat kyllä siinä ruoka halut menee, on inhottavaa katsoa , kun koira nuolee omistajan kasvoja ja suupieliä ,kun on vasta nuollut ulkona toisen koiran ulosteita hyi !

VALTONEN MARTTI 29.07.2013 22:32

Jaa kun luke näitä viimeaikojen ruokaskandaaleja niin pari koirankarvaa ja p-nuolenta tuntuu pikkujutulta Mutta asiat tärkeysjärjestykseen.

PS. Mulla ei muuten ole koiraa..enää..eikä vielä.

TOIVO MIKA 29.07.2013 22:59

pesu päivässä auttaa....ei ne koirat ilman hajua.......näin jäljestämistä treenanneena....

KUJANPÄÄ MARKKU 29.07.2013 23:22

Miks' niitä koiroja sitte ei pestä päivittäin.

JANTTONEN JUHA 29.07.2013 23:33

Kannastkohan kujiksen pestä ne munansa vähän useemmin,yleensähän piskit on kaiken pahanhajuisen perään

LÄHTEENMÄKI KRISTA 29.07.2013 23:56

Meidän 2 henkisessä perheessä on koira ja useinmiten mukana matkassa. Ei meillä tule mieleenkään että meidän pitää ottaa koira joka paikkaan mukaan reissulla, kauppaan, ravintolaan, terassille ym. meillä koira on ilamstoidussa vaunussa sen ajan kun käymme kaupassa tai syömässä. Meidän on hyväksyttävä se tosi asia että olemme koiran itse ottaneet ja päivä retket ja matkat tehdään koira huomioon ottaen. Laitamme lapun ikkunaan missä on meidän puhelinnumero, tieto ilastointilaitteesta ja tieto että olemme kauppassa. Viemme samanlaisen lapun respaan ja kerromme naapureille että koiralla ei ole hätää ja voi soittaa jos haukkuu liikaa. Koiralla on varmasti parempi olla pari tuntia viileässä vaunussa / autossa. Kuin kuumalla terassilla. Me ei vaadita että esim. allergiasta kärsivien muiden asiakkaiden tarvitsee lähteä terassilta tai kaupasta meidän takia ulos kun nyt ollaan päätetty koira itsellemme ottaa. Reissut on suunniteltava niin että päivämatkat ja reissut on sen verran lyhyitä että välillä käy ulkoiluttamassa ja seurustelemassa lemmikkinsä kanssa, Mikä siinä on niin vaikeaa.. että jos minulla on lemmikki kaikkien muidenkin se pitää hyväksyä, ei tarvitse. Juuri eilen katselimme vaunumme edustalta kun parkkiin pyrähti asuntoauto, isäntä ja emäntä lähti jalottelemaan ja jättivät nuoret ja ison koiransa autolleen ns. nuoret koiravahdeiksi.., hetken päästä koira hyppäsi auton avatusta ikkunasta ulos ja pinkaisi pitkin leirintäaluetta. Eilinen kaunis päivä oltiin ulkona lähes kokonaan, ja silloin koiramme on meidän kanssa ulkona vaunun edustalla normaali kokoisessa hihnassa kytkettynä. Naapuri autossa ulvoi koira tuo iso koira ja kertaakaan en nähnyt että olisi päässyt lenkille... voihan olla että pääsi. Eli jos olet koiran omistaja pitää vain hyväksyä että koira ei kuulu joka paikkaan ja kaikkien ei sitä tarvitse hyväksyä pöytänsä alle terassilla ravintolassa tai nuusikmaan.

KUJANPÄÄ MARKKU 30.07.2013 01:05

Kehoittajat ovat viisaita kuten tämä Janttonen.

Jotenkin se vaan jollekkin kristallisoituu mikä kannattaa. Aivan kateeksi käy.

Käyttäjän lisäys viestiin 30.7.2013 klo 01:07:15 Ai niin, Krista kirjoitti ihan asiaa.

LUOTO KARI 30.07.2013 09:57

Hyvä Krista! Loistava sekä koirat että kanssaihmiset huomioiva kannanotto.

VIRTANEN JUKKA 30.07.2013 13:47

Ilmeisesti näille sivuille ei voi laittaa asiallista kyselyä muiden karavaanereiden kokemuksista. Kaikenmaailman K-päät sotkevat tavallisten matkustajien jutut. Eikö näillä ihmisillä ole mitään muuta tekemistä?

KUJANPÄÄ MARKKU 30.07.2013 13:52

Se on sitten Virtanen hypättävä pituutta jos ei kommentteja kestä.

SILMUNEN HANNU 30.07.2013 16:20

Kristalle tiedoksi, kaikkien autoissa eikä vaunuissa ei ole ilmastointia eikä matkustaminen kaikkien kohdalla tarkoita kulkemista leirintäalueelta toiselle, ja sieltä käsin ravintoloiisa pistäytymisiä. Eikä koiran ravintolaan ottaminen tarkoita sen kulkemista muiden asiakkaiden pöytien alla.

Kun ihminen kotioven perässään sulkee ja maailmalle lähtee, joutuu hän kohtaamaan ja sietämään monen moista, tahtoo tai ei. Ruohonleikkurit ja sirkkelit metelöi, traktorit levittää pellolle lantaa, tehtaat haisee, mopopojat metelöi, lapset ja lokit kirkuu, amisautojen bassot jyrrää, humalaiset örveltää ja oksentaa, aabeeceelle päästäkseen täytyy tunkeutua kaamean tupakansavupilven läpi, hajuvedet löyhkää, kissojen omistajat tuovat kissojen karvoja ja pölyä, ihmiset likaisilla käsillään hipelöivät hedelmiä kaupoissa, toiset kuseskelevat porttikongeihin ja puistoihin, kalliissa kylpylässä aikuiset melua vaikka ohjeissa käsketään olla rauhallisesti ja lounaspaikassa joutuu kuuntelemaan tuutin täydeltä mautonta musaa ja mainoksia vuoronperään. Yök minkälianen paikka maailma oikein on. Jos sitä niin haluaa katsella.

Miten ihmeessä ne tuolla manner-euroopassa vielä kestävät kaiken tuon päälle koirat, ja tulevat ravintoloissa jopa tuomaan niille pyytämättä vettä! Silittelevä ja paijaavat ja ovat ystävällisiä! Pahoittelevat, jos on joku paikka isolla huoltiksella, minne koiraa ei saa ottaa, ja koittavat keksiä keinot, miten ne tilanteet selvitetään.

Ihan oikeasti, jopa Saksassa hienot, valtavat moottoritien taukopaikat toivottavat koirat tervetulleiksi kaikkialle muualle paitsi ruokatorien keskustoihin, niihin osiin, mistä ruoat avokeittiöistä otetaan. Puolassa, Sloveniassa, Italiassa ja Sveitsissä olemme olleet koiran kanssa kaiken tasoisissa, myö vaalkeiden pöytäliinojen ja musttin pukeutuneiden tarjoilijoiden paikoissa. Suomessa luontokohteessa retkeillessään löytää kahvilan metsästä, eikä sen ulkopöytinkään saa ottaa koiraa mukaan.

Toki koiran ottaessaan olemme tiedostaneet, ettei matkustaminen sen kanssa ole yhtä yksinkertaista kuin ilman sitä. Silti on ollut hätkähdyttävä huomata se valtava ero, mikä Suomen ja muun Euroopan välillä on, kun on kyse koirasta. Ja hassua, koko tuon 17 päivän pyöräretken aikana välillä jo melkein väsyksiin asti saatiin ottaa vastaan ihmisten ihasteluja ja kyselyjä koirastamme. Iloa se siis näytti tuottavan monelle joka päivä:)

Suomessa vallitseva erikoinen koiriin kohdistuva ilmapiiri/kulttuuri tekee tilanteen myös semmoiseksi, ettei hyviä käytöstapoja koirien kanssa ole kovinkaan helppo treenata. kotia ja koirakoulua lukuunottamatta.

Tuolla Euroopan puolella kun koirat saavat tulla ravintoloihin hyvin yleisesti mukaan, ne oppivat sihen jo pienestä pitäen ja ne käyttäytyvät hyvin, makoilevat omistajansa pöydän alla. Samoin ne saavat juosta vapaana, ja kun ne on siihen pienestä oitäen totutettu, tulevat ne omistajan luokse kadulla heti käskystä. Mutta Suomessa tämmöistä ei laillisesti pysty edes harjoittelemaan.

Tuolta reissusta palatessamme ja helppoon elämään koiran kanssa tottuneina, syntyi ajatus, että pideätänpä semmoinen kotiseutumatkailupäivä; kävellään koko Turku ympäri ämpäri pitkän päivän aikana. Mutta sitten tajusimme että emme taida päästä minnekään syömään sen päivän aikana, joten annetaan asian olla. Toista se oli Ljubljanassa....koiran kanssa siis...

t.Kaarina

YLISUUTARI JOUNI 30.07.2013 17:38

Nyt täytyy kyllä kompata Kaarinan kirjoitusta täysillä. Suomalaisten suhtautuminen koiriin (ja kaikkeen muuhunkin elämään/elävään/elämykselliseen) tahtoo turhan usein lähteä liikkeelle pelkojen, ennakkoluulojen ja niistä johtuvien kieltojen sekä rajoitusten kautta.

Muualla Euroopassa suhtautuminen kaikenkarvaiseen elämänmenoon on paljon avarakatseisempaa. Siinäpä yksi hyvä syy lisää jatkaa lomien viettoa siellä, missä tiukkapipoisuus ei aja kaiken muun edelle.

Kaikesta huolimatta mukavia kilometrejä sekä koirakaravaanareille että koirattomillekin!

TOIVONEN KAIJA 30.07.2013 18:00

Kun on elintarvikkeista kysymys, kaikki lainsäädäntökin tiukkenee koko ajan. Toisaalta ihan hyvä, mutta kyllä se hankaloittaa asioita ja työn tekemistä. Ymmärrän kyllä, etteivät ravintoloihin halua koiria päästää. Viranomaiset saattavat tulla yllätystarkastukselle koska tahansa. Eikä suoraan sanottuna kaikki koirat/ niiden omistajat ole hyvinkäyttäytyviä... Siitäkin sitten kärsii toisetkin, jotka pitäisivät koiransa nätisti aloillaan.

Sitten on vielä nää allergiset. Nykyäänhän autoliikkeissäkin kysyvät vaihdokista, että onko siinä kuljetettu kissaa/koiraa. Toisilla allergia voi olla todella paha.

KARJALAINEN ALPO 30.07.2013 18:15

"Viranomaiset saattavat tulla yllätystarkastukselle koska tahansa. "

Mitäpä haittaa, että viranomaiset tulee tarkastukselle.

Koiria ja kissoja saa nykyään päästää ravintolaan Suomessakin. Omistaja ja henkilökunta voivat päättää päästetäänkö, ei siis viranomaiset.

Vuonna 1989 olin Saksassa Hiedelbergissa ravintolassa syömässä ja siellä oli omistajan koira ravintolassa. Minäkin rapsuttelin sitä ja koetin jutella saksaksi, kun eihän se tietenkään ymmärtänyt suomea.

SILMUNEN HANNU 30.07.2013 18:16

Nimenomaan, allergiat lisääntyvät koko ajan koska ihmiset elävät länsimaissa keskimäärin jopa ylihygieenisissä olosuhteisa. Justiinsa on lehdissä kerrottu oikein tutkimuksesta, missä kävi ilmi jotta ihmisten pitäisi olla enemmän tekemisissä eläinten kanssa sekä mullan yms.., jotta keho tottuisi kaikkeen tuommoiseen ns normaaliin bakteerikantoihin.

Ja mitä tule viranomaisiin, on juuri tehty myös lakimuutos, mikä sallii koirien pääsyn ravintoloihin, MIKÄLI ravintoloitsija itse sen sallii!

Ja mitä tulee elintarvikkeihin, voi jokainen lukea oikein ajan kansa niitä tuotteiden sisällysluetteloita, ja ottaa selvää niiden sisällöstä ja siitä, mitenkä terveellistä ruokaa sitä tuleekaan oikein syötyä. Sitä voi hämmästyä pahemman kerran, ja alkaa huomata, että ykis koira josain onkin aika pieni paha verrattuna niihin myrkkyihin, mitä tulee joka päivä pantua suuhunsa:)

Mitä tulee sitten hyvin tai huonosti käyttäytyivin ihmisiin kontra koiriin, olen kyllä nähnyt aika paljon enemmän huonosti käyttäytyviä ihmisiä kuin koiria.

On kyllä aika eri juttu ostaako auton, mikä on ollut eläinten käytössä kuin joutuuko joksus istumaan samassa ravintolassa, minkä toisessa päässä on koira. Ja sekin on vain järjestelykysymys, jos tahtoa olisi, olisi hyvin helppoa varata koiran kanssa kulkeville muutama pöytä jostain ravintolan osasta, ja silloin todella pahasti allerginen voisi mennä aivan eri päähän.

Meillä on parikin pahasti koirille allergista tuttavaa, jotka eivät saa mitään oireita meillä käydessään. Oireita tulee vasta , jos eeläinpölyä on heidän omissa kotinurkissaan päivästä toiseen.

t.Kaarina

KARJALAINEN ALPO 30.07.2013 20:13

Jos koiria ja kissoja ruokittaisiin niille perinteisillla ruuilla niin nämä ongelmatkin vähentyisi. Eli kaupan valmisruuat sisältävät mm. viljoja joita perinteisesti eläimet eivät syö. Kokemusta on.

HELIN JUHA 30.07.2013 21:24

Kaarinaa lainaten "Kun ihminen kotioven perässään sulkee ja maailmalle lähtee, joutuu hän kohtaamaan ja sietämään monen moista, tahtoo tai ei." Näinhän se on, löytyy esimerkiksi hotelleja joihin ei huolita lapsia, pallomereen voi olla yläikäraja, mustaamakkaraa saa nakkarilta vaan tampereella, naapurin kissaa ei saa ampua vaikka se kuseksii meidän pihalle ja joihinkin ravintoloihin ei saa viedä esimerkiksi koiraa tai laamaa tai muitakaan lemmikkejä.

Ihmettelen vaan että miksi pitää valittaa turhasta, menkää ihmeessä jonnekin muualle jos paikka ei miellytä ja opetelkaa sietämään sitä että kaikki ei mene teidän ehdoilla.

HJELM ARTO-VEIKKO 30.07.2013 21:37

Ei kannata lähteä jonnekkin muualle, siellä voi olla Heliini.

Jelmi

SILMUNEN HANNU 30.07.2013 21:40

"Ihmettelen vaan että miksi pitää valittaa turhasta, menkää ihmeessä jonnekin muualle jos paikka ei miellytä ja opetelkaa sietämään sitä että kaikki ei mene teidän ehdoilla."

Kenelle Juha nuo sanasi osoitat?

t.Kaarina

JANTTONEN JUHA 31.07.2013 00:11

Lähinnä tarkotin sitä että jos kerran ei koirista tykkää niin mikä pakko niihen lähelle on telläytyä ne kun toimii vaiston jai erilaisten aistien mukaan ,on meillä kolme koiraa ja kaikki vain metsästyskoiria jotta ei niitä kuletella ympäri maalimaa mutta ei minua haittaa jos jollain on koira mukana koska ne on perheenjäseniä samalla tavalla kuin nuo metästyskoiratkin,kyllä nekin mehtuu reissun jäläkeen pääseepirttiin lepäämään,jos joku näistä minun kommenteista vetää herneen nokkaansa niin siitä vaan ei vaikuta mopon ohjaukseen

SILMUNEN HANNU 31.07.2013 00:21

Hei minä esitin kysymykseni helinin Juhalle tuossa ihan pari pykälää ylempänä!

Mun piti käydä koko ketju läpi ennen kuin tajusin, että todella joku toinenkin Juha oli kommentoinut:) Kyllä sun kommenttisi tajusin:)

t.Kaarina

JANTTONEN JUHA 31.07.2013 00:35

Jaa tosiaan tarkotin tuon kyllä lähinnä tuolle kujanpäälle mutta nämä härpäkkeet on vähän vielä ei niin hirmu hyvin hallussa,mutta kyllä minun munia suapi kaikki halukkaat käyvä haistelemassa jos siltä tuntuu,en oo niin herkkähipiäinen kuin tuo kujis tuntuu olevan

VALTONEN PAULA 31.07.2013 09:11

Asiallinen keskustelu ja erilaiset näkökannat ovat elämän suola. Mutta en minäkään nyt oikein ymmärrä ihan kaikista isoimpia tunteenpurkauksia koira-aiheisiin liittyen...

Eikö ole tarpeeksi miestä sanomaan mitään siinä tilanteessa, ja sen henkilön kohdalla, jonka (koiralliset) toimet kaipaa jollain lailla korjausta - niin paljon, että alkaa ihan voimakkaasti keittää? Ja kumuloituuko kaikki maailman pahuus nyt vaan helppoon ja puolustuskyvyttömään kohteeseen? Jota perhana viete vielä hyysätään mennen tullen enempi kuin itteä koskaan kotona!

Juu, ei meitä koiraihmisiä voi aina ihan normaaleina(kaan) pitää, jos koskaan - mutta vaarattomimmasta päästä hössöjä kuitenkin ;)

OUTINEN JUHA 31.07.2013 09:50

Krista Lähteenmäelle hatunnosto ja suuret kiitokset järkevästä mielipiteestä,kaikesta huomaa että olet vastuuntuntoinen koiraihminen ja olet ymmärtänyt täydellisesti mitä koiran omistaminen tuo mukanaan kuten vastuuta,rajoitteita esim. matkustaessa mutta varmaan kaltaisillesi koira myös antaa paljon. Valitettavasti koiranomistajissa kaltaisiasi on hyvin pieni osa.

Mikä ihmeen fanaattisuus koiranomistajilla tuntuu olevan että heidän pitäisi päästä koiriensa kanssa lähes joka paikkaan,joku tuossa kirjoitti että tuttavistaan joille HEIDÄN koiransa ei aiheuta mitään oireita allergiasta huolimatta. Minun lähipiiriini tosin kuuluu muutamia joille lyhytkin altistus voi aiheuttaa astmakohtauksen.Laki tosiaan muuttui ja nykyisin ravintolan omistaja päättää itse salliiko koiria ravintolassaan, kummalta tuntuu kun tupakointi ravintoloissa on joitain vuosia sitten kielletty (hyvä niin) mutta nyt niihin ollaan tuomassa eläimet. Mutta vaikka laki mahdollistaa koirat ravintoloissa ja jos vielä ravintoloitsija ne myöskin hyväksyy pitääkö minun se hyväksyä?,ei todellakaan tarvitse,annetaan ravintoloiden päättä haluavatko asiakkaakseen minut vai teidän koiranne.

En vihaa koiria enkä muitakaan eläimiä mutta en hyväksy niitä kuitenkaan joka pakkaan.

VALTONEN PAULA 31.07.2013 10:33

Ymmärsin, että tässä alunperin oli puhe lähinnä ulkoterasseista? Eikö ne koirat makoile sielläkin yleensä sitten kaiteen ulkopuolella? Kuumaan autoon ei voikaan jättää, koiraparkit olisi asialliset olla vaikka sitten eri paikassa pihaa. Nykyään koiria kuitenkin enemmän kuin koskaan, n. 600 000 ja siihen mahtuu jo monenkirjavaa omistajaakin... Astmaatikko todennäköisesti siitepölyaikaan valitsee sisätilat ruokailuun, luulisi ainakin. (Nykyään suositellaan kylläkin siedättämistä eli ei saisi allergeeneja vältellä jos ei nyt ihan hengemeno uhkaa.)

Itse en kyllä koiraani ruokapaikan terassillekaan mukaan halua, on siinä sen verran silmällä pitämistä eikä koiralla ole lupa oppia kerjäämään myöskään (heikoin lenkki: sivulliset). Vaunuun saa hyvän läpivedon kuumalla kelillä taikka mieluitenhan ostan vaikka take-away annoksen :)

NIEMI SEPPO 31.07.2013 10:40

Täämä menee taas jankkaamiseksi. Allergiat on varmaan ikäviä sairauksia, jotka rajoittaa sellaisista oireista kärsivän elämää ja matkustamista. Niihin useimpiin on hoitokeinoja, sekä toimiva lääkitys, kun vaan ostaa ne lääkkeet ja muistaa ottaa. Kyse oli matkailusta koiran kanssa. Laittakaa oma ketju näille matkailua rajoittaville sairauksille.

LÖNNQVIST LEIF 31.07.2013 10:47

Olisiko syytä hieman tarkistaa omaa asennetta tähän ongelmaan. Miksi mennä allergikkona johonkin ravintolaan johon koirilla, kissoilla, laamoilla, hillereillä ja muilla "sallituilla" kotieläimillä on pääsy?? Mikäli olisin allergikko tai muuten herkkähipiäinen kysyisin ennen istumista pöytään hovimestarilta/tampuurimajurilta mikä on kyseisen "kuppilan" asenne kotieläimiin. Keskieuroopassa ollaan keskieurooppalaisittain - hyväksytään olevamme vain turisteja heidän alueella ja eletään heidän ehdoilla. Lefa

KUJANPÄÄ MARKKU 31.07.2013 11:47

Kun nyt on käyny ilmi, että eihän koirissa koskaan mitään vikaa ole, vaan joissain harvoissa tapauksissa siellä remmin yläpäässä.

Inehmo luonteineen on luullakseni paljon hankalampi koulutettava kun on/off koira.

Inehmot koirien 'jalostuksen' viisaudessaan voisivat jalostaa itselleen monitoimikoiran. Koiran, joka napsautuksella muuttaisi olemustaan tarpeen mukaan lempeestä kerberokseen ja kaikkea tuolta väliltä.

Peli on jo kuitenkin karannut lapasesta noissa 'jalostuksissa', joten antaa palaa vaan. Paljon kummallisuuksia on vielä sillä saralla saavuttamatta.

YLISUUTARI JOUNI 31.07.2013 12:12

Onneksi kaikkien tiukkapipojen mussutuksesta huolimatta Suomen laki sallii nykyään koirien viemisen ravintolaan täälläkin, jos ravintoloitsija itse niin päättää. Yksi askel kohti eurooppalaisuutta on siis tehty jälleen.

Itse en tosin koiria normaalisti veisi ravintolan sisätiloihin, vaan haluan nauttia ravintolaruokailusta rauhassa ja pääasiassa ihmisseurassa. Yleisin kuviteltavissa oleva tilanne olisikin se, että esim. kuumana päivänä koiran kanssa liikenteessä ollessa haluaisi nauttia virvoittavan juoman ulkoterassilla, jolloin koirakin voisi tulla makoilemaan terassille pöydän varjoon. Tämä onnistuu lähes joka paikassa muualla Euroopassa ja monesti siellä tuodaan jopa koiralle oma juoma tarjolle. Sama on alkanut yleistyä myös Suomessa. Koiraharrastajien raha alkaa siis kelpaamaan täälläkin?

Tässähän on kuitenkin lopulta kyse siitä, haluavatko ravintoloitsijat ottaa vastaan koiranomistajien tuomat tulot vai kieltäytyvätkö ne niistä muutamien hyperallergikkojen takia. Onneksi nykyään päätösvalta tässäkin on itse asianosaisilla eli ravintoloitsijoilla eikä kukkahattutädeillä ja -sedillä sekä kaikenkieltäjillä.

Ps. Minutkin on aikanaan allergiatestattu koirille allergiseksi, mutta vuosien omaehtoisen siedätyshoidon tuloksena en reagoi niihin millään tavalla.

HELIN JUHA 31.07.2013 12:20

Hei Kaarina, sanat oli osoitettu sinulle ja muillekin joiden mielestä on mielekästä valitella täällä internetissä siitä ettei koiria Suomessa päästetä ravintolaan, etenkin kun alkuperäinen kirjoittaja lähinnä kaipasi vinkkejä paikoista joihin koiratkin pääsevät. Mielestäni teidän lemmikkien kanssa kulkevien kannattaisi ennemmin vaikuttaa rahoillanne ja mennä syömään sellaiseen paikkaan joka päästää lemmikitkin sisälle. Uskon ravintoloitsijoiden tekevän päätöksen asiasta liiketaloudellisin perustein, harvalla taitaa olla varaa valita asiakkaitaan tunnepohjalta.

Itselleni on aivan sama päästetäänkö eläimiä ravintolaan eikä minua ole haitannut kun ravintolassa syödessäni siellä on ollut koiria ja kissoja ja papukaijoja ja mitä lienee eläimiä, mutta ymmärrän myös niitä joiden mielestä eläimet kulkevat ravintolaan vain keittiön kautta.

KUJANPÄÄ MARKKU 31.07.2013 12:34

Tosi kliffaa ja kannatettavaa koirojen ravintolasessiot. Saahan siinä kulinaarisen nautinnon lisäksi visuaalista viihdykettä kun koira nuoleskelee 'herkkujaan' siinä vieressä.

Käyttäjän lisäys viestiin 31.7.2013 klo 12:37:16 Koiran omistaja pitää koiransa perseennuolemista ravintolassa aivan eläimen luonnollisena lajikäyttäytymisenä ja joka sitä paheksuu on niuhottaja.

VALTONEN PAULA 31.07.2013 13:26

Hienostorouva meni Helsingin hienoimpaan ravintolaan syömään ja halusi saada ravintolan hienointa ruokaa.

Tarjoilija esitteli: "tämä ravintolamme hienoin annos sisältää mm. grillattua häränkieltä"

Hienosto rouva tympääntyneenä: "minä en syö mitään, mikä on ollut toisen suussa, hyi"

Tähän tarjoilija nokkelasti: "saisiko rouvalle olla kananmuna?" ;D

KUJANPÄÄ MARKKU 31.07.2013 13:29

Toi oli hyvä, tosi hyvä !

SILMUNEN HANNU 31.07.2013 14:09

"Ihmettelen vaan että miksi pitää valittaa turhasta, menkää ihmeessä jonnekin muualle jos paikka ei miellytä ja opetelkaa sietämään sitä että kaikki ei mene teidän ehdoilla."

Juha hei, juuri niitä koirat huolivia paikkoja minäkin ekassa kommentissani peäränkuulutin. Ja kerroin, mitä muualla Euroopassa tänä kesänä koimme. En keksi miten tämä aihe olisi yhätän sen turhempi kuin joku toinen. Kaiken lisäksi tämän otsikon alle EI tarvitse kirjoittaa jos asia ei kiinnosta. Eikä näitä tarvitse lukea jos ei halua. Joten minusta on turha tulla sanomaan, että valitamme turhasta.

Nimenomaanhan me koiran kanssa matkustaessamme äänestämme jaloillamme,vai ajatelitko meidän väkivalloin rynnivän ravintolaan mikä kielätä koirat!?

Emmehän me silloin, kun lähdemme kotoa käsin vaikka sunnuntai-brunssille Turkuun sinne koiraa mukaan ota. Mutta kun olemme reissun päällä missä maassa tahansa, ja tutustumme johonkin kaupunkiin, niin yleensä tämmöiseen kaupunkipäivään kuuluu oleellisena osana myös paikallisessa ravintolassa ruokailu. Tai jätskillä/kahvilla käynti. Samoin pitkillä ajomatkoilla toisinaan on kiva ruokallla myös jossain muualla kuin autossa.

Noissa tilanteissa meillä on monesti olemassakin vain yksi vaihtoehto; äänestää jaloillaan. Jalkaisin liikenteessä ollessamme , samoin pyöräretkellä, se on ainoa vaihtoehto. Huoltis-tauolla on mahdollista löytää autolle varjoisa paikka, ja jättää koira sinne , ja ulkoilla ja seurustella sen kansa ensin kunnolla, ja meidän ruokailumme jälkeen vielä uudestaan.

Aina ei kuitenkaan varjoa löydy, tai matkaa tehdään pikkuautolla, mikä on sekä kesällä että talven pakkasissa hankalampi vaihtoehto. Toisaalta, myös koira kaipaa vaihtelua pitkän automatkan aikana, jolloin ainakin meidän koiramme nauttii siitä, että pääsee makoilemaan pöytämme alle huoltiksen ravintolaan.

Ja toki olemme koiran ottaessamme oleet tietoisia siitä, että tämä tuo rajoitteita elämään, mutta silti sitä aina euroopassa käytyään häkeltyy siitä, miten helppoa siellä koiran kanssa matkustelu on. Ja miten hankalaa siihen verrattuna Suomessa matkustelu. Enkä ymmärrä miksei tätä saisi sanoa ääneen.

Meillä myös on jo koiraa harkittaessa ollut selvää se, että jos on koira, se kaoulutetaan sellaiseksi, että sen kanssa on helppo liikkua maailmalla, kaikenlaisissa tilanteissa ja paikoissa. NIinpä esim on itsetsään selävä, että se ei kerjää. KUn olemme ravintolassa, se makaa tyytyväisen' pöytämme alla, emmekä sen kanssa sen kummemmin "seurustele". Sen paikka on siellä, ja se on siihen tyytyväinen. Oma lukunsa on sitten ne monet tarjoilijat, jotka sen ovat kutsuneet rapsuteltavaksi:)

Ja Kujikselle tiedoksi, meistä koiran ei kuulu suorittaa alapesua ravintolassa, jos se sitä aikoo, suuntaamme sen kiinnostuksen jonnekin muualle, vaikka herkkutikun sille tarjoamalla.

t.Kaarina

KUJANPÄÄ MARKKU 31.07.2013 14:55

Kaarina, uskon, että noin on teillä.

Omavalvontaa, valistusta ja koulutusta koiruuksien haltijoille enemmän sieltä harrasteen sisältä. Sitten kun sivistyneitä koiria aletaan huomata yleisissä inehmojen kanssakäymisissä enemmän, suhtautuminen koiriin muuttuu.

Käyttäjän lisäys viestiin 31.7.2013 klo 15:09:08 Kuinka Kaarina itse suhtaudut omakotialueella elävään, jatkuvasti raivon partaalla olevaan koiraan joka ei ole oppinu ymmärtämään reviirinsä rajoitteita.

Jompikumpi pitäis viedä saunan taakse, isäntä vai elukka, kumpi ?

Ehkä molemmat.

OUTINEN JUHA 31.07.2013 15:29

No niin,nyt tarjotaan siedätystä ja lääkitystä kanssaihmisille jotta voisitte hyvillä mielin raahata rakkinne ravintoloihin.Itse en ole alerginen eläimille mutta en tosiaankaan aio syödä sellaisessa paikassa missä koira läähättää naapuripöydässä. Koittakaa hyvät koiranomistajat ymmärtää se tosiasia että kaikkien mielestä ne teidän suloiset puudelinne ei ole sitä minä ne itse näette. Mikäli joku ravintola koirat hyväksyy niin hyvä on minä voin pysyä sieltä pois ja varmasti pysynkin,mutta koittakaa tekin ymmärtää että koiria ei välttämättä ihan joka paikkaan kuitenkaan haluta. Tietyissä kaukoidän maissa varmaan suhtaudutaan hyvinkin myönteisesti koiraan ravintolassa ripeäotteinen kokki kun tarjoilee lemmikkinne teille lautasella ennen kuin huomaattekaan. .

KUJANPÄÄ MARKKU 31.07.2013 15:43

Säestän Outisen Juhaa.

YLISUUTARI JOUNI 31.07.2013 15:54

Ei taida siedätys tai lääkityskään auttaa, jos kaikki koirat ovat omasta mielestä "rakkeja"? Ja sehän on vaan hienoa, jos koirien vihaajat pysyvät poissa koiraystävällisistä ravintoloista. Vältytään turhilta konflikteilta puolin ja toisin. Koirat kyllä pysyvät omistajiensa tavoin poissa sellaisista ravintoloista, mihin ne eivät ole tervetulleita ravintolan omistajan asettaman kiellon takia.

Onneksi jokainen voi siis jatkossakin valita ravintolansa ja ruokaseuransa ihan oman mielen ja maun mukaan. Erona entiseen on nyt vain se, että vihdoinkin ravintolat voivat Suomessakin itse päättää suhtautumisestaan koirien kanssa liikkuviin asiakkaisiin. Muutoshan tapahtui jo viime vuoden (2012) alussa, joten Suomessa on nyt tuolta osin sama käytäntö kuin muuallakin Euroopassa:

http://yle.fi/uutiset/koirien_porttikielto_kumottiin/5056745

Ps. Sen tahtoisin nähdä, kun joku pikkuinen aasialainen kokki alkaisi suunnittelemaan meidänkin kahdesta isosta palveluskoirarotuisesta "rakista" ruoka-annosta. Siinä varmaan tovin aikaan mietittäisiin, että kuka syö ja kenet… ;D

KUJANPÄÄ MARKKU 31.07.2013 17:37

Nih. Siinä se 'mansikki' käyskentelee laitumella, eikä sillä ilmeisesti ole mielessään syödä isäntiään.

YLINIEMI SEPPO 31.07.2013 19:49

Radiossa kerrottiin tänään että eräässä ravintolassa oli kehottettu lasta imettävää äitiä menemään vessaan imettämään koska muu rvintola väki häiriintyy.

Voi helevetti tätä nyky hommaa ,rakit saa tulla ravinteliin vaan ei mutta vauvan imettäminen on pahasta.

Meilläkin on rakki vaan ei mene ravintolaan!

KUJANPÄÄ MARKKU 31.07.2013 20:10

Joopa, jotta josko ihmisten tavat poikkeis kuitenkin pikkusen koirien tavoista.

Eläinten inhimillistäminen on yhtä suurta itsensä kusetusta. Mieluusti inhimimillistetään lutuselta näyttävä puudelin pentu. Krottikala sitävastoin näyttää heti vastenmieliseltä. No joo, kalaa ei kai kukaan sohvalleen halua, mutta halu halata on ihmisen silmässä. Vittumaisen näköinen eläin ei välttämättä sitä olemukseltaan ole, toisinpäin saattaa olla.

SILMUNEN HANNU 31.07.2013 20:24

Kun täsät ei näköjään ovinut tulla ketjua, missä oltaisiin voitu kertoa kokemuksia paikoista, minne Suomessa pääsee koiran kanssa, niin kerro nyt Kujis selkokielellä, että mitä sä oikeen tarkoitat sillä eläinten inhimillistämisellä, sillä, mikä sun mielestäsi on koiran omistjan itsensä kusetusta!

t.Kaarina

ps.Ja vaikka olen itse neljän lapsi äiti, ja niitä kodinkin ulkopuolella imettänyt, niin olen kyllä minäkin nähnyt sellaisia imetys-tuokiota rkahviloissa yms, että kyllä ne olis jonnekin omaan soppeen kuuluneet. Olne myös nähnyt aika paljon todella huonosti käyttäytyviä aikuisia ravintoloissa. Yhden huonosti käyttäytyvän koiran olen ravintolassa nähnyt, Ranskassa. Ja sen isäntäpari vaikutti olevan hukassa itseltäänkin, joten eivät osanneet koiraansakaan mitenkään älykkäästi ohjeistaa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.