Slummi Kilpisjärvellä

LATVALA PEKKA 23.07.2013 22:29

Tuli retkeiltyä pohjoisessa jälleen kerran ja hauskaakin oli mutta osaako arvon raatilaiset sanoa miksi tuollaiset muutaman metrin kanttiinsa hökkelit sallitaan leirintäalueella ? Kun hökkelit vielä ovat tasanteen ulkoreunalla peittämässä upeat näköalat, tunnelma kyllä lässähtää !! - Tulemme vastaisuudessa boikotoimaan eräretkeilykeskuksen muuten niin hyvää aluetta. Ps. tien alapuolella leirintäalueella sama juttu.

SIMULA TEEMU 23.07.2013 22:42

Boikotoikaa rauhassa, ei vaikuta mihinkään. Kaikkia ei voi vain miellyttää, se on kyynel. Toivottavasti löydätte teille täydellisen paikan, jaksamisia.

VALTONEN MARTTI 23.07.2013 22:54

Vaikuttaa jos boikotoijia on tarpeeksi. Pätee moneen asiaan.

Käyttäjän lisäys viestiin 23.7.2013 klo 22:56:15 Ite en noita 'slummeja' ole nähnyt joten en niihin ota kantaa.

SIMULA TEEMU 23.07.2013 22:59

nyt onkin kyse yhden miehen boikotista, johon pätee myös sanonta "ei sota yhtä miestä kaipaa"

LATVALA PEKKA 23.07.2013 23:37

Jukka Raitanenkin lauloi aikoinaan On kyyneleet turhia... mutta ydinkysymyshän oli miksi nuo hökkelit sallitaan ! Voinko minäkin raahata lautakuorman vaikkapa Kalajärven leirintäalueelle ja alkaa timpuriksi ? Ehkä ratkaisu kuitenkin on yksinkertaisempi, oletan, - raha ratkaissee ?

LATVALA MARKO 23.07.2013 23:47

Taitaa Kilpisjärven suhteen olla ihan sama boikotoiko suomalaiset vai ei. Suomalaisia käy vähän kesällä, Norjalaiset asuu siellä joka viikonloppu ympäri vuoden ja elättää koko Kilpisjärven.

VALTONEN MARTTI 23.07.2013 23:48

Sääli Saamelaisten pyhää tunturia ja miljöötä sen ympärillä. Raha ratkaisee ja kun raha on mennyt, mitä jää....

LATVALA MARKO 24.07.2013 00:20

Täältä etelästä on tietysti helppo arvostella, mutta jos asiaa kysyttäisiin Kilpisjärviseltä matkailuyrittäjältä tai vaikkapa Enontekiön kunnan päättäjiltä, niin toivottavat kaikki Norjalaiset avosylin tervetulleeksi tuomaan rahaa ja toimeentuloa Kilpparille, vaikka rakentaisivat minkälaisia rakennuksia.

Ja onhan se ihan selvää, että ilman Norjalaisia Kilpparilla ei olisi juuri mitään palveluja, ei ainakaan ympärivuoden toimivia. Muutama Suomalainen kevät-talvella ja kesällä ei niitä palveluja pidä toiminnassa.

KOISTINEN TOIVO 24.07.2013 08:28

Kirjottaja tarkottanee niitä asuntovaunujen etukoppeja. Kyllä siittä on jonkunverran puhetta lehissä, ja ratiossa ollut, mutta se asia kerkesi käsistä ennen sitä. Mutta niinkun asia monesti on, niin raha puhuu. Norjalaiset sitä sinne tuovat. Suomi on heille halpa mökkimaa. Saa nähhä tuleeko jotain muutoksia. Onhan norjalaiset jo oikeita kesämökkejä sinne rakennelleet. Kunta miettii varmaan, että myöhemmin voivat rakentaa pysyvämpää Taitaapi vaan olla hevoslihakohujen ynnä muiden asioiden joukossa pieni boikotttiasia tuo. Toivopoika

JANHONEN MATTI 24.07.2013 10:23

Homma riippuu lähinnä siitä mitä Enontekiön kunnanvaltuuston hyväksymässä rakennusjärjestykessä seisoo ja miten ao. virkamies sitä tulkitsee. Toistaiseksi aika väljästi.

HYTÖNEN RAIMO 24.07.2013 10:24

Se on norskien rälläyspaikka. Helppo tulla ja (norjalaisittain) halpa asua ja saa päästellä moottorikelkalla pitlin maita ja mantuja, joka Norjassa tiukasti säänneltyä. Häiritsee melkoisesti lähiseudun rauhaa etenkin kevättalvisin, sillä rälläys tapahtuu tietenkin norjalaiseen tapaan yöaikaan. Tämä ei tietenkään koske heistä kaikkia, mutta pääosaa kylläkin.

Kääntöpuoli on sitten se, että he ylläpitävät ostokäyttäytymisellään yllä Kilpisjärven alueen palvelutasoa tuomalla sinne selvää rahaa, sillä Suomi on vapaa ja halpa norjalaisille. On vain punnittava ovatko edut ja haitat (suomalaisittain) edes lähelläkään tasapainoa. Ilmeisesti ovat, koska asiaan ei ole sen enempää puututtu (esimerkiksi järjestyssäännön avulla).

NIEMINEN PENTTI 24.07.2013 10:51

Nämä kopit, Norjaksi "Spiketält" ovat varsin yleisiä myös Ruotsin puolella.Pohjois-Ruotsista eteläänpäin, Jämtlannissa, Härjedaalissa ja Värmlannissa näitä näkee lähes kaikilla alueilla jotka ovat lähellä Norjan rajaa.Ottaen huomioon lumimassat mitä alueilla talvisin on, on tuo hyvä ratkaisu. Se, miltä se katsojan silmässä näyttää on sitten eri juttu. Nähtiin mekin tään kesän reissulla vaikka minkä näköistä hökkeliä. Norjassa näitä valmistetaan teollisesti. On muutama perusmalli, sitten voit kertoa toiveesi mitä lisää haluat varustukseen tai kokoon nähden ja toiveesi toteutuu. Hinnoista en osaa sanoa mitään varmaa, mutta mulla on jonkinlainen muistikuva että ovat aika arvokkaita.

NORDSTRÖM SEPPO 24.07.2013 11:25

34 vuotta työni puolesta Lappia kierrelleenä (noin 40 000 km vuodessa) muutama kommentti:

Ei Lapissakaan ilman sääntöjä kelkkailla. Toki Norjassa tiukemmin säännelty. Lapissa satsattu kovasti moottorikelkka reitistöön.

Lappi on pinta-alaltaan 2/3 Suomen pinta- alasta. Lapin pinta-alasta vastaavasti noin 2/3 osaa on erilaisten suojelu- , Natura ja rauhoitussäännösten piirissä. Rauhaa ja hiljaisuutta Lapista sitä kaipaaville löytyy.

Vielä 80- luvulla Lapissa oli yli 200 000 asukasta. Nyt siinä 180 000 kieppeillä. Matkailu merkittävin työllistäjä. Ilman matkailua Lapin kylät olisivat aika hiljaisia.

Lapin arvokkaan ja herkän luonnon kannalta on parempi, että matkailu keskittyy erilaisiin keskuksiin jonne myös palvelut järjestetään. Turistithan tunnetusti vaativat hiljaisuutta, rauhaa, luontoa ja aitoja kokemuksia mutta samalla täysimääräisiä palveluja.

Lapista löytyy myös paikkoja rauhaa etsiville. Mutta myös menomestoja. Itse en esimerkiksi Leviä pidä paikkana minne itse menisin lomalla mutta sillekin on oma paikkansa Lapin matkailussa.

Kilpisjärvestä sen verran, että toki siellä on Norjalaisten erikoisia rakennelmia joista on myös Enontekiön rakennustarkastuksen piirissä keskusteltu. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ilman Norjalaisia Kilpisjärvellä ei olisi yhtään aluetta jota suomalaiset voisivat boikotoida. Ei myöskään muita palveluja eikä matkailu-alan työpaikkoja ja tuskin asukkaitaan kovin montaa.

Itse etsin paikkoja jotka minua miellyttää ja jos joskus satun paikalle joka ei ole minun tyylini mukainen etsin toisen enkä sitä miksikään boikotiksi kutsu. Se ei vain sopinut minulle mutta ehkä monille muille.

Hyvä, että Lappikin on asuttuna vielä. Elämisen edellytyksiä on Lapin lähtökohdista etsivä. Matkailu on siinä mielessä ratkaisevassa asemassa nyt ja tulevaisuudessa. Kotimaan matkailijat ovat tervetulleita mutta ulkomainen matkailijavirta alan kehityksen ja kannattavuuden ratkaisee. Kannattaa myös muistaa, että matkailu on osaltaan "vientiteollisuutta" tuohan ulkomaiset matkailijat tärkeitä valuuttatuloja Suomeen.

NIEMINEN PENTTI 24.07.2013 11:42

Se on ihan juri niinkuin Seppo sen kertoo!

SIMOLA VELI-MATTI 24.07.2013 13:14

Itseäni tai näköalaani "puuteltat" eivät häirinneet millään tavalla, jotkut jopa oli oikein hienosti tehtyjä. Selvästi talvikäyttöön suunniteltuja etutelttoja. Slummi alueen määritelmänä on mielestäni täysin harhaanjohtava. Jokainen voi tietysti itse muodostaa mielipiteensä vaikka vaunun oveltani ottamani kuvan perusteella.

NIEMI SEPPO 24.07.2013 13:20

Niinpä niin. Lappi norskeille, itäsuomi venäläisille, ranta ruattalaisille.Ne tuo niiiiin paljon sitä rahaa ja omat tapansa. Savo jää suomalaisille. :)

Vientäkkee siitä.

JANHONEN MATTI 24.07.2013 13:28

Valtaosa savolaisista on jo Ameriikassa ja loput suunnittelee muuttoa Espanjaan. Ne lähtee jotka älyää!

ANTTILA MARKKU 24.07.2013 13:31

Se savo taitaa olla ainoa joka ei kelpaa kenellekkään?Onhan siellä jokunen komea järvi ja alkuasukkaita ei tarvitse katsoa sirkuksessa.

RIIHELÄ ESA 24.07.2013 16:51

Kilpisjärvellä nyt on noita koppeja. Muilla leirintäalueilla taas kaunis maisema ja minun näköalani on pilattu matkailuautoilla ja -vaunuilla. Röyhkeimmät ovat jopa pystyttäneet kankaisia telttoja ja levitelleet ympärille kaiken maailman grillejä ja lepotuoleja rumentamaan maisemaa.

Pitäisi säätää ilmeisesti joku laki kieltämään tuollainen.

JANHONEN MATTI 24.07.2013 16:58

Ehdottomasti. Eikö ne tiedä, että leirialueelle ei saa leiriytyä?

NORDSTRÖM SEPPO 24.07.2013 17:06

Kun kukaan muu ei ole korjannut näppäilyvirhettäni niin korjaan itse. Lappi on pinta-alaltaan 1/3 suomen pinta-alasta. Muuten sanojeni takana.

JANHONEN MATTI 24.07.2013 17:39

Jos katsotaan, että Rovaniemi ja sen eteläpuolinen Suomi kuuluu vesakko-Suomeen niin Rovaniemen pohjoispuolella olevissa Lapin kunnissa asuu n. 50.000 asukasta eli 0,9 % maan västöstä. Pelkästään tällä asukasmäärällä ei kovin hyvää infraa ylläpidetä niin laajalla alueella. Turistienkin tuomaa rahaa siihen tarvitaan valtionavun lisäksi. Se on sitten makuasia mistä Lappi alkaa. Itse pidän vasta Rovaniemen pohjoispuolen aluetta Lappina samoin perustein kun Kuusamoa pidetään Pohjois-Pohjanmaana.

VÄLIAHDE JUSSI 24.07.2013 19:40

Annetaan vain kaikkien kukkien kukkia.Kyllä ne lappalaiset itse tietää mikä, vaihtoehto on heille paras,ajavat poliittistensa päättäjien myötävaikutuksella heille parasta hommaa,turhaan siitä muut repiipelihousujaan ja mihinkään boikottiin alkaa. Se vain on myönnettävä että,lapinhenki muuttuu,junarata Kirkkoniemeen,Barentsin alueen luonnon varat ja Venäjän kehitys,autoteollisuuden testit ja ym .

HYTÖNEN RAIMO 25.07.2013 15:48

Suunnilleen samaa mieltä Nordströmin Sepon kanssa. Myös Levistä: ei ole meikäläisen paikka - eikä sen puoleen Ylläskään (Iso-sellainen).

Eikä minua ne norjalaisten puiset "etuteltat" Kilpisjärvellä ole häirinneet, mutta se rälläys on. Muistan ikäni erään kevään, kun vedin alueella nuorisoryhmää ja Kilpisjärven jäällä oleva lumi oli kynnetty kelkoilla metrin vaoille, joiden pohjalla vettä liki saapasvarren mitta. Arvatkaa oliko mukava hiihtää moista möykkelikköä kolmen valtakunnan pyykille ja takaisin?

Tämähän johtuu siitä, että vaikka Suomessakin on virallisten reittien käyttöpakko/suositus tiettyjä virkakuntia ja elinkeinon harrastajia lukuunottamatta, jäällä kelkkailu on käytännössä vapaata ja sitä norjalaiset tuolla alueella kyllä hyödyntävät.

Mutta kuten sanottu - asialla on myös kääntöpuolensa - ja niiden mukaan on yritettävä elää.

SIRKIÄ MATTI 25.07.2013 17:04

Saanan rinteillä Retkeilykeskuksen caravanalueella olevien naulatelttojen määräkin on lisääntynyt sitten edellisen käynnin. Näin kesällä monet naulateltat seisoivat yksikseen -ilman vaunua- paikallaan.

Vieläkin Retkeilykeskuksen saunassa norjankieli oli valtakielenä. Yllättäen saunomiseni aikana venäjää puhuvia oli toiseksi eniten. Suomen kieli oli selvänä vähemmistökielenä.

Taitaa vierähtää taas seuraavat 10 vuotta, ennen uutta Kilpisjärven käyntiä.

VALLIUS MARTTI 25.07.2013 17:22

Jos aloitaja käytää alueesta kilpisjärvellä sanaa "SLUMMI" niin ei ole koskaan nähnytkään oikeaa slummia.Ei nämä kaikki suomalaisten pihoisa olevat rakenukset olle myöskään ilo silmälle kun katselee ympärileen tarkemmin.Mutta anetaan napureiten rakenella rauhassa hökeleitään myös Norjalaisten.Kuten joku aijemmin jo sanoi että annetaan kaikkijen kukkien kukkia.TV kulkuri

KINNUNEN AIMO 25.07.2013 23:14

Terve vaan tästä Kilpisjärven matkailukeskuksen naulakoppien kuppeesta. Hyvin näkyy vielä kilpisjärvi ja aurinkokin paistaa kirkkaalta taivaalta. Saanalla tuli tänään käytyä sää oli hyvä ja mäkäräisiä ei ole ollenkaan. Saunassa oli kyllä kaikki suomalaisia hyvin pärjäsi savon murteella.

Tv: Nordkapista tulija.

LATVALA PEKKA 27.07.2013 22:11

Hei kaikille. Keskustelun aloittajana laitan tähän vielä loppukaneetin. Provosoin otsikolla tarkoituksella että saisin kiinnostuksen heräämään ja aivan oikein, en ole oikeita slummeja nähnyt. Kiitokset kaikille vastaajille eritoten Nordströmille asiantuntevasta vastauksesta. Nielen ylpeyteni, tyydyn enemmistön päätökseen ja leiriydyn ehkä ensi kesänä jälleen hienosti rakennetun porstuan vierustalle pyhän Saanan rinteelle. Onneksi rinkan kanssa tunturissa kulkien niitä ei näe, vielä. Simulalle sanoisin että vaikka ei sota yhtä miestä kaipaa niin kumma kyllä pappani siellä oli yhtenä ja isäni myös yhtenä ! :)

KOISTINEN TOIVO 27.07.2013 22:55

Meidän monen isä, ja äitikin oli omalla osallaan siellä aikanaan. Sodassa nimittäin. Toivopoika

VEIJOLA ESA 27.07.2013 23:24

Olen samaa asiaa ihmetellyt vuosien saatossa Kilpparissa kulkeissani. Norskien Raha puhuu kilpparissa ja spikhytteihin lienee tyytyminen. Se minua eniten tympii miten huonosti Enontekiön kunta hoitaa viime vuosien saatossa lisääntyneen matkakulkimien määrän huomioimisen. Ne kaksi leirialuetta usein myyvät ei oota kevät talven sesonkina. Käytettäväksi jää ne kolme parkkialuetta, joista ulko WC:tkin poistettiin pari vuotta sitten matkailuyrittäjien nurinan johdosta. Kylän molokpatteristo pursuaa yli äyräiden jätesäkkien määrästä. Hyvä kuitenkin, että p- alueille ei ole vielä toistaiseksi laitettu leirintä kieltoa. Jotain kilpparissa täytyy kuitenkin lähiaikoina tehdä lisääntyvän karavan turismin myötä. Kyllä karavaanarit jättävät kuitenkin varsin sievoisen summan rahaa kylän elinkeinoille.

LATVALA PEKKA 08.08.2013 11:54

Maaseudun Tulevaisuudessa numerossa 91 sivulla 10 löytyy koko sivun juttu virallista tietoa Kilpisjärveltä otsikolla; Kilpisjärvi haluaa pitää erämaansa.

VÄLIAHDE JUSSI 09.08.2013 08:58

Kyllä mie oon aloittajan kanssa samaa mieltä olen, käynyt monasti ja tulen edelleekin käymään.Ei minua härihe rahantulo paikallisille yrittäjille,kiva siellä on käydä.Naurattaa tuo, Erämaa sana verratuna idässä olevaan OB joe tai Jenisein erämaa alueeseen.Kyllä tuokaan läntti ei oo erämaatta muistuttanutkaan 1800luvun jälkeen.

Käyttäjän lisäys viestiin 9.8.2013 klo 09:12:42 Ei joe vaan jokien OB ja Jenisein varrella oliviin erämaa alueita.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.